~::tEnSiOn TaPi mEsRa ::~

Friday, May 16, 2008


Ekceli....entry neh sepatutnya kuar hari Senin ari tuh....tapi oleh krn "adaptor" memory card henpon aku tk dpt dijumpai so...terpaksalah tangguh ke ari ni.

Aku ke Pjbt Imigresen.....bg urusan wat passport antarabangsa yg telah tamat tmpoh bertahun2 lalu lamanyer, iaitu 2 Oktober 1992. Ari tu dgn penuh konpidennyer aku terus ke kedai gambaq untuk tangkap gambaq buat passport. Selepas mmbayar 12 hengget aku pun bergegas ke Pejabat Imigresen utk mendapatkan passport baru......

Sampai jer...terus ke kaunter pertanyaan utk brtanya kekdahnyer nk wat passport tuh. So, berlakulah beberapa dialog seperti berikuttttt :

"Encik neh pertama kali nk wat ker, nak renew....?"
"Dulu sy ada passport...dah lama dah mati"
"Encik kena bawak dulu passport yg lama, baru kami boleh proses yg baru"
"Dah lama dah....sy pon tk taw kat mana sy dah boh"
"Kalau camtu Encik kena report polis & buat akaun bersumpah menyatakan hilang"
"Okaylaa kl camtu, saya buat report hilang laaa"

* aku konpiden cakap cam neh pasal aku dh malaih nk ingat2 aku boh kat mana peseport lama aku tuh *

"Tapi Encik, kalau report ilang, kena tunggu sebulan baru boleh wat passport baru"

* aduishhhhh....aku terus diserang ketensionan tahap GABAN, camnna nk wat neh....???? takkan nk kena tunggu sebulan kotttt. So, aku pun bagi laluan kat wifie aku utk wat dia punya plak.......konon2 boley settle laaa, pasal dia punya first time buat.......dulu2 dia tk penah ada passport antarabangsa *

"Mintak surat beranak Puan....?"
"Laaa....nk kena bawak Surat Beranak kerr....?????"

* dengan persoalan tuh, maka jelaslah bahawa usaha aku & wifie untuk dapatkan paseport pada ari tuh hanyalah tinggal angan2 belaka....kami pun blah & aku pun dok pikiaq betoi2 tang mana aku penah simpan peseport aku tuh.....Pikiaq punya pikiaq aku pun call Mama aku suruh dia carik kat dalam bilik aku kt rumah parents aku di Taiping nuhh. Mama kata...dia dah carik tapi tak jumpak pun kat area2 yg aku suruh dia carik. Frust lagi aku. Takkan nk tunggu sebulan plak.....pasal aku kena buat perancangan awal2. Adusshhhhh..... *

Haaa...masa aku dok berusan kat kaunter tuh...aku sempat laa tengok name tag staff yg berurusan ngan aku tuh.....bukan pasal apa, layanan dia okay dan mesraaaaaa, tak macam segelintir kakitangan awam tuh....hahhaha tentu hangpa paham kann...??? Aku pun keja gomen gak.....tapi aku bab2 service neh memang aku tersangat laaa cerewet. Kalau tak betoi aku sound jerk. Nama staff tuh Lydia Yantie....Puan kot....??? Pasai aku tengok perut dia luar dari biasa...hahhahahah.

So....bila layanan okay, walaupun aku dalam keadaan tension tahap GABAN tetiba aku boleh rasa releks plak. Itulah kekuatan kalau kita wat baik ngan orang.....tak dak point nak carik salah orang. Tapi aku tk tau lah kalau2 dia baik pasal dia perasan aku neh keja gomen gak (....pasal dia ternampak name tag gomen yang aku pakai....heheheh). Tang tu aku tk berapa suker......aku nakkan aku dilayan sebagai manusia bukannya kerana aku neh sedara dia kaa, kawan2 dia kaa, penjawat2 awam kaaa atau VIP kaaa. I want to be respected as a human. Adakah kalau aku neh pakai T-Shirt or baju biasa2, aku akan dilayan dengan cara yang sama.....????? Kita cuba fikirkan sama2.

"Wawasan Imigresen Cawangan Lumut : Berkhidmat Dengan Tekun Seolah-Olah Akan Terus Bertugas Hingga Ke Akhir Hayat Dan Patuh Kepada Segala Peraturan Dengan Anggpan Jika Ingkar Akan Dipecat Esok Hari"


So......urusan aku neh kira tergantung laaa, tk leh buat apa2. So, aku wat keputusan nk balik ke Taiping utk cari peseport aku tuh. Kalau ada rezeki boley jumpa.....kalau tk jumpa kena tunggu sebulan baru boleh wat baru.

Haaaaa......bab pasal apa aku dok sibuk2 nk wat passport neh.....bila tiba saat & waktunya aku akan bagitau dalam entry2 yg akan datang........tungguuuuuuuuu.

0 comments:

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger