~:: Kad Raya Aidilfitri 20.09.2009 ::~

Monday, September 14, 2009


Assalamualaikum.....

Diam tk diam dah tinggal berapa hari lagi jer nak Raya....siyes, rasa mcm tk pecaya jer. Aku ingat lagi masa awal2 posa ari tu, bukan main cita2 tinggi....nak siapkan kad raya awal2 nk bagi kat kenalan2 semua tk kira di mana jua berada....member blog ker tk blog ker semua aku ingat nk bagi kad raya awal2. Tapi.....semua tu dah jadi cam angan2 Mat Jenin aku laaa.....sampai saat ini, satu kad raya pun aku tk hantar melalui pos lagi. Aku yg boleh jadi xcited pada awal posa tu bukan apa....tapi pasal ada DJ dari Perak FM yg contact aku kat opis...soh buat ucapan selamat hari raya....walhal masa tu belum mula posa lagi....rakaman utk program menjelang hari raya katanya. Tapi sorry to say...aku sendiri pon tk dengar Perak FM...hahahah. Jangankan nk suruh org lain layan Perak FM...aku sendiri pon tk layan pasal dok layan Sinar FM jer dgn Kak Engku & Salleh Yakob tu. Kesimpulannya....ucapan selamat hari raya aku yg panjang berjela tu tk tau laa sapa kaum kerabat aku yg dengar....even parents aku pon dok layan Sinar FM gak...bistu mcm mana RTM ????

Ok...berbalik kepada cerita kad raya....kalo sebut hantar melalui internet atau e-card...tok sah cakap laaa....aku cekap dalam bab2 ni....hahaha. Petang tadi pun ramai yg aku dah hantar ikut list Yahoo aku...bukan susah pon sekali klik jer.....satu dunia dah dapat kad raya virtual aku tu. Ini macam kalu....Posmen pon tk leh cari makan....silap2 Post Office pun boleh bankrupt. Dulu2 aku ingat lagi...bila nk Raya ramai laa part time job yg Pejabat Pos offer kat orang ramai....sorting kad raya....heheheh. Tapi aku rasa sekarang ni dah tk ada kot job tu...pasal kada raya dah kurang sesangat....tk macam jaman doolu-doolu.

Saja nk share skit....bila sebut jer Selamat Hari Raya Aidilfitri...cuma org Malaysia jer yg guna...Indon biasa sebut Selamat Hari Lebaran. Peringkat International.....org dok sebut Eid Mubarrak yg lebih bermaksud "May You Enjoy A Blessed Festival".

Bila bercakap pasal Kad Raya Virtual / E-Card....dari segi kemeriahan kad raya virtual...pada aku kurang skit laa dibandingkan dari tahun sudah. Nak tengok koleksi tahun lepas klik kat SINI. Tahun ni satu pun kad raya virtual / e-card aku tk dpt lagi. Kad Raya konventional (kad raya yg dipos oleh Mr Postman) ada laa dalam 10 keping aku dah dapat...tapi semua tu lebih kepada official punya laa, dari Dato' tu laa, dari Pengarah tu laa, dari Pengurus Bank tu laa, dari Pengurus TNB laa, dari Pegawai tu laa, dari YDP Majlis Perbandaran laa, dari Ketua Puteri UMNO laa, dari ADUN DAP laa.....yang dari sahabat cuma ada satu jer.

Dalam kes aku ni...aku bukan laa yg jenis kreatif sangat dalam hal2 grafik ni...cuma keinginan tu jer yg ada...tu yg try jugak2 buat kad raya virtual ni....seswai laa kan utk masa2 kecederaan ni. Nak pos dah tk sempat.....jimat pon kira jimat gak kan.Kalo rasa2 nk tempek kat mana2 bukan susah pon...print jer kad aku tu...tk pon print kat kedai...setel...jimat duit aku...hahaha.

So, kalau sapa2 yg tk termasuk dalam list Yahoo yg aku hantar petang tadi....aku dedicatekan kad raya virtual yg tk seberapa ni khas utk uols....jgn malu2 yer nk amik...lagipon bukannya aku tau pon korang amik ke tidak. Terpulang laa lepas tu nk tempek kat mana...kat dinding rumah ker, kat peti sejuk ker, kat blog masing2 ker, kat FaceBook ker, kat Frendster ker...ikut suka korang laa.

Oppss....sebelum aku terlupa....sesiapa yg rasa yg dia adalah silent reader utk http://akupunyalife.blogspot.com...jangan malu2, jgn segan2...uols pun berhak utk terima kad raya aku ni....aku tau korang shy shy cat nak enterprem, bagi komen atau tinggal jejak kat sini...hehehe.

~:: Mood swing....???? ::~

Saturday, September 12, 2009


I realise that I haven’t been keeping this blog updated as frequent as I used to. I don’t exactly know the reason to this. I remember putting the blame on my job....time constraints...bla bla bla. Perhaps it's true...or maybe not...but sincerely the momentum and passionate of blogging seem fading away. Recently I've been feeling down...whether at work or my daily life itself...but of course I don't show it to others....and maybe it's a lil bit of change that no one realise. Is this a symptom of mood swing...???? Hahaha...ni kira mood swing gak ni....tetiber jer buat entri bahasa omputeh. Jangan risau laa, dlm tempoh mood swing ni aku tk penah laaa marah2 orang lagi....everything I keep it to myself....kira aku emo sorang2 laa, tk libatkan org lain. Xceli aku pun tk selesa dalam situasi mcm ni...rasa boringggg yg amat sangat...tapi apa benda yg aku boring tu...aku pon tk tau. So...aku pun bila rasa tk puas hati, aku cuba laa google kat answers.com...nk cari jawapan. So...aku jumpa laa statement yg mcm ni bila aku search for mood swing. Xceli bnyk lagi...tapi yg ni aku rasa interesting utk kita semua buat masa ni.

" It is common knowledge that what you eat can affect how you feel and, conversely, that how you feel can affect what you eat. Many people feel depressed, agitated, and tense before eating carbohydrate-rich foods, but happy and relaxed afterwards. High protein, low carbohydrate diets are sometimes associated with feelings of depression and an intense craving for foods such as chocolate. "

Wahh....adakah ini pasal kita puasa dan ada kaitan dgn diet kita.....???? After all kira aku ni ok laa...still normal....hehehehe.

But still....bila sebut pasal Hari Raya Aidilfitri yg akan menjelma tk lama lagi ni kan....aku rasa macam makin terhakis xcitednya tu...naper erkk??? Even baju raya pon aku tk amik kesah.....huhuhu. Ye laa, kalo org yg dok jauh2 sebagai perantau...dia punya xcited tu...climaxnya masa nk balik kampung. Aku penah merasa masa study dulu...itu jam dok kat Melaka....aku penah organize balik kampung beramai2...cari bas....geng2 utara - Perak, Penang, Kedah balik sama2. Ada satu time tu kan...bas yg aku chattered ada problem....nyaris2 tk beraya ramai2 kat kampus...hahaha. Nasib baik masa tu ada lagi bas xpress yg available....aku borong tiket satu bas laa....itu jam memang xcited nk balik kampung. Tapi sekarang kan....aku pon kejer dlm Perak, parents pon dok kat Perak & even keluarga in-law pon kat Perak gak....xcited nk balik kampung dah hilang...huhuhu.

Bila sebut pasal mood raya pon mcm terhakis jer ni...aku pon bagitau laa kat lifetime partner aku [bini aku laa] situasi yg aku hadapi tu...pasal aku tau dia lebih memahami aku berbanding org2 lain. Sampaikan aku ada keluar satu statement nk ajak dia pi cari kerja kat negara lain supaya aku dpt balik xcitement nak raya tu....[tapi, pagi tadi setelah aku baca blog beberapa orang perantau....kenselll tk jadi...sedey wooooo]. Ok...smbung citer....Lepas aku citer sedikit sebanyak tntang mood swing aku ni pada Sue...dia bagi satu conclusion yg ringkas, simple tapi cukup mengharukan aku. Lebih kurang mcm ni la....dia kata kat aku memang laa apabila meningkat usia seseorang tu....xcitement akan berkurangan dan xcitement tu berubah kepada soal2 lain...for example...kesibukan membuat persiapan untuk baju raya anak2...bla bla bla. Mungkin aku setuju dgn opinion dia tu...sebab dalam soal ni me & her memang tk penah lagi berhadapan dgn xperience mcm ni...I mean hal2 sibuk dgn persiapan raya anak2. Orang lain walaupun mood untuk diri sendiri tu dah makin pudar...tapi terpaksa dihidupkan semula demi anak2. I guess I really understand what she's trying to tell me.....dia kesian & bersimpati dgn aku dalam soal ni....terima kasih Sue.

Semalam plak selepas solat Maghrib di Teluk Batik Resort masa aku attend satu majlis berbuka posa....ada seorang budak lelaki berjubah putih dan berserban putih datang bersalam dan cium tangan aku....sejuk hati aku masa tu & dalam hati aku "I wish this boy is my son"....sebab...kalau Muhammad umur panjang....memang sebaya budak tu la. Rupa2nya di resort yg aku buka posa tu ada ramai anak2 tahfiz Al-Quran yg buka posa sama2 kat situ....mungkin ada orang2 perseorangan yg sponsor kot. Rasa seronok dan naik bulu roma bila tengok ramai anak2 yg berjubah dan berserban macam ni....rasa macam kat Mekah jer. Bila aku kaji2 balik pasal mood swing aku tu...mungkin ada kaitan dengan rasa rindu aku pada Muhammad...nak2 plak dekat2 nak Raya ni kan. Kalo panjang umur Muhammad....he's 12 this year...tgh amik UPSR. AlFatihah utk Muhammad.

Kepada perantau2....selamat pulang berhari raya di kampung halaman masing2 tk kira di mana anda berada....Utara, Selatan, Timur atau Beruas Barat.....kalau memandu tu....hati2 di jalan raya...jgn nak pederaihhhh ja.



* harap2 mood swing aku ni hilang dan aku ceria2 selalu macam biasa....amin.


~:: Entri tunjuk sebab...... ::~

Saturday, September 5, 2009


Ya ampooonnnnn....it's been quite sometimes I've been off from blogging. Stended arrr...reason kena ada laaa. Almost seminggu laaa ada problem sipotmyyx streamyx kat area sini. Ntah apa benda yg kat tepi jalan tu yg ada masalahnya. Aku panggil sub-station jer...ntah yer ker tidak wallahua'lam. Kira jenuh gak laa aku mengorat contact help desk/customer service TM....macam2 depa ajar aku.....buat tu laa, buat ni laa....ping tu laa...ping ni laaa...last2 aku jugak yg pening tenet still tkdak connection.

Dalam seminggu ni kalo ikut hati mcm2 cerita yg aku nk blog out kat sini tapi tk yah laa kot...aku rasa cam basiiii jer citer tu nanti. Apa yg dah lepas tu biar laaa. Banyak lagi citer yg aku boleh story mori kat sini nanti....insyaallah.

Sepanjang aku tk ada tu, macam2 spekulasi juga yg timbul....berkaitan dgn entri aku yg sebelum ni...cerita pasal eksiden on 1st Ramadhan tu. Banyak gak SMS, call & email yg aku terima pasal insiden tu. Aku ok laaa. Aku terima segalanya sebagai ujian dari ALLAH. Kepada yg kirim email & sms tu...timakasih laaa banyak2 ats perhatian korang tu....sampaikan yg sebelum ni tk tau pun kewujudan http://akupunyalife.blogspot.com pun dah tau. So...raya nanti Sentra aku tu kena beraya kat bengkel laaa.

Xceli life aku semakin sibuk kebelakangan ni :
  • kejer banyak
  • partner kejer aku dah mula cuti 2 bulan....sebelum bersara Oktober ni (so...Oktober ni aku kejer kira 2 in 1 laaa...huhuhu)
  • program berbuka posa melambak2
  • meeting sana sini....sampai ada hari yg aku tk masuk ofis pon
Aku harap2 boleh handle kejer2 aku ...dan aku mohon Allah permudahkan segala kejer2 aku tu.

Antara program2 yg aku dpt jemputan baru2 ni :
  • Majlis Berbuka Puasa Bersama DYTM Raja Muda Perak Darul Ridzuan.
  • Majlis Berbuka Puasa Bersama YB ADUN Kawasan
  • Majlis Berbuka Puasa Dan Makan Malam Muhibbah Sempena Bulan Kemerdekaan Ke-52 Peringkat Negeri Perak
  • Majlis Berbuka Puasa Majlis Perbandaran Manjung
  • Majlis Berbuka Puasa Pejabat Daerah & Tanah Manjung
  • Majlis Berbuka Puasa Pertubuhan Peladang Kawasan
  • Majlis Berbuka Puasa REMCO Engineering & Construction Sdn Bhd
  • Majlis Berbuka Puasa Dan Majlis Sambutan Kemerdekaan Ke-52 Kemerdekaan Peringkat Daerah Manjung
  • Majlis Berbuka Puasa Teknik Janakuasa Sdn Bhd / Lumut Power Plant
* tu belum kira yg kecik2 punya, belum kira meeting & program2 yg bukan majlis berbuka puasa.....adusssss. Ramadhan ada lagi lebih kurang 2 minggu lagi......so, ada lagi jemputan majlis berbuka puasa yg akan menyusul...huhuhu.....per2 pon life must go on. Lepas Raya tengok laaa nanti...aku buat list Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri pulak.....kompemmmm melambak gak.

Sebelum ending entri ni aku nk tunjuk buah kurma yg aku dapat dari Pengurus Stesyen Lumut Power Plant baru2 ni....bapak punya besar, aku pi Mekah & Madinah taun sudah pon tk jumpa kurma sebesar ni....dah macam buah kelapa sawit....hehehehe.

cuba compare kurma tu dengan kurma yusuf taiyoob.....


- Selamat Berbuka Puasa Untuk Semua....kepada yg tk posa, Selamat Qado Puasa...hehehehe -


"Do Remember Allah Alwizzzzzzzzzzzzz"

~:: Ujian Allah di hari pertama berpuasa... ::~

Sunday, August 23, 2009

Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Allah kerana aku dan isteri masih dipeliharaNYA.

Petang semalam aku & isteri plan nak berbuka puasa di rumah mertua di Ipoh....tapi entah laa, gerak hati ni semacam jer aku rasa. Tambah2 pulak dengan keadaan aku yg cukup letih dan mengantuk....mungkin gara2 kurang mendapat rehat yg secukupnya dalam seminggu dua ni...life aku agak hectic.

Aku bertolak dari rumah lebih kurang pukul 5 petang. Perjalanan pada awalnya macam biasa walaupun ditemani oleh renyai2 hujan. Tapi...segalanya adalah ketentuan dan telah direncanakan. Sampai satu tahap...aku rasa letih sangat dan mengantuk. Aku tk sanggup lagi nk drive...so aku pass pada aku punya co-driver....hehehe. Cadangnya nk laa lelapkan mata kejap.

Dalam keadaan hujan yg renyai2 dan jalan yg basah tu...tanpa disangka2 bila tiba jer satu selekoh...kereta yg dipandu oleh Sue telah hilang kawalan dan berpusing beberapa kali. Insiden tu berlaku dalam keadaan yg begitu pantas....maknanya tk sampai 5 minit aku passing pada Sue...perkara tu boleh berlaku. Kalau tengokkan kereta...teruk jugak laaa, depan dan belakang hancussss. Aduihhhhhh...hilang segala mood yg ada kat aku masa tu. Kejadian tu berlaku lebih kurang 5.40 petang semalam.


Macam mana pun...syukur kami berdua selamat...tk ada apa2 kecederaan...not even a scratch. Pasal kereta...tok sah cakap laaa....sayuuuuu jer hati aku ni. Nak marah lebih2 pun tk guna....bukannya kereta aku tu boleh pulih seperti biasa. Telan laaa CM oiiiii segala kemarahan tu.

Above all....aku rasa syukur sangat pada Allah kerana masih memelihara aku dan Sue. Tetiber masa tu aku imagine balik cerita yg berlaku pada Allahyarham Hasbullah baru2 ni dan masa tu jugak aku imagine...kalau laaa masa terbabas tu ada kenderaan lain, lori ker.... bas kerr kat depan tu....tk tau laa lagi nasib aku ni. Alhamdulillah aku bersyukur pada ALLAH di atas keselamatan yg dikurniakan pada aku & Sue semalam.

Ramai jugak insan yg lalu lalang semalam tampil menghulurkan bantuan.....ni semua kuasa Allah....DIA laa yg gerakkan hati orang2 yg lalu lalang tu untuk tolong aku. Kawasan kejadian tu xceli agak terpencil gak....tak ada rumah pun kat sekitar tu. Yang datang membantu tu macam2 org yg ada Melayu, Cina, Indon, India....semuanya ikhlas bukannya nak pow aku. Menurut mereka...tempat aku eksiden tu memang selalu berlaku kemalangan.....tengok laa macam mana selekohnya tu....90 darjah beb.

Walaupun remuk redam di hati ni lebih kurang sama dengan remuk redam di kereta aku tu.....aku tetap bersyukur Sue & aku masih selamat....Lepas insiden semalam tu Sue terus pucat dan tk boleh keluar dari tempat duduk....Alhamdulillah hari ni dah ok.....cuma aku & Sue tk berapa banyak cakap....mungkin kerana aku masih marah dengan dia atas insiden yg terjadi ni kot atau mungkin ini jalan yg terbaik utk masing2 tenang dan pulih balik semangat. Mungkin juga ini cara aku untuk bersabar....Ye laaaa....sapa tk sayang kereta oiiiii. Pastu plak...dok pikir nak Raya ni. Tengok keadaan kereta tu mau makan bulan kot sangkut kat bengkel Nissan tu....huhuhuhu.


Nasihat aku pada semua....beringat laaa bila memandu tu, anything can happen. Kita kena ingat, keaadan jalan raya tu tk sama...ada jalan yg selekohnya selamat....ada yg tidak.....ada jalan yg licin....ada jalan yg kasar...macam2 andaian kita kena buat. Satu lagi pasal nk handle power steering....bukannya sama jerrrr sepanjang masa....masa hujan atau jalan basah, kita kena lebih berhati2...pasal steering akan jadi bertambah2 loose. Tu la pasal...bila masuk soal cornering...aku lebih suka kereta yg tak ada power steering.....pasal cornering akan lebih stabil & tayar lebih melekat di jalan....even cornering pon boleh tekan minyak lagi....hehehe.

Bab nasihat time bawak kereta ni....aku selalu pesan ngan kawan2 pasal aku tau ramai di kalangan kawan2 aku yg hebat bila memandu ni....130km sjm atau 140km sjm tu biasa jerrrr. So....beringat laaa....please give extra care masa driving ni even kalo drive sorang2 pon....jangan tau nk menekannn jer pedal tu....wusyar2 laa sama meter tu.

p/s : thks to polis2 di IPD Seri Iskandar....yg banyak membantu, walaupun segala urusan selesai lebih kurang pukul 10.30 malam. Mungkin insiden ini akan jadi 1 Ramadhan yg aku ingat sampai bila2....ye laaa buka posa hari pertama di Balai Polis...sekadar meneguk air dan makan seketul ayam goreng...huhuhu.

~:: Antara samseng kapitalis & 1Malaysia abis gula ::~

Thursday, August 20, 2009


Diam tak diam ari ni dah masuk hari ke 4 aku masih dalam operasi mencari gula. Bermula hari Isnin lepas....di Ipoh, 9 kedai yg aku masuk telah memberikan alasan yg cukup membuatkan aku hangin satu badan. Saja aku tak pergi ke TESCO, GIANT atau mana2 pasaraya...pasal aku tau chances aku nk dapat gula di tempat2 tu memang tipis.

"Bagi gula 2 kilo...."
"Gula tarak...."

"Gula ada kaa.."
"Mana ada gula..."

"Gula 2 kilo..."
"Habissssss..."

Semua dialog ni memang buat aku hangin. Bila aku hangin...kepala otak aku ni memang cukup ligat berputar. Mungkin bagi geng2 bujang or jenis makan kat kedai sehari suntuk, problem gula ni macam isolated cases jer. Aku pun sebelum ni tak amik peduli pon dengan hal ketiadaan gula ni, walaupun dah diwar-warkan 2-3 minggu sebelum ni lagi....tapi bila stok gula makin berkurangan di rumah, baru laa aku sibuk mencari gula di sana sini. Supprisingly...aku tk sangka plak sampai sebegitu serius hal gula ni.

Ok....berdasarkan beberapa dialog ringkas yg aku paparkan kat atas tu....jelas, peniaga2 runcit hari ni begitu sombong sekali bila berhadapan dengan hal gula ni. Macam laa jual gula ni macam jual emas permata.

Lain plak aku punya persepsi. Pada aku laa kan...sehari dua ni, bagi seorang penagih ganja or syabu...nak dapat stok jauh lebih mudah daripada nak dapat gula. Memang ni satu realiti yg terpaksa kita hadapi.

Cerita hari ni.....aku masih dalam misi mencari gula. Pagi tadi, aku singgah satu kedai kepunyaan seorang India. Biasanya aku bukan seorg yg prejudis terhadap kaum lain.....tapi dalam hal gula ni...YES, aku memang prejudis. Sebabnya, aku tak pernah dengar seorang Cina yg mengeluh tentang ketiadaan gula....ini realiti. Yang mengeluh tk ada gula....kebanyakannya org Melayu saja. Sambung cerita.....bila aku tanya jer pasal gula.....jawapan yg dia bagi biasa laaa, jenis jawapan yg akan buat aku hangin. Perempuan India tu kata kat aku...."saya boleh jual 1/2 kg sahaja...". Jawapan tu mmg bagi bola tanggung laaa untuk aku. Logik laaa skittttt...kalau hang nak jual kat aku 1 kg aku boleh terima lagi....ni 1/2 kg. Aku siap xplain kat dia yg aku mai dari jauh dan aku bukannya seorg peniaga....namun dia tetap berkeras yg dia hanya boleh jual kat aku 1/2 kg sahaja. Keadaan makin tegang dan aku makin bengang. Nak tak nak...aku terus pergi ke kereta aku...amik kad kuasa / ID ...tunjuk kat pompuan India tu. Hasilnya....aku dapat 2 kg gula. Maaf...aku tk berniat nk menyalahgunakan kuasa....tapi kalau itu caranya yg aku kena buat semata2 nk dapatkan 1 atau 2 kg gula....aku akan buat. Aku rasa tindakan aku tu tak salah...aku tetap bayar RM2.90 utk 2 kg gula tu...bukannya aku dapat free. Untuk makluman, gula tu plak disorok di bawah timbunan kampit beras. Persoalannya, kenapa sampai jadi macam ni..?????

Petang tadi plak...aku testing sekali lagi kat satu kedai Cina. Bila aku masuk kedai tu...tokei kedai tu bukan main ceria jer dok melayan aku....tanya nak beli barang apa laa, tanya aku baru balik kerja kaaa, tanya aku kerja kat mana laaa.....tup2 bila aku tanya pasal gula...tiba2 senyap seolah2 macam aku tanya nak beli syabu plak....aduhhhhh. Dari satu kawasan yg tersorok di bawah kaunter, tokei tu keluarkan sekampit gula 1kg bagi kat aku. Dia cakap hanya boleh jual kat aku 1kg sahaja....jadi laaa. Tapi isunya...masih dalam keadaan macam jual dadah...hampehhh betul.

Sekarang...aku nk tanya, dalam kemelut ketiadaan gula ni, aku yg mempunyai hak sebagai rakyat nak tau apa peranan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri , Koperasi & Kepenggunaan boleh ambil..??? Di mana keseriusan pihak Kementerian...?? Aku tak nampak pun apa2 tindakan kolektif yg diambil....Yang ada, seolah2 merestui apa yg dibuat oleh peniaga2 atau saudagar2 gula. Yang kena hentam rakyat juga. Rakyat juga yg telah dipersalahkan kerana kononnya telah melakukan panic buying atau excessive buying bila berhadapan dengan hal gula ni. Media2 propaganda pon mula laaa menayangkan iklan2 nasihat tentang bahaya penggunaan gula atau kempen mengurangkan gula. Kenapa ini terjadi.....???? Realisasikah prinsip rakyat didahulukan tu..????

Malas aku nk komen...tapi kalau aku kaitkan dgn kapitalis....emmmm, ni laaa akibatnya, tauke didahulukan rakyat dikemudiankan. Fikir2 la sendiri nooooo. Kalau nk p/raya....agak2 sapa yg bagi fund untuk gerak kerja atau pun fund untuk kerja2 kempen.....tokei/pedagang/saudagar atau rakyat marhaein...?????

Percaya lahh....ini semua ada kaitan dengan kenaikan harga gula yg mungkin tk dapat dibendung oleh pihak2 tertentu. Desakan atau tekanan sedang dibuat kepada pihak Kerajaan & rakyat seolah2 shortage gula ni benar2 berlaku. Tapiiiii....yg aku pasti, selepas kenaikan harga gula dengan rasmi nanti.....maka akan bersepahlah gula di mana jua kita berada....no more sugar shortage. Bukan baru sekali hal macam ni berlaku atas kita...hehehe. Kalau tk percaya.....nnti jenguk2 laa balik entri ni.

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger