~:: Kad Raya Aidilfitri 20.09.2009 ::~

Monday, September 14, 2009


Assalamualaikum.....

Diam tk diam dah tinggal berapa hari lagi jer nak Raya....siyes, rasa mcm tk pecaya jer. Aku ingat lagi masa awal2 posa ari tu, bukan main cita2 tinggi....nak siapkan kad raya awal2 nk bagi kat kenalan2 semua tk kira di mana jua berada....member blog ker tk blog ker semua aku ingat nk bagi kad raya awal2. Tapi.....semua tu dah jadi cam angan2 Mat Jenin aku laaa.....sampai saat ini, satu kad raya pun aku tk hantar melalui pos lagi. Aku yg boleh jadi xcited pada awal posa tu bukan apa....tapi pasal ada DJ dari Perak FM yg contact aku kat opis...soh buat ucapan selamat hari raya....walhal masa tu belum mula posa lagi....rakaman utk program menjelang hari raya katanya. Tapi sorry to say...aku sendiri pon tk dengar Perak FM...hahahah. Jangankan nk suruh org lain layan Perak FM...aku sendiri pon tk layan pasal dok layan Sinar FM jer dgn Kak Engku & Salleh Yakob tu. Kesimpulannya....ucapan selamat hari raya aku yg panjang berjela tu tk tau laa sapa kaum kerabat aku yg dengar....even parents aku pon dok layan Sinar FM gak...bistu mcm mana RTM ????

Ok...berbalik kepada cerita kad raya....kalo sebut hantar melalui internet atau e-card...tok sah cakap laaa....aku cekap dalam bab2 ni....hahaha. Petang tadi pun ramai yg aku dah hantar ikut list Yahoo aku...bukan susah pon sekali klik jer.....satu dunia dah dapat kad raya virtual aku tu. Ini macam kalu....Posmen pon tk leh cari makan....silap2 Post Office pun boleh bankrupt. Dulu2 aku ingat lagi...bila nk Raya ramai laa part time job yg Pejabat Pos offer kat orang ramai....sorting kad raya....heheheh. Tapi aku rasa sekarang ni dah tk ada kot job tu...pasal kada raya dah kurang sesangat....tk macam jaman doolu-doolu.

Saja nk share skit....bila sebut jer Selamat Hari Raya Aidilfitri...cuma org Malaysia jer yg guna...Indon biasa sebut Selamat Hari Lebaran. Peringkat International.....org dok sebut Eid Mubarrak yg lebih bermaksud "May You Enjoy A Blessed Festival".

Bila bercakap pasal Kad Raya Virtual / E-Card....dari segi kemeriahan kad raya virtual...pada aku kurang skit laa dibandingkan dari tahun sudah. Nak tengok koleksi tahun lepas klik kat SINI. Tahun ni satu pun kad raya virtual / e-card aku tk dpt lagi. Kad Raya konventional (kad raya yg dipos oleh Mr Postman) ada laa dalam 10 keping aku dah dapat...tapi semua tu lebih kepada official punya laa, dari Dato' tu laa, dari Pengarah tu laa, dari Pengurus Bank tu laa, dari Pengurus TNB laa, dari Pegawai tu laa, dari YDP Majlis Perbandaran laa, dari Ketua Puteri UMNO laa, dari ADUN DAP laa.....yang dari sahabat cuma ada satu jer.

Dalam kes aku ni...aku bukan laa yg jenis kreatif sangat dalam hal2 grafik ni...cuma keinginan tu jer yg ada...tu yg try jugak2 buat kad raya virtual ni....seswai laa kan utk masa2 kecederaan ni. Nak pos dah tk sempat.....jimat pon kira jimat gak kan.Kalo rasa2 nk tempek kat mana2 bukan susah pon...print jer kad aku tu...tk pon print kat kedai...setel...jimat duit aku...hahaha.

So, kalau sapa2 yg tk termasuk dalam list Yahoo yg aku hantar petang tadi....aku dedicatekan kad raya virtual yg tk seberapa ni khas utk uols....jgn malu2 yer nk amik...lagipon bukannya aku tau pon korang amik ke tidak. Terpulang laa lepas tu nk tempek kat mana...kat dinding rumah ker, kat peti sejuk ker, kat blog masing2 ker, kat FaceBook ker, kat Frendster ker...ikut suka korang laa.

Oppss....sebelum aku terlupa....sesiapa yg rasa yg dia adalah silent reader utk http://akupunyalife.blogspot.com...jangan malu2, jgn segan2...uols pun berhak utk terima kad raya aku ni....aku tau korang shy shy cat nak enterprem, bagi komen atau tinggal jejak kat sini...hehehe.

~:: Mood swing....???? ::~

Saturday, September 12, 2009


I realise that I haven’t been keeping this blog updated as frequent as I used to. I don’t exactly know the reason to this. I remember putting the blame on my job....time constraints...bla bla bla. Perhaps it's true...or maybe not...but sincerely the momentum and passionate of blogging seem fading away. Recently I've been feeling down...whether at work or my daily life itself...but of course I don't show it to others....and maybe it's a lil bit of change that no one realise. Is this a symptom of mood swing...???? Hahaha...ni kira mood swing gak ni....tetiber jer buat entri bahasa omputeh. Jangan risau laa, dlm tempoh mood swing ni aku tk penah laaa marah2 orang lagi....everything I keep it to myself....kira aku emo sorang2 laa, tk libatkan org lain. Xceli aku pun tk selesa dalam situasi mcm ni...rasa boringggg yg amat sangat...tapi apa benda yg aku boring tu...aku pon tk tau. So...aku pun bila rasa tk puas hati, aku cuba laa google kat answers.com...nk cari jawapan. So...aku jumpa laa statement yg mcm ni bila aku search for mood swing. Xceli bnyk lagi...tapi yg ni aku rasa interesting utk kita semua buat masa ni.

" It is common knowledge that what you eat can affect how you feel and, conversely, that how you feel can affect what you eat. Many people feel depressed, agitated, and tense before eating carbohydrate-rich foods, but happy and relaxed afterwards. High protein, low carbohydrate diets are sometimes associated with feelings of depression and an intense craving for foods such as chocolate. "

Wahh....adakah ini pasal kita puasa dan ada kaitan dgn diet kita.....???? After all kira aku ni ok laa...still normal....hehehehe.

But still....bila sebut pasal Hari Raya Aidilfitri yg akan menjelma tk lama lagi ni kan....aku rasa macam makin terhakis xcitednya tu...naper erkk??? Even baju raya pon aku tk amik kesah.....huhuhu. Ye laa, kalo org yg dok jauh2 sebagai perantau...dia punya xcited tu...climaxnya masa nk balik kampung. Aku penah merasa masa study dulu...itu jam dok kat Melaka....aku penah organize balik kampung beramai2...cari bas....geng2 utara - Perak, Penang, Kedah balik sama2. Ada satu time tu kan...bas yg aku chattered ada problem....nyaris2 tk beraya ramai2 kat kampus...hahaha. Nasib baik masa tu ada lagi bas xpress yg available....aku borong tiket satu bas laa....itu jam memang xcited nk balik kampung. Tapi sekarang kan....aku pon kejer dlm Perak, parents pon dok kat Perak & even keluarga in-law pon kat Perak gak....xcited nk balik kampung dah hilang...huhuhu.

Bila sebut pasal mood raya pon mcm terhakis jer ni...aku pon bagitau laa kat lifetime partner aku [bini aku laa] situasi yg aku hadapi tu...pasal aku tau dia lebih memahami aku berbanding org2 lain. Sampaikan aku ada keluar satu statement nk ajak dia pi cari kerja kat negara lain supaya aku dpt balik xcitement nak raya tu....[tapi, pagi tadi setelah aku baca blog beberapa orang perantau....kenselll tk jadi...sedey wooooo]. Ok...smbung citer....Lepas aku citer sedikit sebanyak tntang mood swing aku ni pada Sue...dia bagi satu conclusion yg ringkas, simple tapi cukup mengharukan aku. Lebih kurang mcm ni la....dia kata kat aku memang laa apabila meningkat usia seseorang tu....xcitement akan berkurangan dan xcitement tu berubah kepada soal2 lain...for example...kesibukan membuat persiapan untuk baju raya anak2...bla bla bla. Mungkin aku setuju dgn opinion dia tu...sebab dalam soal ni me & her memang tk penah lagi berhadapan dgn xperience mcm ni...I mean hal2 sibuk dgn persiapan raya anak2. Orang lain walaupun mood untuk diri sendiri tu dah makin pudar...tapi terpaksa dihidupkan semula demi anak2. I guess I really understand what she's trying to tell me.....dia kesian & bersimpati dgn aku dalam soal ni....terima kasih Sue.

Semalam plak selepas solat Maghrib di Teluk Batik Resort masa aku attend satu majlis berbuka posa....ada seorang budak lelaki berjubah putih dan berserban putih datang bersalam dan cium tangan aku....sejuk hati aku masa tu & dalam hati aku "I wish this boy is my son"....sebab...kalau Muhammad umur panjang....memang sebaya budak tu la. Rupa2nya di resort yg aku buka posa tu ada ramai anak2 tahfiz Al-Quran yg buka posa sama2 kat situ....mungkin ada orang2 perseorangan yg sponsor kot. Rasa seronok dan naik bulu roma bila tengok ramai anak2 yg berjubah dan berserban macam ni....rasa macam kat Mekah jer. Bila aku kaji2 balik pasal mood swing aku tu...mungkin ada kaitan dengan rasa rindu aku pada Muhammad...nak2 plak dekat2 nak Raya ni kan. Kalo panjang umur Muhammad....he's 12 this year...tgh amik UPSR. AlFatihah utk Muhammad.

Kepada perantau2....selamat pulang berhari raya di kampung halaman masing2 tk kira di mana anda berada....Utara, Selatan, Timur atau Beruas Barat.....kalau memandu tu....hati2 di jalan raya...jgn nak pederaihhhh ja.



* harap2 mood swing aku ni hilang dan aku ceria2 selalu macam biasa....amin.


~:: Entri tunjuk sebab...... ::~

Saturday, September 5, 2009


Ya ampooonnnnn....it's been quite sometimes I've been off from blogging. Stended arrr...reason kena ada laaa. Almost seminggu laaa ada problem sipotmyyx streamyx kat area sini. Ntah apa benda yg kat tepi jalan tu yg ada masalahnya. Aku panggil sub-station jer...ntah yer ker tidak wallahua'lam. Kira jenuh gak laa aku mengorat contact help desk/customer service TM....macam2 depa ajar aku.....buat tu laa, buat ni laa....ping tu laa...ping ni laaa...last2 aku jugak yg pening tenet still tkdak connection.

Dalam seminggu ni kalo ikut hati mcm2 cerita yg aku nk blog out kat sini tapi tk yah laa kot...aku rasa cam basiiii jer citer tu nanti. Apa yg dah lepas tu biar laaa. Banyak lagi citer yg aku boleh story mori kat sini nanti....insyaallah.

Sepanjang aku tk ada tu, macam2 spekulasi juga yg timbul....berkaitan dgn entri aku yg sebelum ni...cerita pasal eksiden on 1st Ramadhan tu. Banyak gak SMS, call & email yg aku terima pasal insiden tu. Aku ok laaa. Aku terima segalanya sebagai ujian dari ALLAH. Kepada yg kirim email & sms tu...timakasih laaa banyak2 ats perhatian korang tu....sampaikan yg sebelum ni tk tau pun kewujudan http://akupunyalife.blogspot.com pun dah tau. So...raya nanti Sentra aku tu kena beraya kat bengkel laaa.

Xceli life aku semakin sibuk kebelakangan ni :
  • kejer banyak
  • partner kejer aku dah mula cuti 2 bulan....sebelum bersara Oktober ni (so...Oktober ni aku kejer kira 2 in 1 laaa...huhuhu)
  • program berbuka posa melambak2
  • meeting sana sini....sampai ada hari yg aku tk masuk ofis pon
Aku harap2 boleh handle kejer2 aku ...dan aku mohon Allah permudahkan segala kejer2 aku tu.

Antara program2 yg aku dpt jemputan baru2 ni :
  • Majlis Berbuka Puasa Bersama DYTM Raja Muda Perak Darul Ridzuan.
  • Majlis Berbuka Puasa Bersama YB ADUN Kawasan
  • Majlis Berbuka Puasa Dan Makan Malam Muhibbah Sempena Bulan Kemerdekaan Ke-52 Peringkat Negeri Perak
  • Majlis Berbuka Puasa Majlis Perbandaran Manjung
  • Majlis Berbuka Puasa Pejabat Daerah & Tanah Manjung
  • Majlis Berbuka Puasa Pertubuhan Peladang Kawasan
  • Majlis Berbuka Puasa REMCO Engineering & Construction Sdn Bhd
  • Majlis Berbuka Puasa Dan Majlis Sambutan Kemerdekaan Ke-52 Kemerdekaan Peringkat Daerah Manjung
  • Majlis Berbuka Puasa Teknik Janakuasa Sdn Bhd / Lumut Power Plant
* tu belum kira yg kecik2 punya, belum kira meeting & program2 yg bukan majlis berbuka puasa.....adusssss. Ramadhan ada lagi lebih kurang 2 minggu lagi......so, ada lagi jemputan majlis berbuka puasa yg akan menyusul...huhuhu.....per2 pon life must go on. Lepas Raya tengok laaa nanti...aku buat list Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri pulak.....kompemmmm melambak gak.

Sebelum ending entri ni aku nk tunjuk buah kurma yg aku dapat dari Pengurus Stesyen Lumut Power Plant baru2 ni....bapak punya besar, aku pi Mekah & Madinah taun sudah pon tk jumpa kurma sebesar ni....dah macam buah kelapa sawit....hehehehe.

cuba compare kurma tu dengan kurma yusuf taiyoob.....


- Selamat Berbuka Puasa Untuk Semua....kepada yg tk posa, Selamat Qado Puasa...hehehehe -


"Do Remember Allah Alwizzzzzzzzzzzzz"

~:: Ujian Allah di hari pertama berpuasa... ::~

Sunday, August 23, 2009

Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Allah kerana aku dan isteri masih dipeliharaNYA.

Petang semalam aku & isteri plan nak berbuka puasa di rumah mertua di Ipoh....tapi entah laa, gerak hati ni semacam jer aku rasa. Tambah2 pulak dengan keadaan aku yg cukup letih dan mengantuk....mungkin gara2 kurang mendapat rehat yg secukupnya dalam seminggu dua ni...life aku agak hectic.

Aku bertolak dari rumah lebih kurang pukul 5 petang. Perjalanan pada awalnya macam biasa walaupun ditemani oleh renyai2 hujan. Tapi...segalanya adalah ketentuan dan telah direncanakan. Sampai satu tahap...aku rasa letih sangat dan mengantuk. Aku tk sanggup lagi nk drive...so aku pass pada aku punya co-driver....hehehe. Cadangnya nk laa lelapkan mata kejap.

Dalam keadaan hujan yg renyai2 dan jalan yg basah tu...tanpa disangka2 bila tiba jer satu selekoh...kereta yg dipandu oleh Sue telah hilang kawalan dan berpusing beberapa kali. Insiden tu berlaku dalam keadaan yg begitu pantas....maknanya tk sampai 5 minit aku passing pada Sue...perkara tu boleh berlaku. Kalau tengokkan kereta...teruk jugak laaa, depan dan belakang hancussss. Aduihhhhhh...hilang segala mood yg ada kat aku masa tu. Kejadian tu berlaku lebih kurang 5.40 petang semalam.


Macam mana pun...syukur kami berdua selamat...tk ada apa2 kecederaan...not even a scratch. Pasal kereta...tok sah cakap laaa....sayuuuuu jer hati aku ni. Nak marah lebih2 pun tk guna....bukannya kereta aku tu boleh pulih seperti biasa. Telan laaa CM oiiiii segala kemarahan tu.

Above all....aku rasa syukur sangat pada Allah kerana masih memelihara aku dan Sue. Tetiber masa tu aku imagine balik cerita yg berlaku pada Allahyarham Hasbullah baru2 ni dan masa tu jugak aku imagine...kalau laaa masa terbabas tu ada kenderaan lain, lori ker.... bas kerr kat depan tu....tk tau laa lagi nasib aku ni. Alhamdulillah aku bersyukur pada ALLAH di atas keselamatan yg dikurniakan pada aku & Sue semalam.

Ramai jugak insan yg lalu lalang semalam tampil menghulurkan bantuan.....ni semua kuasa Allah....DIA laa yg gerakkan hati orang2 yg lalu lalang tu untuk tolong aku. Kawasan kejadian tu xceli agak terpencil gak....tak ada rumah pun kat sekitar tu. Yang datang membantu tu macam2 org yg ada Melayu, Cina, Indon, India....semuanya ikhlas bukannya nak pow aku. Menurut mereka...tempat aku eksiden tu memang selalu berlaku kemalangan.....tengok laa macam mana selekohnya tu....90 darjah beb.

Walaupun remuk redam di hati ni lebih kurang sama dengan remuk redam di kereta aku tu.....aku tetap bersyukur Sue & aku masih selamat....Lepas insiden semalam tu Sue terus pucat dan tk boleh keluar dari tempat duduk....Alhamdulillah hari ni dah ok.....cuma aku & Sue tk berapa banyak cakap....mungkin kerana aku masih marah dengan dia atas insiden yg terjadi ni kot atau mungkin ini jalan yg terbaik utk masing2 tenang dan pulih balik semangat. Mungkin juga ini cara aku untuk bersabar....Ye laaaa....sapa tk sayang kereta oiiiii. Pastu plak...dok pikir nak Raya ni. Tengok keadaan kereta tu mau makan bulan kot sangkut kat bengkel Nissan tu....huhuhuhu.


Nasihat aku pada semua....beringat laaa bila memandu tu, anything can happen. Kita kena ingat, keaadan jalan raya tu tk sama...ada jalan yg selekohnya selamat....ada yg tidak.....ada jalan yg licin....ada jalan yg kasar...macam2 andaian kita kena buat. Satu lagi pasal nk handle power steering....bukannya sama jerrrr sepanjang masa....masa hujan atau jalan basah, kita kena lebih berhati2...pasal steering akan jadi bertambah2 loose. Tu la pasal...bila masuk soal cornering...aku lebih suka kereta yg tak ada power steering.....pasal cornering akan lebih stabil & tayar lebih melekat di jalan....even cornering pon boleh tekan minyak lagi....hehehe.

Bab nasihat time bawak kereta ni....aku selalu pesan ngan kawan2 pasal aku tau ramai di kalangan kawan2 aku yg hebat bila memandu ni....130km sjm atau 140km sjm tu biasa jerrrr. So....beringat laaa....please give extra care masa driving ni even kalo drive sorang2 pon....jangan tau nk menekannn jer pedal tu....wusyar2 laa sama meter tu.

p/s : thks to polis2 di IPD Seri Iskandar....yg banyak membantu, walaupun segala urusan selesai lebih kurang pukul 10.30 malam. Mungkin insiden ini akan jadi 1 Ramadhan yg aku ingat sampai bila2....ye laaa buka posa hari pertama di Balai Polis...sekadar meneguk air dan makan seketul ayam goreng...huhuhu.

~:: Antara samseng kapitalis & 1Malaysia abis gula ::~

Thursday, August 20, 2009


Diam tak diam ari ni dah masuk hari ke 4 aku masih dalam operasi mencari gula. Bermula hari Isnin lepas....di Ipoh, 9 kedai yg aku masuk telah memberikan alasan yg cukup membuatkan aku hangin satu badan. Saja aku tak pergi ke TESCO, GIANT atau mana2 pasaraya...pasal aku tau chances aku nk dapat gula di tempat2 tu memang tipis.

"Bagi gula 2 kilo...."
"Gula tarak...."

"Gula ada kaa.."
"Mana ada gula..."

"Gula 2 kilo..."
"Habissssss..."

Semua dialog ni memang buat aku hangin. Bila aku hangin...kepala otak aku ni memang cukup ligat berputar. Mungkin bagi geng2 bujang or jenis makan kat kedai sehari suntuk, problem gula ni macam isolated cases jer. Aku pun sebelum ni tak amik peduli pon dengan hal ketiadaan gula ni, walaupun dah diwar-warkan 2-3 minggu sebelum ni lagi....tapi bila stok gula makin berkurangan di rumah, baru laa aku sibuk mencari gula di sana sini. Supprisingly...aku tk sangka plak sampai sebegitu serius hal gula ni.

Ok....berdasarkan beberapa dialog ringkas yg aku paparkan kat atas tu....jelas, peniaga2 runcit hari ni begitu sombong sekali bila berhadapan dengan hal gula ni. Macam laa jual gula ni macam jual emas permata.

Lain plak aku punya persepsi. Pada aku laa kan...sehari dua ni, bagi seorang penagih ganja or syabu...nak dapat stok jauh lebih mudah daripada nak dapat gula. Memang ni satu realiti yg terpaksa kita hadapi.

Cerita hari ni.....aku masih dalam misi mencari gula. Pagi tadi, aku singgah satu kedai kepunyaan seorang India. Biasanya aku bukan seorg yg prejudis terhadap kaum lain.....tapi dalam hal gula ni...YES, aku memang prejudis. Sebabnya, aku tak pernah dengar seorang Cina yg mengeluh tentang ketiadaan gula....ini realiti. Yang mengeluh tk ada gula....kebanyakannya org Melayu saja. Sambung cerita.....bila aku tanya jer pasal gula.....jawapan yg dia bagi biasa laaa, jenis jawapan yg akan buat aku hangin. Perempuan India tu kata kat aku...."saya boleh jual 1/2 kg sahaja...". Jawapan tu mmg bagi bola tanggung laaa untuk aku. Logik laaa skittttt...kalau hang nak jual kat aku 1 kg aku boleh terima lagi....ni 1/2 kg. Aku siap xplain kat dia yg aku mai dari jauh dan aku bukannya seorg peniaga....namun dia tetap berkeras yg dia hanya boleh jual kat aku 1/2 kg sahaja. Keadaan makin tegang dan aku makin bengang. Nak tak nak...aku terus pergi ke kereta aku...amik kad kuasa / ID ...tunjuk kat pompuan India tu. Hasilnya....aku dapat 2 kg gula. Maaf...aku tk berniat nk menyalahgunakan kuasa....tapi kalau itu caranya yg aku kena buat semata2 nk dapatkan 1 atau 2 kg gula....aku akan buat. Aku rasa tindakan aku tu tak salah...aku tetap bayar RM2.90 utk 2 kg gula tu...bukannya aku dapat free. Untuk makluman, gula tu plak disorok di bawah timbunan kampit beras. Persoalannya, kenapa sampai jadi macam ni..?????

Petang tadi plak...aku testing sekali lagi kat satu kedai Cina. Bila aku masuk kedai tu...tokei kedai tu bukan main ceria jer dok melayan aku....tanya nak beli barang apa laa, tanya aku baru balik kerja kaaa, tanya aku kerja kat mana laaa.....tup2 bila aku tanya pasal gula...tiba2 senyap seolah2 macam aku tanya nak beli syabu plak....aduhhhhh. Dari satu kawasan yg tersorok di bawah kaunter, tokei tu keluarkan sekampit gula 1kg bagi kat aku. Dia cakap hanya boleh jual kat aku 1kg sahaja....jadi laaa. Tapi isunya...masih dalam keadaan macam jual dadah...hampehhh betul.

Sekarang...aku nk tanya, dalam kemelut ketiadaan gula ni, aku yg mempunyai hak sebagai rakyat nak tau apa peranan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri , Koperasi & Kepenggunaan boleh ambil..??? Di mana keseriusan pihak Kementerian...?? Aku tak nampak pun apa2 tindakan kolektif yg diambil....Yang ada, seolah2 merestui apa yg dibuat oleh peniaga2 atau saudagar2 gula. Yang kena hentam rakyat juga. Rakyat juga yg telah dipersalahkan kerana kononnya telah melakukan panic buying atau excessive buying bila berhadapan dengan hal gula ni. Media2 propaganda pon mula laaa menayangkan iklan2 nasihat tentang bahaya penggunaan gula atau kempen mengurangkan gula. Kenapa ini terjadi.....???? Realisasikah prinsip rakyat didahulukan tu..????

Malas aku nk komen...tapi kalau aku kaitkan dgn kapitalis....emmmm, ni laaa akibatnya, tauke didahulukan rakyat dikemudiankan. Fikir2 la sendiri nooooo. Kalau nk p/raya....agak2 sapa yg bagi fund untuk gerak kerja atau pun fund untuk kerja2 kempen.....tokei/pedagang/saudagar atau rakyat marhaein...?????

Percaya lahh....ini semua ada kaitan dengan kenaikan harga gula yg mungkin tk dapat dibendung oleh pihak2 tertentu. Desakan atau tekanan sedang dibuat kepada pihak Kerajaan & rakyat seolah2 shortage gula ni benar2 berlaku. Tapiiiii....yg aku pasti, selepas kenaikan harga gula dengan rasmi nanti.....maka akan bersepahlah gula di mana jua kita berada....no more sugar shortage. Bukan baru sekali hal macam ni berlaku atas kita...hehehe. Kalau tk percaya.....nnti jenguk2 laa balik entri ni.

~:: Syukur Alhamdulillah..antara kenangan terindah ::~

Friday, August 14, 2009

Sebenarnya aku baru sampai jer dari Penang...letihhhh sangat. Bukan pasal trip kali ni jer tapi dalam seminggu ni dah jenuh aku dok berulang alik dari Manjung ke Penang. Seperti mana yg aku bagitau terdahulu...aku punya study dah abis dan kekdahnya, lepas dah setel segala2 pening, pressure dan gundah gulana yg terpaksa aku hadapi dalam tempoh 4 tahun ni maka berkonvo laa aku.

Dari satu sudut pemikiran aku...seolah2 satu yg negatif yg aku rasakan. Aku sepatutnya dah setel soal2 berkonvo ni dah lama dahhhh dan bukannya sekarang...Tapi bila aku fikir balik...aku renung balik....aku hayati dengan soal "Allah works in mysterious ways"...baru laa aku rasa lega dan dapat pikir balik dari sudut positif. Apa yg dah berlaku tu tentu ada sebab musababnya.....kita kena percaya dengan Qada & Qadar.

Dalam soal study ni la kan...aku pun bukannya jenis amik berat sangat. Aku bukannya jenis yg berlumba2 atau jenis study hard. Yang aku tau...aku ni jenis yg mudah berpuas hati....jenis kalo dapat cukup makan punnn jadi laaa....hehehe. Tapi kan, bila aku proceed dgn study aku di USM ni...aku pun tk tau mcm mana aku boleh jadi one step ahead skitt dalam hal2 study ni. Malas tu tetap malas laaa....tapi momentum tu ada. So, bila aku grad dapat 3.00 ke atas atau Second Class Upper aku rasa syukur sangat...aku tau segalanya dari Allah....aku cuma pelaku sahaja dalam soal kejayaan ini. Yang mutlaknya adalah dari Allah.

Bagi Majlis Konvokesyen USM utk tahun ni...aku adalah antara produksi bagi tahun yg ke 40...hehehe. Bersepah2 lagi laaa produksi2 universiti di sekitar Malaysia ni. Bagi yg macam aku ni kira ok laa...kejer dah ada, tapi bagi yg masih belum bekerja....bersiap sedialah untuk "menjaja" skroll dari universiti tu...hahaha.

Aku punya sessi ialah pada 13/8/2009 iaitu sessi ke-3....sessi pagi. Semua sekali ada 9 sessi...kira aku punya tengah2 laa. Pagi2 morning lagi (aku check jam masa tu pukul 6.34 pagi) aku dah drive masuk USM....pasalnya, kalau masuk lewat terima laa padahnya....maklum laa jalan pon semua dah jadi one way. Yang sepatutnya cuma amik masa 3 minit untuk sampai tapi time konvo ni boleh jadi 30 minit baru sampai. Bab2 ni aku tk nak amik risiko...hehehe. Thanks Azlina...pasal tolong usahakan aku dapat penginapan di Kompleks Belia & Sukan Pulau Pinang....seberang kampus jer. Ni yg aku katakan Allah sentiasa bersama aku pasal seminggu sebelum konvo ni aku dah susah hati pasal hotel kat area2 USM ni dah fully booked...tup2 ada plak hamba Allah yg tolong uruskan hal ni...dekat plak tu. Alhamdulillah syukur.

Entri kali ni aku tk nak tulis panjang2...just memadai dengan gambar2 yg bisa memberikan seribu makna dalam kehidupan seorang insan yg bergelar pelajar.

Bila konvo...biasa laa, benda2 yg macam ni para graduan akan dapat. Tapi....ada gak org yg tk dapat apa2 langsung.....huhuhu. Yg first tu....Sue yg bagi aku, yg kedua from Mama & the third one from rakan blogger - Intan. Kalau dah nama blogger tu kan....tk boleh lari dari rakan blog tak kira di mana jua berada...hahaha.

Pada aku, elemen penting dalam masa kita meraikan kejayaan ialah elemen kekeluargaan dan elemen persahabatan. Kalau tk dak dua ni...baik tok sah pegi konvo laa. Macam tu laa aku....family kena ada...kawan2 pon kena ada.

Dengan Abah, Mama & Beloved Wife....


Bersama sahabat2....ASP Shamsul, Mejar Azhanizam, Yanto, Zam, Iskandar, Rosli, Ajmain, Roslan dan lain2....congrattts dari aku.

Me & Izuddin - aku pernah buat satu entri yg ada selit cerita pasal Izzuddin ni - klik SINI


Aku turut rasa bertuah kerana aku turut diraikan oleh teman blogger dari USM Penang - Intan . She's a nice person...hehehe. Ni puji ikhlas ni....bukan bodek pasal bagi Mashimaro tu kat CM tau...hehehe. Mula2 Intan ada cakap nak bagi Bunga Taik Ayam kat aku...rupanya ni laa bunga taik ayam tu...hehe


Me & family bersama Farra...one of my best fren.....sian...Farra punya konvo 2 hari lewat dari aku, tu pasal dia tk pakai pakaian akademik lagi....huhuhu


Me & ProfesorMadya Dato' Dr. Mohd Razha Abdul Rashid (one of my favourite lecturer)



Me & family bersama dengan Dekan, Profesor Madya Omar Majid



Lastly, sessi berangan yg tak sudah2, aku & abah dok bincang2 pasal nak take over twin tower tu...
(lokasi - kat satu bukit dalam USM yg pernah jadi lokasi shooting citer ALI SETAN)


Sekalung syabas pada semua dan terima kasih yg tak terhingga pada kalian semua yg telah menjadi sebahagian daripada inspirasi aku.....especially keluarga dan rakan taulan.

p/s : Terkilan jugak....hajat di hati nak abadikan kenangan bergambar dgn ramai lagi kawan2....tapi apakan daya...masing2 bz dgn family. Lepas keluar dewan ari tu...bertempiaran entah ke mana2 semuanya.

* Entri ni sepatutnya aku release pada 14/8/2009 tapi aku terpaksa perapkan dulu dalam draft pasal ada masalah teknikal bila nk up load pics.

~:: In memory of Ahmad Hasbullah Bakar ::~

Thursday, August 6, 2009

Awal pagi tadi kira2 pukul 2.48 pagi....aku terima SMS yg pertama dari Haji Marzuki.....

" Assalamualaikum sahabat2, Hasbullah JKM dan anak tlh meninggal dunia...kemalangan jln raya...ke2 jnzah stkt ini ada d rmh mayat hospital Manjung....smg rohnya brada brsama mrka yg beriman....AL-FATIHAH "

Pada pukul 3.20 pagi, SMS ke-2 aku terima dari Hasliana.....

" Salam. Brite sedih diterima dari Jumali. Kawan kita Hasbullah dh kembali ke rahmatullah. Kemalangan j/raya bersama ank perempuan ke-2. Jenazah telah sampai di hospital Manjung "

Kedua2 SMS ni mmbuatkan degup jantung aku berdebar dgn kencang. Tanpa disedari...aku turut menitiskan air mata. Tak ada apa lagi yg terdaya aku lakukan.....cuma yg mampu ialah mendoakan Allahyarham dan Al-Fatihah disedekahkan.

Kiranya...sampai saat ini aku masih lagi beremosi dgn apa yg telah menimpa sahabat aku ni....malah dalam beberapa mesyuarat yg aku attend tadi, aku mintak ahli2 mesyuarat sedekahkan Al-Fatihah untuk Allahyarham.

Sebelum aku buat entri ni...sempat gak aku godek2 google dan aku terjumpa cerita lama pasal Allahyarham ------>klik kat SINI

Cerita yg keluar surat khabar-----> kat SINI

* aku bab2 terima berita sedih ni...memang fail....seram sejuk, lemah lutut...semua ada.

AL-FATIHAH

~:: Macam hilang fokus jer...::~

Wednesday, August 5, 2009

Terus terang aku katakan bahawa aku cukup rasa celaru sekarang ni, sampai rasa macam hilang mood untuk semua perkara. Tak tahu nk handle yg mana satu. Dateline kerja2 hakiki aku banyak yg perlu diberikan perhatian especially yg rasa2 dah terlajak tu...hehehe. Segala2nya rasa macam blur jer....fokus lari.

Aku punya konvo pon dah tak lama lagi...next week jer....13/8/2009. Konvo ni bukan boleh main redah jer...mcm2 persiapan yg nk kena buat. Contohnya mcm semalam...ada kawan call tanya pasal kajian pengesanan Kementerian Pengajian Tinggi...sama ada aku dah buat ker belum. Rupa2nya aku pun tk perasan pasal bende tu. Ye laaa...bukannya susah...kena isi on-line jer tapi pasal aku dah hilang fokus...aku jadi kurang amik kesah dgn hal2 yg sepatutnya penting camtu. Kalau ikut instruction dlm buku panduan tu...kajian pengesanan tu kn buat on-line..lepas tu kena print sebagai bukti dan kena tunjukkan masa nk amik skrol nanti. Bila pikir2 balik...aku perasan yg aku memang tak amik serius tentang hal2 ni. Aku pun tak tahu mana pegi aku punya passion dan aku punya excitement tu.

Petang semalam aku find out hotel2 yg nearby dgn USM dah fully booked....hampeh betul. Semua ni silap aku...walaupun aku dah expect bende ni mesti berlaku punya. Aku perlu sangat penginapan yg berdekatan pasal aku punya session mula awal2 pagi lagi...pukul 7.30 pagi dah kena ada kat dalam dah. Hari Sabtu ni aku kena pegi Penang...untuk urusan pakaian akademik. Aku harap2 hari tu nnti ada laa rezeki aku untuk dapat tempat penginapan kat mana2 sekitar USM tu. Kalau tk dak jugak...susah laa skit.

Yang tu hari Sabtu. Isnin plak aku kena pergi ke Penang lagi...raptai pulak pukul 8.00 malam. Letih dibuatnya...nk terkejar sana sini. Nak cuti lama2...kejer kat opis melambak. Hari Rabu....sekali lagi aku ke Penang untuk Grand Finalle 13/8 nnti...hehehe.

Ok...habis bab tu....yg merungsingkan lagi....aku turut sama dengan AJK Keluarga kena handle Family Day untuk keluarga aku yg dijadualkan 15 & 16 Ogos 2009 bertempat di Pantai Teluk Senangin. Secara tentatifnya...banyak laa jugak yg pihak aku dah setelkan tapi selagi belum tiba tarikh tu...macam2 la jugak yg aku peningkan.

So....untuk event2 yg aku tengah pening2kan tu, InsyaAllah kalau dah setel...aku akan uploadkan gambar2nya.

* aku rasa laa kan...antara faktor yg menyebabkan aku hilang fokus ni mungkin kerana aku terlalu dok pikirkan dan risau pasal H1N1 tu....hampehhh betoi.

~:: Makin teruk laa ::~

Monday, August 3, 2009

Hari ni dah masuk 7 orang yg telah disahkan mati kerana H1N1. Pada aku keadaan makin buruk dan tak nampak tanda2 positif untuk berkurangan. Tapi dalam banyak2 kes, yg paling aku rasa terganggu ialah kes yg ke 6.

Mangsa ke 6 itu adalah seorang budak lelaki berumur 11 tahun, yang dimasukkan ke Hospital Sultanah Aminah, Johor pada 29 Julai lalu dengan simptom demam selama satu hari. Tiada simptom batuk dan lain-lain tanda-tanda gangguan pernafasan. Menurut laporan, semasa dalam rawatan keadaan klinikal pesakit bertambah tenat dan seterusnya dimasukkan ke unit rawatan rapi pada keesokan hari. Hasil pemeriksaan mendapati pesakit mempunyai jangkitan paru-paru dan myocarditis. Pesakit disahkan mengidap jangkitan influenza A(H1N1) pada pukul 11 pagi 1 Ogos. Akibat komplikasi jangkitan pesakit disahkan meninggal dunia pada pukul 8.30 pagi 2 Ogos semasa dalam rawatan di Unit Rawatan Rapi.


Kesimpulannya...kita dah tak boleh kesan H1N1 ni pada peringkat awal.....so, macam mana nk buat pencegahan awal??? Kita semua tk boleh lagi nk anggap benda ni still under control. Aku bukan berhajat nk takut2kan sesiapa tapi at least kita take it serious dalam hal H1N1 ni...terutama dalam hal2 yg bersangkutan dengan kawan2 atau saudara mara yg mempunyai tanda2 influenza.

Aku tengok orang ramai mcm buat tk tahu jer pasal H1N1 ni...termasuk laa aku sendiri. Ari Sabtu ari tu...aku masih berani lagi nak gi ke PC Fair kat Village Mall Sungai Petani...hehehe. Tapi biasa laaa...kepala otak aku ni dok teringat2 gak hal H1N1 ni. Mintak simpang Ya Allah....!!! Maknanya...findings aku mengatakan yg org ramai still treat H1N1 ni mcm sesuatu yg biasa jer dan bukannya sebagai satu penyakit yg serius.

Satu hal lagi...berkenaan dengan student yg dok balik rumah masing2 selepas diberi "cuti" oleh pihak IPT. Seriously...aku tk setuju. Pasalnya...budak2 ni supposed kena kuarantin di rumah - meaning tk boleh sewenang2nya dok bebas ke mana2. Ni tidak...budak2 ni bebas ke mana2 tanpa sekatan....sedangkan mereka ni dihantar pulang kerana ramai yg telah menjadi suspect H1N1. Sebagai contoh...baru2 ni ada seorang student UUM datang jumpa aku...urusan berkenaan PTPTN. Menurut budak tu ada lebih kurang 500 suspect yg telah dikenalpasti. Pihak UUM bila tau apa lagi....terus perambat budak2 UUM balik rumah cuti seminggu. Adakah ini satu langkah yg paling bijak UUM pernah ambil atau adakah ini satu tindakan "lepas tangan" yg diambil oleh pihak UUM supaya sebarang kes H1N1 tidak terjadi dalam kampus..??? Adakah tempoh seminggu mencukupi untuk menghalang penularan H1N1....?? I don't think so. Pada aku penutupan IPT bukan satu langkah terbaik bagi mana2 pihak.

~:: Dah serius ni... ::~

Thursday, July 30, 2009

Boleh kata setiap hari mesti ada perubahan pada statistik yg berkaitan dgn H1N1 a.k.a selsema babi ni. Sejujurnya memang aku rasa agak terganggu dengan hal H1N1 ni. Mungkin ramai yg tak amik kesah pasal benda ni....tapi pikiran aku ni dah jauh berfantasi pasal penyakit H1N1 ni. Mula laa dalam kepala otak ni terbayang2 mcm beberapa cerita dari luar yg menggambarkan wabak2 penyakit yg membawa maut. Banyak movie yg ada cerita2 cam ni...antaranya Outbreak. Yang lain2 aku dah tak ingat dah tajuk apa...tapi macam2 yg terbayang dalam kepala aku ni sampai laa ke perkara2 yg melibatkan perintah berkurung. Bila pemikiran aku ni dah terlalu advance..mula laa aku rasa takut dengan H1N1 ni. Cuba bayangkan kalau kerajaan dah declare H1N1 ni sebagai wabak dan masa tu dah tentu pihak tentera akan take over hal2 yg bersangkutan dengan kerajaan..huhhhh ngeriiiii. Ya Allah Ya Tuhanku....Jauhilah Kami Dari Segala Bala Yang Diakibatkan Dari Penyakit H1N1 ni...aminnnn.

Memang laa peringkat awal sapa nk sangka yg di Malaysia pun boleh berlaku kes2 yg melibatkan kematian. Walaupun setakat ni baru 4 org...tapi angka tu dah cukup membuatkan aku rasa risau dan rasa tak selesa. Boleh kata...pihak yg berkaitan tak duduk diam dalam menangani masalah H1N1 ni terutama sekali dari pihak Kementerian Kesihatan....sampaikan kena wujudkan satu web site khas berkenaan H1N1 di Malaysia......Klik Sini ------>Influenza A (H1N1).

hubpages.com

Petang tadi kepala otak aku ni ligat dok pikir pasal H1N1 ni...macam2 dalam kepala aku ni yg terbayang....termasuklah aku bayangkan bagaimana begitu mudah virus ni disebarkan dalam kehidupan manusia...terutama dari aspek sentuhan dan pernafasan...sampai laa aku jadi risau nak tekan button lif dan berkongsi barang dengan orang2 lain. Aku juga tetiba jadi takut untuk berada dalam situasi di mana terdapat ramai orang. Pada aku social distancing perlu...tk leh dok dekat2 dah antara satu sama lain.

Nampaknya persepsi awal masyarakat Malaysia terhadap H1N1 ni juga dah jauh menyimpang. Pada peringkat awal....rata2 ramai juga yg agak prejudis terhadap H1N1 ni dengan mengaitkannya dengan masayarakat berketurunan Cina....tapi hari ini yg mengejutkan kita ialah...ramai di kalangan mereka yg telah disahkan mengidap H1N1 juga terdiri dari kalangan masyarakat Melayu. Dalam hal ini kita perlu ingat bahawa Allah tidak pernah sekali-kali memerintahkan kita untuk menghina kelompok lain yg masih "belum Islam".

Walau apa pun yg berlaku...kita perlu kembali kepada Allah. Ada hikmah di atas segala yg berlaku. Mohonlah segala perlindungan dariNYA.

Aku selalu teringat pasal quote ni - Allah Works In Mysterious Ways

~::...tapi itulah hakikatnya ::~

Friday, July 24, 2009

Siang tadi sambil membelek2 kalender meja aku tu...tetiber aku terpandang balik perkara2 atau schedule yg dah berlaku dalam bulan Mei yg lalu dan aku terperasan sesuatu yg tercatat pada 4 Mei 2009 yg lalu ----- Quit Smoking.

Haa...diam tk diam dah dekat 3 bulan aku dah tak hisap racun rokok . Bukan senang woooo....dan ini bukan laa first time....dah banyak kali aku stop....hehehehe. Harap2 kali ni ertikata stop tu berbeza dengan yg sebelum2 ni. <------harapan tinggi menggunung ni. Banyak cabarannya...bukan cam tu jer. Hanya perokok jer yg tau caner seksanya [sewai ker aku clasify sebagai satu penyeksaan...) cabaran2 yg terpaksa aku hadapi. Kemuncak "seksanya" tu...apa lagi, lepas makan laa.....aduihhhh. Nak2 plak bila tengok species2 perokok lain dok hembus2 asap depan aku.....tension dibuatnyer. So...ramai gak yg tanya...naper dan macam mana aku boleh stop. Ntah laaa...aku tk der jawapan yg tepat dalam hal ni....yg pastinya ia datang dari diri sendiri bukan org lain. Kalau ikutkan...dah jenuh aku dengar leteren dari Sue pasal rokok ni...tapi stended arrr, jenis tak makan saman ni...bila kena leter, aku buat derk jerr. Macam2 kemungkinan yg menyebabkan aku stop...mungkin pasal gambar2 kat kotak rokok yg "semakin comel", mungkin reger rokok yg aku hisap tu dah makin mencecah RM10 sekotak, mungkin gak pasal satu mender ni ---- sila rujuk----> ENTRI NI dan mungkin jugak sebab2 lain yg aku sendiri pun tak tau.

Aku perasan dalam internet melambak2 bacaan dan juga tips untuk quit smoking...artikel pon melambak - Stop Smoking In A Week laaa..., Stop Smoking Specialist laa, Hypnosis:Program to help you stop smoking laa, 25 ways to stop smoking laa dan macam2 lagi. Yang pastinya, aku tak penah amik port ngan semua tu termasuk laa apa2 terapi atau pun penggunaan nicotin patch sebagai pengganti kepada rokok.

Tapi...sejak aku quit smoking ni kan...aku rasa semacam jer ngan diri aku ni....appetite nk makan tu bertambah2....senang cakap aku ni kuat makan laa sekarang ni. Bila dah kuat makan tu...paham2 jer laaa...kan kuat makan dengan tambah berat badan tu berkadar terus....hehehe. Sebelum ni kan aku punya berat dok maintain dalam 60kg jer tapi aku rasa seari dua ni mungkin dah tambah dalam 2kg.....huhuhu. Walaupun aku rasa yg aku punya BMI tu okay lagi dengan ketinggian 169cm...tapi frankly, aku rasa tak berapa selesa laa.

Bila aku cuba dapatkan maklumat tentang apa yg aku hadapi ni.....rupa2nya memang ada fakta2 yg menyokong. Antara maklumat2 yg dapat aku simpulkan kat sini lebih kurang cam ni laa :
  1. Rupanya asap rokok akan menyebabkan badan kita mengeluarkan gula dalam salur darah dalam kadar segera. Ini secara tidak langsung akan menyebabkan kurangnya selera makan.
  2. Bila berhenti merokok, kandungan gula dalam darah seseorang yg berhenti merokok akan menurun.
  3. Bila berhenti merokok, badan hanya akan bergantung kepada makanan semata2 untuk memulakan pengeluaran kandungan gula. Ini akan mengambil masa sehingga 20 minit. Kesannya, appetite atau selera makan akan berkekalan walaupun seseorang itu telah makan....dan ini sudah tentu akan menyebabkan seorang yg berhenti merokok itu akan terlebih makan...dan dah tentu boleh menyebabkan berat badan bertambah....huhuhu.
  4. Kena elak makan junk food, fast food , makanan manis/bergula, makanan jenis deep fried dan juga makanan2 berlemak. Sebagai ganti...kena makan banyak buah2an dan sayur.
  5. Last sekali...exercise kena laaa. Bila berhenti merokok...metabolisma akan jadi perlahan dan ini secara tidak langsung akan menyebabkan kadar penghadaman menjadi perlahan dari sepatutnya. So...nak tak nak kena exercise gak. Bila dah dapat tingkatkan metabolisme...baru laa dapat buang berat yg extra tu.
Wahhh...banyak plak songehnya...ingatkan boleh quit cam tu jer....rupa2nya kena ada tindakan2 susulan... expecially bab2 nak jaga makan dan kena exercise tu. Memang aku fail laa bab2 tu...huhuhu.

* dah tak isap rokok....nak keluarkan satu entri pun kadang2 tu rasa susah...hehehe

~:: Expect the unexpected... ::~

Monday, July 20, 2009

gambar ni cilok dari forum.tabloidnova.com

Sejak aku dapat tau cerita ni pagi tadi....aku jadi tak keruan...marah, emosional, geramm.... Dalam hati ni tok sah cakap laaa......sumpah seranah dah berbakul2...vaviii, biadappp, kughang hajaqqq, haram zadeyyyy, bangsatttt, setannnnnn....semua ada. Sebelum ni aku dengar jer benda2 cam ni berlaku di tempat2 lain...di negeri2 lain....tapi kali ni di tempat aku sendiri. Nak nangis pun ada bila mula2 dapat berita ni. Seorang budak perempuan berusia 3 tahun dirogol oleh sepupu sendiri !!!!!!

Walaupun insiden ni tk der mengena ngan aku atau keluarga2 aku...tapi dari sudut kemanusiaan... aku memang rasa connected. Budak umur 3 tahun ni apa pun tak tau...yg dia tau ada org yg menyebabkan kesakitan pada dia. Pada aku yg buat tu bukan manusia, tapi binatang. Tak kira laaa apa usia sekali pun.....pada aku tetap binatang. Khabarnya "binatang" tu pun muda lagi, budak baru naik sekolah menengah.

Kalau ada kat depan aku budak tu...kompemmm lunyai aku kerjakan. Sorry to say...aku bab2 ni memang aku tak boleh nak kompromi dan ada kalanya aku rasa frustrated dengan undang2 sivil yg ada di Malaysia ni, especially bila berhadapan dengan kes ni. Hukuman yang dijatuhkan tak tara mana compare dengan implikasi yg terpaksa ditanggung oleh mangsa mahupun pihak keluarganya. Ini bukan soal hilang dara semata2 tapi banyak lagi isu yg perlu diberi perhatian....emotionally, sexually dan macam2 lagi. Malah ada kajian yg mengatakan bahawa wujudnya tendency ke arah perlakuan yg lebih negatif apabila seseorang itu pernah berhadapan dengan situasi dirogol. Jika dikaji perlakuan2 yg menyimpang atau devian.....tidak mustahil jika kita akan temui "sebab musababnya" adalah kerana pernah menjadi mangsa rogol. Ini yg paling ditakuti....jika dibandingkan dengan soal hilang dara atau sebagainya. Ini belum lagi masuk soal trauma, kemurungan dan berbagai konflik dalaman dan masalah kejiwaan.

Komuniti hari ini makin parah. Kita tak tahu siapa lagi yg boleh diharapkan. Kalau dulu adik-beradik lelaki yg lebih tua atau anak2 jiran yg boleh diharapkan untuk menjaga adik2 yg lebih kecil.....tapi hari ini tidak lagi. Ibu bapa harus lebih peka, proaktif dan mempunyai sikap ‘expect the unexpected‘....dan tak keterlaluan kalau aku katakan bahawa sifat prejudis itu perlu ada dalam diri supaya kita lebih berhati2. Soal ‘don't talk to strangers’ tidak boleh lagi menjadi satu ingatan buat anak2 pada hari ini....kerana perlakuan2 menyimpang ini juga berlaku dalam lingkungan ahli keluarga dan juga org2 yg dikenali.
Dalam kes ini...siapakah yg bersalah...??? Adakah perogol sahaja..??? Adakah ibu bapa..??? Adakah komuniti...??? Kita pakat2 pikir laaa. Sedih bila pikir yang negara kita yang dah makin tak selamat… geram dengan kebiadapan manusia yang tak bertanggungjawab.....apa yg selamat pada zaman kita dahulu, tidak lagi selamat untuk anak-anak kita pada hari ini. Beringatlah sentiasa...

Ya Allah Ya Tuhanku..... Selamatkanlah kami di duniaMu ini...
Peliharalah kami dari golongan manusia yg bersifat binatang...
Amin Yarobbal A'lamin.....

~:: Dah nama pun kerja.... ::~

Wednesday, July 15, 2009

Bismillahirrohmanirrohim.................


Aku tak kira, camana pun aku kena gak wat entri malam ni.....no matter what. Ada ker patut aku dipersalahkan kerana telah menyebabkan sorang mamat tu demam....katanya pasal terhidu habuk yg banyak sangat kat blog ni....hampehhh betul. Ingat blog ni ada bawak virus ker. Lain laa cam satu blog tu....bila aku jenguk jer blog tu, AVAST aku kompem detect 2 ekoq virus kat situ. Tapi tk per, lepas aku komplen....langkah2 rawatan telah diambil.

Mula2 aku nk citer hal semalam. Cadangnya nk hapdet blog lepas balik dari Negeri bernombor 9 ari tu, rupa2nya ada lagi task yg kena aku accomplishedkan. Aku dapat jemputan untuk menghadiri Majlis Perasmian Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan kali ke-52 bertempat di Dewan Canselor Universiti Teknologi Petronas, Perak. Kira jemputan tu part of job aku laa. Bila dah nama kerja tu....setiap kilometer tayar Nissan Sentra 1.6 aku tu bergolek, Kerajaan Malaysia akan bayar...heheheh.

Perasmian Majlis Tilawah tersebut telah disempurnakan oleh TPM Malaysia - Tan Sri Dato' Muhyiddin Yassin. Tapi kan...aku dengar ucapan dari TPM semalam macam ada yg kurengggg jer macam tk ada umphh. Agaknya pasal BN kalah kat Manik Mengurai Urai kottt. Yang PAS pulak...hangpa kata hangpa terer, awat yg menang majoriti 65 ja..???? Pemimpin BN pulak....hangpa semua jangan buat2 lupa, dalam tempoh berkempen di Manik Urai dah berjuta2 ringgit hangpa berjanji dengan rakyat Manik Urai termasuklah tawaran Kerajaan Pusat untuk membina jambatan baru di Manik Urai yg dianggarkan mencecah antara 7 ke 10 juta ringgit. Hangpa kata hangpa 1Malaysia - Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. (Hangpa tk kata pun Rakyat BN Didahulukan, Rakyat Tak BN Dikemudiankan...kan...kan...kan)


Dan diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. :
"Barangsiapa mendengarkan satu ayat dari Kitab Allah s.w.t. maka dicatatkan untuknya HASANAH berganda, dan barangsiapa membaca satu ayat Kitab Allah s.w.t. maka ayat itu merupakan nur baginya kelak dihari kiamat."

Haaa...tu cerita semalam. Hari Jumaat lepas, sampai laaa hari Ahad (ekceli aku rasa sampai hari Senin.....pasal aku sampai umah pukul 3.00 pagi on the 13/7/2009)...aku ke Negeri yg bernombor 9 atas urusan Projek Champion untuk Daerah Manjung. Aku ke sana bukan sebagai peserta kursus tetapi lebih kepada Urusetia Projek. Projek ini sebenarnya adalah satu projek yg disediakan oleh pihak Kerajaan dalam usaha menangani kemiskinan. So, target group atau peserta kursus adalah terdiri dalam kalangan mereka yang tersenarai sebagai Miskin Tegar. Sebagai Urusetia Projek, kami telah memilih Projek Tanaman Cili Secara Fertigasi sebagai projek kami. Kami berkursus di Senawang dan membuat lawatan ladang2 yg terletak di kawasan Rembau (dah sampai sana baru aku teringat...Rombau ni kawasan si KJ).

Ok...bercakap pasal group miskin tegar ni....pada aku laaa, depa ni segala2nya miskin, bukan setakat miskin fizikal sahaja...malah dari segi sikap pun miskin jugak. Aku dah masak sangat dengan kelompok ni. Jadi dalam soal ni....aku lebih bertindak sebagai "budak jahat" yg sering provoke dan pressure puak2 ni.....bukan apa, sebagai penyuntik semangat....tu jer. Puak2 ni dah laa jenis spoon-fed.....lepas tu plak segala2nya kena cakap. Tak cakap tak jadi. Apa lagi...banyak laa ayat2 lazer yg keluar dari mulut aku tu.....heheheh. Niat aku ikhlas....aku nk tengok depa berjaya. Ok laaa....malas laa nk cerita panjang2.....layan jer laaa gambar2 yg dah aku capture sepanjang Kursus Projek Tanaman Cili tu. Dalam kursus ni, peserta projeknya 6 orang jer....yg selebihnya, urusetia projek. Urusetia pun kena follow gak kursus ni sampai petang...no excuses okeh. Even boss aku pun join gak kursus ni.....fully, tak ponteng langsung.

Kelas Teori, aku rasa tk berapa seswai la, banyak sangat term technical...depa ni bukan paham pon

Fertigasi tu sebenarnya - Fertilization & Irrigation
Nak tau lebih...sila gugel...maleh aku tulis detail....hehehe

First day....Kelas Teori, second day baru amali dan lawatan ladang. Kadang2 aku pikir balik....rugi laa kalau golongan yg macam ni tak amik peluang atau bagi komitmen sepenuhnya. Kerajaan dah bagi peruntukan untuk kelangsungan hidup depa ni...bukan hanya untuk hari ni tapi untuk hari2 yg mendatang. Tu pun depa tak mau buat....sedeh woooo dgn bangsa aku ni. Nak kata malas or tak berdaya saing...orang marah, tapi itu lah realitinya.

Sesi amali....tengok boss kecik aku tu...semangat giler...kalah peserta2 projek


Boss kecik aku tu...uli tanah pakai tangan jer.
Yang peserta tu pulak dok kuis2 tanah tu ngan kayu...ishhh geram betoi aku tengok






Antara kawasan2 tanaman cili secara fertigasi yg kami lawati di Negeri Sembilan

Sebenarnya lepas melawat tapak2 penanaman cili fertigasi ni, masing2 dah rasa semangat nak ceburkan diri dalam pertanian la pulak. Maklum laa, slogan yg digunapakai hari ini ialah "Pertanian itu adalah satu perniagaan". Semangat...semangat. Buleh buat duit wooo....

Sepanjang 3 hari 2 malam di N9....sebenarnya letih juga rasanya, walaupun aku tk drive sendiri...supir yg bawak. Agaknya pasal perjalanan yg jauh tu....tambah pulak seat tempat duduk yg tk boleh diadjust tu. Dalam perjalanan pulak tk dapat nak lelapkan mata.....aduihhh.

Apa nak buat, dah nama pun bekerja....bukannya suka2 gi makan angin.

~:: Tak tau nk bagi tajuk apa...ikut suka laa ::~

Tuesday, July 7, 2009

cilok dari musicforchange.com

Syukur alhamdulillah...walaupun kebelakangan ni mood aku utk berblog agak kurengg tapi at least aku masih mampu "bersuara" di sini. Aku perasan yg ada beberapa blog yg cukup panas, entri melebihi 500 setahun, sekali entri ratusan komennya, mencapai hits/visitors dah beratus2 ribu, peminat ramai, mantopp dan hebat.....tetiber senyap seribu bahasa. Aku pun heran macam mana boleh jadik cam tu...mungkin bloggernya dah bertukar domain, mungkin gak blogger tu dah tk ada access internet, kena grounded oleh mak bapak, isteri atau suami...tak pun mungkin gak bloggernya dah tk ada kat dunia ni...oppsss. Tu kira ok lagi laa...kurang2 kawan2 yg rindu atau yg kemaruk sangat tu boleh laa juga jenguk cerita2 lama yg ditulis oleh blogger tu. Kes yg paling kronik ialah bila tuan punya blog delete terus blog dia tu....bab ni aku tak paham. Kompiusssss....?????

So, bila aku compare ngan situasi2 yg cam ni aku rasa lega laa jugak. Memang aku mengaku kadang2 tu aku tulis apa2 kat sini just for the sake of publishing satu2 entri jer....maknanya asal tulis jadi laaaa. Mood tk dak...ummph tk dak....hapa pon tk dak. Tapi yg aku geram tu...bila aku tengah dok drive, especially perjalanan yg agak jauh.....aku rasa semangat sangat nak blogging masa tu...idea kat kepala pulak datang mencurah2. Hampehhh betoi. Ini kenyataan ni. Sebab tu aku perasan yg aku cukup selesa kalau drive sorang2....aku rasa bebas....bebas berangan2.....hehehehe. Tapi tkder laaa sampai aku terlupa yg aku ni tengah drive. Ini bukan version cerita Pak Pandir yg tengah panjat pokok nyioq. Rupanya aku ni kuat berangan bila drive keter ni....hahahaha. Kompemmmm aku tk leh jadik pilot kapal terbang.

Aku tingat balik citer dari kawan aku Zack....seorang pilot PDRM...dulu dia pernah bagitau aku, "Hang nak tau, bila hang dok bawak kapai terbang hang bukan boleh ingat benda lain, pasal anak bini kaa, pasal hutang kereta tak bayaq lagi ka.....semua hang kena lupakan...kena fokus betoi2" Haaa...tu laa citer Zack kat aku masa dia masih dalam training jadi pilot dulu. Laa ni aku rasa Zack pon dah terer bawak kapai terbang ni, dah boleh buat kapal terbang pusing2 macam dlm tv tu....dan mungkin dia pon dah pandai berangan time bawak kapai terbang kot...hehehe. Tapi yg aku musykil dan rasa tak percaya ialah macam mana kawan aku si Zack ni boleh jadik pilot kapal terbang...dengan PDRM pulak tu.....sebab aku tau sangat laaa background kawan aku ni. Woiii Zack, kalau hang terbaca cerita aku ni hang jgn laa marah aku pulak. Bukan apa, aku tiba2 jer teringat kat hang....maklum laa banyak kenangan aku dengan hang, yg baik kaa, yg jahat kaa....semua ada tapi aku rasa kenangan yg jahat laa yg paling banyak kot.....hahaha. Bukan jahat apa pun....nakal sebenarnya. Kenangan2 tu aku rasa macam baru jer berlaku semalam.....Tu belum lagi cerita bab kita sama2 jadik Tok Bomoh palsu....syyyyyyyy. Mana aku boleh lupa kat hang Zack....satu2nya manusia yg aku kenal yg modified motor cub boleh ada clutch....kalau aku tk silap motor Yamaha 100 Sport. Masa zaman tu mana ada motor cub yg ada clutch lagi....sekarang ni tok sah habaq laa, melambak.

Aku cuba Google cari gambar Zack...tapi gambar Zack Fair "Final Fantasy" plak yg kuar

Itu laa aku....jenis manusia yg cukup hargai dengan ikatan persahabatan. Cuma bila masing2 dah bawak diri dengan karier masing2....aku rasa tembok pemisah dah mula wujud dan masing2 pun dah macam tak ada usaha nk jumpa semula atau pun buat apa2 gathering. No tepon ada....tapi sekadar memenuhi sim kad jer laaa. Aku tau ada gak yg menganggap masing2 dah sombong atau pun lebih selesa dengan teman2 baru....tapi sebenarnya tidak. Aku paham, situasi dah tak sama macam masa sama2 study dulu. Per pon life must go on....dan itu laa rencah kehidupan kita yg penuh dengan kedinamikannya.....kalau life kita ni statik pon tak boleh jugak kan.

* kalau laa ada time machine atau pun time tunnel....kan best. Mula laa tu nak berangan lagikkk.......

~:: PTK lagi..... ::~

Tuesday, June 30, 2009

Hari ni dan beberapa hari sebelum ni...life aku agak bz dan tunggang langgang, sebabnya tadi baru jer setel satu program besar yg lokasinya kat Arena Square yg berhampiran pejabat aku iaitu Program Hari Bertemu Pelanggan di mana hampir 30 agensi Kerajaan terlibat bersama. Agensi2 ni dalam bahasa mudahnya turun padang utk bertemu dgn masyarakat sama ada dengan memberikan khidmat kaunter, khidmat nasihat mahupun dalam bentuk pameran.

Di samping itu program itu juga turut melibatkan Sessi Dialog di antara MB bersama masyarakat. Bila dah melibatkan MB tu, paham2 je laaa, mcm mana dia punya sibuk tu kan....dengan VVIP nya, persiapannya, protokolnya, susunatur majlisnya......bla bla bla. Sori laa tk der pics yg berkaitan psl aku sibuk sgt dok handle perkara2 yg lebih penting. So...itu laa yg berlaku hari ni...tapi bz nyer dah berhari2 dah. Dalam aku dok menaip ni kan...bilik aku ni dok berbau minyak angin...sakit satu badan ni...ntah dah berapa KM aku dok berjalan ke sana kemari...huhuhu.

Ingatkan boleh laa rilek or tidoq awal malam ni. Sori laaaa...esok nak kena attend exam PTK la pulak...aduihhhh. PTK - Penilaian Tahap Kecekapan. Nasib baik laa soklan dia dlm bentuk MCQ - objektif, ada rezeki apa yg "tembak" esok menjadi....heheheh. Rasanya malam ni dapat jenguk sikit2 laa buku tu...aku dah tak larat dah ni.


Kalau ikutkan...banyak benda nak cover - Perintah Am, Pekeliling Kemajuan Perkhidmatan Awam (PKPA), Arahan Perkhidmatan, Arahan Perbendaran, Arahan Keselamatan, Peraturan Pegawai Awam, Nilai & Etika Perkhidmatan Awam, Protokol & Etiket Sosial, Tonggak 12, Teras Perkhidmatan Awam, Kanun Tanah Negara, Perlembagaan Malaysia, Dasar2 Pembangunan Negara, Perundangan & Pentadbiran Tanah, Pengurusan Personel, Pengurusan Kewangan dan banyak lagi laaa. Ikutkan badan yg penat ni...mana laa aku mampu nak baca semua benda2 tu...bohong jer. Kalau boleh nak rebus semua benda2 ni..pastu minum air rebusan tu, amacam??

Exam aku tu bertempat di Pejabat SUK Perak....esok, dari pukul 9.30 pagi sampai 12.00 tengahari. Wish me luck ok !!!!

~:: Al-Fatihah...Give Thanks To Allah ::~

Friday, June 26, 2009

Al-Fatihah....untuk Allahyarham Mikaeel Abdullah.


Hari ini tercatat satu sejarah dalam lembaran dunia....Raja Pop Dunia iaitu Michael Jackson atau difahamkan nama Islamnya ialah Mikaeel Abdullah telah kembali ke rahmatullah untuk menemui penciptaNYA. Sebenarnya bagi aku tak ada apa yg lebih istimewa selain daripada kematiannya itu dalam dirinya yg sedang menganut ISLAM ----> kalau tak silap mula memeluk Islam penghujung 2008. Aku bukanlah peminat setia Michael Jackson dalam dunia hiburannya...cukup sekadar meminati beberapa buah lagu nyanyiannya sahaja.
Aku mula mengenali Michael Jackson melalui lagu Beat It dan Billy Jean - tahun 1984...syok sangat kalau dpt dengar lagu tu...masa tu aku still kat sekolah rendah, darjah 6 [stop counting my age okay...]. Masa tu bukan ada CD or MP3 lagi...kaset laa yg jadi media utk halua telinga. Itu jam beli yg ori punya taw....sampai sangkut2 dan terbelit2 dibuatnya kaset tu...heheheh. Aku ingat lagi kaset yg aku beli tu berupa Compilation Album-Grammy Awards 1984. Antara artis yg turut bersama Michael Jackson masa tu ialah Culture Club...singer dia Boy George, lagu Karma Chameleon, Eurythmics - lagu Sweet Dream, The Police - lagu Every Breath You Take, Irene Cara - lagu Telephone dan lagu What A Feeling, Lionel Ritchie - All Night Long.....lain2 dah tak berapa ingat.

Oleh kerana aku bukan peminat Michael Jackson...aku dah tak amik port lagu2 dia ataupun album dia yg lain. Macam aku cakap awal2 tadi laa...cuma ada beberapa lagu dia jer yg jadi halua telinga aku macam lagu Heal The World yg bertemakan kemanusiaan. Satu ketika dulu...masa mula2 org Malaysia mengenali Hi-Fi System, Car Audio System atau Home Theater System...lagu2 dalam album Michael Jackson - Dangerous mesti dipasang utk test power...especially lagu "Jam".

Itu laaa sedikit sebanyak yg aku tau pasal Michael Jackson atau Allahyarham Mikaeel Abdullah....semoga Allah mencucuri rahmat ke atas beliau. Rupa2nya dalam tempoh singkatnya sebagai seorang Muslim ada jugak lagu bercirikan ketuhanan yg sempat dinyanyikannya. Pagi tadi ada sahabat aku Fendi dari Kelang ada kirim satu lagu Michael Jackson melalui e-mel yang bertajuk Give Thanks To Allah. So...atas konsep sharing, maka aku dah tempek link lagu tu untuk didownload dan juga lirik lagu tu untuk sama2 kita hayati. Rupanya tanpa disedari...titisan air mata berguguran bila aku cuba menghayati lagu ini.

Give Thanks To Allah - Michael Jackson (Mikaeel Abdullah)

Give thanks to Allah,
for the moon and the stars
prays in all day full,
what is and what was
take hold of your iman
dont givin to shaitan
oh you who believe please give thanks to Allah.
Allahu Ghefor Allahu Rahim Allahu yuhibo el Mohsinin,
hua Khalikhone hua Razikhone whahoa ala kolli sheiin khadir

Allah is Ghefor Allah is Rahim Allah is the one who loves the Mohsinin,
he is a creater, he is a sistainer and he is the one who has power over all.

Give thanks to Allah,
for the moon and the stars
prays in all day full,
what is and what was
take hold of your iman
dont givin to shaitan
oh you who believe please give thanks to Allah.
Allahu Ghefor Allahu Rahim Allahu yuhibo el Mohsinin,
hua Khalikhone hua Razikhone whahoa ala kolli sheiin khadir

Allah is Ghefor Allah is Rahim Allah is the one who loves the Mohsinin,
he is a creater, he is a sistainer and he is the one who has power over all.

Kalau sapa2 nak download lagu ni....klik kat sini -----> Give Thanks To ALLAH

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atasnya...amin.

~:: CM Sana Sini ::~

Monday, June 22, 2009

Assalamualaikum.......

At last dpt gak kembali berblog....it has been quite sometime kan....aku menyepikan diri, bukan setakat tkder entri baru, malah blog sendiri ni pon tak sempat dijenguk2. Emmmm....sampai ada org tu tegur aku pasal spam2 kat shoutbox yg tk sempat "ditebas" tu.

Aku mengaku laa bila kesibukan melanda diri ni, secara tak langsung aku akan jadi malas utk online - tk kira laa sama ada dengan blog, YM atau mender2 yg seangkatan dengannya. Bila dah letih, paham2 jer laaa, terbungkang dibuatnyer.

So, utk entri kali ni ianya berupa all-in-one dan aku harap ianya dpt menjawab persoalan2 yg timbul berkaitan apa yg berlaku recently. Layan jer gambar2 ni....let the visual speaks for itself.

11-12 Jun 2009 ----->

Wacana Ilmu-Sempena Ulangtahun Keputeraan Ke-81 DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan bertempat di INTIM (Institut Tadbiran Islam Perak)

Xceli aku dijemput untuk menghadiri Program Perasmian oleh Tuanku saja...tapi memandangkan program ni menarik, so aku pun daftarlah untuk program sepanjang 11 Jun 2009. Semua sekali ada 9 Kertas Kerja yg dibentangkan oleh org2 yg hebat2 belaka yg terdiri daripada para cendekiawan Islam dari seluruh pelusuk negara. Antaranya ialah Dato' Faiza Hj. Tamby Chik (Hakim yg menghakimi kes Lina Joy), Prof. Dr. Abdul Aziz Bari dari Kulliyyah Undang-Undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan ramai lagi.

selamba jer aku mintak nak bergambar dengan Prof. Dr. Abdul Aziz Bari, seorang constitutional law expert ni.

13-14 Jun 2009 ----->

Aku berada di Tower Regency Hotel & Apartments, Ipoh.....ada seminar on Economics & Capital Markets. 2 hari ni rasa macam seminggu...boring giler.


15 Jun 2009 ----->

Seminar lagi - Seminar Transformasi Diri Perkhidmatan Awam Negeri Perak, di Dewan Banquet, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak...bersama Y.Bhg. Dato' Dr. Fadzilah Khamsah. Best sangat......dari pagi sampai petang tak mengantuk langsung dan "Monday Blues" pun tak terasa hari ni.



20 & 21 Jun 2009 ----->


Ke Bukit Merah Laketown Resort - ada Malam Anugerah Perkhidmatan Cemerlang....utk pejabat aku. Dinner yg agak boring pasal aku kena duduk semeja ngan boss....dah tentu makan tak puas...hehehehe. Orang lain siap boleh jalan sana, jalan sini amik buffet food...aku plak hanya makan apa yg terhidang kat meja tu jer. Rugi besarrrrrrr. Nasib baik laa aku ada spare kudapan kat bilik aku...cover balik apa yg tak cukup bila aku balik ke bilik...hahahaha. Nak tunjuk gambar masa dinner tu...aku tk der pasal masa dinner tu aku tk der peluang nk amik2 gambar dari kamera aku, kamera org lain ada laa yg amik gambar aku yg dok semeja ngan boss tu....ye laa bila dah dok ngan boss kekdahnya kena laa kaver2 skit.

Esoknya...lepas breakfast...xtiviti bebas, nak gi water park ker, nak gi eco-park ker...ikut suka kami laa. So..aku tkder plan nak berendam kat water park tu...malehhh la pulak. Mulanya aku cadang nak visit Orang Utan Island iaitu sebuah Orang Utan conservation and rehabilitation centre, tapi malangnya Tasik Bukit Merah buat masa ni agak kekeringan airnya dan ini telah menyebabkan tunggul2 kayu yg berada di dasar tasik boleh mendatangkan bahaya pada bot2 yg membawa penumpang ke Orang Utan Island tu. So...Orang Utan Island tu telah ditutup oleh pihak pengurusan kepada org awam buat sementara waktu. Frust gak pasal dengar citer memang menarik kat Orang Utan Island tu...tkper2 next time.

Bila dah tak boleh ke Orang Utan Island...aku pun cam dah mati akal la pulak...tak tau nk gi mana. Supaya tk rasa hampehh sangat kehadiran aku ke Bukit Merah Laketown tu...aku ngan Sue amik keputusan utk sight-seeing jer kat area2 situ dan juga water park dengan menaiki "Chair Lift". Boleh laa jugak aku skodeng dari atas...tengok2 org mandi...hehehehe.

Gambar2 hasil skodeng dari "Chair Lift"

Maka terjawab laa sudah...kenapa aku sibuk sangat minggu ni. Kalau ikutkan ada lagi program yg aku attend tapi pasal gambar tk der...malas laa aku nk boh cerita2 tu kat sini. So, next time bila aku kata yg aku ni bz, I really meant it....ok chowwwww.

W A S S A L A M

~:: Lulus Bahasa Inggeris Baru Lulus SPM ? ::~

Tuesday, June 9, 2009

katun diambil dari SINI


Hari ni agak kecoh pasal isu pihak Kerajaan Malaysia sedang mengkaji untuk meletakkan syarat lulus Bahasa Inggeris sebagai syarat wajib lulus SPM. Cerita selanjutnya boleh rujuk kat SINI.

Sebenarnya Kementerian Pelajaran yg diketuai oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin yg juga TPM Malaysia telah meminta orang ramai memberikan pandangan mengenai isu ini. Sapa2 nak bagi komen pasal isu ni boleh klik kat sini -----> Portal Rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia.

Komen CM :

Walaupun pada asasnya cadangan ni tak memberi sebarang makna pada diri aku pasal aku agak terer dalam Bahasa Inggeris dah lama aku meninggalkan alam persekolahan....tapi dilihat dari keresahan rakyat marhaein kebanyakan....aku totally tak setuju, tambah2 pulak bila dilihat dari perspektif masalah yg bakal menimpa anak2 Melayu. Kita tolak tepi soal anak2 Melayu di bandar...mungkin dari segi penggunaan Bahasa Inggeris agak advance dan mungkin turut digunapakai dalam perbualan harian di sekolah mahupun bersama keluarga. Dalam soal ini yg perlu kita renungkan bersama ialah anak2 Melayu di kawasan luar bandar yg mana ada kalanya Guru Bahasa Inggeris terpaksa mengajar di dalam Bahasa Melayu sebagai pengantar....bertujuan untuk memberikan kefahaman dalam cara yg lebih mudah kepada pelajar dalam usaha untuk memahami Bahasa Inggeris.

Pada aku.....standard atau piawai pencapaian anak2 Melayu dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris masih jauh terkebelakang kalau ingin diimplimentasikan cadangan ini dan sekiranya cadangan ini diterima pakai oleh Kerajaan Malaysia, maka ianya seolah2 dilihat sebagai satu tindakan yg zalim ke atas anak2 Melayu itu sendiri. Sudah lah isu PPSMI masih belum diselesaikan...isu ini pula bakal menimpa anak2 Melayu. Marilah kita sama2 fikirkan demi survival akademik anak2 Melayu....terutama di kawasan luar bandar.

Peningkatan pencapaian dalam Bahasa Inggeris itu amat perlu....tapi bukan dengan cara ini. Antara langkah yg boleh diambil oleh pihak Kementerian ialah menambahkan jumlah waktu bagi pembelajaran Bahasa Inggeris. Di samping itu juga banyak program yg boleh dijalankan sama ada di pihak Kementerian mahupun di pihak sekolah itu sendiri. Antaranya seperti wajibkan penggunaan Bahasa Inggeris di sekolah sehari dalam seminggu, kempen2 galakan.......dan banyak lagi .

Cikgu-cikgu............jom komen.

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger