It's "Batik Day" again....

Thursday, May 8, 2008

Ummm......mesti terlupa punya.....sedar2 orang lain perati semacam jerk, especially kalau attend meeting. Time tu baru laaa tepuk kepaler....uisssshhh ari Khamis lerrrr. Memang ari Khamis mengikut pekeliling yang ke baper ntahhh.....staff2 gomen kena pakai batik. Kalau dulu only on da 1st and 15th day of the month baru kena pakai, sekarang ni dah every Khamis plak yg kena pakai.

Actually aku tk baper stuju.....walaupun pihak gomen berpendapat ianya sebagai memartabatkan batik Malaysia. Haaaa....naper aku tak setuju???? Biasalaa kan....aku punya pendapat ni mesti radikal skittt. Camni....kl nk memartabatkan batik ni....ianya harus dipandang sebagai sesuatu yg sepesel. Kalau tk sepesel.... hangpa toksah mengarut laaa kata nak memartabatkan batik Malaysia tu. Pasal apa aku kata tk sepesel????? Naper hahhhh??? Lowhhhh, apa nk sepeselnya.....kalu asyik dok pakai tiap2 minggu jaaa.

Dulu2 hanya kalau ada event tertentu baru kita pakai.....contohnya kat dlm kad2 jemputan function mesti ada bagi tau.....attire : Malaysian Batik. Nehh... kalau dah tiap2 minggu dok pakai....abis tu bila function ker haper ker....dh tk ada nampak batik ni sesuatu yg extravaganza or sesuatu yg marbelesssss. Aku dah masak sangat dah dgn prog2 or function2 gomen ni. Tak dak lain.....baaaaaaatik memanjanggggg. Kalau dak pun.....Pakaian Kebangsaan. Huissshhhh, tak berkembang langsung. Macam aku neh orang lelaki.........kalau function kaaa, program kaaa...aku dok pakai baju batik yang aku dok pakai hari2 Khamis tu laaaa. Kira ok gak laaa aku ada baju batik dekat2 10 lai....kalau org lain yg dok ada selai jaa baju batik camnaa???? Lain laaa org pompuan....lagi 5 bulan ada function.....baju baru dah siap tempah dahhhh. Aku tau laaaa pasal bini aku pompuan. Kalau dalam setahun ada 150 kenduri...jawabnya ada 150 pasang baju baru laaaaa......hahhahahah.

Dulu....masa aku keja private....dia punya function happening......bab2 tonggang langgang tu tolak tepi laaa. Maksud aku, dia punya function sepesel......batik2 tak main aahhhh. Tiap kali ada function or Annual Dinner mesti ada konsep2 tertentu yang ditetapkan. Baru time tu masing2 bersemangat nak melaram termasuklah orang lelaki. Nehh keja gomen nak melaram apa kalau function pun dok asyik pakai baju hari Khamis tu jaaaa......hahhahahaha.

Aku punya wife kadang2 tu bising gak pasal aku tak berapa nak ikut arahan kerajaan tu....Korang nk tau apa yg aku jawab...??? "Let me be the first Malaysian citizen yg kena tindakan undang2 pasal tak pakai baju batik and I won't pay for the saman" Daripada bayaq saman baik paksa beli baju batik kan.....???? Heheheheh....kerek jer bunyinyer kan....rasa cam Raja Petra Kamaruddin plakkkk.....Blogger Malaysia Today yang kena jail kerana prinsipnya yang tak mahu membayar denda tu.

Ada lagi reason kenapa aku tk baper stuju pakai batik neh....sila tgok gambar kt bawah nehh...


Haaaa....hangpa cuba bayangkan, pi buat site visit pakai baju batik. Pakai bukan main bergaya.....tapi kena pi monitor projek plak. Tak puas hati betoii....hahhahaha.

Lastly......sori laa Pak Lah. Aku tau laaaa...batik ni means everything to you.....lagi pun laaa ni Pak Lah dah ada Jeanne dah. Dia bukan cam Hendon yang amat menggemari batik ni......tapi tak tau laa pulak....kot-kot sehari dua ni KJ dok buat meniaga batik besar-besaran pulak?????

2 comments:

menteil said...

haha..
kebetulan..
salam kenal...

aku pon byk kali gi site..
sbb tu malas pakai..

Nazira Noran said...

Batik tu sutera fabrik kita. Kenapa bukan kita selamatkan industri fabrik kita untuk diperkenalkan ke antarabangsa. Hihi, jangan marah, saya kerja swasta juga tapi suka betul pakai batik hari Khamis sebab batik itu seni, dah sah sah tak da yg akan pakai batik yang bercorak sama (kecuali batik cetak asrama sekolah)

Jemput ke kedai saya, murah saja. www.nazira.biz

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger