~::Monolog Tengahari Jumaat::~

Saturday, May 24, 2008

"Kching, ching"
"Kching, ching"

Maka bermulalah sebuah episod monolog bisu.........

[Bunyi tu seakan2 memecah kesunyian ketika masing2 sebagai hamba Allah sedang berwirid, sedang berdoa, sedang beriktikaf, sedang memikirkan tentang iman & amal atau juga sedang memikirkan apa menu makan tengahari neh....sementara menunggu azan dilaungkan bagi menunjukkan masuknya waktu untuk Solat Jumaat]

"Uikkss....dlm zaman beras dah jadi mahal neh ada lagi yang membawa duit syiling ke masjid yer"

"Emmm....nak bayar duit meter parking kot.....tk mungkin sebab biasanya ari Jumaat, Penguatkuasa Pihak Berkuasa Tempatan pun semayang jugak....nehi....nehi"

"Nak kata ada kedai Game berdekatan....tak der lah pulak..."

[lantas aku mengangkat sedikit kepalaku kerana terlalu curious untuk mengetahui dari mana datangnya bunyi duit syiling tuhh]

"Owhhhh....baru teringat balik....ari ni ari Jumaat.....maka tabung Jumaat pun berlegar2lah di kalangan para jemaah sekalian"

"Rupanya.....ada guna lagi duit syiling ni yer....."

"Nasib baik ada masjid kan......"

"Agaknya duit syiling ni kalau di masjid tinggi lagi nilainya kot.....kalau pegi pasar malam bawak duit singgit pun tak lepas"

"Nasib baik ada masjid kan"

[Dalam pada tu....tabung Jumaat tuh sempat singgah di hadapan aku pulak dan aku menyeluk2 poket baju melayu ku yg berwarna peach tu. Beberapa keping kertas kulipatkan dan dimasukkan ke dalam tabung Jumaat tu....]

Aku terus bermonolog.......

"Nasib baik tak ada duit syiling kan......."







- Apa2 Pun........Engkorang Pikirlah Sendiri Arrrrr -

p/s : ekceli entri neh CM nak masukkan semalam....ntah caner terlupa plak.

2 comments:

Mr. Azman said...

Bro... kat masjid tuh ade 1 "kereta mini" dia akan pergi balik kat saf collect coin. :p~

Tapi ake jugak yang kasik keping punye. Bagusnya.

Janji ikhlas... tak riak.

Kreuger

13may said...

takpa....

keikhlasan tu yg penting :)

ps: aku study kat sini ajer nak tambah satu lagi column...senang2 hg bleh go thru..kalau tak paham, baca sampai paham...hehhe hehhe

http://tips-for-new-bloggers.blogspot.com

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger