oLd sKooL

Monday, May 5, 2008

Weekend ari tu balik hometown....mana lagik, Taiping laaaaa. Sebut pasal hometown ni aku ingat lagi sorang member aku Rajan....dia punya istilah hometown tu lain....u know "hometown".....Siam laaaaa. Kalau pi Hadyai kaaa Golok kaaa....ada laa puak2 yg guna istilah ni.....hampeshhhhh betoooiiii. Hometown tu tk main aarrrrr....ni hometown betoi2.

Bila aku lalu jer depan olll skooool, aku terus tingat citer2 masa sekolah dulu tu.....uishhh lama dah 1985-1989. To tell u da truth, aku kurenggg ler rasa sense of belongging ngan skool aku tu. Ntah.....pada aku skool aku tu tak baper besttt. Pasai apa tk best....heeeee macam2 laaaa, sampai kadang2 tu aku rasa malas nak bgitau aku dulu sekolah kat mana. Yang aku tension tu, bila jer orang tau aku ni from Taiping, depa akan tanya....."dulu sekolah K.E kerrr...???? K.E tu stand for SMK King Edward VII. Tu yang aku tension tu.....sekolah aku seolah2 orang tak tau kewujudannya. Sekolah K.E ni biasa jer pada aku......cuma yg speselnyer sekolah ni ada team rugby.....haaaaa yg tu kot yg buat sekolah K.E ni well known. Lain dpd tu......nothing sepesellll.

Satu lagi sebab aku tk suka skool aku tu pasal skool aku tu kategori Missionaries School....sekolah bantuan modal kalau ikut kategori Kementerian Pelajaran Malaysia. Senang cakap sekolah aku tu sekolah Kristian. Maksud missionaries tu pun dah semacam jer.....kalau tengok dalam kamus pun maksudnya lebih kurang :

1. One who is sent on a mission, especially one sent to do religious or charitable work in a territory or foreign country.


2. One who attempts to persuade or convert others to a particular program, doctrine, or set of principles; a propagandist



Memang proses Kristianisasi tu tak nampak....tapi sebenarnya kita perlu berhati2 dgn gerakan halus mereka tu.


Sekolah aku tu tak der Pengetua.......depa panggil Director....iaitu seorang Brother.....Masa aku tu Brother Charles Levin yang jadi Directornya. Memanjang pakai jubah depa tu. Tak silap aku tiap2 hari Khamis kot...ada Mass...kira macam semayang depa laaa kat chappel (kalau kita...surau laaaa) tu. Malah ada juga di kalangan2 guru yang terdiri daripada Brother2 ni. Tapi yang aku tau lepas tahun 1992, no more Brother yang jadi Pengarahnya.......bermulalah era baru "orang biasa" yang jadi Pengarahnya pulak sampai ke ari ni. So far......non-Malay jer yg jadi Pengarahnya.


Masa sekolah kami tk amik pot pun hal2 depa ni.....tetapi lepas jer sekolah baru aku ada rasa ragu2 dengan kemungkinan2 yang boleh dilakukan secara halus.

Aku ingat lagi, masa aku Tingkatan 2 kot....masa tu subjek muzik......kalau tak silap, cikgu nama David Chua. Aku rebel.....aku tak mo nyanyi lagu yang dinyanyikan ramai2 dan aku koyak kertas lirik lagu tu tanpa pengetahuan cikgu tu, tapi at the end of class dia kira balik kertas dia tu tk cukup....hehheheehh, kami satu kelas wat donno jerkkk. Korang nk tau naper aku rebel. Cer korang perati lirik ni....: " May The Good LORD Bless & Keep U". LORD ni saper..???? Korang pikir laaaa......sure maksudkan depa punya Jesus Christ tu kan...???? Haaa, ni laaa yang aku katakan tektik halus tu. Bagi bebudak sekolah ni seronok melalak, menyanyi tetapi secara tak langsung memuja dan memuji TUHAN depa.

Cer hangpa tengok kat tgh2 bangunan tu, sebelah atas.....sikit punya besaq kaaa dia punya salib. Nasib baik JI tak nampak.....kalau nampak....dh lama kena bomb...hahahahah.


1 comments:

kepok gonde said...

oooo ya kaa...ambe xtaw pon ada skoloh kristian kat perak....

bagus la mu rebel...bahya mubaligh ni..anok remaja skrg bukan tau mender pong!...

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger