~::Aku & IPTS::~

Monday, May 19, 2008

Baru2 neh ada laa parents jumpa aku mintak pandangan pasal satu kolej tuh....samader ok ker tak ok for their daughther. Aku pun belek laa surat tawaran yg depa terima tuh....and belek punya belek baru aku perasan nama kolej tu. Tetiba jer aku raser cam bangga plak.....caner tk bangga kolej tuh nama cam satu nama yg cukup sinonim dgn blog aku neh...ada Cybernetics gituuu. Nama kolej tuh.....Kolej Teknologi Antarabangsa Cybernetics.

In this case...aku nk bagi komen pun serba salah, pasal depa seems minat sangat dan letakkan fully hope ngan kolej tu. Haaaa.....hangpa jgn dok hingat aku ada share plak ngan kolej tu. Seduit pun depa tk bagi walopun sebagai appearence fee....hahahahahh.

Dah tu pulak dalam surat tawaran tu dok kata yg kolej depa tuh ada wat kerjasama dgn UPM plak....bertmbah2 konfiden laaa depa tuh.

Selepas depa balik.....aku belek lagi surat tawaran tuh [aku sempat fotostet sebelum depa balik]....ada sesuatu yg menarik perhatian aku........ada tertulis KENALKAN KAWAN DAN DAPAT RM500. Hmmmm.....cam Multi Level Marketing jer....hahahha.. Ekceli aku tk leh terima dgn semua.....aku ulang semua kolej2 swasta yg ada kt Malaysia neh.....semuanya profit oriented, hangpa toksah tipu laa. Sesetengahnya plk tu, tk mementingkan kualiti....yg depa pentingkan hanyalah kuantiti atau volume. Aku tklah kata semua tk pntingkan kualiti tapi rasanya banyak jugak laa yg jenis nak makan duit mak bapak neh.

Aku kesiankan ngan org2 kampung. Biasanya kolej2 ni akan menghubungi budak2 lepasan SPM or STPM neh melalui surat.....emmm laaa neh telepon pun ada gak. [aku pun heran caner depa neh boleh dapat contact address / no tepon budak2 neh....ada komplot ngan sekolah kot....hehhe] Bila mak bapak budak2 neh dapat surat2 tawaran yg sebegitu rupa.....uishhhh apa lagi, dgn penuh rasa teruja dan bangganya akan menghebahkan pada jiran tetangga....."anak aku dpt masuk kolej"....sedangkan depa tk tau yg depa tu nk kena kluaq duit dlm jumlah yg agak banyak gak. Kengkadang tu, yg aku heran, result budak2 tu bukannya baik pun.....bukan aku nak kutuk atau merendah2kan depa tapi aku nampak macam ada sesuatu yg tersirat jer pada kolej2 tuh.

Sesetengah tu pulak siap bagitau....hanya datang daftar....bwak tilam bantal.....bayar sedikit duit pendaftaran dan yang lain2nya percuma.....siap dapat MP3 player ngan henpon percuma lagik. Maka sang ibu bapa neh pun dengan mudahnya terpedaya dgn janji2 manis ni. Selang beberapa minggu tuh, sang anak akan pulang kepangkuan ibu bapa membawa surat perjanjian pinjaman pembelajaran yang beribu2 henggetnya....maybe more than 10 ghibu hengget pun ada gak. Pala hotak dia percuma. Maka sang ibu bapak neh di atas dasar untuk memberikan peluang belajar kepada anak2 maka disainlah borang aggreement tu tanpa rasa ragu dan gundah gulana.

Selang beberapa tahun pengajian....maka sang anak tuh akan membawa pulang sijil atau diploma yang diterima dari kolej yang dibangga2kan tersebut. Tunggu punya tunggu.....dah makan tahun si anak dok tanam anggur. Dulu, sblum masuk kolej, depa janji yg budak2 neh akan senang dapat kerja bila abis ngaji di kolej depa.

Surat dari pihak pemberi pinjaman dok mai berulang2 kali. Yang susah hati mak bapak jugak......takut apa2 tindakan dikenakan ke atas anak tu pasal tk bayaq hutang pinjaman padahal yg akan dikenakan tindakan adalah mak bapak. Kita kena ingat orang kampung neh bukannya berpendapatan besar.....silap2 ari bulan makan pun boleh miss.

Dalam kes ni, tak pasal2 kena tanggung hutang anak yg beribu2 hengget tu sedangkan anak dok tak tentu hala lagi tk dak kerja.

Kalau nasib tak baper baik lagi.....tup tup, kolej tu pulak bungkuih. Bila bungkuih kesannya, haa..sijil or diploma tu kira boleh letak dalam frem jer lah.....tak laku beb. Hutang kena dok bayaq jugak, diploma / sijil boleh buat bungkuih kacang putih. Yang ada buat program kerjasama / twinning ngan mana2 IPTA kira selamat laa skit....pasal sijil / diploma ada cop atau lambang IPTA yg terbabit. Kalau tk dak apa2 program twinning.....kira bubye laa.....

Tu laaa, yang aku dok kesian ngan orang kampung yg bagi aku sentiasa "ditipu" oleh kolej2 swasta neh dan oleh kerana tu lah aku tak leh terima dengan konsep kolej2 swasta neh yg pada aku lebih mementingkan keuntungan, profit oriented / money oriented melebihi tanggungjawab sosial.

Bagi aku yg berpandangan agak radikal [bukan kopi Radix tau...] , 2 perkara yg aku tk leh terima iaitu Educational Business ngan Health Business......dlm bahasa mudahnya pendidikan / pelajaran dan juga kesihatan / rawatan tak wajar diperniagakan. Kebelakangan neh pulak ada satu bentuk business baru plak iaitu Health Tourism. Bagi aku benda2 neh adalah kewajipan atau perkhidmatan yang wajib diberikan kepada rakyat dan bukannya sebagai satu bentuk perniagaan.

Aku penah baca kat Bangor, Wales, UK.....hospitalnya tak kenakan apa2 bayaran pun untuk wanita2 bersalin walaupun kita bukan warganegara sana....dan perkhidmatannya lebih baik daripada yg ada kat Malaysia ni. Ngkorang boleh bacer kt sini.

6 comments:

Aleeya said...

Ececehhh secara tak lansung yer u dah ade kolej sendiri hahahaha

i dulu teringin masok kolej gak taww sbb maybe tak 'terikat' sgt kan..tapi memikirkan kena menggunakan duit yg banyak so i masok UiTM je la..antara U yg termurah he he jadila kan...:))

cybernetics mind said...

Aleeya...haaa ni kira "product" UiTM ler neh....sama ler kita tapi CM neh jaman dooolu2, ITM lagik. Masa tuh ada org guna MIT....MAINSTECH (MARA Institute Of Technology), rasanya glam lagi masa dulu tuh pasal len dari yg lain w'pun tk der U kt depan tuh.

CM ingat lagik naper tukar jadi UiTM tuh....masa tuh kira agenda politik si Ibrahim Ali... kalau tak silap hujung2 90an...bukan ada aper pun. Dulu sampai sekarang UiTM neh memang hebat....termasuk "product2" nyer...hihihi.

Ekceli kalau tk der U pun tk per. Cer tengok LSE (London School Of Economics)....."sekolah" jer tk yah boh U pun...tapi masih mengeluarkan graduan2 yg cukup berkualiti dgn ijazah masing2.

Uiksss dah terpanjang ler plak..takper2 nanti kalo2 ada idea CM wat entry khas on ITM / UiTM plak.

nadzunix said...

betul dan sokong ...

skang ni byk sgt kolej2 swasta dibukak dan semuanya hanya untuk mengaut untung ...

tp bg org .. xyah masuk pun xpe kolej2 gini .. siyes .. kekadang dip or degree tuh xleh nak pakai pun .... x sah la ...ape lahh

hmm .. tapi terpulang gak pada depa ..

cybernetics mind said...

Nadz...FYI saya penah "halau" few Marketing Officer yg datang wat marketing....bukan apa...ni adalah atas dasar rasa tanggungjawab thdp org ramai. Elok2 nk wat road show...terus depa tak jadi...lepas dengar leteran dari CM neh..tmbh2 plk bila mengingatkan depa neh betapa susahnya sesetengah orng2 Melayu nk dapat duit....main physco beb...hehheheeh

Mr. Azman said...

tuh lah masalahnye bro... ramai dah orang kampung kene tipu macam tuh...

komplot dgn sekolah - mungkin jugak, maybe cikgu dapat percentage. Makan komesen ma. (...gaji cekgu dah besar pon xcukup lg ke?) <-- kemungkinan je. salah satu faktor. Bukan semua cikgu cam tuh. Ade yang tak amik port pon.

Mak & Bapak aku pon dapat gak surat ni mase adik aku abis spm.
disebabkan result adik aku ni terover bagus + bagus yang macam best a.k.a bagus syok sendiri, aku cakap kat bapak aku, rentikan lah. Tadek orang nak kasik free.

Lu orang pikir la sendiri~

Kreuger®

cybernetics mind said...

mr. azman...aku raser kan....kalau sumer org dalam dunia neh dok pikir macam kita pikir neh..penipu2kat luar tuh tk leh cari makan kot...especially budak2 gores & menang tuh...hahahah

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger