~::No Entry::~

Saturday, May 31, 2008

I'm away for few days....maybe will be back on Monday. Tengoklah kalau2 aku terjumpa mana2 wireless or hotspots or mana2 kedai mamak aku online laa....jenguk2 korang. Aku kalau sehari tak dapat on-line neh raser semacam jerr...macam demam tak kebah2...hahahah.

Sesaper yg rindu ngan aku no hal...korang boleh jerit kt shout box aku ker, emel aku ker or YM dgn offline message....no problem. Aku akan respond kemudian.

Okay sumer aku chow dulu maaa. Utk makluman sumer aku baru balik dari attend 3 kenduri...lepas semayang zohor neh aku nak gerak ada kendurik satu lagi. Harap2 by the time aku sampai rumah pengantin tu, nasik pun dah turun ke bawah........so boley aku menjamu selera dgn nasik minyak lagi. Kalau sekarang ni.....toksah kata sejemput...sebijik nasik pun dah tak boleh masuk perut aku tuh.

Wassalam.....Take Care & Remember Allah Alwizzzzzzzzz

p/s: bila gamaknyer aku nak makan nasik minyak kawan aku sorang tu hahhhhh [termenung kejap sambil mata terkebil2....] Dengar kata nak kawin dgn oghang utara nuuuu.

~::Nak Kantoikan Orang Menyorok....?::~


Benda ni aku terjumpa semasa aku dok jenjalan tadi. Pada aku, peminat2 atau pengguna YM mesti tertarik punyer dengan menatang neh. Pada aku, YM neh aku dah tak baper minat dah.... kecuali dengan orang2 atau kengkawan yang benar2 aku kenal. Kalau kata sesajer nak masuk chat room tuh...tak payah lah...dah habis dah zaman tu.... "ASL please" ker "U kat ner ni..." ker aku dah tak pedulik dah....malehh ler benda2 cam tuh. Kalau YM dengan kawan2 bloggers okay...aku tak kesahhh.

Okay....camni citernya. Adakalanya ada di kalangan pengguna YM akan "invisible"kan diri dengan harapan tak nak "diganggu" sedangkan dia nak "ganggu" orang lain. Mana aci kan cam tuh....Dia nak tengok orang tapi tak nak bagi orang lain tengok dia kann...Camner pun masing2 mempunyai alasan yang tersendiri untuk menginvinsiblekan diri masing2....tak gituh.

So....bagi mereka yang tak puas hati....nak tahu sama ada seseorang tu memang tak online atau menginvinsiblekan diri......kini masanya sudah tiba dengan wujudnya sejenis tool melalui satu web site. Dengan ini anda tidak lagi tertanya2 kenaper lerr si mamat neh tak online dah berminggu2....sedangkan dia dok online dengan orang2 lain. Okaylah.....korang sumer boleh check kat sini http://www.invisible.ir/. Lepas ni kalau ngkorang dah check kalau2 ada member yang nyorok, ngkorang boleh hantar mesej YM "aku tau ler ngko ada...tok sah nyorok2 ler" atau apa2 saja mesej yang mengantoikan member2 ngkorang tu. Mesti member2 ngkorang tuh bengang tahap dewa nyerr. Selain daripada tu juga....ngkorang boleh check depa punya "display image" yang disorokkan tuh. Okay...salam ceria dari CM dan selamat mencuba benda ni.....moga2 ia dapat memberikan manafaat kepada ngkorang sumer.
Remember that sharing is one of the most important element among the bloggers' community.

~::Heran Bin Ajaib::~

Friday, May 30, 2008

Ada satu benda pelik yg ada pada diri aku ni yang aku nak kongsi dengan korang sumer. Benda tu berkaitan dengan blogging jugak. Contohnya malam ni...walaupun aku agak free kalau dibandingkan dengan dua hari sudah yang agak hectic dengan kejer rutin & non-rutin tapi aku tetap kekeringan idea untuk dilontarkan dalam blog neh....sedangkan warga komuniti akupunyalife neh dah melalak hanya kerna aku tak hapdett blog aku neh. Baru aku perasan bahawa blog neh diberikan sepenuh perhatian oleh korang sumer [ishhhh ini sah2 dah perasan neh...hehheheh] Kepedulian [ada ker istilah neh mengikut DBP....aku tk baper sure] korang sumer sebenarnya memberikan aku inspirasi yg sesebenarnya. Okehh dah melalut neh...lari dari tajuk asal plakkk.

Okay...back to the topic. Pebender yang pelik tuh...? Haaa, cam ni citernya. Bila ngadap jer monitor neh rasa cam kering sangat ideanya...mata pun apa lagik....makin redup jer....tapi korang nak tahu, bila aku driving....haaaa mulalah kepala hotakku neh ligat berputar macam tayar keter....Time tuh semua ingat nak tulis dalam blog....idea datang mencurah2........macam2 topik plak tuh. Yang sakit atinya...bila berenti jer tayar keter....terus sumer benda yang aku ingat tadi hilang cam tu jer....hampeeeeeeeehhhh.

Ada sekali tu...oleh kerana idea datang mencurah di kala aku sedang memeluk stereng keter aku tu, so aku buat keputusan suruh wifie aku pulak bawak keter & aku dok sebelah......supaya aku boleh mencatat dulu aperkebenda yg ada dalam kepala hotak aku tuh ke dalam buku catatan aku dulu sebelum ditransfer ke dalam blog. Bila mula jer keter tu berjalan.....aikss tak der ler pulak kepala hotak ku ligat berpusing cam tadi......hampeeehhhhh buat kali ke-2. Oleh kerana itu hipotesis awal aku yang mengatakan idea datang mencurah semasa berada dalam keter tu tak boleh pakai kerana yang ye nya bukan sahaja masa keter berjalan tetapi masa keter berjalan dan yang bawak keter tuh aku sendiri.....orang lain bawak idea tetap tak mari....aduiiihhhh.


Lepas neh aku nk bawak recorder plak masa tengah bawak keter....idea mari jer terus aku rakam....hahahahahah. Itu jam kalu....entri sure penuh punya, setiap masa happdett....[konon jer....heheheh]

~::Tak Sookaaa....Tak Soookaaa::~

Tuesday, May 27, 2008


Geramnyer aku.....sampai hati tau. Kalau orang lain aku boley terima lagi....ni bukan orang lain, anak sedara aku ngan papa dia laaa [merangkap adik aku laa] Giles punya kutukan....tahap dewa dewi punya.


Camni laa lebey kurang citernya....:


Pepagi tadi wifey aku......laaa mem aku ler, telah menerima satu panggilan daripada anak sedara aku tu.....Syasya baru b'umur....ampat taunn laaa. Utk pengetahuan uols, adik aku ngan bini dia dan 2 1/2 org anaknya [1/2 dlm perut lagikk...hehehe] bersama dgn mama & abah aku sedang bercuti di Langkawi skrg neh.



Camni laa antara petikan dialog tepon tuh :


"We Sue [sebutan bukan wi tau...we]....bila nak datang kat sini....?"
[apa..dia hengat Langkawi tu dekat ker boley gi cam gituu jer..]

"Sonok tau jalan2 sini...."

"We Sue...kat sini [Langkawi] keter Nissan Sentra jadi teksi tau....."

[uols tengok ler bebudak sekarang, sumer dia dok perati...sampai keter aku pun dia perasan dah jadik teksi....hampeehhhhh]


Okay...itu bab anak punya citer.....aku dah kena seround dah

Petang tadi punya citer...si Papa kpd Syasya tu [adik aku ler]...hantar aku satu MMS plak. Uols nk tengok apa yg diMMSkan tuh....okay check this out.



Apa daa.....Sentra standard teksi jer kt Langkawi ni..[kandungan MMS tuh]

Hampehhhhhhhhhhhh

Tapi...caner pun keter aku......Nissan Sentra SGL 1.6VTC tuh lagi laworr kan....kan...hahahaha. Di Langkawi toksahkan Nissan....Mercedes pun jadik teksi.....apa nak herankan [ayat nk bagi sedap hati....heheheh] .

Ni laa Syasya [Ellie Darwisya Hazique] yg aku citer tu.....boley tahan gediksss...hahahah

~::Kena Tag Daaa......::~

Monday, May 26, 2008


Ish3x.....genap sebulan jer di persada blogging neh...buat pertama kalinya aku ditag secara rasmi oleh Kreuger. Sebelum neh ada gak kena tag tapi aku maleh nak layan.....uols nk tau naper? Camni citernya....di kala aku terlompat2 dan tersinggah satu blog neh [sori arrrrr aku tk hengat dah per nama blog tuh...] aku pun ternampak ayat neh dlm entri blog tuh...."sesiapa yang terbaca entri neh dikehendaki untuk menyelesaikan tag ini...." Haaaah....patut tak kl wat camtu....rasanyer tk baper seswai kott. Pasl tu aku wat dunno jer ngan tag tu.


Tup tup...ari neh.....wakena beb....hampehhh. Tapi camner pun kita kena lihat dari sudut positif. Ekceli org yg kena tag tu sebenarnya adalah orang yg telah diiktirafkan sebagai sahabat daripada org yg mengetag....tak gituh. [pandai ler ngko CM.....ngko nk amik hati org yg kena tag, ngko cakap ler camtuh...ngehx3]


Tapi...buat kali ni....tag neh len macam skit....tak macam yg selalu digunapakai. Per2 pun apa yg lain dari yg lain tu best gak utk diterokai.....kira macam spesel skit....ikut kepala si Kreuger neh....oppss lupa nk bagitau....sejak dua menjak nk b'tunang neh Kreuger pun dah tukaq nama jadi Mr.Azman ...hahahahah......psssstttt....bakal tunang suruh tukor ker ?


Camneh laa tagnyer....tapi AWAS...pelik skit daripada yg biasa. (yg bawah neh aku CUPAST - Cut & Paste dari Kreuger A.K.A Mr.Azman)

Salam Sejahtera Kengkawan Semua,Ini adalah Tag Kedua ciptaan aku.

Penddekkan cerita macam ni:-

Dalam gambar ade dokumen,
Dokumen tersembunyi tak boleh lihat,
Pelbagai kaedah menyorok dokumen,
Cuba lah carik jangan penat.

Tips:- Klikkan gambar.. (gambar yg kat atas tuh) Save dulu gambar ni pada format *.jpg. Gunakan kaedah open with --> Winzip @ Winrar untuk melihat kandungan fail ini. Isikan nama anda dalam fail yang dikepilkan, kemudian tag 10 orang kengkawan anda lah~ Dengan ini senarai nama semakin bertambah....



(bukan aku nk tunjuk terer Kreuger....tapi apa yg aku perasan ada org yg tak baper paham ngan ngko punya tag neh....aku no problem bro pasal masa skolah dulu aku selalu tanya soklan kt cikgu....tak hengatt punya.....sbb tu laa aku senang paham....hahahah)


Tips tambahan dari CM......


Lepas meletakkan nama dlm list seperti mana yg diarahkan.....savekan file tu (secara otomatik file gambar tu akan tersave dengan perubahan baru yg dilakukan) Kalau tak save....maknanya cuma ada nama Tuan Punya tag (Kreuger) jer dlm list tu....dan nama org lain tk der. Pastu plak kepilkan pic (add image) yg telah disavekan tu ke dalam blog korang supaya ianya akan diopen dan savekan oleh kawan2 korang yg kena tag tu pulak....baru ler list tu akan bertambah.


Bagi menunjukkan tag dari Kreuger ni berjaya difahami...so aku suggest bila sampai jer nama yang ke sepuluh....korang contact Kreuger samaada melalui e-mel atau shoutbox bagitau kat dia pasal tag neh dan dia akan pegi ke blog korang dan savekan gambar tu dan letakkan balik ke blog dia semula. Korang kena ingat....gambar tu tetap gambar yang sama tetapi maklumat yang tersorok dalam gambar tu dah tentu berbeza dari asalnya.....kalau dulu dalam list tuh cuma ada nama Kreuger tapi skrg neh dah sampai ke nama yg kesepuluh.....Haaaa...itu jam baru kita boley tau sama ada org paham ker tak paham tag ngko yang unik neh......



Dengan kuasa dan perkenan yang ada maka CM...dengan rasa bangganya memilih nama2 di bawah neh untuk menjadi mangsa ....Kuangx3.... sebab aku rasa ngkorang yang terpilih neh adalah antara yang special bagi aku, ngkorang telah menghidupkan lagi dunia aku......[cam ayat membodek jer.... ahaks]


1. Layan Kepala A.K.A 13 May
2.
Nadzunixx
3. PearlEJ

4.
Faizal Admar
5.
Komando Trg
6.
Nadira
7.
Tun Teja
8.
Aleeya01
9.
Cendawan Intim
10.
Puteraf

Selamat Menjawab Tag

Cybernetics Mind

~::Dah sebulan dah.....::~


Tak sangka errkk.....http://akupunyalife.blogspot.com/ telah berada di pasaran blog neh selama sebulan.....engkorang boleh recall balik entri pertama aku dulu tuh....


http://akupunyalife.blogspot.com/2008/04/salam-kelahiran.html


Macam2 dah aku tempuhi dlm masa sebulan neh & macam2 ragam manusia aku dah lalui dlm proses aku melompat-lompat dari satu blog ke satu blog korang. Aku cukup happy dengan lifestyle baru aku neh.....bebas dari ikatan kesempurnaan....bebas melahirkan suara hati....bebas menemui rakan2 baru yg rasa macam dah lama sangat kenal......truly unsangkarable...

Harapan aku jugak......biarlah ikatan ukhwah itu terus berada di landasan2 yang positif dan sentiasa membawa ke arah perkembangan dan dinamika minda kita sumer. Pada aku kita sumer neh "hidup" dalam satu komuniti yang cukup unik dan dinamik.


Camner pon, sebagai new commer dlm dunia blogging neh.....aku perlukan nasihat or view dari ngkorang sumer bagi memperelokkan dan memeriahkan lagi http://akupunyalife.blogspot.com/


Tak penah aku pikir bahawa blogging neh boleh jadi jambatan bagi menghubungkan kita sumer tak kira kat mana pelosok dunia sekali pun.....emmm cam promo TV9 plak....."Dekat Di Hati"


Sekali lagi....aku nak nyatakan di sini bahawa aku cukup2 appreciate dgn sumer pengunjung blog aku yg tk seberapa neh. Ngkorang imagine ler.....kalau laa tk ada pengunjung dtg ke blog aku neh....rasa2 http://akupunyalife.blogspot.com/ neh buleh hidup lagi ker sampai hari ni...?????

Tapi bila site counter menunjukkan jumlah pengunjung yg menghampiri angka 2,000 (lagi 95 nk sampai 2000)......maka itulah antara salah satu "talian hayat" yg memungkinkan blog ini terus wujud untuk tatapan semua, InsyaAllah.

~::Monolog Tengahari Jumaat::~

Saturday, May 24, 2008

"Kching, ching"
"Kching, ching"

Maka bermulalah sebuah episod monolog bisu.........

[Bunyi tu seakan2 memecah kesunyian ketika masing2 sebagai hamba Allah sedang berwirid, sedang berdoa, sedang beriktikaf, sedang memikirkan tentang iman & amal atau juga sedang memikirkan apa menu makan tengahari neh....sementara menunggu azan dilaungkan bagi menunjukkan masuknya waktu untuk Solat Jumaat]

"Uikkss....dlm zaman beras dah jadi mahal neh ada lagi yang membawa duit syiling ke masjid yer"

"Emmm....nak bayar duit meter parking kot.....tk mungkin sebab biasanya ari Jumaat, Penguatkuasa Pihak Berkuasa Tempatan pun semayang jugak....nehi....nehi"

"Nak kata ada kedai Game berdekatan....tak der lah pulak..."

[lantas aku mengangkat sedikit kepalaku kerana terlalu curious untuk mengetahui dari mana datangnya bunyi duit syiling tuhh]

"Owhhhh....baru teringat balik....ari ni ari Jumaat.....maka tabung Jumaat pun berlegar2lah di kalangan para jemaah sekalian"

"Rupanya.....ada guna lagi duit syiling ni yer....."

"Nasib baik ada masjid kan......"

"Agaknya duit syiling ni kalau di masjid tinggi lagi nilainya kot.....kalau pegi pasar malam bawak duit singgit pun tak lepas"

"Nasib baik ada masjid kan"

[Dalam pada tu....tabung Jumaat tuh sempat singgah di hadapan aku pulak dan aku menyeluk2 poket baju melayu ku yg berwarna peach tu. Beberapa keping kertas kulipatkan dan dimasukkan ke dalam tabung Jumaat tu....]

Aku terus bermonolog.......

"Nasib baik tak ada duit syiling kan......."







- Apa2 Pun........Engkorang Pikirlah Sendiri Arrrrr -

p/s : ekceli entri neh CM nak masukkan semalam....ntah caner terlupa plak.

~::Camner Boleh Luper ?::~

Celik2 mater jer ari neh....ntah camner boleh tingat pasal lesen memandu plak. Per lagi CM terus menggagau mencari2 di mana letaknya lesen tu dalam wallet burukku itu. Perghhhh......dah mati lama dah laaaaa.....ingatkan dulu, kini dan selamanya....ahaks. Ntah dah beratus2 kilometer dok drive.....tapi tak perasan expired. Tetiba jer ari neh bila dah perasan, rasa takut plak nk drive.......lagipun ada planning nk ke Ipoh sat gi. Bukan setakat seari dua jer yg dah mati neh, 3 Mei 2008...aduiissshhhh.


Masalah2....ari neh ari Sabtu.......camner aku nk renew....bukannya boley renew kat kedai mamak punn. Aku rasa aku nk syorkan pada gomen supaya kedai2 mamak diauthorisedkan utk renew lesen & roadtax secara online....amacam boleh? Haaaaa....dah mula lah tu dengan idea2 radikal dan merapu tu. Lagipun kalau nak kira kedai mamak dgn pejabat pos dalam Malaysia neh.....jauh ketinggalan jumlahnya pejabat pos mengikut nisbah....hahahahah [sinis ni.....] Tapi hingat para mamak sekalian.....jangan hangpa runek, wunek, rune, wonek....serbis charge sampai lima hengget plak.....suruh kira sekali lagi jadi sepuluh hengget plak.....piirahhh mamak, kt mana punya mamak sama jer perangai......suruh kira sekali lagi, hangpa penaik lagi kiraan hangpa. Dah laa tissue pun kedekut, berkira bila org mintak hangpa bagi sehelai.... kemut nak mampos.[haiiii.....tetiba emosional plak bila sebut pasal mamak.....ada sejarah ker...hahahah] Ummm, tk jadi laa nak suruh gomen buat peraturan baru pasal lesen neh bila ngenangkan perangai mamak2 neh.....kensellll. So....kekdahnya....sehari dua lagi neh, mem aku ler yg kena jadi supir....aku nak dok belakang buleh...????

~::It's My Life::~

Thursday, May 22, 2008

Malam neh CM rasa tk larat sgt dan tk baper ader mood utk hapdet per2 kt sinih tapi kugagahi gak ngenagkan blogging neh dh jadi part [ekceli bukan part....kalau part tu kira cam setengah....neh suku jerk.....pasal macam2 yg CM kena wat ari2] of my duty plak......Dah tu plak CM tgok bnyk komen2 baru yg muncul dan CM tk baper smpat lagi nk jawab lagi.....tgoklah sok2 kl free akan dijwb gak especially komen2 dari Kru....ehhhh bukan Kru tapi Kreuger yg dh macam terhutang budi ngan aku jer....heheheheh. Aduisshhh.....kepala otak neh pun terasa tepu jer....ntahlah agaknya pasal letih sangat kot. Tadi sampai rumah pun dh dekat2 kul 9 malam. Ari neh gi Ipoh dari pagi lagi....ada meeting kat Pejabat SUK Perak (Setiausaha K'jaan Negeri Perak). Cam biasa laa....life aku neh tk boley elak dari meeting, selagi dok keja neh, meeting, meeting, meeting.....hahahahah. Ari neh walopun aku tk fully drive....maksodnya aku parking kete kt opis...pastuh gi ke Ipoh ngan supir aku...oppss bukan supir aku....supir opis.....tapi aku raser letih sesangat. Aku rasa kalau aku drive keter aku pun tk letih camneh....aduishhh. Mungkin neh penangan dok blakang Ford Everest kot....melambung semacam jerk....pening bagai.

Tengok dlm gambaq neh....cam bagus jerk konon2 nk wat kejer sambil2 on da way to Ipoh neh...tapi hampehhhhh.....dok melambung jer. Woiii hang ingat mcm dok atas kapalterbang ker...boley relekkk. Last2 aku pun simpan lap top tu dan cuba melabuhkan tirai mata.......rupa2nya tk leh....asyik dok melambung semacam jer......jeles ngan rakan sejawat yg dok sebelah aku tu.....berjaya dibuai mimpi.......agaknya body dia ada shock proof kot.....lupa plak nk tanya.....hahahahah.

Korang pasan tak.....asal ari Khamis jer kalau ada entri....mesti aku nk enterprem ngan baju2 batik aku tuh....hahaha "Saya Yang Menurut Perintah".....sambil2 nak tunjuk koleksi batik kotttt...[tak cayer boleh refer entri2 hari Khamis yg sudah2....hehheeh]

Meeting tadi kul 2.30 tp pkl 2.00 ada appointment ngan Dato' Timbalan SUK kt pejabat dia dulu. Abis bincang2 ngan Dato' aku gerak ke bilik mesyuarat utk sessi mesyuarat yg juga dipengerusikan oleh Dato'. Setelah bertekak2, brain storming dan menegakkan hujah2 masing [tetiba aku dok terasa macam dok dlm Parlimen plak.....Dato' Pengerusi Mesyuarat tuh aku perasan mcm YDP Dewan plak......hahahah terasa enjoy plak meeting tadi tuh] akhirnya dewan...oppssss meeting ditamatkan lebey kurang kul 4.30 ptg.

Kebetulan plak...bilik meeting tuh dekat ngan Pejabat Menteri Besar kesayangan aku tuh.....YAB Dato' Seri Ir Muhammad Nizar Jamaluddin. Per lagik....aku pun pi laa jenguk2 kat situ. Aduihhhh ramai giler org yg nak jumper dia walopun time tuh dah dekat2 pukul 5 dah.....camneh tk der can laa aku nk jumper Dato' Seri....ecehhh...yer2 jer kan.....heheheh. Takper2 tk dpt jmpa MB....dpt jguk2 SETPOL - Setiausaha Politik dia pun jadik ler.......so, aku pun terjah ke bilik Ust. Misbahul Munir, SETPOL MB [ada sesetengah org guna SUPOL....samer jer]. Kami disambut mesra oleh beliau.....Kami ??? Ooooo lupa nk bagitau....operasi terjah tu turut disertai oleh 2 org lagi kawanku.....Tak sempat menikmati sofa empok dlm bilik tuh.....tetiba MB plak panggil Ust. masuk bilik dia....so kami pun terpaksa mintak diri walopun masih belum puas dok kat bilik tu lagi.....Aku paham dengan situasi dan kesibukan di Pejabat MB tuh....Elok2 jer kami nak gerak, tetiba ada gegaran dlm poket aku....woooo ada sms ler....dari supir yg dok tunggu kami.....Laaa lupa plak supir dok tunggu kt bawah nuuu.......MasyaAllah.

Dah lah kot.....tkkan aku nak citer sampai aku bukak kasut kot.....hahahahahah. Haaa utk pengetahuan hangpa sumer....dlm pembikinan entri neh.....aku dok melayan 5 lagu Iron Maiden yg ada dlm file MP3 aku neh......sekarang neh Bruce Dickinson tgh dok nyanyi lagu 2 Minutes To Midnight. Sesaper otai rock heavy metal neh yg minat boleh kasih taw, nanti aku taruh link....hangpa sumer boley donlot. Tapi bukan dlm entri neh laa....aku dh tk larat dah ni. Bagi la laluan kt aku....malam neh malam Jumaat daaa. Haaa.....tengok2....dok pikiaq lain plak.....Bila sebut malam Jumaat hangpa dok sengeh2 plak.Pi cuci kepala hotak hangpa tuh ngan kelorok belishzzz.......hahahahah. Dah....dah....fullllll setoooppppppp

~::Aku & Jiwa Melodika::~

Wednesday, May 21, 2008

Don't feel like blogging malam neh [abis tuh yg ngko wat neh perbender...?] Aku tetiber rasa nk layan jiwa melodika aku neh.....Aper tuh..???? Layan blues laa beb...Ntah...tetiber jer aku tingat kat gitar aku yang dah lama beraboks tuh.....sian dia.... dah lama tk dibelai2 oleh jari jemari jantanku neh.

Bukannya ada apa2 melodi yg terlintas dalam palaku neh....tapi jari jemariku ni terasa gatal plak nak mengulit2 talian gitar tuh.


Aku lantas terus memplucking beberapa chord sekadar menimbulkan bunyi2 lunak dari gitar tu......C, A minor, D, G, F, D minor sumernyer ku terjah....janji ada bunyi. Uishhh sedap gak, tapi takat tu laa jer.....setakat jiwa melodika jer bukannya jiwa composer....kalau tak, M Nasir pun tak mampu beli beras yang dah mahal sekarang ni beb.

Tengok laa tuh, betapa beraboknyer si gitar tuh. Aku pun terus melayan jiwa melodika dengan petikan lagu Always Somewhere dari kumpulan Scorpions.....layaaaaaaannnnnnnnzzzzzzzzzzzzz

Uiksss....sedar2 lagu pun dah abis dan aku pun dalam keadaan memeluk gitar.....ish ish ish neh betul punya layan neh....dah pukul 1.15AM. Rupa2nya dari tadi aku tk tekan button PUBLISH POST lagik.....hahahahahahah. Layan punya pasal.

~::Bloggers United::~

Tuesday, May 20, 2008

Untuk pengetahuan sumer, ari neh CM telah terima sebuah buku secara pos. To me, it really gave a very special meaning.....judulnya "Gangguan Teksual". Mungkin ada yg penah tahu ttg kewujudan buku neh. Naper bagi CM special...? Kerana blogging telah menemukan CM ngan buku tuh.....yang merupakan cebisan himpunan entry blog daripada 19 blogger terpilih yg sudah tentu org2 yg dah lama berada dalam alam blog neh.


It really mean a lot to me....sebagai blogger yg baru berjinak2 dalam alam neh, tak sangka plak dlm dok tgah blog-hopping boleh tereksiden kat sini dgn Rudy iaitu pemilik bluehikari dan lantas tergerak di hati ini utk mengorder buku tu yg cuma regernyer RM23 termasuk pos.

Terasa bangga plak.....krn menjadi segelintir manusia dlm dunia ni yg berjaya memiliki buku tersebut. Rasanya bukan sumer orang berupaya memiliki buku tersebut krn hanya org2 yg tertentu sahaja yg menjual dan menyimpan stok tersebut. Sesaper yg berminat cubalah tanya pada Rudy kot2 boleh dapat lagi. CM pun dapat buku tu bukan dari Rudy tetapi Rudy lah yg telah membantu CM bagi mendapatkan buku tersebut dari org lain kerana Rudy sendiri telah kehabisan stok.

E-mel Rudy kpd CM :

Assalamualaikum
Encik Azam, Cik Khadijah dan Encik Cybernetics Minds

Saya rujuk tempahan GT tuan/puan di blog saya. Disebabkan buku GT dalam simpanan sy yang terhad,
maka saya tak dapat jual GT kepada tuan/puan. Walau bagaimanapun, saya dah usahakan GT yang masih
banyak dalam simpanan shbt saya elmaaniq di
elmaaniq@yahoo.com. Saya telah tempahkan siap2 untuk tuan/puan bertiga.

Oleh itu, sdr elmaaniq akan menghubungi tuan/puan terus melalui emel untuk prosedur pembayaran dan penghantaran. Saya mohon maaf banyak2 kerana kali ini GT terlalu pantas laku di pasaran.

Kalau ada sbrg masalah sila hubungi saya semula di emel ya.

ikhlas,
rudy bluehikari

___________________________________________________________________









Viva Kesatuan Bloggers.......








Cybernetics Mind pernah berkata :

After all....it's all about blogging , where things sometimes happen in an unsangkarable way......hahahaha

~::Aku & IPTS::~

Monday, May 19, 2008

Baru2 neh ada laa parents jumpa aku mintak pandangan pasal satu kolej tuh....samader ok ker tak ok for their daughther. Aku pun belek laa surat tawaran yg depa terima tuh....and belek punya belek baru aku perasan nama kolej tu. Tetiba jer aku raser cam bangga plak.....caner tk bangga kolej tuh nama cam satu nama yg cukup sinonim dgn blog aku neh...ada Cybernetics gituuu. Nama kolej tuh.....Kolej Teknologi Antarabangsa Cybernetics.

In this case...aku nk bagi komen pun serba salah, pasal depa seems minat sangat dan letakkan fully hope ngan kolej tu. Haaaa.....hangpa jgn dok hingat aku ada share plak ngan kolej tu. Seduit pun depa tk bagi walopun sebagai appearence fee....hahahahahh.

Dah tu pulak dalam surat tawaran tu dok kata yg kolej depa tuh ada wat kerjasama dgn UPM plak....bertmbah2 konfiden laaa depa tuh.

Selepas depa balik.....aku belek lagi surat tawaran tuh [aku sempat fotostet sebelum depa balik]....ada sesuatu yg menarik perhatian aku........ada tertulis KENALKAN KAWAN DAN DAPAT RM500. Hmmmm.....cam Multi Level Marketing jer....hahahha.. Ekceli aku tk leh terima dgn semua.....aku ulang semua kolej2 swasta yg ada kt Malaysia neh.....semuanya profit oriented, hangpa toksah tipu laa. Sesetengahnya plk tu, tk mementingkan kualiti....yg depa pentingkan hanyalah kuantiti atau volume. Aku tklah kata semua tk pntingkan kualiti tapi rasanya banyak jugak laa yg jenis nak makan duit mak bapak neh.

Aku kesiankan ngan org2 kampung. Biasanya kolej2 ni akan menghubungi budak2 lepasan SPM or STPM neh melalui surat.....emmm laaa neh telepon pun ada gak. [aku pun heran caner depa neh boleh dapat contact address / no tepon budak2 neh....ada komplot ngan sekolah kot....hehhe] Bila mak bapak budak2 neh dapat surat2 tawaran yg sebegitu rupa.....uishhhh apa lagi, dgn penuh rasa teruja dan bangganya akan menghebahkan pada jiran tetangga....."anak aku dpt masuk kolej"....sedangkan depa tk tau yg depa tu nk kena kluaq duit dlm jumlah yg agak banyak gak. Kengkadang tu, yg aku heran, result budak2 tu bukannya baik pun.....bukan aku nak kutuk atau merendah2kan depa tapi aku nampak macam ada sesuatu yg tersirat jer pada kolej2 tuh.

Sesetengah tu pulak siap bagitau....hanya datang daftar....bwak tilam bantal.....bayar sedikit duit pendaftaran dan yang lain2nya percuma.....siap dapat MP3 player ngan henpon percuma lagik. Maka sang ibu bapa neh pun dengan mudahnya terpedaya dgn janji2 manis ni. Selang beberapa minggu tuh, sang anak akan pulang kepangkuan ibu bapa membawa surat perjanjian pinjaman pembelajaran yang beribu2 henggetnya....maybe more than 10 ghibu hengget pun ada gak. Pala hotak dia percuma. Maka sang ibu bapak neh di atas dasar untuk memberikan peluang belajar kepada anak2 maka disainlah borang aggreement tu tanpa rasa ragu dan gundah gulana.

Selang beberapa tahun pengajian....maka sang anak tuh akan membawa pulang sijil atau diploma yang diterima dari kolej yang dibangga2kan tersebut. Tunggu punya tunggu.....dah makan tahun si anak dok tanam anggur. Dulu, sblum masuk kolej, depa janji yg budak2 neh akan senang dapat kerja bila abis ngaji di kolej depa.

Surat dari pihak pemberi pinjaman dok mai berulang2 kali. Yang susah hati mak bapak jugak......takut apa2 tindakan dikenakan ke atas anak tu pasal tk bayaq hutang pinjaman padahal yg akan dikenakan tindakan adalah mak bapak. Kita kena ingat orang kampung neh bukannya berpendapatan besar.....silap2 ari bulan makan pun boleh miss.

Dalam kes ni, tak pasal2 kena tanggung hutang anak yg beribu2 hengget tu sedangkan anak dok tak tentu hala lagi tk dak kerja.

Kalau nasib tak baper baik lagi.....tup tup, kolej tu pulak bungkuih. Bila bungkuih kesannya, haa..sijil or diploma tu kira boleh letak dalam frem jer lah.....tak laku beb. Hutang kena dok bayaq jugak, diploma / sijil boleh buat bungkuih kacang putih. Yang ada buat program kerjasama / twinning ngan mana2 IPTA kira selamat laa skit....pasal sijil / diploma ada cop atau lambang IPTA yg terbabit. Kalau tk dak apa2 program twinning.....kira bubye laa.....

Tu laaa, yang aku dok kesian ngan orang kampung yg bagi aku sentiasa "ditipu" oleh kolej2 swasta neh dan oleh kerana tu lah aku tak leh terima dengan konsep kolej2 swasta neh yg pada aku lebih mementingkan keuntungan, profit oriented / money oriented melebihi tanggungjawab sosial.

Bagi aku yg berpandangan agak radikal [bukan kopi Radix tau...] , 2 perkara yg aku tk leh terima iaitu Educational Business ngan Health Business......dlm bahasa mudahnya pendidikan / pelajaran dan juga kesihatan / rawatan tak wajar diperniagakan. Kebelakangan neh pulak ada satu bentuk business baru plak iaitu Health Tourism. Bagi aku benda2 neh adalah kewajipan atau perkhidmatan yang wajib diberikan kepada rakyat dan bukannya sebagai satu bentuk perniagaan.

Aku penah baca kat Bangor, Wales, UK.....hospitalnya tak kenakan apa2 bayaran pun untuk wanita2 bersalin walaupun kita bukan warganegara sana....dan perkhidmatannya lebih baik daripada yg ada kat Malaysia ni. Ngkorang boleh bacer kt sini.

~::Camner Nak Propose.......?::~

Aduhhh......neh kes berat neh. Ada kawan aku sorang neh ada problem skit....tk tau caner nk propose kat awek dia neh. Dia tnya aku.....aku pun tk leh jwb pasal dh lama tinggalkan kejer2 propose mempropose neh. Dah lama dah oiiiii....dah dekat 12 taunn woooiii.


So, semalam aku pun tanya ler wifie aku tuh.....
"dulu2 caner maser abang propose Sue dulu haaahh.....?"
"tak ingat dah laa abang oiiiii"

Alamak.......tk membantu langsung laaaa. Abis tu caner laaa aku nk tolong shbat aku sorang tuhh.....Tapi seingat2 aku ler....aku dulu selamba rock jer....hehehehehe.

Memandangkan kawan aku tuh seorang penggila futsal.....apa kater kita sumer suroh dia propose dalam gelanggang (kandang) futsal tu kan.....happening jugak beb.....Amacam Mr. K....ada berani?

Tetiba jer aku dpt idea.....bagus gak kl aku masukkan rintihan kawan aku tuh sebagai entry aku, at least sesaper yg jenguk2 kt blog aku neh boleh laaa bagi per2 pandangan. Tu pon lepas aku dpt perkenan dari member aku tuh......kl tak aku pun tak mo memandai jerr.

Korang hayatilah rintihan kawan aku tuh....Selamat Membaca & Memberi Komen. Nanti kalau dh berjaya kita suwoh dia ajak kita pi kenduri dia plak.....Amin.

Ceriternye macam ni. ...Aku dan awek aku dah lame kenai.. means dah suka same suke lar kan. Die paham aku, aku paham die. Kalau tak paham jugak nanti aku pahamkan nko... wakaka...

Ok citer serius.. perkara ni dah pon diketahui oleh ibu (ibu tiri aku) dan jugak bapak aku. Aku dah serabut kepala bile mak ayah aku tanye bile nak kawin...Alamak... cam ne nak jawab. So dengan stylo aku menjawab. Sabo, tak lari menantu abah tuh :p~ Itu kalau bab dengan mak abah aku.

Then sekarang ni pulak masalah aku untuk memulakan ayat nak cakap kat awek aku yang aku nak kawin dengan die.Adus... aku sampai kene kutuk dengan akak aku laa plak. Eeeehh... ape lah susah nak memulakan bicara ni ek. Kawin ndak, tapi nak cakap aku takut lidah aku kelu laa. Dia memang syok kat aku. Memang single punye... tadek jenis suka main kayu konda-kondi.

Nkorang rasekan bagaimanekah carenya sebagai jejake macho untuk memulakan ayat kalau jumpe makwe die nak kate aku nak ajak die kawin.. Ish susah nak imagine ni.

Permulaan ayat tuh menjadikan aku sifar dalam segala-galanya.Cam ne ek? Nkorang ade care tak nak create scence merisik ala-ala jejake macho bertamadun untuk kate kat awek aku ni... jom kawin? :p~ Tak senonoh plak bunyiknye.... Aduhaiiii...Tolonglah aku kengkawan. Dah puas aku carik ayat kat internet. Tapi semua jenis Zaman Yahudi tadek tamadun punye idea aku dapat.
Macam gampang

~Help me lah please....
MR K (bukan Dato' K tau....hehehehh)

~::Sejarah Tercipta::~

Sunday, May 18, 2008

Ari ni aku nak bagitau apa laaa yg aku c buk sangat smalam tuh......17052008. For the first time dalam Malaysia neh telah diadakan Pilihanraya Kampung...Iyer...pemilihan Ketua Kampung melalui pilihanraya. So, keje aku sebagai memantau perjalanan proses tuh. Bagi kerajaan baru Pakatan Rakyat di Perak neh, Menteri Besar telah mengembalikan kuasa kepada rakyat iaitu memberikan hak kepada rakyat untuk memilih Ketua Kampung. Kalau sebelum neh Ketua Kampung dilantik oleh Ketua Bahagian AMENU.....dengan ikut suka hati dia jer. Orang kampung belum tentu suka lagi tetapi terpaksa terima jugak ketetapan tuh. Jadi, bila yg dipilih itu bukan orang yg sepatutnya maka sudah tentu rakyat tidak terbela dengan sempurnanya. Cuba kita mengertikan maksud zalim itu sendiri...."meletakkan sesuatu itu bukan di tempat yg sepatutnya"

So...kampung pertama yang dimaksudkan ialah Kampung Batu 10, Mukim Lekir, Daerah Manjung, Perak Darul Ridzuan. Lepaih ni....kampung2 lain akan menyusul dan khabarnya Kedah, Pulau Pinang dan Selangor akan mencontohi model pemilihan dari negeri Perak ini. Dalam entry neh aku malaih nak berceloteh....pictures speak louder than words.

Macam Pilihanraya Umum gak....ada tempat memangkah undi

Yg speselnyer....kt tmpat kotak memilih tuh siap ada gmbar calon lagi.....SPR pun tk wat camni


Pemilih muda yang ada rasa tanggungjawab

Petugas mendaftarkan nama pemilih berdasarkan maklumat dalam kad pengenalan

Tidak mengira usia....

Yang mana satuuu....idaman kalbu

Pengundi termuda......18 tahun. Kalau Pilihanraya Umum pun nk kena tunggu 21 tahun.....

Kaum Ibu juga tidak melepaskan peluang.......


Menteri Besar Perak Darul Ridzuan, Dato' Seri Ir Haji Muhammad Nizar turut melapangkan masa membuat kunjungan ke Pusat Pembuangan Undi


Proses penjumlahan undi sedang dijalankan

Pengisytiharan keputusan pengundian dibuat oleh wakil Tuan Pegawai Daerah Manjung


Kedua-dua calon bersalaman dalam keadaan yg cukup harmoni

Haaa....tu laaa citernya...ape yg aku dok sebuk sangat dari pagi sampai petang Sabtu ari tuh. Petikan dialog Dato' Seri semasa bersalaman dgn aku.....hehehhehe

"Ini merupakan sejarah bagi Negeri Perak"

Aku jawab balik........

"Bukan hanya Perak Dato' Seri....tapi sejarah bagi Malaysia ni....."

~::Sorrrriiiiiii errkkkkk.....::~

Saturday, May 17, 2008

Macam yg selalu aku katakan........aku tetap bz walopun ari neh ari Sabtu......dekat2 Maghrib baru sampai ghumah......Maghrib waktu Malaysia tau bukan kat Dublin pasal kt Dublin skrg neh Maghrib pukul 9.30 PM....hahahah. Tu laaa....bila aku cakap yg life aku neh kengkadang tu tak tentu ke hala hecticnyer....korang tk pecaya. Ish3x betul aku tk tipoooo.
So, bila aku mengadap jer laptop kesayangan aku neh......tetiba aku rasa tabley tahan dah. Jenuh aku menongkat2 mataku.....tetapi nmpaknya aku tk berdaya walopun dlm kpla aku neh ada jer benda yg aku nak laporkan kat sini. Sori sangat2 yer.....Hopefully esok tk der aper2 walopun aku ada dapat satu jemputan utk satu program pepagi morning esok. Rasanya aku tk nak pegi ke program tuh.....biarlah, takkan pasal aku sorang tak jadi kejer kan...????
Skali lagi aku mintak mahaaapppp sesangat di atas ketidakupayaan aku neh......zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

~::Akhirnya.......::~

Friday, May 16, 2008

So....semalam 15052008, aku sekali lagi telah berkunjung ker Pejabat Imigresen Lumut untuk menyetelkan urusan renewal peseport aku tuh....Harap2 kali neh buleh settle tanpa ada apa2 masalah.

Kali neh aku bawak sekali peseport buruk aku tuh...and off course dgn ongkosnya sekali....3 ratus hengget beb.
Aku punya stail, kl okay memang aku puji.....dan begitulah kalau di sebaliknya.....aku mesti tarooh punya. To me, service kt Pejabat Imigresen ni pada tahap yg boleh dibanggakan. Tapi tk taulah pulak kan.....macam entry aku sblum neh....yg aku komen pasal layanan tuh....Aku ni jenis orang yang nak dilayan macam "orang".....huisssshhhh perbenda tuh. Maksud aku, biarlah layanan mesra atau excellent tuh bukan kerana seseorang tuh berpangkat ker, berkedudukan ker, kerabat Raja ker, tahap sosial ker tetapi kerana seseorang tuh adalah manusia.....ada paham. Dalam kes aku neh....ye laa ari neh kan ari Khamis...."Batik Day", so staff2 kat c ni sumer pakat tengok aku cause they know yg aku neh salah sorang gov. officials. So, tak boley main2 wooo. Kalau depa betoi2 sincere layan aku sebagai human....memang aku respect abis.


Haaaa....dlm2 dok berurusan tuh, aku sempat capture few pic.....pasal aku tgok banyak sangat cctv camera kt dlm opish tuh. No more tohmahan yg kata penjawat2 awam neh dok makan gaji buta dan songglap duit. Korang cuba bayangkan, ari neh sori laaa kalau nk jumpa staff gomen yg baca Majalah Mangga ker....dok jual kain ker....dok mengait sarung kusyen ker.....no more....dah abis dah zaman tuh. Setiap gerak geri pelanggan dan staff akan dirakamkan....mana boley nk "mengulat" lagik. Syabas untuk penjawat2 awam sekarang neh.....harap2 boley maintain dan buang sumer perlakuan2 yg tak lelok tuh.

Korang tengok kat atas ceiling tuh....yg ada cctv camera.....and for sure gerak geri aku yg dok amik gambaq depa ni turut diperhatikan......hahhaahah


Finally....ari tuh juga....lebey kurang 2 jam selepas borang diproses maka siaplah passport aku tuh.



Hehehehe...who knows kan.....lepas neh bolee ler singgah jumpa kengkawan....kat Australia ker...ummm saper ada kat sana erkkkk....haaa Nadira kat Perth, ....... Ireland....saper lagi kalau tak si Tun Teja, Irfan & Dalili kat Dublin, mana lagi erkkk...haaaa kat Doha , Qatar ada Aina Farhana & family.................dan merata2 lagi pelusuk dunia neh. So....tungguuuuuu, kot2 aku buat supprise visit...hahahahaha.

~::Lost & Found::~

Camner yg aku plan....ari Selasa ari tu aku rush ke Taiping ghumah parents aku untuk mencari di mana terletaknya paseport aku tuh.....Memang aku dh tak pedulik lama dah pasal all these while kl nk merendeq dekat2 neh....cam Thailand or Indonesia, hanya dok pakai sama ada border pass or pass perjalanan berkelompok jer......Aku pun ingat kalao nak wat hat baru sekali pun, yang lama tuh tk payah pedulik dah....ghope2nyer nak kena submitt plak....haru....haru.


Hasil usaha yg gigih....akhirnya membuahkan hasil .....yahooooooo found at last. Paseport neh wat masa taun 1987......dah lama dah, masa tuh Form 3 lagiiii.....Haiyaaa.....stop counting my age laaaa........hehhehehe. Masa tuh 60 hengget jer...compare ngan sekarang uisshhh 300 hengget beb. Baper guni beras boleh dapat tuhhh.

Happy at last.....the next step....gi balik Pejabat Imigresen.

~::tEnSiOn TaPi mEsRa ::~


Ekceli....entry neh sepatutnya kuar hari Senin ari tuh....tapi oleh krn "adaptor" memory card henpon aku tk dpt dijumpai so...terpaksalah tangguh ke ari ni.

Aku ke Pjbt Imigresen.....bg urusan wat passport antarabangsa yg telah tamat tmpoh bertahun2 lalu lamanyer, iaitu 2 Oktober 1992. Ari tu dgn penuh konpidennyer aku terus ke kedai gambaq untuk tangkap gambaq buat passport. Selepas mmbayar 12 hengget aku pun bergegas ke Pejabat Imigresen utk mendapatkan passport baru......

Sampai jer...terus ke kaunter pertanyaan utk brtanya kekdahnyer nk wat passport tuh. So, berlakulah beberapa dialog seperti berikuttttt :

"Encik neh pertama kali nk wat ker, nak renew....?"
"Dulu sy ada passport...dah lama dah mati"
"Encik kena bawak dulu passport yg lama, baru kami boleh proses yg baru"
"Dah lama dah....sy pon tk taw kat mana sy dah boh"
"Kalau camtu Encik kena report polis & buat akaun bersumpah menyatakan hilang"
"Okaylaa kl camtu, saya buat report hilang laaa"

* aku konpiden cakap cam neh pasal aku dh malaih nk ingat2 aku boh kat mana peseport lama aku tuh *

"Tapi Encik, kalau report ilang, kena tunggu sebulan baru boleh wat passport baru"

* aduishhhhh....aku terus diserang ketensionan tahap GABAN, camnna nk wat neh....???? takkan nk kena tunggu sebulan kotttt. So, aku pun bagi laluan kat wifie aku utk wat dia punya plak.......konon2 boley settle laaa, pasal dia punya first time buat.......dulu2 dia tk penah ada passport antarabangsa *

"Mintak surat beranak Puan....?"
"Laaa....nk kena bawak Surat Beranak kerr....?????"

* dengan persoalan tuh, maka jelaslah bahawa usaha aku & wifie untuk dapatkan paseport pada ari tuh hanyalah tinggal angan2 belaka....kami pun blah & aku pun dok pikiaq betoi2 tang mana aku penah simpan peseport aku tuh.....Pikiaq punya pikiaq aku pun call Mama aku suruh dia carik kat dalam bilik aku kt rumah parents aku di Taiping nuhh. Mama kata...dia dah carik tapi tak jumpak pun kat area2 yg aku suruh dia carik. Frust lagi aku. Takkan nk tunggu sebulan plak.....pasal aku kena buat perancangan awal2. Adusshhhhh..... *

Haaa...masa aku dok berusan kat kaunter tuh...aku sempat laa tengok name tag staff yg berurusan ngan aku tuh.....bukan pasal apa, layanan dia okay dan mesraaaaaa, tak macam segelintir kakitangan awam tuh....hahhaha tentu hangpa paham kann...??? Aku pun keja gomen gak.....tapi aku bab2 service neh memang aku tersangat laaa cerewet. Kalau tak betoi aku sound jerk. Nama staff tuh Lydia Yantie....Puan kot....??? Pasai aku tengok perut dia luar dari biasa...hahhahahah.

So....bila layanan okay, walaupun aku dalam keadaan tension tahap GABAN tetiba aku boleh rasa releks plak. Itulah kekuatan kalau kita wat baik ngan orang.....tak dak point nak carik salah orang. Tapi aku tk tau lah kalau2 dia baik pasal dia perasan aku neh keja gomen gak (....pasal dia ternampak name tag gomen yang aku pakai....heheheh). Tang tu aku tk berapa suker......aku nakkan aku dilayan sebagai manusia bukannya kerana aku neh sedara dia kaa, kawan2 dia kaa, penjawat2 awam kaaa atau VIP kaaa. I want to be respected as a human. Adakah kalau aku neh pakai T-Shirt or baju biasa2, aku akan dilayan dengan cara yang sama.....????? Kita cuba fikirkan sama2.

"Wawasan Imigresen Cawangan Lumut : Berkhidmat Dengan Tekun Seolah-Olah Akan Terus Bertugas Hingga Ke Akhir Hayat Dan Patuh Kepada Segala Peraturan Dengan Anggpan Jika Ingkar Akan Dipecat Esok Hari"


So......urusan aku neh kira tergantung laaa, tk leh buat apa2. So, aku wat keputusan nk balik ke Taiping utk cari peseport aku tuh. Kalau ada rezeki boley jumpa.....kalau tk jumpa kena tunggu sebulan baru boleh wat baru.

Haaaaa......bab pasal apa aku dok sibuk2 nk wat passport neh.....bila tiba saat & waktunya aku akan bagitau dalam entry2 yg akan datang........tungguuuuuuuuu.

tHaNk yOu......

Thursday, May 15, 2008

Dalam ke c bukan tugas tetiba jer pintu kamarku diketuk oleh sorang Mat Despatch..


" Tolong sain neh Tuan......"


Mamat tu terus huloq kat aku satu plastik courier company ABX Express...apa lagi aku pn terus sain laaa. Terkezut gak aku pasal neh laa first time aku trima courier dr company neh...company2 lain biasa laa....


Haaaa....tetiba jer aku tingat balik.....ari tu Farra from Penang ada tanya kat aku pasal ABX Express neh....patut laaaa. Belek punya belek konpemm dihantaq oleh Farra. Lepas tu baru laa aku sain. Sure bengang jer mamat despatch tu siap tengok aku dok belek2 courier bag tu...sain tk jugak2...heheheh sori brader.


"Tima kasih nooo...."


Pastu mamat tu blah setelah sebahagian tggungjawabnya sbg mat despatch telah ditunaikan. Aku pun dok belek lagi kat blah belakang plak...uishhh charge dia sampai RM29. Mahai giler ni beb.....bukannya besaq mana, just an ordinary courier bag yang cuma seberat 600 gram. Sori Farra terlebih belek plak......heheheh kot2 ada bom, jgn marah noo kwn awak neh memang kaki melawak.
So...tindakan selanjutnya adalah membuka courier bag tersebut dan tengok apa isi kandungannya...bom ker....racun ker....dokumen rahsia ker......surat layang ker. Rupa2 nya isi kandungan adalah :
1. Souvenier Pen sebanyak 10 batang.....banyak tu. Ummmm mentang2 laa Farra ni
tau aku neh keja banyak menyain dokumen....heheheh.
2. I guess beg yg ada kt dlm plastik courier tuh berupa "Goodie Bag". Bab neh Farra,
as expected my Wifie telah merampas dengan sebegitu rakusnya. Dia neh memang
minat ngan beg2 yg camnih....can't help it, semua goodie bag yg dibawa balik ke
rumah secara veto akan menjadi miliknya....hahahaha. Dets why kalau ada beg yg
aku minat, for sure aku akan mintak lebih dari mana2 urusetia program2 yg aku
hadiri....buat muka tk malu jer beb....
3. File...I guess yg neh merupakan complimentary file kot....yg mengandungi Farra
punya research proposal dulu2 tu.....at least boley gak wat rujukan kalau nk wat
apa2 research proposal. I think Farra....u should continue wif the new
title...regarding the "Devian Behaviour Among The White Collar Workers"....such
an interesting title that suits with the issues that most of the goverment agencies
are facing today.
4. Another file....containing "recipies" camner nk wat a proper research proposals.


So......thank you very much for everything....it's not only the matter of goodie bag, files or pen but the most important thing is the rememberence.....sincerity.....(psssssst Farra.....I told u that ur sincerity level is high....keep it a lilbit down......hahahahhaa......patut ler ari tu mysterious semacam jer....tapi tk baper menjadi ler....org cam Farra neh kl nk wat apa2 supprise.....sure susah org nk jadi supprise)

So.....wots for my coming besday on October....heheheheh. Sesaper yg dah terbacer neh.....ingat2 ler 31 October.....hahahahhah. Muka tk malu kan.....

Okay Farra......once again thanks so much......(pssstttt Farra....kl depa buat audit..... pen, file and goodie bag dah kurang saper nak jawab......hehehhehee)

Jgn marah nooo Farra....u oledy know what kind of fren u have kannnn....hahahaha

Take Care & Remember Allah Always

tHaNk YoU FaRRa

Malas hapdett....???

Huhuhu.....sedey tau ada org kata kita malas hapdet blog neh.....Ngkorang sumer tk taw betapa c buknya aku recently...eh,eh,eh.....bukan recently....sentiasa. Keja aku bukan ca (tengok2.....ni kena berenti pasal baru tulis byk ni....dah ada org jumpa aku....abis camner)...okay sambung balik, Keja aku bukan cam keja org lain.....yg dah tentu masa2nyer. Abis time keje...abis laa keja korang tu. Keja aku neh jenis tk abis2...walopun tk duk kat opis tapi kena laa plak attend bnda2 lain plak...kengkadang tu sampai malam...pukul 12mlm pun ada.....korang boleh refer posting aku sblum2 neh "Semangat yang hilang....ummm maybe not"
Lagi satu aku nk bagitau....few days back kt sini cam ader problem skit ngan streamyx....cam tak stable jer. So...camner aku nk berblogging bila syik dok "putus2" jerk. Tu laa yang aku smpat dok wooooiiii (shout) korang jer....selain dpd tu tk baper boleh.
Ada gak org yg c buk nk taw aku neh keja aper.......Heheheh biarlah rahsia menjadi rahsia. Bukan per aku nk berahsia2 neh....cuma aku tk nak pemikiran aku dalam blog ni rasa cam tersekat2...cam keta dah nak abis minyak. Aku nk uols tau bhwa aku nk jadi cam orang biasa....Haaaaa...abis tu aku ni alien ker....???Okay....aku bg contoh...Pak Lah tu kalau boleh nak jer jadi macam kita boleh lepak kat kedai mamak.....minum teh tarik....pekena roti canai....hangouts ngan member2.....tapi tk boleh.....!!!! Dia kena ikut segala tatacara / tatahidup.....entah apakebenda tata lagii......yang telah ditetapkan oleh society. Perlanggaran kpda segala tata tu akan menyebabkan org memandang serong pada dia....Itu baru aku bagi contoh....korang paham ker...????
Lowwwhhh....aku tk der laaa pulak kata life aku pun cam Pak Lah.....tapi lebey kurang cam tu ler korang kena paham. Ingat.....yg cuma aku nakkan ialah normal life yg tk terikat dgn apa2 tata titi tutu. Then baru laaa aku boleh dok pikiaq secara cybernetics dan dinamics.
Selepas menggunakan beberapa "Topi Berfikir" Edward De Bono.......(heheheheh cam bagus jer kan....) dan berfikir secara positif aku dapati kata2 or teguran korang yg kata aku malehhh ni, sedikit pun tk mengkloroxkan smgat aku utk berblog neh malah aku rasa lagi semangat pulak....Yer laaa, bila org selalu dok kata or dok komen , maknanya org selalu dok jenguk2 kita kan....bila org selalu jenguk2 kita maknanya there's something special ngan blog aku neh kan.....cheeeewahhhhh prasan plk mamat neh....
Neway....thanks to all pengunjung setia http://akupunyalife.blogspot.com Korang really lights up my life. Cuma satu jerk.....korang jgn laa plak expect aku nak masuk Malaysian Book Of Record......blogging 48 jam tanpa henti...keje giler tuuu. Aku pun kengkadang tu tk paham dgn Malaysian Book Of Record neh......siap cari benda2 yg org lain or org puteh tak buat....semata2 nk tunjuk Malaysia neh hebat.....ishx3. Aku ingat lagi dulu....aku involved ngan satu program......Program Bakar Lemang Perdana....terus boleh masuk buku Malaysian Book Of Record....Boleh laaa...pasal dlm dunia neh org lain tk bakaq lemang. Bagi aku...sumer tu satu pembaziran...korang nk tau...depa main hentam jer bakaq lemang tu....bukannya sumer boleh makan, janji bakaq beratus2 ribu batang lepas tu terus masuk nama dalam buku tu...hampehhhhhhhh betoi.
Last but not least....aku harap...alasan2 aku neh korang dpt terima dan terima lah aku dalam komuniti ni dengan seadanya.......
p/s : amacam Tun Teja, Nadzunnix.......boley terima ker....hahahhahahha. Thanx, uols memang great. Haaaa.....tengok, aku siap promote korang punya link lagi......
Untuk sumer.....Take Care & Remember Allah Alwizzzzzz

Tribute to cat lovers.....especially EJ

Sunday, May 11, 2008

Tumpang sedey bila dpt news dari Penang.....insiden yg berlaku ke atas "Nonie" milik EJ yang terjatuh dari tingkat 25 rumahnya. Harap2 "Nonie" akan pulih cam biasa. Dalam hal2 cam ni, hanya cat lovers yg dapat memahami situasi yg sedang dihadapi oleh EJ. Orang kata kucing ada 9 nyawa kan, so hopefully statement tu ada kebenarannya.
Tak salah kalau dalam hal ni EJ mendoakan agar Nonie sembuh spt sediakala. You know what EJ...my Omphy ni dulu penah hilang 14 hari...sedey tau masa tu, especially my wife...dok diam jer, cakap tk mo....makan tak mo. Sempat laa gak tampal2 poster pasal missing Omphy ni...hehhehe. Tau tak EJ.... we did our solat hajat pasal kehilangan Omphy tu tau ...... Alhamdulillah Allah makbulkan. Kita cuma layak berusaha and the rest leave it to Allah.








"Please don't try this at home"
Hahaha, ni bukan saja2 buat, memang stail tido dia camni








Amacam EJ...boleh wat "menantu" tak...???? Hahahahahah

Nama saya Ompok...nk bagi glam skit tukaq jadi Omphy

Tomei kan.....geram sgt rasa nak picittt jer pipi dia tu kan


Omphy neh kalau sesaper yg first time jumper dia mesti akan kata
"besarnyer kucing neh"
Memang dia besaq pun.....dia neh jenis kucing biasa tapi bersaiz XL....heheheh
Tengoklah tangan dia tu....sekali kena penampaq....haruuu
Kat mana pun jadikkk....tempat landing dia neh


Tangga neh dah jadi tmpt paberet hangouts dia....Tapi kalau time dia "gatai", tok sah harap laa nk tengok batang idung dia......3 - 4 hari baru balik rumah dalam keadaan kelaparan dan keletihan....hahahahahahahah.
Lupa nak bagitau plak. Dia neh memang hero. Kat area rumah aku ni, nak cari kucing jantan lain pun susah....habis semua dah pupus....

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger