~::Nak Tau Kenapa Harga Minyak Naik ?::~

Monday, June 9, 2008


Ini merupakan berita yang didapati dari blog Perisik Rakyat . Sekadar untuk lebih memahami situasi semasa yang sedang kita hadapi bersama...Buat masa ni, maklumat adalah priceless. How far it is true....aku tk berani mengomen. Siasatlah dan terus siasat untuk kepentingan rakyat bersama.


Petronas buys 40% stake in Santos LNG project
ReutersPublished: May 30, 2008, 00:04

Perth: Malaysian state oil company Petronas will buy a 40 per cent stake in Australian energy firm Santos Ltd's Gladstone liquefied natural gas project for up to $2.51 billion, to bolster its position as Asia's largest LNG producer as competition heats up.

State-owned Petronas' investment in the project, which plans to use coal seam gas as feedstock, follows a $12 billion takeover bid last month by Britain's BG Group Plc for Australia's Origin Energy Ltd, and is considered a vote of confidence for Asia's young coal seam gas industry. Santos shares, which have surged 51 per cent so far this year, jumped 15 per cent to a record A$21.75 yesterday before settling at A$21.08, up 11.1 per cent.

"As for Santos, on first glance it looks like they've got an excellent deal," said Aiden Bradley, an oil and gas analyst at ABN Amro in Sydney.

Kita tunggu jawapan dari Pak-Pak Menteri Kabinet kita tentang artikel diatas ni!!!Depa meniaga,kita keluaq modal...untung,depa baham habis!!!Tengok depa nak belit macam mana...depa yang meniaga,kita rakyat yang menanggung!!!

9 comments:

Mr. Azman said...

Aku sekarang ni dah kire macam fobia dah.... kalau pegang stereng ketera, aku rase nak maki hamun semacam.

Kalau tengok stesen minyak pulak, aku rase macam nak kasik bakar jer stesen minyak tuh.

Buat seminggu 2 ni aku still tak bleh nak pg isi minyak kat pertrol pum..

Karang abis kedai orang aku bakar.. hahahah... tention giler dengan situasi sekarang.

Kreuger®

cybernetics mind said...

mr.azman...
uikss...ni sure dah berjangkit ngan penyakit aku ni...asal pegang stereng jer rasa macam blood go high plak.

dah laa tu....bila dengar rungutan orang ramai pasal petrol ni, lagi meluap2 darah aku & dah pastinya muka si Shahrir & PLah muncul di depan mata aku....rasa cam nak penampor jer....tapi tak der ler plak aku rasa macam nk bakor stesen minyak tu, gua blum cukup hero lagik...hehehehe

Razzi Rahman @ Brother Love said...

Naik letih tengok lampu oren dah bersinar-sinar tepi meter kereta. Menyampah bro nak gi isi minyak adoi...bila lah boleh bro lupakan segala-gala nihhhh...

cybernetics mind said...

brother love...
tenkiu2....rajin plak bro jenjalan ke blog aku yg tk seberapa neh [tersipu2 malu..ahaks]

ekceli aku adalah salah seorang peminat Razzi Rahman dari dulu sampai laa ni. bila dengar jer lagu "Rambulan Kesiangan" tuh, terus teringat zaman dulu2....

amacam bro..? tak nak wat album lagik ker ? bro....apa nama lagu soundtrack citer PUTERA yg ada lagu bro tu...dah lupa laaa. lirik lagu tu...sikit2 boleh ingat laa, "Kerana asyikkan rindu, ku mabuk sepanjang waktu....."

ok...back to citer minyak tu, aku pun tak tau bro, bila kemarahan aku tu boleh reda...lainlah transport yg aku gunakan tu basikal, tak yah boh minyak punya. ni, hari2 dok guna kereta...mau tak tension...haru biru blues.

once again bro....thanks krn sudi menjengah ke blog ni....aku doakan bro sentiasa dirahmati Allah...Amin

13may said...

2-3 menjak nih...aku mcm teruja plak bila tengok bas lalu lalang kat jalan...

tatau la pasaipa :D

Razzi Rahman @ Brother Love said...

Ooo..."Kerana asyikkan rindu, ku mabuk sepanjang waktu....."

hehehe...wow CM ingat chorus dia tu, hebat! Lagu tema filem Putera tu, tajuk dia "Ke dasar cinta mu"

TQ very much CM kerana meminati lagu2 bro. Sebenarnya bro duk cari2gak peluang untuk buat single ni. Tapi belum menjadi...

Tapi, bro yakin, bro pasti buat selagu lagi for final, lebih2 lagi setelah hati ku disakiti oleh puak "BODOWI.ORG" hehehe...

cybernetics mind said...

13may...
Hehehe...kalau ngko rasa teruja tengok bas,CM plak skrg ni dok lap2pulak mountain bike CM yg dah berabukkkk tu.....sandri mau ingat laa...heheheh

Agak2 gomen mau layan ker kalau bloggers semua buat protest kayuh basikal beramai2...???

cybernetics mind said...

razzi rahman @ bro luv...
bro...CM dok teringat2 lagi melody lagu "Ke Dasar Cintamu" tu. Kalau bro ada jamming ngan Dr. Irfan Khairi lagu tu, kasik tau CM okay.
CM ada search MP3 lagu tu tapi tak jumpa...

Bro...ingat ni.."One Man's Crisis Is Another Man's Opportunity"
Manalah tau kan...krn terlalu bengang dan "tersentuh hati" dgn puak2 BODOWI.ORG tu tiba2 bro dpt ilham buat lagu baru ker...CM akan bagi support, no problemoo

Razzi Rahman @ Brother Love said...

Hehehe..nak buat lagu kat bodowi.org CM? Tak on air punya :)

Anyway, you can download lagu bro tu di link ini (Copy and paste to yr browser) : http://www.razzirahman.com/download/Razzi_Rahman_-_Ke_Dasar_Cintamu.wma

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger