~::Aura Insan Istimewa....::~

Friday, June 20, 2008

Alhamdulillah....syukur kepada Allah, segala yang telah dirancang telah dapat dijayakan dengan sempurna. Satu yang pelik telah berlaku di mana jarang kita temui anak2 muda atau remaja di mana2 majlis ilmu tetapi malam tadi separuh daripada audience merupakan terdiri daripada golongan ini. Inilah yang aku anggap sebagai satu aura bagi seorang insan yang istimewa yang telah diberikan hidayah istimewa oleh Allah. Majlis telah dimulakan lebih kurang pukul 9.15 malam di mana telah dimulakan dengan beberapa tayangan multimedia dan beberapa ucapan. Lebih kurang pukul 9.50 AF Ustaz sampai.....dgn gayanya yg bersahaja, berjubah putih dan berkepiah putih dan hanya ber"sandal" sahaja...tak yah pakai kasut kilat2...heheheh. Owhh, lupa nk bagitau kat mana majlis ni berlangsung. Majlis ni diadakan secara "open" iaitu di sebuah ARENA SQUARE - berupa sebuah infrastruktur yg merangkumi pentas dan juga dataran yang berbumbung. So, kalau hujan ker haper...no hal punya.
Bila Ustaz sampai, aku terus sambut dan terus duduk bersebelahan dengan Ustaz di kerusi2 yg menempatkan VIP. Dalam dok sembang2 dgn Ustaz, aku pun bukak citer..."Ustaz, saya ni kenal Ustaz dah lama dahhhh, sejak Ustaz dok Rock lagi dgn Kumpulan Riyadh....bukan sejak Ustaz dah jadik Ustaz" Peh tu, Ustaz pun jawab...."Yer ker....masyaallah...neh kira otai sama ngan Ustaz ni..." Bermula jer dgn dialog tuh aku rasa macam jumpa member lama plak sampai aku lupa misi Ustaz untuk menyampaikan Wacana Ilmu. "OK Ustaz...lepeh ni kita gebang lagi" Ustaz jawab..."Oraiiiitttt". Dalam hati aku ler..."perrgghhhhh sempoi gilers Ustaz ni dah cam member2 sekolah aku plak.."

Majlis dimulakan dengan bacaan Zikir Munajat beramai2 dgn audience.....shahdu giler beb. Ceramah Ustaz sebenarnya banyak fokus on remaja samapikan ada satu lagu tu Ustaz nyanyi sampai habis. Tajuknya "Relaku Rempit" - lirik baru tapi guna lagu Relaku Pujuk dari Kumpulan Spider. Lagu ni berupa lagu2 yg mempunyai unsur2 nasihat kepada golongan Mat Rempit. Hangpa nk tau....geng2 Mat Rempit pun ramai woooo malam tuh.

Unsangkarable betoi malam tu....Ustaz boh ceramah sampai 2 jam beb. Audience aku rasa malam tu melebihi seribu orang. PA system superb...from Jabatan Penerangan. Thanks again. Malam tu sumer yang datang aku rasa tk dak kot yang tak terhibur or raser nyesal kerana majlis ilmu tuh diselangselikan dengan lagu2 dan juga alunan selawat nabi. Tapi biasa la beb, benda yg menarik ni, kalau 2 jam pun rasa cam baru setengah jam.

Bila time dah abis ceramah, "peminat2" terus serbu Ustaz yg tak sempat turun tangga lagik. Aku pikir balik, zaman Ustaz dok rock dulu pun tk der ler camni sangat. Yang amik otograp pun ada. Yang amik gambaq tok sah cakap laaa.....zaman kamera digital ni....aku rasa ratusan manusia dok tala kamera termasuklah henpon pada Ustaz masa tu. Havoc dibuatnyer....hehehehe.

Selesai sessi foto yg tak rasmi tuh.....Ustaz telah dibawa ke dewan berhampiran utk jamuan makan malam. Hahahaha...... dinner pukul 12.30 malam beb. Kami nk ajak Ustaz makan dulu tapi dia kata lepas ceramah, so kena ikut dia ler. Masuk jer dewan, petugas2 terus menempatkan aku di sebelah Ustaz......kata depa "Tempat ni special reserved". Wow...aku dok sebelah Ustaz lagi. Per lagik...aku pun terpaksa tumpang glamour Ustaz ler...sumer dok pakat amik gambaq kami berdua...ngehx3 (peh ni aku kena cari orang2 yg amik gambaq aku tuh...sure banyak giler tuh...)

Lepas makan...tak abis lagi....ada sessi foto lagi!!!! Kesian Ustaz aku tengok malam tu...bebudak ni buat Ustaz tu cam artis pujaan depa pulak. Yang buat gaya rock ngan Ustaz pun ada...heheheh. Tapi Ustaz cukup sporting...sumer budak2 tuh dia layan. Aku tengok ramai gak bebudak pompuan yg dok wusyarrr dari jauh....hheheheh ikutkan hati, depa sure nak peluk Ustaz tu....hahahah, tapi apakan daya Ustaz tetap Ustaz.

Bila dah settle sessi amik gambaq tuh, Ustaz pun mintak izin nk blah dah....balik KL. Ustaz ni kalau tk silap aku dok kat Kota Damansara kot. Sebelum blah, Ustaz peluk aku dan sempat berbisik "Teruskan perjuangan dalam memartabatkan Islam bebb...." Terharu aku masa tuh...heheheh. Ustaz ni walaupun dia membahasakan diri dia ANA tapi gaya2 sempoi dan rock tu tetap ada...tu yg bebudak suka tuh...heheheh. Peh tu Ustaz terus naik keter Naza Citra merah menyala yg dipandu oleh sahabatnya........meninggalkan lokasi.

So, kat bawah ni ada few things yg aku rasa tk baper pueh hati malam tuh. Kita mampu merancang tetapi segalanya adalah ketentuan Allah.

  1. Orang yang sepatutnya datang capture Video malam tu tk datang. Aku dah bagi harapan 100% sebelum ni.
  2. Orang lain daripada yg sepatutnya yg aku harap boleh datang menyelamatkan keadaan berkenaan videography ni tak berupaya menyelamatkan keadaan walaupun sebelum ni, orang yg aku harap ni tk pernah langsung bagi excuses pada aku. Ni first time dia bagi excuse...melambak pulak tu. (aku pikir...ada yg tak kena ni)
  3. For personal copy...biasanya aku akan gunakan aku punya MP3 player/recorder utk rakam mana2 majlis ilmu or mesyuarat. Malam tu sampai hari ni aku cari tak jumpa2. (ekceli aku plan nk boh rakaman ceramah ni kat blog ni...huhuhu sedey tau)
  4. Aku gagal mendapatkan foto2 yg baik walaupun dari Nikon Digital aku tuh. Ngkorang kena paham, aku sebagai salah seorang tetamu kehormat, takkan nak jalan sana sini amik gambaq pulak. So, aku pass laa lamera aku tu pada orang lain. Malangnya lebih kurang 50 keping gambar below piawai aku....95% blur. Aku dah buat setting auto tetiba pandai2 pulak tukaq setting cahaya lebih. Kalau dh buat setting ni...secara automatik bukaan cahayanya lebih besar dan bila bukaan dah besar, lilbit of shake pun gambar akan jadi blur. Aduihhhh, tension aku tapi takkan aku nak marah kot. Aku bukan bagi gaji kat mamat tu...suruh tolong jer. So, sekarang ni aku tengah dok cari orang2 lain yang dok amik gambaq malam tu. Utk pengetahuan ngkorang, gambar2 dlm posting ni adalah antara foto2 yg melepasi piawai aku. Kalau sumer okay...korang bayangkan lah sendiri satu entri ada 50 keping gambaq...heheheheh. One more thing gambaq2 special appearance aku ngan Ustaz Akhil adalah dalam 6 keping kot tapi cam biasa laa kan, aku takkan "exposekan" diri aku dalam blog ni......pasal ni prinsip asas aku. Hangpa kena paham dan hormat prinsip aku ni....kay. Timasihh kerana memahami.
  5. Walaupun kehadiran sampai melebihi seribu...let say 1,800 orang. Sebenarnya boleh cecah 3,000 orang. Kenapa tk leh cecah????? Kerana ramai yg beranggapan majlis ilmu malam tuh adalah ceramah politik. Ni lah masalah orang Melayu, cepat sangat buat andaian sendiri atau dengaq orang lain punya citer tanpa adanya buat pemikiran menggunakan aqal sendiri. To me....very simple. You just come and hear...kalau ada jer yg menyentuh hal2 politik, you can just blahhhh jer. Ni tidak. Belum apa2 dah buat andaian sendiri. Now saper yang rugi. In fact hari ni ramai orang yg aku jumpa telah menyatakan betapa ruginya mereka tidak berada dalam majlis ilmu malam tuh.....hahahahah pada aku padan muka jer. Sedih aku bila dok pikir hal ni.
  6. Untuk item no 5 ni just refer balik item no 2. Aku rasa aku tau kenapa mamat ni tak datang and bagi macam2 excuses. Jawapan ringkas aku, politik punya pasal. Untuk pengetahuan ngkorang, mamat ni kuat betoi UMNOnya.....terlalu berprinsip membabi buta. Aku tau....dia malu ngan aku nk citer bab stand dia dalam hal2 politik ni. Dia dok anggap ini adalah program parti...to be more specific program PAS. Tolonglahhhh, dalam majlis ilmu tu aku tak nampak pun bendera2 PAS menghiasi ARENA SQUARE tuh. Aku tk nampak pon audience dok pakai baju2 berlambangkan PAS. Aku tk dengaq pun isu2 agama dipolitikkan pon. Tolonglahhhhhh....kadang2 aku rasa give up jer ngan situasi ni. Pilihanraya dah lama berlalu 8 Mac ari tuh....sudah2 laaa. Orang dulu2 dah berkata "Bidok berlalu kiambang bertaut"....tapi sampai laaa ni tak mau dok bertaut lagi. Sori, I'm kind of emosional skit bab2 masyarakat xpecially MELAYU......ORANG ISLAM.
  7. Aku frust sangat bila cakap pasal videography ni pasal aku memang ada intention nk distribute VCD Wacana Ilmu Bersama Ustaz Akhil ni pada rakan2 bloggers...tapi tk kesampaian laaa.

Camner pun aku ingat balik pesan dari Ustaz tentang teruskan perjuangan tu sebab dia tahu bukan mudah untuk berjuang ke arah memartabatkan Islam tu...banyak cabarannya, macam citer yg aku bagi tau ni. Aku punya stand jelas...sebagai Penjawat Awam....aku berkhidmat untuk masyarakat.....I didn't serve for any political parties. Kalau aku dipersoalkan oleh mana2 pihak aku tak risau...aku akan jawab....ya aku akan jawab. Even dgn polis2 Special Branch pun dah tahu camner aku punya stand towards masyarakat......dan aku tetap milik masyarakat tak kira apa warna bendera sekali pun Merah ker, Biru Tua ker, Biru Muda ker, Hijau ker.... :)

10 comments:

cendawanintim said...

Tahniah kerana berjaya mengadakan satu majlis ilmu yang hebat, dengan menarik ramai memperkayakan ilmu...

Diantara kepentingan ilmu ialah, ilmu agama atau ilmu yang terdapat dalam al-Quran dan Al-sunnah akan menjadi benteng yang dapat mencegah seseorang itu dari melakukan perkara-perkara yang dilarang oleh syariat, dapat menolak kejahilan dan kebodohan sama ada dalam perkara agama atau dalam mengejar kebendaan duniawi.

Ya, teruskan perjuangan di dalam martabatkan agama islam...

Tentang apa yang di kecewakan itu, biasa lah, manusia hanya mampu merancang, paham perasaan awak bro, frust jugak saya nih, tak dapat mengikuti ilmu yang diperturunkan oleh Ustaz tuh secara cyber..

Syabas..

Anysz said...

ha'ah..nielah org melayu *tetibe tang mane aku dtg tibe2 sound kann

aniwae aku slalu gak dgr psl ustad ni..tapi xtaw la plak dier begitu glamer

p/s- ariel umah aku tumbang..mcm mane...

erm..teringin nak tgk..manerlah taw dapat cahaya ilahi..kasik meletop skit muke aku pas jumpe dier *sah tak e-klas..ehehe

tun teja said...

bagus tul ustaz ni.
kagum laaa tun

razzi rahman @ brother love said...

Best sesangat cite you CM. Syukur dah tu, 1000 lebih orang itu dah ramai. Tang video ngan gambaq tu takpaa...itu maknanya, nak ada rezeki lain. Mana tahu, berpeluang untuk buat ceramah lain pula dengan Ustaz Akhil. Sure punyalah!

I memang dah tengok 2-3 kali ustaz ni ceramah, CD dia bro ada, pada mereka yang masih ragu-ragu tu, beli dulu CD ceramah ustaz ni memang happening lah. Dia kelakar dan rockish!!...dah suka, gi tgk live la pulak. :)

Congrats CM. Satu pengalaman yang tak ternilai tu.

Mr. Azman said...

Bismillah Hirrahman Nirrohim..

First Sekali, tahniah kepada bro CM kerana telah success menganjurkan Progrem Wacana Ilmu bersama Ustaz Akhil Hayy.

Bukan semua orang berpengalaman dan berpeluang untuk membuat 1 kerja amal yg lagi mulia macam ni. Kalau ade pon, kebanyakkan nye semua passing kat orang lain utk organize. Diaorang cume ambik nama jer.

Alhamdulillah, bro aku tak macam tuh. Kekekeke... Gua Suspected laa kat lu bro~

Alangkah beruntungnye laa dapat jumpe dengan ustaz cam ni. Best kan? Pengalaman tak boleh nak dilupakan.

Zaman sekarang ni, orang kite, lebih-lebih lagi Org Melayu laa.. kalau nampak ustaz datang jer... terus nak angkat kaki lari. Takut kene khutbah. Takut mendengar amanat dan pesanan.

Lebih-lebih lagi umah flat yang dkt deng masjid. Kalau ade sahabat tabligh datang ketuk pintu umah, haram nak dibukaknye. Kekadang sedih jugak keadaan macam ni. Ape lah salahnye dubukak pintu umah tuh, pas tuh jemput minum air sementara nak menunggu waktu maghrib.

Orang kite ni kekadang melampau la. Tak patut laa biarkan sahabat tabligh yang datang membawa dan mengajak kite ke arah kebenaran, dipandang remeh jer.

Padahal yang datang tuh pon bukan orang lain, jiran-jiran dekat umah flat diaorang jugak. Bertandang untuk mengajak manusia ke arah kebaikan disamping menyampaikan amanat tuhan.

Nak ajak orang kite ni bersembahyang jemaah pon, nak kene berjemput-jemput. Padahal surau dan masjid dekat jer dengan umah.

Semoga CM dan otaimer-otaimer yg lain, nak kate Ustaz Hayy "Teruskan perjuangan dalam memertabatkan Islam"

Aku sentiasa menyokong akan segala usaha Bro C.M.

Kreuger®

Mr. Azman said...

Sorry, banyak sangat typing error

:p~
Kreuger®

ELeEa said...

kat tv pun ada prog pasal ustaz ni...ok gak r...byk bimbingan
=)

cybernetics mind said...

cendawanintim...
timasih atas sokongan & dorongan tapi caner pun, buat benda2 baik ni kalau tk der tohmahan tak sah. pada CM segala tohmahan tuh CM jadikan sbg penguat semangat utk terus berjuang dlm "memperbetulkan" masyarakat.


anysz...
jgn kasik meletup muka, kasik "meletop" iman....heheheh.

ariel ngko nk tumbang???? kang aku tolong ganti ariel buluh plak...ok


tun teja...
agak2 kl Ustaz ni kasik ceramah kt Dublin gempaq tak.....hehehehhe

cybernetics mind said...

razzi rahman...
Kalau dh dapat endorsement dari bro ni kira okay lah. Kl bro pun kata Ust Akhil ni best....CM tk leh kata apa lagi laaa...hehehehe

CM tetiber jer terpikir plak....kl panggey bro dtg tempat CM bagi seminar ttg Penulisan Kreatif or Penulisan Cerpen okay tak???

Sure gempaq sekali lagik....heheheh
Abis seminar boh selagu
..."Rembulan Kesiangan" pulak...perrggghhhhh tk boley bayangkan...ahaks

cybernetics mind said...

mr.azman A.K.A kreuger...
thanks for giving me full moral support....I really appreciate it.

tanpa ngko saper ler aku kan...uichehhh :)


aleea...
kat TV...dlm ASTRO Oasis, ari2 ada prog "Cafe Akhil Hayy" yg cukup sempoi dan bersahaja.

"salam mesra utk kenalan baruku ini...hehehehhe"

- dgn ucapan,rajin2 ler berkunjung dan memberi komen ke atas setiap posting yg ader...ahaks

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger