~::Dia Buat Hal Lagi::~

Wednesday, June 11, 2008

Hari ni PM kesayangan kita tuh dok buat statement dan juga keputusan yg tak disenangi oleh rakyat lagi, especially orang macam aku neh....yang kejer gomen, berkenaan pemberian gaji kakitangan awam dibuat secara ansuran 2 kali sebulan iaitu di pertengahan bulan dan juga di hujung bulan.

Sorry to say, malam ni saja aku dah jenuh terima SMS berkenaan hal ni dan rata2nya tak pueh hati dengan keputusan yg dibuat oleh si mamat PM tuh. Menurut si mamat PM, keputusan ini akan berkuatkuasa pada bulan Ogos nanti.

Alasan yang diberikan ialah, bagi membantu pengurusan perbelanjaan dan juga aliran tunai berikutan kenaikan reger minyak. Yenadei.....at the first place, sapa bikin kacau dulu. Tak pasal2 huru hara jadinya. Buat kerja tak gunakan aqal yang Allah berikan....jadi camni laaa. Yang aku tau, berikutan keputusan terkini kerajaan yang perasan depa cerdik ni mengundang lagi perasaan meluat yang teramat sangat di kalangan penjawat awam. Kalau tk pecaya hangpa suruhla budak suruhan hangpa tu si TV3suku tu, pi buat tinjauan awam...for sure orang awam tak puas hati punya dan yg pasti luahan ketidakpuasan hati tu dah tentu hangpa edit dan tak keluaq TV, boley jamin punya.

Aku pasti, tindakan Plah ni tak bisa memfofularkan dirinya di kalangan penjawat2 awam macam aku neh. Lagi nyampesss ada. Allo....tindakan neh ekceli akan mengacaukan lagi flow perbelanjaan bulanan. Mungkin ada yg berpandangan, "gaji yg memula tu [tengah bulan], tak yah ler usik lagi, time dah masuk hujung bulan baru laa usik." Ellooo, bab duit depan mata ni susah mau cakap laa. Bila tau ada duit masuk, tau jer belanja camner...tk bley elak wooo.

Sampai saat ini aku masih tk dapat terima signifikan atau justifikasi tindakan yg dibuat oleh PLah ni. Buntuuu owh.....financial management sumer kacau, hampehhhhh.

Ni antara SMS yang aku terima tadi :

Mulai Ogos, gaji akn dbyr 2 kali sebln. Bg aku Plah makin celaru, mcm2 idea bangang dia buat, apa pendapat hang ?

Allo bro, aku rasa pyh nk manage kwgn keluarga. Biasanya 1/2 gaji aku utk byq hutang. Kl dpt 1/2 dulu, bila masa nk bayaq hutang, bila masa nk buat belanja dapur ?

p/s : esok2 tak tau lagi aper plak kezutannn dari PLah.....yg pastinya mesti hampehh

5 comments:

cendawanintim said...

Pak Lah di ambang andrapous tuuuuuh!

gilos aper, efek asben saya yang keje gomen gak...

cybernetics mind said...

cendawanintim....
CM dah tak tau nk kata apa dah, esok2 apa plak kezutannn kita pun tak tau....bebanyak bersabor & istighfar.

memang akan bagi efek yg besar dlm financial management org2 kejer gomen

Mr. Azman said...

Benci... tak suke... benci...tak suke....

Aduhai, cepat laa skit pilihan raya... aku nak undi orang lain plak jadik gaverment.

Konon sokong perjuangan untuk kesejateraan rakyat. Cheh agenda tembrang. Malas nak caye dengan citer diaorang laa...

Kreuger®

cybernetics mind said...

kreuger...
letih....dh tak larat nk pikir benda2 cam tuh....dets why I hate politics...to be more specific "immatured Malaysian politics".

bukan senang nak cuci kepala otak orang Malaysia yg buta & tuli politik ni...dah karat beb.nasib baik ler kepala otak aku mama & abah aku dah boh anti-rust ....hahahahha

Razzi Rahman said...

This thing just to take away people attentions towards minyak naik harga je kan...cam2 bodowi nihh...

But, masa bro kat Australia dulu, gaji dibayar seminggu sekali. So sebulan, lebih kurang 4x bayar. TAPI, everything is the same...Rumah sewa pun dibayar every week jugak, all bills too. So, basically...sama aje lah but better at savings.

So kalau bodowi nak buat 2x gaji sebulan, boleh...tapi everything kena make same rules, bill api, air, kereta etc, byr rumah...pun dibenarkan bayar 2x sikit2 jugak... Like in Australia and New Zealand. Tempat lain bro tahu lah, tak duduk...

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger