~::Minggu Tension Sedunia......::~

Thursday, June 26, 2008

Sehari dua sebelum ni termasuklah semalam, aku cuba bertindak sebagai kaunselor dan juga moderator, memujuk rakan2 bloggers yg sedang dihimpit ketensionan. Cam ari Isnin ari tuh Kreuger dilanda stress tahap tenuk bergulung dan semalam lagi ada 2 org bloggers iaitu meo188 dan "missN" (tk leh bgtau saper...aku pegang amanah noooo) yg dilanda masalah yg sama.....stress, tension, jiwa tak keruan dan apa juga perkara2 serabut yang sewaktu dengannya.

Tup, tup...ari ni giliran aku plak hangin gila babi punya satu badan. Sori, bahasa dan susunan ayat aku hari ni tahap kutukan mauuutttt punya. So, pada sesaper yg tak sanggup membaca or tak leh tapis ngan pemikiran rasional....so blahh laa dari sini dan boleh jenguk2 entri aku yang lain....yang lebih rasional, yang lebih skima, yang lebih sopan dan sebagainya. So, jgn salahkan aku bila aku bersikap camneh...pasal motif aku nk cool off apa yg tersekat kat dalam kepala hotak aku ari ni.

So...camni laa kronologi situasi yg telah membuatkan aku hangin satu badan hari ni.....

Ari ni ada satu agensi Kerajaan tu buat meeting kt Dewan berhampiran opis aku tuh. So atas dasar budibicara aku pun bagi laa depa pakai Dewan tu utk program depa tu dan xtra lagik, aku bagi depa pinjam aku punya LCD projector utk tujuan tayang slide show....(ekceli depa bayaq untuk penggunaan Dewan tu pasal melibatkan kos penggunaan elektrik maklumlah fully air-cond). Pasal LCD tu...prinsip asal memang tk penah bagi saper guna pon, selain aku sendiri guna utk tugas2 rasmi aku tapi aku ulang balik....atas dasar sesama agensi Kerajaan dan juga budi bicara aku, aku bagi depa pinjam. Yang menghanginkan aku, ada satu mamat tu...aku sure bukannya tahap Officer pon...mungkin kerani caboook jer, siap sound kat aku "kenapa tingkap tak der langsir....cerah sangat slide tk baper clear....patut buat cam oditorium ler....gelap skit"....Dalam hati aku "barua betoi mamat ni, dah laa aku provide segala2nya....dok komplen lagi....sekali aku debik kang". Ekceli Dewan tu baru wat renovation, tingkap baru ganti....pasal baru pasang fully air-cond, so langsirnya dah bukak dan railingnya tak pasang balik lagik. Dah guna barang aku...dok komplen plak. Ni jenis manusia bercakap tak gunakan aqal ler...dasar tak mengenangkan budi.

Rentetan program kat Dewan tu...ada plak sorang minah tu...dari agensi yg sama dok kelam kabut cari talam bagi tujuan penyerahan sijil aper kebender ntah. So...si minah ni pi laa cari talam tu kat opis wife aku yg terletak dekat ngan Dewan tu gak. Bila masuk jer opis wife aku...dgn tanpa memberi salam..."kat sini ada talam tak...?" So, apa lagi wife aku pun terpinga2 laaa. Pehtu tanya lagik, dengan gaya sombong dan macam mem besar..."hangpa pi cari talam sat..." Perghhhhh dia hengat wife aku tu barua dia ker nak bagi arahan cam cilaker tu. Yang wife aku ni plak ingatkan aku yg bagi arahan kat minah tu....so dia pun sebagai seorang isteri yg solehah.....[sure wife aku bangga aku puji dia ni....heheheh] tanpa melengahkan masa cuba ler mencari2 talam tu di kawasan2 sekitar opisnya tuh. Ekceli citer ni aku tau kemudian.....lepas program depa tu abis. Bila aku dapat tau citer ni, apa lagi menggelegak ler hati prot aku....aku pi cari minah tu...tapi nasib baik dia dah blah. So, aku tanya laa pada orang2 yg ada kat situ lagi pasal background minah tu dan depa citer kat aku minah tu memang perangai kurenggg cam tuh. Harap muka jer lawoo (cam kacukan laa)...tapi perangai hampehhhh cam setannn. So, pesanan aku pada golongan wanita kat luar sana, ingatlah bahawa segala kecantikan diri itu akan musnah kalau keperibadian diri dan sopan santun tidak diambil peduli.... cam citer aku ni. Info tambahan...aku dapat tau minah tu kerani cabookkk gak bukannya officer tapi dia punya berlagakkkkkk......cam sial. Aku try contact opis minah tu....tapi sebelah petang tak masuk opis. Memang cilakerr. Aku ingat nak call minah tu lagi laa esok.....tapi aku punya hangin dah mula cool down ler bila aku dok buat entri ni.

Haaa...ni petang punya citer plak. Bila jer aku masuk opis, aku nampak ada satu mamat India dok kat lobby opis aku. So, aku pun tengok dia....dia buat derrkkk ngan aku. Aku tanya dia ngapa tak kata apa...tak tanya apa2 bila aku masuk. Aku tanya balik...tk leh ker ucap selamat petang ker...??? Dia jawab balik "saya bukan tau encik ni sapa...." Perggghh, mendidih lagikkkkkk. Aku naik hangin lagikkkkkk. Aku cakap kat dia, "bukan nanti kita tau siapa orang tuh baru kita nak tegur or respect". "I don't want you to respect me for who I am....but I just want you to respect me as a humman" Baruaaa betoi mamat tu, tetap ego dan tunjuk samseng ngan aku. Aku ni jenis kalau orang baik ngan aku sekali, aku boleh balas kebaikan pada orang tu berkali2 lagi tetapi kalau orang tu buat tak baik ngan aku....sandriiii mau hengattt laaaa. Aku tanya lagi si mamat India tu..."boleh tak awak hormat saya sebagai seorang manusia...????" Sampai sudahhhh tak jawap...baruaaaa betoi. Aku malas dah nak layan aku punya emosi...so aku jemput dia masuk bilik aku dan aku amik dokumen yg dia nak aku sign kan tu. So, sambil aku dok tengok2 dokumen tu, aku pun mintak maaf laa kat mamat tu atas kekasaran aku...atas emosi aku. Memang aku jenis cam ni...kl aku ada buat salah...aku cepat2 admit. Tapi nampaknya si baruaa tu tetap ngan ego dia...dia buat derkkk jer..... cam tk der respond ngan aku punya maaf. Cilakerrrrr. Pehtu si barua tu dgn sinisnya dia kata aku layan dia cam tu pasal dia India. Woi babiii, aku dalam menjalankan tugas aku, aku tk pernah prejudis terhadap mana2 kaum laaa. Kalau Melayu pun tak betoi...kughang hajaqqq...aku bantai gak. Aku tk pilih bulu dalam soal kerja. Aku pun malehhh nk layan dalam situasi ni...malas aku nk tengok dokumen tu betoi2...aku main sign jer endorsement tuh....maleh nak tengok muka si bangsattt tak sedar diri tuh. Bila everything settle...aku yg hulur tangan salam ngan dia dan seperti dijangka barua tuh salam ngan aku macam tak ikhlas jer.....babii betoi. Tak tau laa aku, lepas ni barua tu panggil gengster pukul aku ker aku tak tau lagi...tapi yang pasti aku rasa nak boh penumbuk jer kat muka HA NUN DAL WAU @ BA ALIF BA YA tuh....

So....kepada kengkawan aku yang masih lagi dalam ketensionan, kerunsingan atau apa jua konflik jiwa, aku dedicatekan gambar kat atas ni untuk u ols sumer.

9 comments:

Mr. Azman said...

Yes aku lah yang pertama menjadi juara untuk kali ni. Atau mungkin aku di potong pasal komentar aku panjang sangat???

Mungkin tidak. Semua orang bengan minggu ni. Tah nape tah. Tahap stress sedunia meningkat setingkat dan setahap dengan peningkatan minyak sedunia.

Minyak Naik = Naik Minyak + Naik Haning.

Kompon... sekarang ni aku pon ade sikit tention pasal alkesah lain pulak dalam hidup aku.

Berat... berat...
Kreuger®

love-n-hate said...

salamz CM,

mula2 love-n-hate baca post ni... kite pun naik hangin gakk... tapi bila sampai ujung... sangat schweeet!!!... :)

fyi, my life also quite fak tap jugak this week... bermula dengan personal matters yang ntah hape2 sampailah masalah di opis... (... claimku tidak disubmit oleh seorang wanita berambut kembang yg dikenali sebagai BAB_...*pandai2 la korang isi tmpt kosong...*)

tapi takpelah, ape2 pun, love-n-hate sampai dah tak terkata dah bengang ngan akak tu... so lantak dia lahh... (..asalkan ku masih bahagia walaupun duit shot bulan ni...) *kwangkwankwang*

ok, balik kepada topik... masalah respect ni memang banyak di kalangan rakyat mesia ni... sakit hati bila tgk org tak respect satu sama lain walaupun sama2 makhluk tuhan...*walaupun tuhan dia lain*... bukan nak jadi racist atau apa, tapi ini kebenaran jugak di mana, bangsa merendahkan bangsa lain dgn sewenangnya... blom lagi yang melekeh2kan agama...

love-n-hate selalu lihat perkara ni satu cabaran sebagai seorang islam dan melayu... ini buat kita makin bersemangat dan teruja untuk tunjukkan kita bukan seperti yang diorang dok kata...

melayu ker... ape pun bangsa anda... takda hak untuk rendah2kan atau tinggi2kan tanpa bukti kukuh...

"tingginya martabat seseorang itu dinilai dengan pemikirannya... bukan dari keturunannya..."

p/s: kpd CM, namo marah2 yer... kalau marah, tarik nafas... pastu... jgn lepas... ingat Allah, Nabi, isteri, kawan2... baru lepas... kalau makin panjang list... makin lega tau... pastu, jgn lupa senyum!!! :) *wink*wink*

Aina said...

Memang tepat sangat laa tajuk entry u ni..memang, minggu ni pun, I asyik hanginnnnn jer. Puting beliung datang dari mana pun tatau laa. Semua benda buat tak kena, tak menjadi.

I ingatkan I stress sebab I ni dalam process mengadaptasi dengan kehidupan di Malaysia yang dah 3 tahun I tinggalkan ni, rupanya u all yg dah lama kat sini pun hangin jugak...

Sama sama lah kita bersabar yer.
P/s: gambar yg last tu sweet sangat.

cendawanintim said...

istighfar..istighfar..ok..

ELeEa said...

errr...agensi kajaan eh?
hmmmm...kalo cam2 prob kita sama.
kita respect org org xrespct 2 dh jd cam trend...
cm sy keje yg mmg jumpa client ari2...yg blainan kaum ( kaum snirik pn ada gak )sume mlut manis. dh dpt apa yg dhajati, mekasih pn payah nk kuar dr mulut. kalo ada bengkok sket( hal bbngkit ps2 )...bkn main maki lg. xigt dh kita pnah tlg dia...

so sbg org Islam...kita pnyai sifat sabar...bila sifat sabar kita tnjuk...bikin org2 bodo tsebut malu snirik ( 2 pn kalo dia jnis cpat sdar r... )

kalo jnis x paham bahasa 2...last choice...tengking balik r jawabnya...mana leh tahan maaa....sabar ada had!

nadzunix said...

ehehe ...

best tajuk tuh .. dan saya sokong sangat sangat ...
tapi kenapa la sy xleh nak lepas kan tension mcm CM tuh ...
wah best sangat sangat ...
mesti lega skit :)

apepun yups betul .. pic tuh sweet sangat ... nanti nak copaste kat dlm page ok .. ekeke

RR said...

CM : Hahaha...kelakar lah CM ni. Bro tergelak baca ketensionan artikel you ni. Kira luahan rasa gitu ekk..Love hate pun join gak dengan kebengkakan daily thang happen lifes...

Biasa lah kan, hidup ni mesti ada masalah...I guess thats why they call it DUNIA. Kalau semua lancar dan happening giler I guess it calls SYURGA?! ;) hehe...

meo188 said...

stress & tension adalah bayaran untuk kita untuk mencari rezeki (aku baru perasan baru2 nih). Kena juga jumpe/berhadapan dgn org2 mangkuk ayun/jahat/ ketiak busuk untuk mencari mendapatkn wang dan teruskan hidup.

Faisal Admar said...

Minta maaf nak pinjam pic yang pasal kawan tu haha. Nak buat entry pasal kawan yang tak kenang jasa nanti :)

Hmm ignore saja orang macam tu CM. Tak rugi pun dan tak untung layan pun. Ok? Semoga senyum2 selalu... :)

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger