~::Hadiah Untuk Rakyat Malaysia::~

Wednesday, June 4, 2008

Firstly aku mintak mahap bebanyak pasal dah lama tk online....alasan yg cukup sinonim...errr busy ler......connection macam sial ler. Tetapi itulah hakikatnya dan bukan hanya alasan semata-mata. Sebagai contoh...malam semalam aku hanya berupaya utk YM jer itupun asyik DC jer memanjang.....[semalam YM ngan Kreuger tak hengattt punya] Ngkorang nak tahu....nak buka satu emel, setengah jam pun tak leh bukak. Hampehh tul ngan seterimix neh....Aku ada sorang member dari NZ yg bagitau kita punya seterimix neh hanya sama level ngan dial-up kat sana. Perghhhh...kalau cam tuh sandri mau ingat ler depa punya broadband punya kelajuan camner. Okay...tak mau melalut dah...back to the point.

Apa yang hadiah utk rakyat Malaysia tuh...??? Apa lagi pasal minyak naik laaa.....Terus terang aku bagi tau kt hangpa sumer...aku adalah antara salah sorang rakyat Malaysia yg cukup marah dan bengang dengan tindakan bangang kabinet kerajaan Barisan Nasional yang buat keputusan yang membuatkan rakyat meluat kat hangpa sumer. Aku bukan seorang anti kerajaan tetapi apa tindakan yang dibuat ke atas rakyat yang sudah tentu menyusahkan rakyat aku pasti marah dan tidak bersetuju. Sekarang ni aku nak tanya......sapa yang setuju dengan kenaikan harga minyak ni ? Sapa2 yang rasa seronok dan berterima kasih pada pihak kerajaan atas tindakan ini...aku akan anugerahkan anugerah bangang kat hangpa....hehehehe. Mintak mahap, aku memang cukup emosional sekarang neh.Kalau ada sapa2 yang tak setuju ngan aku or marah ngan aku silakan.....hangpa nampak tak ada tanda x kt sebelah atas kanan tuh.....???? Klik jer and hangpa boleh pi lencong ke blog2 lain yang sesuai dengan jiwa raga hangpa tuh. Uols kena ingat balik prinsip asas kewujudan blog ni.....ikut suka aku nak tulis apa dalam blog ni....orang lain apa pedulikkkk.

Petang tadi aku receive satu call dari kawan aku yg mengatakan harga minyak naik. Aku cukup rasa tertipu.....pasal seari dua ni pihak kerajaan hanya membayangkan kenaikan harga minyak hanya akan berlaku di bulan Ogos...tup..tup, tengah malam ni dah nak naik dah. Perrggggghhh, tersirap naik darah aku tiba2. Bukan sekupang or dua kupang....kenaikan 40.63% dari 1.92 ke 2.70 untuk petrol. Thats mean sekarang ni aku dok guna lebeh kurang RM3oo sebulan, so bermula esok aku punya belanja untuk petrol akan meningkat jadi RM420 sebulan. Itu average, kengkadang tu aku punya expenses petrol sebulan mungkin dekat2 RM400. Haaa....ngkorang bayangkan ler. Common guys be sensitive & culculative in this kind of situation.

So, memandangkan keter aku tu hampir2 kosong tangkinya.....aku amik keputusan utk isi full tank [at least aku untung gak untuk 1 tank].

Bila aku kuar jer dari opis.....aku tengok keadaan di jalanraya dah macam huru hara skit. Jammed gila babi....Bila sampai kt petrol station, dia punya Q dah dekat2 3 KM. Aduihhhh seksanya. Aku amik keputusan keluar keter & sibuk amik gambar dulu [dgn harapan boleh wat modal entri neh...hahahah]. Terus terang aku kata...orang ramai menyumpah2 dengan kerajaan. Betul...aku tak tipooo. Melayu dengan sumpah seranahnya.....aku paham ler. Cina dengan caci makinya...opppss aku tak baper paham. India dengan urugerek....urugereknyer.....pun aku tak paham. Tapiiii....yang aku pasti sumernya marah.




Tapikan....marah orang Malaysia neh...jenis syok sendiri jer...pesyen NATO [No Action Talk Only]. Tengok...tadi dlm Bulletin TV3...Pak Lah siap pesan rakyat Malaysia jgn buat demonstrasi. Dia pun tau...baper % jer yg nak buat demo tuh. The rest, cam aku ni lah kot....hehehe.

Aku nak share aku punya xperience ngan ngkorang sumer masa trip aku ke Indonesia few years back. Masa aku pegi tu, Indonesian Government baru jer isytiharkan kenaikan harga minyak [kat sana depa panggil BBM-Bahan Bakar Minyak]. Uols nak tahu apa tindakan rakyatnya? Haaa, yang cukup berperanan ialah student2 universiti....depalah yang begitu lantang memperjuangkan hak rakyat.....sorry to say our student telah dinafikan hak untuk bersuara, kalau tidak...Pak Lah sandrii mau hengat laaaa. Demonstrasi merata2...sumer mendesak kerajaan utk membatalkan kenaikan BBM tuh. Di Malaysia ni, kalau ada demo mesti dikaitkan dengan kepartian...tak pasai2 parti2 politik especially pembangkang akan dipersalahkan kononnya suka membuat huru-hara. Kat sana demonstrasi tidak membayangkan parti-parti politik.....dan semua golongan berani bersuara. Sampaikan antara tindakan yang agak radikal dilakukan oleh rakyat Indonesia masa tu ialah....depa hijacked or rampas lori2 tanker. Haaa, itu jam baru sumer ada akai...heheheheh.


Walaupun pihak kerajaan ada declare mengenai bayaran tunai yang akan diberikan kepada rakyat semasa memperbaharui road tax [dalam bentuk money order Pejabat Pos], tetapi pada aku rakyat tetap berasa tertindas. Bayaran tuh khabarnya...untuk pemilik kenderaan persendirian [takat 2000cc] akan diberikan RM625 setahun....untuk pengguna motor pun ada gak....aku tak pasti baper. Dalam contoh kes aku [kalau belanja petrol RM300 sebulan dulu...maknanya bagi harga baru kan jadik RM420 sebulan, kenaikan sebanyak RM120], dalam setahun aku masih rugi RM815. Camni pengiraannya, kenaikan sebulan RM120 x 12 bulan = RM1440 . Kerajaan bagi balik dalam bentuk bayaran tunai RM625...so aku masih rugi RM815. Ingatlah sahabat sumer...kot mana pun kita tarak untung punya.

p/s: untuk mendapatkan setangki minyak....aku terpaksa tunggu dekat2 satu jam.....nyaris2 tertinggal Maghrib.....hampeehhhhhh

0 comments:

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger