~::Congratsss....::~

Wednesday, June 18, 2008

Mungkin ramai yg tak tahu yg aku ni masih seorang student....heheheh, student tua. Ekceli student RPJJ ler - Rancangan Pengajian Jarak Jauh Universiti Sains Malaysia...part time student maaa. Tu laa, dulu after grad Diploma, gateii sgt nak kerja. Bila dah keja, dah syok pegang duit mula ler malas nk study balik. Kan sekarang dah susah nak ngaji balik....hahhaha.


Aku mula study kalau tk silap aku Mei 2005 & maknanya sekarang neh aku baru jer menjejaki ke Final Year (tahun ampatt laaa). Pasal apa...???? Pasal baru jer semalam aku dapat result untuk final exam 3rd year...hehheheeh. Ngkorang nak tahu caner kehidupan seorang penjawat awam cum student neh...??? Uishhhh...kelam kabut maaa, tunggang terbalik dibuatnyer. Dulu kan, masa aku jadik full time student kat ITM, aku selalu dok pikiaq yang student PJJ ni goyang kaki jer, senang2 nak lulus pasal masa tuh aku jeles giler dok tengok student2 PJJ kamceng ngan lecturer.....macam ada apa2 komplot jer. Rupa2nya sangkaan aku merosot...tak mudah seperti mana aku jangka...yang kantoi, kantoi jugak.....Kesimpulannya, segalanya tak datang bergolek, everything kena usaha.


Bila aku pulak yg jadi student PJJ baru laa aku tau bukan senang woo, tambah2 cam aku ni yang sibuk memanjang. Nak bagitau kt hangpa sumer, oleh kerana kekalutan or kesibukan ngan kerja tu, aku telah menjadi seorang student yg agak malas study.....buktinya, selalu kena marah ngan wife aku...hahahhaha. Bila nk exam baru laa carik buku. Yang tak tahan tu, buku2 aku elok2 jer macam baru keluaq kedai [nampak sangat laa yg aku tu malas membaca...heheheh]. Bila nk exam mulalah kelam kabut....mengeletaq kepala lutut. Tu, memang dah jadi tebiat aku dari dulu lagi...."last minute study".


Study stail ni kira nasib laaa. Tapi bagi aku sampailah hari ni, nasib masih menyebelahi aku...alhamdulillah syukur kepada Allah yg cukup sayang ngan aku. Aku tau ada di kalangan kawan2 yg jeles ngan aku. Ye laaa, aku tengok depa tu study gila2 punya tapi bila mai result tk sekencang mana pun, kesian gak aku ngan depa tu. Aku...??? Study pun kira main2 jer....tk penah amik series. Kengkadang aku terpikir gak....kalaulah aku study betul2, tak mustahil tiap kali exam aku boleh dapat Dean's List. Sumer tu "kalau" ler..heheheh sebab aku tau tk kan jadiknyer ngan keja aku yg sibuk memanjang tuh.

Haa...kalau hangpa nak tau, ni laa result yg aku dapat melalui site USM

Amacam..??? Okay tak result aku....hehhehehe ni kira result orang pemaleh cam aku ni. Ada satu paper tu aku dapat C+. Aku rasa aku tau pasal apa.....pasal hantaq assignment lambat giler. Aku rasa samada lecturer tu potong markah or bagi aku 0 utk assignment aku tuh...haaa sekarang sapa yg padan muka. Setelah dikira2, aku masih maintain aku punya CGPA above 3.00....aku masih dapat 3.21, kira jatuh skit dari sebelum ni....jadi laaa dan aku tetap bersyukur.

Kalau tk der apa aral melintang, taun depan aku grad laa. Yang aku bertambah2 sonok ialah pasal aku cuma tinggal 5 paper jer termasuk aku punya project paper. Maknanya aku cuma ada 4 paper lagi yg perlu diexamkan. Semalam aku ada dapat call dari sorang member yg sama2 study ngan aku....siap tanya bila nk start study. Ngkorang nk tahu apa aku jawab...."apa barang nk study awal2, tahun depan nak final exam bulan April baru aku nk study" Gelak besar kawan aku tu.


So, aku nk amik kesempatan ni untuk wishkan CONGRATSS utk close fren yg sama2 berjuang sekali ngan aku, yg benar2 faham tentang diri aku, yang benar2 ikhlas berkawan ngan aku, yang benar2 menghiburkan aku, juga yang benar2 membantu di kala susah senang aku....uols memang special in ur own way - Kamarul, ASP Syamsul, Mejar Azhanizam, Azlina APBM, Mukhlis, Aswad, Farra dan ramai lagi yg jadikan aku sahabat di dalam sama2 "berjuang" mendapatkan segulung ijazah dari USM.


p/s: pening paler aku dok pikiaq....ada member dah ajak proceed wat MASTERS plak peh ni. Kalau ada Masters in Blogging aku nak ler, tak payah nak pikiaq lagi.....hahahahah

15 comments:

cendawanintim said...

Bising bila time nak exam baru nak bukak buku...sape tuh..hiks

saya nih slalu bising kena tinggal ader ler...rimas tau tengok asben asyik berkepit ngan buku ngan kengkawan..seb baik ada tenet..n seb baik DL..hiks...(5 kali dah DL, bro tak nak celen my asben ker..)

paham sangat ngan orang yang amik PJJ nih, studi lagik, assignment lagik, test bagai...(asben saya, badminton lagik!)

anyway, congratulations bro...caya ler...

nanti saya banjer makan yer..hiks

Mr. Azman said...

Wah....kire success la bagi org yang dah berumur dan bekerjaya.

Boleh dibanggakan laa result cam tuh. Kalau aku sambung blajar la... tak tau laa tah ape plus minus aku bleh dapat.. hahahaha...

Lagi pon sekarang ni terpaksa bagi kosentret untuk kerjaya aku yang macam bebaru ni perubahan yang agak mendadak dari segi work scope.

So kalau nak dipikirkan pasal belajar ni, memang aku nak sambung balik ambik ijazah... tapi rilek laa dulu. Pelan pelan kayoh...

Maybe lepas kawin dan dah stable dalam setaun 2 lagi, aku sambung la pengajian aku semula. Tapi kalau aku nak futher study, aku dah tak mau ambik electronik dah. Sakit kepala la...

Aku nak ambik bidang IT plak... hopefully pas ni dapat naik jadik general IT Manager kat tempat kije aku sudah le.... muahaha...

Tak ketinggalan untuk CybernaticMind dengan ucapan jutaan tahniah atas kejayaan anda. Doakan pulak kejayaan aku menjelang bulan depan.

Aku akan menghantar diri ku sebagai utusan kecik untuk berjumpa dengan famaly bakal isteri aku... muahaha... selamber kodok~

Gua nak mintak permisyen keluarganya untuk membawa yang tersayang pulang ke kampung ku untuk dipersembahkan kepada ayah dan bonda beta.

Harap-harap laa aku tak kene penyakit gugup bulan depan.... berdebar-debar ni.

Kreuger®

Ryehanna said...

Wah gempak...kalo rajin study,mesti lg power kan...rupenya student jugak...heheheh....

cybernetics mind said...

cendawanintim...
haaa...cam tu lah masing2 kena main peranan bg mewujudkan rumahtangga yg cemerlang, gemilang & terbilang....hahahahahah

congrats utk asben u gak...;)
(psl sy tahu caner susah payahnyer seorang yg b'gelar student cum suami cum papa cum pekerja neh...)

cybernetics mind said...

mr.azman A.K.A kreuger...
halaa bro...ngko pun boley gak jadi cam aku cuma matter of time jer pasal banyak lagi "perjuangan" yg perlu diselesaikan ......
heheheheh, especially sebagai "utusan" tu.

Ngko nak gi Kedah kasik tau aku errkkk, kot2 aku boley nyibuk sekalik...amacam boley???? at least boley gak aku hembus2 kt muka ngko tuh kasik darah gemuruh hilang...hahahahah

pelan2 kayohhh beb, aku dulu pun camtu gak, ntah baper kali amik borang utk sambung study tapi tk isi2... sampai ler tahun 2005 baru terbuka pintu hatiku...uichehh. aku sambung study ni pun bkn pasal ada plan aper2...sesajer suka2 jer....for my own self satisfaction. bagi aku ...rezeki tu ada di mana2, insyaallah.

bro...pasal YM tu, aku mintak mahap ler, recently tk sempat online pown...neway apa jer offline message aku tetap baca dengan ikhlas....;)

cybernetics mind said...

ryehanna...
hahhaha....tu lah ghopenyer org maleh study....heheheh.

"dunia" sbg student neh memang enjoy dan tk leh lupa smpai bila2. bila jumpa jer ngan member mesti bnyk citer yg kuar ialah time jadi student. betul tak...???

tapi kan, life sbg student full time ngan PJJ tk sama ler,rasanya
enjoy lagi time full time & hubungan sesamer member tu lebih akrab.....

kl nk tgok sdkit citer masa buat full time dulu, boleh cari entri CM yg bertajuk "Those Were The Days" dan "Crew Members"

deennasour said...

ehem ,
aku baru je abes stpm part time sambil keje full time...fuh

then,
taun ni result aku kuar!!
tapi nak sambung blaja ke tidak?
keje ni blom confirm lagi,

then skang aku bwat assignment pjj utk kakak aku kat usm ooo

deennasour said...

ehem ,
aku baru je abes stpm part time sambil keje full time...fuh

then,
taun ni result aku kuar!!
tapi nak sambung blaja ke tidak?
keje ni blom confirm lagi,

then skang aku bwat assignment pjj utk kakak aku kat usm ooo

cybernetics mind said...

deenasour...
up to you bro...kl ngko hengat job ngko skrg neh susah nk dapat ngko kejer ler dulu & pastu ngko bule wat cam aku....kijer sambil study

weiii....ngko kasik tau kat kak ngko tuh...tak aci laa assignment suruh org lain buat....heheheheh
neway...kak ngko tuh amik course aper errkkk, ntah2 rakan sekelas aku...heheheh

MiSsZuE said...

hhehe..umur cm bpe hehehe..zue pon ade pk nk smbung study nie..pjj punyelah...hemm xtaulah nk ke x neh..kang makin kelam kabut laha zue neh..skunk pon dh kelam kabut camno tu kan hiks

cybernetics mind said...

misszue...
salam zue....kl ada keinginan just go for it...jgn tunggu2 cam CM neh.

umo..????agak2 baper errkk..??? view kt CM punya profile ler...and u will know.

haaa...pasal nk sambung tuh, CM sokong 200%...heheheh...pomot jgn tk pomot....gi cek kt site USM & u'll b supprise bila tgok kos pengajiannyer yg rendah...

kl b'minat pi cek kat
http://www.usm.my/

mocklist said...

alluuu...hewh,hweh,hwe...sori la bro pasal lamor den sonyap jo...bkn apa kepala dok penin dr hari diikatkan dgn pertungan sampai la nie tinggai 2 bln nak kawin...mcm2 dok pikiaq nie...aperpun aku lega la skit pasai result sume okey, xda sangkut....nie kire rezki TUHAN nak kawin kot (Sukran)...anyway a BIG CONGRATS & cam biasa la kita dok jumpa ujung taun nie la 4 da last time...

ELeEa said...

emmm...ari 2 ms orientasi pun kapla sy sudah ada sikit pusing2. Pning cmne nk budget masa...buku, fam yg harap ank dia balik tetiap hjg minggu nih ( mmndngkan sy adlah ank ksyangn Papa...muehehe ), nk dating lagik...perghhh...
PEDIH2...

tp sbb sy sukakan ilmu. Cabaran ni akn sy pikul slagi tmmpu. sy budak baru blajar...so mtk tnjuk ajr dr snior mmndngkn course subjek yg sy amik adlh sama dgn en CM. Antro+Sosio...

Sama2 kita doakan kjyaan msing2...
Congrats pd CM sbb sllu DL...hmmm...cth yg baik wt sy...

p/s : Ahad ni dh stat nk wt assgnmnt. baru plan nk balik...huhu =p

mr aqeel said...

hua.hua..hua..
aku pn tk sgka result aku better then lst yer..
stadi pn memain jer
per pn taun akhir ni kta plun lg kasi up cgpa..

ye ker..??
ms reslt kuar smgt giler..
knon2 nk stadi maut bkk smster bru
las2 dok cm tu gak..
tmbh2 jmpa mmber msa kat usm..
sok nk exm, mlm dan lg karoake..
blik karoake catting lak...

tp bila rslt kuar, perghh...!!
tu tndanya msa lecturer ngajor..
jgn bisin2...bg tumpuan penuh..
assignment kasi klier,w/p tk grand
cehhh...cm baguz jer aku..
tp aku raser,stadi grup gak yg nolong...
newey bro..thniah dri aku..
yg pntig kita dpt grad 3 pointr abv
dis yer k... i/Allah...

Faisal Admar said...

Aku dulu pun study di USM PJJ. Course Management. 2 tahun aja dah blah. LHDN kerja banyak sangat sampai asyik kena buat OT. So aku quit atas sebab yang lain juga termasuk masalah kewangan. Tahniah dah semester last :)

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger