~:: Tak tau nk bagi tajuk apa...ikut suka laa ::~

Tuesday, July 7, 2009

cilok dari musicforchange.com

Syukur alhamdulillah...walaupun kebelakangan ni mood aku utk berblog agak kurengg tapi at least aku masih mampu "bersuara" di sini. Aku perasan yg ada beberapa blog yg cukup panas, entri melebihi 500 setahun, sekali entri ratusan komennya, mencapai hits/visitors dah beratus2 ribu, peminat ramai, mantopp dan hebat.....tetiber senyap seribu bahasa. Aku pun heran macam mana boleh jadik cam tu...mungkin bloggernya dah bertukar domain, mungkin gak blogger tu dah tk ada access internet, kena grounded oleh mak bapak, isteri atau suami...tak pun mungkin gak bloggernya dah tk ada kat dunia ni...oppsss. Tu kira ok lagi laa...kurang2 kawan2 yg rindu atau yg kemaruk sangat tu boleh laa juga jenguk cerita2 lama yg ditulis oleh blogger tu. Kes yg paling kronik ialah bila tuan punya blog delete terus blog dia tu....bab ni aku tak paham. Kompiusssss....?????

So, bila aku compare ngan situasi2 yg cam ni aku rasa lega laa jugak. Memang aku mengaku kadang2 tu aku tulis apa2 kat sini just for the sake of publishing satu2 entri jer....maknanya asal tulis jadi laaaa. Mood tk dak...ummph tk dak....hapa pon tk dak. Tapi yg aku geram tu...bila aku tengah dok drive, especially perjalanan yg agak jauh.....aku rasa semangat sangat nak blogging masa tu...idea kat kepala pulak datang mencurah2. Hampehhh betoi. Ini kenyataan ni. Sebab tu aku perasan yg aku cukup selesa kalau drive sorang2....aku rasa bebas....bebas berangan2.....hehehehe. Tapi tkder laaa sampai aku terlupa yg aku ni tengah drive. Ini bukan version cerita Pak Pandir yg tengah panjat pokok nyioq. Rupanya aku ni kuat berangan bila drive keter ni....hahahaha. Kompemmmm aku tk leh jadik pilot kapal terbang.

Aku tingat balik citer dari kawan aku Zack....seorang pilot PDRM...dulu dia pernah bagitau aku, "Hang nak tau, bila hang dok bawak kapai terbang hang bukan boleh ingat benda lain, pasal anak bini kaa, pasal hutang kereta tak bayaq lagi ka.....semua hang kena lupakan...kena fokus betoi2" Haaa...tu laa citer Zack kat aku masa dia masih dalam training jadi pilot dulu. Laa ni aku rasa Zack pon dah terer bawak kapai terbang ni, dah boleh buat kapal terbang pusing2 macam dlm tv tu....dan mungkin dia pon dah pandai berangan time bawak kapai terbang kot...hehehe. Tapi yg aku musykil dan rasa tak percaya ialah macam mana kawan aku si Zack ni boleh jadik pilot kapal terbang...dengan PDRM pulak tu.....sebab aku tau sangat laaa background kawan aku ni. Woiii Zack, kalau hang terbaca cerita aku ni hang jgn laa marah aku pulak. Bukan apa, aku tiba2 jer teringat kat hang....maklum laa banyak kenangan aku dengan hang, yg baik kaa, yg jahat kaa....semua ada tapi aku rasa kenangan yg jahat laa yg paling banyak kot.....hahaha. Bukan jahat apa pun....nakal sebenarnya. Kenangan2 tu aku rasa macam baru jer berlaku semalam.....Tu belum lagi cerita bab kita sama2 jadik Tok Bomoh palsu....syyyyyyyy. Mana aku boleh lupa kat hang Zack....satu2nya manusia yg aku kenal yg modified motor cub boleh ada clutch....kalau aku tk silap motor Yamaha 100 Sport. Masa zaman tu mana ada motor cub yg ada clutch lagi....sekarang ni tok sah habaq laa, melambak.

Aku cuba Google cari gambar Zack...tapi gambar Zack Fair "Final Fantasy" plak yg kuar

Itu laa aku....jenis manusia yg cukup hargai dengan ikatan persahabatan. Cuma bila masing2 dah bawak diri dengan karier masing2....aku rasa tembok pemisah dah mula wujud dan masing2 pun dah macam tak ada usaha nk jumpa semula atau pun buat apa2 gathering. No tepon ada....tapi sekadar memenuhi sim kad jer laaa. Aku tau ada gak yg menganggap masing2 dah sombong atau pun lebih selesa dengan teman2 baru....tapi sebenarnya tidak. Aku paham, situasi dah tak sama macam masa sama2 study dulu. Per pon life must go on....dan itu laa rencah kehidupan kita yg penuh dengan kedinamikannya.....kalau life kita ni statik pon tak boleh jugak kan.

* kalau laa ada time machine atau pun time tunnel....kan best. Mula laa tu nak berangan lagikkk.......

9 comments:

meo188 said...

xpe.. blogging juz 4 fun jer :)

Ryehanna said...

hihihi...

kaki berangan yer..

same ah... suke berangan gak. tp selalunya time nak tido... mueheheheh...

bila bace entry ni teringat kat kawan lame yang ana sgt2 geng dulu...

skrg dah jarang jmpa.. :(

Cybernetics Mind said...

-to meo188-
thks so much bro..
for ur support


-to Ryehanna-
tu laaa...
I really missed my ollll friends =)

Marzalina said...

CM..patutla aritu beria ria bg idea utk intan berangan..rupanya dia pon sama hahaha...tulis je la entry macam intan ni..asalkan hati bahagia =)

Cybernetics Mind said...

-to Marzalina si nama glamer-
...berangan tk kena bayaq,
cuma berangan kat chowrasta
tu jer yg kena bayar...hehehe

cendawanintim said...

takper, berangan itu kan free!!

Mr. Azman @ Kreuger said...

hahaha... bro. kalau aku lagi jer senang. toksak pk ape ape. mase berangan tuh, tangkap jer gambar sekeliling.

bile dah duduk depan komputer, terus jer upload gambar tadi kat blog. dalam mase tuh, bile usha gambar keadaan sekeliling tuh.. terus idea mase berangan tadi datang semula.

kalau tengah drive, jangan la buat aksi fear faktor plak saje saje nak tangkap gambar... tak pon boleh le suruh "PA" kat sebelah tuh snap jer gambar yang mane berkenan mase memandu tuh. tapi pastikan le mase snap tuh, mode kamera digital di set kepada mod sport supaya tadek kesan gegaran pada gambar.

bile dah sampai umah, cube belek balik gambar tuh.. aku yakin idea nak merepek tuh datang semula. hahaha... mende macam ni aku selalu buat kalau nak jalan long distance. tapi selalunye kalau aku yang drive.. memang aksi fear faktor akan aku sendiri buat tanpa bantuan dari assistance stuntman yang sedang duduk kat sebelah.. hehehe~

ape ape pon sokmo sokmo la hapdate blog ni. aku dok datang selalu.. tapi selalu jer berhabuk.. sampai demam-demam aku disebabkan tertelan sawang kat sini. pastu ade plak sisa makan si panda (ryehana) mbuahahaha macam mane panda plak bleh masuk kat sini. heran betoi la..

ok jadi lah merepek.. lame bebeno tak merepek. xceli aku ni tadek idea sangat nak menggoreng untuk entri kali ni. audit tahunan dah setel, pening kepala semua dah setel pasal kerja.

lepas ni nak planing cuti raya.. lepas ni nak plan cuti.. erkk~ cuti gitu-gitu ngiahahaha~

CAHAYA said...

Kalau jumpa time machine tu, bagitau. Cahaya mahu machine tu jugak!

razifembi said...

ada jugak blogger yang pergi meninggalkan kita selamanya ....

http://saraziz.blogspot.com/

menarik kisahnya ... perjuangannya mentang kanser yg dialami ...

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger