~:: Ujian Allah di hari pertama berpuasa... ::~

Sunday, August 23, 2009

Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Allah kerana aku dan isteri masih dipeliharaNYA.

Petang semalam aku & isteri plan nak berbuka puasa di rumah mertua di Ipoh....tapi entah laa, gerak hati ni semacam jer aku rasa. Tambah2 pulak dengan keadaan aku yg cukup letih dan mengantuk....mungkin gara2 kurang mendapat rehat yg secukupnya dalam seminggu dua ni...life aku agak hectic.

Aku bertolak dari rumah lebih kurang pukul 5 petang. Perjalanan pada awalnya macam biasa walaupun ditemani oleh renyai2 hujan. Tapi...segalanya adalah ketentuan dan telah direncanakan. Sampai satu tahap...aku rasa letih sangat dan mengantuk. Aku tk sanggup lagi nk drive...so aku pass pada aku punya co-driver....hehehe. Cadangnya nk laa lelapkan mata kejap.

Dalam keadaan hujan yg renyai2 dan jalan yg basah tu...tanpa disangka2 bila tiba jer satu selekoh...kereta yg dipandu oleh Sue telah hilang kawalan dan berpusing beberapa kali. Insiden tu berlaku dalam keadaan yg begitu pantas....maknanya tk sampai 5 minit aku passing pada Sue...perkara tu boleh berlaku. Kalau tengokkan kereta...teruk jugak laaa, depan dan belakang hancussss. Aduihhhhhh...hilang segala mood yg ada kat aku masa tu. Kejadian tu berlaku lebih kurang 5.40 petang semalam.


Macam mana pun...syukur kami berdua selamat...tk ada apa2 kecederaan...not even a scratch. Pasal kereta...tok sah cakap laaa....sayuuuuu jer hati aku ni. Nak marah lebih2 pun tk guna....bukannya kereta aku tu boleh pulih seperti biasa. Telan laaa CM oiiiii segala kemarahan tu.

Above all....aku rasa syukur sangat pada Allah kerana masih memelihara aku dan Sue. Tetiber masa tu aku imagine balik cerita yg berlaku pada Allahyarham Hasbullah baru2 ni dan masa tu jugak aku imagine...kalau laaa masa terbabas tu ada kenderaan lain, lori ker.... bas kerr kat depan tu....tk tau laa lagi nasib aku ni. Alhamdulillah aku bersyukur pada ALLAH di atas keselamatan yg dikurniakan pada aku & Sue semalam.

Ramai jugak insan yg lalu lalang semalam tampil menghulurkan bantuan.....ni semua kuasa Allah....DIA laa yg gerakkan hati orang2 yg lalu lalang tu untuk tolong aku. Kawasan kejadian tu xceli agak terpencil gak....tak ada rumah pun kat sekitar tu. Yang datang membantu tu macam2 org yg ada Melayu, Cina, Indon, India....semuanya ikhlas bukannya nak pow aku. Menurut mereka...tempat aku eksiden tu memang selalu berlaku kemalangan.....tengok laa macam mana selekohnya tu....90 darjah beb.

Walaupun remuk redam di hati ni lebih kurang sama dengan remuk redam di kereta aku tu.....aku tetap bersyukur Sue & aku masih selamat....Lepas insiden semalam tu Sue terus pucat dan tk boleh keluar dari tempat duduk....Alhamdulillah hari ni dah ok.....cuma aku & Sue tk berapa banyak cakap....mungkin kerana aku masih marah dengan dia atas insiden yg terjadi ni kot atau mungkin ini jalan yg terbaik utk masing2 tenang dan pulih balik semangat. Mungkin juga ini cara aku untuk bersabar....Ye laaaa....sapa tk sayang kereta oiiiii. Pastu plak...dok pikir nak Raya ni. Tengok keadaan kereta tu mau makan bulan kot sangkut kat bengkel Nissan tu....huhuhuhu.


Nasihat aku pada semua....beringat laaa bila memandu tu, anything can happen. Kita kena ingat, keaadan jalan raya tu tk sama...ada jalan yg selekohnya selamat....ada yg tidak.....ada jalan yg licin....ada jalan yg kasar...macam2 andaian kita kena buat. Satu lagi pasal nk handle power steering....bukannya sama jerrrr sepanjang masa....masa hujan atau jalan basah, kita kena lebih berhati2...pasal steering akan jadi bertambah2 loose. Tu la pasal...bila masuk soal cornering...aku lebih suka kereta yg tak ada power steering.....pasal cornering akan lebih stabil & tayar lebih melekat di jalan....even cornering pon boleh tekan minyak lagi....hehehe.

Bab nasihat time bawak kereta ni....aku selalu pesan ngan kawan2 pasal aku tau ramai di kalangan kawan2 aku yg hebat bila memandu ni....130km sjm atau 140km sjm tu biasa jerrrr. So....beringat laaa....please give extra care masa driving ni even kalo drive sorang2 pon....jangan tau nk menekannn jer pedal tu....wusyar2 laa sama meter tu.

p/s : thks to polis2 di IPD Seri Iskandar....yg banyak membantu, walaupun segala urusan selesai lebih kurang pukul 10.30 malam. Mungkin insiden ini akan jadi 1 Ramadhan yg aku ingat sampai bila2....ye laaa buka posa hari pertama di Balai Polis...sekadar meneguk air dan makan seketul ayam goreng...huhuhu.

18 comments:

Hidayah said...

alhamdulillah cm n wife xder paper..
dugaan Allah bg untuk hamba-Nya..
xtau lg cm ner naseb kiter lak..
pape pun banyakkan bersabar & istifar bebanyak ye..
banyakkan interact ngan wife coz dia pun stress ngan apa yg berlaku

Luth Textile said...

alhamdulillah tak jadi apa2..
moga2 kita semua beringat sebelum kena

Ryehanna said...

Alahai CM..
ciannyer...
tp alhamdulillah takde ape2 kecederaan..

ttg kereta tu.. well, bawak bersabar ya...

:]

lynn-the gudigudigurl said...

Ramadhan pertama yang menguji..
Nasib baik tak ada apa-apa..
kereta tu..sabar ye

A.I.Z.A.T said...

sabar bro..
bulan2 baik ni, biasa ar kene test' camni..lain kali ati2 lebih ok..

time kasih ar bro tny psl sy, tny nape lama x update,terharu tau;)

heheheh.skang bz sket keje. aritu lepak je,tu bnyk masa.heheh..

ok bro, salam ramadhan.. jaga diri baik2

Zamz said...

dugaan bulan posa nih..harap bersabar
nasib baik takde cedera ek

Myza Pesona said...

Semoga CM dan isteri tabah dan sabar menempuh ujian ini!

Dua, tiga kucing berlari
Manakan sama si kucing belang,
Kereta lain boleh dicari,
Takkan sama dengan nyawa yang hilang!

Apapun, syukur kerana CM dan isteri selamat drp sebarang kecederaan.

Marzalina said...

Ya allah CM..syukurlah CM ngan kak su tak ada apa2...intan harap dan doakan yg baik2 buat kak su dan CM.
Teruk jugakkan nampak rupa keta tu..isk2..tapi tak apalah..asalkan selamat nyawa sudah lah.

Sheikh said...

syukurla tak der yg dapat kecederaan...
Insan itu lebih penting dari Nisan

Hal nie ingatkan aku 13 thn dulu... pajero aku remuk redam total loss tapi mujurla aku selamat... luka sikit jea, kalau tengok keta, tak kenal kita dlm blog nie...

Apapun selamat menjalani ibadah ramadhan al mubarak.

KiMiE said...

takpe beb,asalkan nyawa selamat..dan bleh menjalani ibadah posa lagi tahun ni..hehe..thanks singgah gua punya blog..

Mr. Azman @ Kreuger said...

adoi ai.. sungguh dugaan la kalau orang banyak duit nih.. hehehe sabor jer la bro.. lain orang lain dugaannya... *redo jer la.

erm.. alhamdulillah syukur dipanjangkan umur untuk beribadah dengan lebih gigih pada bulan puasa ni.

P/S: sila berhati-hati sebab aku nak sangat bro datang masa aku kawin. hahaha... kim salam kat akak. Semoga Allah mempermudahkan hidup kalian.. amin~

meo188 said...

pergh, gile ah ding dong. memang mcm kete drifter.

Cybernetics Mind said...

to all - Hidayah, Luth Textile, Ryehanna, Lynn-the gudigudigurl, A.I.Z.A.T, Zamz, Myza Pesona, Marzalina, Sheikh, KiMiE, Kreuger, meo188 & Farra-[yg bagi komen kat YM]....

Terima kasih laaa dgn concern dari kalian semua terhadap aku & Sue.Everything dah back to normal, aku dah tk emo2 lagi.

Bila aku mention yg aku dgn Sue tk berapa bercakap...it doesn't mean aku gaduh ngan dia....hehehe. Ada salah seorg kawan aku tu kan...bila terlalu concern dgn kami berdua ni....sampai dia ingat aku dok merajuk lama2 dgn Sue. Dalam YM siap khutbah panjang lebar pasal ni....hahaha. Tak ada laaaa, kami ok jer.

Aku syukur sangat kerana Allah turut pertemukan aku dgn kalian yg turut sama berkongsi suka duka dengan aku & juga ambil berat dalam hal2 macam ni....terharu siihhh.

Aku still bz skrg ni...so sori laa tk smpat nk blog walking lagi ni...nnti bila free aku jenjalan blog uols okeh !!!

n a d i r a said...

thank god nothing happened to both of u...i'd been thru d same accident last 3 years...bhgn depan kete remuk abis...kete lost control n berpusing 2x b4 langgar divider...but luckily eira n adik xde ape2...juz a bit shocked jer...plz b extra carefull next time...;)

p/s: selamat berpuasa ;)

13may said...

Positif dan sabar byk2 CM..

selamat berpuasa :)

Aleeya said...

nasib tak ape2 kat u ols, nxt time careful ye CM, slamt berposa n jaga diri ya..

.: RuFaI :. said...

dugaan di bulan ramadhan...Allah nk uji tahap kesabaran kt...so bnyk2kan bersabar...syukur CM n wife tak pape...but be xtra careful after this...peringatan utk diri sy jgk...neway slamat berpuasa to both of u...:)

Papa-Itam said...

Syukur CM dan wife tak apa-apa,setiap yang berlaku ada sebab nya..dugaan yang datang menambah keimanan kepada NYA

Selamat berpuasa dan salam ingatan berpanjangan.

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger