~:: Dah nama pun kerja.... ::~

Wednesday, July 15, 2009

Bismillahirrohmanirrohim.................


Aku tak kira, camana pun aku kena gak wat entri malam ni.....no matter what. Ada ker patut aku dipersalahkan kerana telah menyebabkan sorang mamat tu demam....katanya pasal terhidu habuk yg banyak sangat kat blog ni....hampehhh betul. Ingat blog ni ada bawak virus ker. Lain laa cam satu blog tu....bila aku jenguk jer blog tu, AVAST aku kompem detect 2 ekoq virus kat situ. Tapi tk per, lepas aku komplen....langkah2 rawatan telah diambil.

Mula2 aku nk citer hal semalam. Cadangnya nk hapdet blog lepas balik dari Negeri bernombor 9 ari tu, rupa2nya ada lagi task yg kena aku accomplishedkan. Aku dapat jemputan untuk menghadiri Majlis Perasmian Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan kali ke-52 bertempat di Dewan Canselor Universiti Teknologi Petronas, Perak. Kira jemputan tu part of job aku laa. Bila dah nama kerja tu....setiap kilometer tayar Nissan Sentra 1.6 aku tu bergolek, Kerajaan Malaysia akan bayar...heheheh.

Perasmian Majlis Tilawah tersebut telah disempurnakan oleh TPM Malaysia - Tan Sri Dato' Muhyiddin Yassin. Tapi kan...aku dengar ucapan dari TPM semalam macam ada yg kurengggg jer macam tk ada umphh. Agaknya pasal BN kalah kat Manik Mengurai Urai kottt. Yang PAS pulak...hangpa kata hangpa terer, awat yg menang majoriti 65 ja..???? Pemimpin BN pulak....hangpa semua jangan buat2 lupa, dalam tempoh berkempen di Manik Urai dah berjuta2 ringgit hangpa berjanji dengan rakyat Manik Urai termasuklah tawaran Kerajaan Pusat untuk membina jambatan baru di Manik Urai yg dianggarkan mencecah antara 7 ke 10 juta ringgit. Hangpa kata hangpa 1Malaysia - Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. (Hangpa tk kata pun Rakyat BN Didahulukan, Rakyat Tak BN Dikemudiankan...kan...kan...kan)


Dan diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. :
"Barangsiapa mendengarkan satu ayat dari Kitab Allah s.w.t. maka dicatatkan untuknya HASANAH berganda, dan barangsiapa membaca satu ayat Kitab Allah s.w.t. maka ayat itu merupakan nur baginya kelak dihari kiamat."

Haaa...tu cerita semalam. Hari Jumaat lepas, sampai laaa hari Ahad (ekceli aku rasa sampai hari Senin.....pasal aku sampai umah pukul 3.00 pagi on the 13/7/2009)...aku ke Negeri yg bernombor 9 atas urusan Projek Champion untuk Daerah Manjung. Aku ke sana bukan sebagai peserta kursus tetapi lebih kepada Urusetia Projek. Projek ini sebenarnya adalah satu projek yg disediakan oleh pihak Kerajaan dalam usaha menangani kemiskinan. So, target group atau peserta kursus adalah terdiri dalam kalangan mereka yang tersenarai sebagai Miskin Tegar. Sebagai Urusetia Projek, kami telah memilih Projek Tanaman Cili Secara Fertigasi sebagai projek kami. Kami berkursus di Senawang dan membuat lawatan ladang2 yg terletak di kawasan Rembau (dah sampai sana baru aku teringat...Rombau ni kawasan si KJ).

Ok...bercakap pasal group miskin tegar ni....pada aku laaa, depa ni segala2nya miskin, bukan setakat miskin fizikal sahaja...malah dari segi sikap pun miskin jugak. Aku dah masak sangat dengan kelompok ni. Jadi dalam soal ni....aku lebih bertindak sebagai "budak jahat" yg sering provoke dan pressure puak2 ni.....bukan apa, sebagai penyuntik semangat....tu jer. Puak2 ni dah laa jenis spoon-fed.....lepas tu plak segala2nya kena cakap. Tak cakap tak jadi. Apa lagi...banyak laa ayat2 lazer yg keluar dari mulut aku tu.....heheheh. Niat aku ikhlas....aku nk tengok depa berjaya. Ok laaa....malas laa nk cerita panjang2.....layan jer laaa gambar2 yg dah aku capture sepanjang Kursus Projek Tanaman Cili tu. Dalam kursus ni, peserta projeknya 6 orang jer....yg selebihnya, urusetia projek. Urusetia pun kena follow gak kursus ni sampai petang...no excuses okeh. Even boss aku pun join gak kursus ni.....fully, tak ponteng langsung.

Kelas Teori, aku rasa tk berapa seswai la, banyak sangat term technical...depa ni bukan paham pon

Fertigasi tu sebenarnya - Fertilization & Irrigation
Nak tau lebih...sila gugel...maleh aku tulis detail....hehehe

First day....Kelas Teori, second day baru amali dan lawatan ladang. Kadang2 aku pikir balik....rugi laa kalau golongan yg macam ni tak amik peluang atau bagi komitmen sepenuhnya. Kerajaan dah bagi peruntukan untuk kelangsungan hidup depa ni...bukan hanya untuk hari ni tapi untuk hari2 yg mendatang. Tu pun depa tak mau buat....sedeh woooo dgn bangsa aku ni. Nak kata malas or tak berdaya saing...orang marah, tapi itu lah realitinya.

Sesi amali....tengok boss kecik aku tu...semangat giler...kalah peserta2 projek


Boss kecik aku tu...uli tanah pakai tangan jer.
Yang peserta tu pulak dok kuis2 tanah tu ngan kayu...ishhh geram betoi aku tengok






Antara kawasan2 tanaman cili secara fertigasi yg kami lawati di Negeri Sembilan

Sebenarnya lepas melawat tapak2 penanaman cili fertigasi ni, masing2 dah rasa semangat nak ceburkan diri dalam pertanian la pulak. Maklum laa, slogan yg digunapakai hari ini ialah "Pertanian itu adalah satu perniagaan". Semangat...semangat. Buleh buat duit wooo....

Sepanjang 3 hari 2 malam di N9....sebenarnya letih juga rasanya, walaupun aku tk drive sendiri...supir yg bawak. Agaknya pasal perjalanan yg jauh tu....tambah pulak seat tempat duduk yg tk boleh diadjust tu. Dalam perjalanan pulak tk dapat nak lelapkan mata.....aduihhh.

Apa nak buat, dah nama pun bekerja....bukannya suka2 gi makan angin.

8 comments:

Mr. Azman @ Kreuger said...

pergh.. kalau bejalan tuh
bukan nak dekat dekat.. semua
main long distance. hampes.

erm.. sekarang pon dah sihat
so bleh la blog hop.. rase rase
macam ayat pembuka kate tuh..
cam ditujukan ke seseorang jer..
ehehehe...

P/S: hari tuh aku suh bawak
balik cili.. mane dia? kompom
lupe la tuh.. nanti kenduri aku
jangan lupe bawak taw~

Cybernetics Mind said...

emmm...correction skit..
bukan berjalan...kerja weii

owhhh...knduri nnti nk cili erkk..
nk wat apa, nk wat Cili Masak Merah ker...tk pon buat ulam...hehehe

ngko jgn...kang aku bagi kat tunang ngko...per2 hal senang dia nk cilikan ngko...wakakaka

razifembi said...

Ho ho ho ...pegawai pertanian rupanya ....

aku ada jugak dok tanam cili, tomato, terung n syaur2 lain kat tepi rumah ... saja layan masa lapang...

syokk jugak bergiat dalam hobi ini ... perlu kesabaran dan ilmu ...

cili n sayur2 ni banyak sgt penyakitnya ....

thanks would glad to hear somemore from u

Cybernetics Mind said...

-to razifembi-

woooooo....
correction...
CM bukan Peg. Pertanian laa...hehehe
CM ni Pegawai macam2...
Pertanian pon involved...
Kebajikan pon involved...
Pentadbiran pon involved...
...kira mcm2 laa yg CM involved..
bleh kata cacamarba kejer CM =)

Marzalina said...

CM...kerja pun ok apa...boleh makan angin sekali..sambil cuci mata hehehehe

CM cam ada bakat je jadi petani huhuhuhu

cendawanintim said...

sape pulak yang kena demam sebab blog berhabuk tuh???!!

Cybernetics Mind said...

-to Marzalina-

....cuci mata tgok cabai??? tk pasal2 mata pedih kang...hahaha


-to Cendawanintim-

emmm...
sapa lagi...kalo bukan si mat over tuh...wakakaka

Singnals3 said...

Helloooooo
Get More Details

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger