~::...tapi itulah hakikatnya ::~

Friday, July 24, 2009

Siang tadi sambil membelek2 kalender meja aku tu...tetiber aku terpandang balik perkara2 atau schedule yg dah berlaku dalam bulan Mei yg lalu dan aku terperasan sesuatu yg tercatat pada 4 Mei 2009 yg lalu ----- Quit Smoking.

Haa...diam tk diam dah dekat 3 bulan aku dah tak hisap racun rokok . Bukan senang woooo....dan ini bukan laa first time....dah banyak kali aku stop....hehehehe. Harap2 kali ni ertikata stop tu berbeza dengan yg sebelum2 ni. <------harapan tinggi menggunung ni. Banyak cabarannya...bukan cam tu jer. Hanya perokok jer yg tau caner seksanya [sewai ker aku clasify sebagai satu penyeksaan...) cabaran2 yg terpaksa aku hadapi. Kemuncak "seksanya" tu...apa lagi, lepas makan laa.....aduihhhh. Nak2 plak bila tengok species2 perokok lain dok hembus2 asap depan aku.....tension dibuatnyer. So...ramai gak yg tanya...naper dan macam mana aku boleh stop. Ntah laaa...aku tk der jawapan yg tepat dalam hal ni....yg pastinya ia datang dari diri sendiri bukan org lain. Kalau ikutkan...dah jenuh aku dengar leteren dari Sue pasal rokok ni...tapi stended arrr, jenis tak makan saman ni...bila kena leter, aku buat derk jerr. Macam2 kemungkinan yg menyebabkan aku stop...mungkin pasal gambar2 kat kotak rokok yg "semakin comel", mungkin reger rokok yg aku hisap tu dah makin mencecah RM10 sekotak, mungkin gak pasal satu mender ni ---- sila rujuk----> ENTRI NI dan mungkin jugak sebab2 lain yg aku sendiri pun tak tau.

Aku perasan dalam internet melambak2 bacaan dan juga tips untuk quit smoking...artikel pon melambak - Stop Smoking In A Week laaa..., Stop Smoking Specialist laa, Hypnosis:Program to help you stop smoking laa, 25 ways to stop smoking laa dan macam2 lagi. Yang pastinya, aku tak penah amik port ngan semua tu termasuk laa apa2 terapi atau pun penggunaan nicotin patch sebagai pengganti kepada rokok.

Tapi...sejak aku quit smoking ni kan...aku rasa semacam jer ngan diri aku ni....appetite nk makan tu bertambah2....senang cakap aku ni kuat makan laa sekarang ni. Bila dah kuat makan tu...paham2 jer laaa...kan kuat makan dengan tambah berat badan tu berkadar terus....hehehe. Sebelum ni kan aku punya berat dok maintain dalam 60kg jer tapi aku rasa seari dua ni mungkin dah tambah dalam 2kg.....huhuhu. Walaupun aku rasa yg aku punya BMI tu okay lagi dengan ketinggian 169cm...tapi frankly, aku rasa tak berapa selesa laa.

Bila aku cuba dapatkan maklumat tentang apa yg aku hadapi ni.....rupa2nya memang ada fakta2 yg menyokong. Antara maklumat2 yg dapat aku simpulkan kat sini lebih kurang cam ni laa :
  1. Rupanya asap rokok akan menyebabkan badan kita mengeluarkan gula dalam salur darah dalam kadar segera. Ini secara tidak langsung akan menyebabkan kurangnya selera makan.
  2. Bila berhenti merokok, kandungan gula dalam darah seseorang yg berhenti merokok akan menurun.
  3. Bila berhenti merokok, badan hanya akan bergantung kepada makanan semata2 untuk memulakan pengeluaran kandungan gula. Ini akan mengambil masa sehingga 20 minit. Kesannya, appetite atau selera makan akan berkekalan walaupun seseorang itu telah makan....dan ini sudah tentu akan menyebabkan seorang yg berhenti merokok itu akan terlebih makan...dan dah tentu boleh menyebabkan berat badan bertambah....huhuhu.
  4. Kena elak makan junk food, fast food , makanan manis/bergula, makanan jenis deep fried dan juga makanan2 berlemak. Sebagai ganti...kena makan banyak buah2an dan sayur.
  5. Last sekali...exercise kena laaa. Bila berhenti merokok...metabolisma akan jadi perlahan dan ini secara tidak langsung akan menyebabkan kadar penghadaman menjadi perlahan dari sepatutnya. So...nak tak nak kena exercise gak. Bila dah dapat tingkatkan metabolisme...baru laa dapat buang berat yg extra tu.
Wahhh...banyak plak songehnya...ingatkan boleh quit cam tu jer....rupa2nya kena ada tindakan2 susulan... expecially bab2 nak jaga makan dan kena exercise tu. Memang aku fail laa bab2 tu...huhuhu.

* dah tak isap rokok....nak keluarkan satu entri pun kadang2 tu rasa susah...hehehe

15 comments:

zamspotte said...

huhu... berjaya jugak kamo... aku jeles

ABM79 said...

Tahniah Bro!! Merokok Membahayakan kesihatan serta Mengempiskan Poket Perokok!! Ahaks.. Stop terus Bro... Jgn Isap lagi... Cuba Isap Jari plak..!! muahahha

13may said...

tahniah bos sebab dah mula berjaya quit smoking...

saya doakan bos berjaya hadapi segala rintangan dan cabaran yang akan datang...

even saya pun smoking, saya tetap sokong org yg nak berenti smoking...sebab nak berenti memerlukan komitmen yang AMAT tinggi..so kita kena la support pada org2 yg nak quit smoking nih :)

btw, saya kalau tadak rokok...saya rasa sunyi dan sepi...hehhe hehhe

dan statement bos:

"* dah tak isap rokok....nak keluarkan satu entri pun kadang2 tu rasa susah...hehehe"


saya sokong 100% :D

Cybernetics Mind said...

[ zamspotte ]
jeles jgn tak jeless...
ok per jeles bnda yg baik...hehehe

but...I tell u...it's not that easy

Cybernetics Mind said...

[ ABM79 ]
thks...
tapi still ada pro & cons laa....
poket tk kempis lagi...
tapi caner nk bg kmpis perut plak...

cuba hisap jari...????
emmm...tk best arrrr...
tak keluar asap...huhuhuhu


[ 13may ]
terima kasihh...
harap2 stop kali ni berterusan ;)
wahhh...siap tolong doakan aku...
tu laaa May...aku dah ckp....
hanya seorg perokok jer yg tahu...
betapa miserablenya...
proses nk quit smoking tuh...

owhhh...rasa sunyi & sepi...
bila tk dpt pekena rokok...
huhuhu...taw sgt cmner perasaan tuh

Ryehanna said...

wah wah wah...
dah berenti merokok??
baguslaaaa..

mesti kak sue suke! hahaha

anyway, biase la kalo dh stop sesuatu habit mesti ade effect skit... xpela CM, leh geng ngan Ana la jadi chubby2 nih! wakakaka

Myza Pesona said...

Congrats my friend! Well done! Keep it up! Remember, Smokers Die Younger...hehehe! Kurang merokok, kuranglah sikit risiko nak kena penyakit2 lain! Apapun, tahniah sekali lagi kerana berjaya!

Cybernetics Mind said...

[ Ryehanna ]
Alhamdulillah...syukur
bukan senang tau...hehehe

Tapi...bab chubby tuh...
rasa tk berapa selesa laaa :p

Geng tetap geng...tkder masalah :)

Cybernetics Mind said...

[ Myza Pesona ]
Remember, Smokers Die Younger
...wah ngeri niiii
tapi kan...utk smokers ni...
ckp laa apa pun....ade jer hujahnya

per2 pon timakasih....
mcm dpt anugerah plak..
semua pakat tahniah...

yg paling terharu...
bila smokers sendiri...
yg ucap tahniah...

Anonymous said...

betui ka hang dah berenti nii..
musykil aku... heh heh heh
mcm mana pun tahniah.. lanspeedy

cendawanintim said...

chaiyok2...!

jangan jadikan alasan tak isap rokok takmo kuar n3 blog plak!!

Cybernetics Mind said...

[ lanspeedy ]
musykil apaaa...
realiti ni beb...aku dah berenti
oii...mcm mn bley sesat blog ni...
amacam PhD..?? dah setel kaa..??


[ cendawanintim ]
heheheh...alasan power tuh...
emmm...tapi realitinya ada laa :P

joegrimjow said...

bernti rokok
tambah selera makan
jadi gemok

masa tu jumpe ku
huhu


xpe
asalkan usaha dah cukup
yang lain lagi ok la

nak kurskan badan yang dah berhenti rokok lagi senang dari si perokok

razifembi said...

tahniah ...

aku pun x smoker ... tahu betap peritnya untuk berhenti merokok. Hampir 5 tahun dah berhenti. Semoga tuan pun akan berjaya juga. tapi walaupun sudah 5 tahun berhenti merokok, kadang2 naluri ingin merokok datang juga...tahan ajelah ...

Memang bila berhenti merokok akan menyebabkan kita berasa semacam jer . . .

Cybernetics Mind said...

[ joegrimjow }
thks for ur support =)


[ razifembi ]
terima kasih bro...
hehehe...bab naluri nk smoke tu..
tetap ada laaa...
jenuh control...
jenuh sabar...hehehe

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger