~:: Sejuk-sejuk ni kan....... ::~

Monday, May 4, 2009

Alhamdulillah, sehari dua ni cuaca pon agak okay.....bahang panas yg menyelubungi kita selama ni nampaknya telah kian hilang. Pada aku, sebenarnya Allah tu mendengar setiap rintihan hamba2NYA. Aku tengok pokok2 dan juga makhluk2 lain pon seolah2 menadah tangan mensyukuri nikmat Allah ini. Pada aku laa kan...banyak juga keseronokan yg berlaku bila musim2 hujan ni....kecuali benda2 yg berkait dgn bencana alam laa. Banjir2 tak mo laaa. Kalo tk pecaya cuba tanya org yg baru kawin....sure ramai yg suka musim2 hujan ni. Xceli aku pon tak berapa paham kenapa...tapi aku rasa laa kan mood tu yg mempengaruhi segalanya. Sebagai contoh laa kan...bila time2 tengahari panas tetiber kita tersangkut dlm kesesakan jalan...amacam..??? Itu jam kalu memang rasa nak marah org jer....betul tak??? Cam tu laaa, pada aku...iklim, temperature dan suasana persekitaran cukup memberikan kesan pada mood dan sikap kita. Sejuk air-cond tu lain laaa....tk macam sejuk yg ori macam sekarang ni.

Apa yg berlaku pada aku malam tadi tetiber membuatkan aku teringat balik apa yg pernah diceritakan oleh seorang Allahyarham sahabat aku. Sahabat aku ni agak berumur orgnya....kalau ikut umur dah macam bapak aku juga . Tapi cam aku ni kan, jenis tak memilih kawan....sapa2 pon boleh jadik kawan aku....tua muda no problem. So kat sini aku nak selit cerita tu utk tatapan semua. Sila gunakan kepala otak yg fresh dalam mentafsir cerita ni...ok. Dalam cerita ni aku namakan dia sebagai Mr. M

Satu malam tu, sambil2 aku, Mr. M dan sahabat lain dok menghirup teh tarik berlatar belakangkan bunyi katak2 yg sedang bergumbira menyambut hujan yg renyai2.....tetiber keluar la satu pengakuan berani dari Mr. M.

"Hujan2 ngan sejuk2 ni laa kan silap2 dalam semalam boleh 3 atau 4 kali"
"Biaq betoi dalam semalam 3 atau 4 kali"....dgan pantas aku respon
"Aihhh semalam saja 3 round"....Mr. M jawab balik

Memandangkan Mr. M tu dah tua orangnya [rasanya umur masa tu dalam lingkungan 65 kot] ...aku dan sahabat2 lain bertambah xcited nak tahu dengan lebih lanjut bab2 yang berkaitan dengan rahsia alam ni kan...heheheh, walaupun rasa antara percaya ngan tak percaya masih menyelubungi kami yg lain kerana Mr. M ni pon tak kurang hebat jugak loyar buruknya tu.

"Agak2 malam ni berapa kali pulak..?"...sahabat lain pulak cuba bertanya
"Mcm smlm jugak laa kot...tambah2 sejuk cam ni"...jawab Mr. M dgn selamba
"Apa rahsia sebenarnya..?".....tetiber keluar dari mulut seorang sahabat

Maka dengan penuh selambanya Mr. M menjawab :

"Bangkit tidoq, kencing 3, 4 kali semalam pon nak kena ada rahsia jugak kaaa.....????"

Hampehhhhhhhhhhh...mmg kami semua dah terkena dan terpedaya dengan imaginasi masing2 yg telah jauh melencong tu dek suasana persekitaran yg sejuk dan shahdu tu....aduihhhhhhhhhh.

Itu laa yg terjadi kat aku semalam, biasanya aku jarang bangkit malam utk ke toilet tapi semalam 2 kali. Mungkin kerana cuaca sejuk hujan semalam atau pon kesan dari apa yg aku minum semalam. Sebenarnya semalam aku minum air ni - ECPI. (klik kalau nk maklumat lanjut) Xceli aku pon tak tau apa kebaikan atau khasiat air ni tapi oleh kerana terlalu courious dgn air ECPI ni, aku pon beli laa sebotol (1.5Liter) semalam. Ni bukan promo erkkk, aku bukan agen ;)


Aku dengar ramai org dok minum ayaq ni....depa kata bagus sangat. Tu yg buat aku teruja nak minum tu. Setakat ni, tu laa kesan yg aku alami - 2 round...hehehehehe. Mungkin tu satu proses pembuangan toksik kot.

p/s: moral of the story :
  1. kepala otak kena firm, jgn dok senget memanjang pemikiran tu sampai boleh melencong dari topik asal...hehehe.
  2. jgn underestimate org tua tau....kita tak tau depa punya keupayaan macam mana...ahaks.

* Kepada sesiapa yg tgh bersusah payah nk berhenti merokok boleh cuba minum air ni dan buat xperimen ni...kononnya bila diletakkan rokok berdekatan dengan air ni, rokok akan jadik tak sedap. Perokok2 tegar sila buat kajian ni utk membuktikan kenyataan ni betul atau salah...heheheh

11 comments:

A.I.Z.A.T said...

Salam buat bro Cybernetic-

sihat ke?heheh..sy pun sokong gak ar psl 'keseronokan' hujan ni, bukan ape, umah mak sy kat KL tu panas cam dlm oven, dlu sejukkkk jek.. mmg btol ar global warming ni, nyemak je.tp nk wat cane,takdir.. tapi sana kalo ujan,perghh, sejukkkk, ble tdo setengah hari oo, ye ar, umah kampung, atap zink..huhu..

Saya pn xde memilih kwn gak, saje nk gtau,huhu,xpe kan? sebab rata2 kawan sy sume pangkat2 abg atau pakcik..org lagi berumur ni selalunya konpem matang, tu yg snang nk bincang ape2..masa skola rendah, sy dah geng ngan budak form 4, form 5.xtau pesal..mmg dari dlu camni..skang pn banyak gak sy bekawan ngan org2 da kawin, ade anak sume..

hehehe,tp klaka ar cite pasal Mr M ni..wah bgs ek air ECPI tu? aritu baru nmpk iklan die dlm tv..

makcik sy ade kencing manis pn minum air tu..ohh, mmg bgs ar kalo sape perokok tegar dan veteran ek, air ni ble buang toksin sume..sy pn nk try gak ar..

btol gak ek..sy sokong gak ar pasal jgn underestimate org tua.. dorg ni mmg ar tua,tp pengalaman banyak beb.huhu..

salam

Ryehanna said...

"kononnya bila diletakkan rokok berdekatan dengan air ni, rokok akan jadik tak sedap. Perokok2 tegar sila buat kajian ni utk membuktikan kenyataan ni betul atau salah...heheheh"

dari pengalaman CM sendiri, macam mane?

hehehe

cikkai said...

ada pendapat mengatakan, tak payah letak gambo2 jantung rosak kat kotak2 rokok.. letak je gambo bapok2 muka tahap cipan kat situ.. kompem geli nak beli.. ahaks

cyberboron said...

fuh! awai crita punya la saspen. hehehe.

ecpi memang baguih. depa kata hambat hantu pun buleh! ada bukti ka tak dak, wallahu a'lam.

saya dah 6 tahun guna ecpi ni. macam2 manfaat, cuma harga tu yg tak tahan sikit.

nak jimat, sebotoi ecpi campoq 5 botoi air tapis, goncang lama sikit, khasiatnya insyaallah lebih kurang yg tak campoq. vibration tu ada critanya untuk kualiti air yg dicampoq. kalau mengaji fizik, tentu dah jumpa hal law of resonance & bla bla bla tentang wave.

Myza Pesona said...

Biasa jugak dgr pasal air ECPI ni! Byk jugak kelebihan air ni, mengikut kata kawan2 yg penah bg ank2 minum! tapi, so far, I've never try it yet! Well,u try it first, then u can tell all the bolgger friends the effects of ECPI on u!

lynn-the gudigudigurl said...

kat perak panas sokmo
takde can nak sejuk syahdu ni

cybernetics mind said...

-A.I.Z.A.T-
tu laa Aizat...sejak global warming kita dah tak merasa cam dulu lagik. ingat lagi time CM skolah dulu, time nak mandi pagi sikit punya becinte ker...dia punya sejukkkkk, perghhhh sampai biru tapak tangan dibuatnya...maklumlah kat Taiping tu satu Malaysia dah tahu...kwsn paling tinggi taburan hujannnya...dan dikelilingi oleh bukit bukau....boleh kata kawasan sejuk laa.tapi skrg ni sori laa dah tk mcm dulu lagi.

tu laa...ini kes terpengaruh dgn iklan ler ni..tu yg beli sebotol ECPI semalam. tapi kan...lepas dok google rupanya bnyk kelebihan air ni xspecially utk org2 yg brpnyakit...so benda baik kn try laa kan ;)


-Ryehanna-
aduihhhhh....kena soklan bonus la pulakkkk....tu laa pasal CM nk ajak kwn2 lain wat research pasal ECPI ni...hahaha

*tapi kesedapan air epel tk leh menandingi air2 lain ;)


-Cikkai-
hahaha....kreatip gak idea tu kan, tapi bagi perokok tegar...ada jer alasannya... :)


-Cyberboron-
hehehe....saspen jgn tk saspen, kalo cerita sapa org tu...sure kenai ;)

waaahhh....ni pengguna ECPI tegar ni, dah 6 taun dok minum...tk pernah cerita kat sy pon. mmg dah banyak sy dgr testimoni psl ayaq ni
termasuk laa yg kata boleh perambat hantu tu...hahahah.apa2 pun dgn izin Allah..tiada apa pun yg mustahil.

wcmnapon...t/kasih di atas info tambahan :)


-MyzaPesona-
ok...nnti kalau ada apa2 info pasal ECPI ni CM akn share ngan semua

after all ECPI ni kan air jer...so no harm trying kan...


-LynnTheGudigudigurl-
a'ah...kat Perak panas sokmo...kkdg tu nk tido pon susah...tapi alhamdulillah seari dua ni Allah dah turunkan rahmat dlm bntuk hujan utk org2 Perak dan juga negeri2 lain.

p/s: neway CM pon kat Perak laa ;)

Marzalina said...

hahaha..apa la CM ngan kawan2 CM..loklaqq tuiii hahahaha..kan dah terkena..padan muka hihihi..tapi kan CM..mmg best jugak hujan2 ni..syok dapat lena malam2, sejukk..

ELeEa said...

Hahahaha...
2 la...
otak ke lain lagi...

Air ECPI ramai org kata bagus...
Ms g umah bakal pak mentua pun ( aitcheh! ) ada gak tgk dia mnum...
bila masuk dapur, bkotak2 dia beli. Rupanya mmg dia mnum air 2...

Eleea tatau apa kesannya...tp tgk abah si dia ni sihat je...pdhal da pencen dkat 2-3 taun....

Iyer...walaupun Bro lagi 'BERUSIA' drp eleea...eleea kwn je...an...an...?
Upsss...

Hahahaha

Ryehana said...

Tu tak menjawab soalan!

cehh...

baidewei, mmg air epal sejuk sgt sedapppp... aaa tetiba mengidam la plak subuh2 nih...

p/s: bace kat blog Eleea td.. betulke mild smoker?? bukan heavy ker??? (satu lg soalan cepu emas)

kehkehkeh

dakchomey said...

huhuhuhuhu....ayah fara baru berjinak2 dgn air ecpi ni... air ni x leh dekat dgn gelombang elektrik kan..

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger