~:: In memory of Tompok A.K.A Omphy ::~

Friday, November 21, 2008

Ketika aku dok tulis entri ni, mood aku masih di tahap kritikal punya sedey. EMOSI KURANG STABIL. Berat jer air mata dok bertakung kat kelopak tu. Aku ingat dah setel dah, ropanya tak abis lagi. Petang tadi, setelah sekian lama aku tk mengalirkan air mata, aku dah lepaskan segala2nya. Tak sanggup aku nk berlakon lagi....tak sanggup aku nk kaver2 lagi depan orang. Bila ada peluang sendirian aku nangis sepuas2 hati. Maybe it sounds silly....tapi itu lah realiti yg terpaksa aku hadapi petang tadi.

Tompok atau nama yg lebih manja aku panggil iaitu Omphy telah kembali ke rahmatullah [boleh ker aku guna term ni....rasanya boleh kan...pasal dia pon makhluk Allah gak]. Kucing aku tu dilanggar keter....[see...susah aku nk sambung entri kali ni, tak pernah aku emo cam ni bila buat entri2 lain]. Pukul 5.00 petang tadi dia kena langgar......itu pon ada orang bagitau kat Sue, kalau tidak jenuhhhh laaa aku dok tunggu.

Pada aku Omphy bukan macam kucing2 biasa....Omphy sangat special pada aku. Even kematian Omphy bukan sahaja merupakan satu kehilangan buat aku dan Sue tetapi buat seluruh masyarakat kat sini. Apa tidaknya....semua orang kat sini [mostly] kenal dia. Ramai yang kerumun bila aku dukung Omphy tadi.....jenuh aku kaver aku punya sedey tapi time aku tulis entri ni, apa yg aku kaver siang tadi dah tak terkaver dah. Uols imagine laa sendiri, masa aku dukung Omphy, ramai yang ikut dari belakang....even ada orang yg lalu naik motor pun stop untuk tengok pasal depa pun kenal Omphy. Pada aku tak ada kucing lain yg sepemes Omphy ni....aku dapat lihat dari kesedihan orang2 yg datang ziarah Omphy tadi. Sungguh...aku tk tipu...semua terasa sangat kehilangan Omphy ni. Kalau tidak, tak kan orang lain pon nangis sekali.

walaupun Omphy dilanggar kereta, dia tak cedera pon. mungkin internal bleeding kot. patah pun tk ada. mulut dia keluar darah dari dalam bukannya luka pon. kalau ikut maklumat dari orang yg nampak kejadian, lepas kena langgar Omphy bangun untuk berjalan jugak, tapi apa nak buat, dah ajal dia.


Kat area ni, Omphy memang hero. Aku tengok kucing2 jantan lain dah macam pupus, semua tak berani ada kt teritory ni pasal semua kucing2 betina kat sini dia punya....hehehehe. Bab ni aku tk ajar Omphy okehh. Bagi masyarakat kat sini, Omphy bukan sekadar kucing tetapi part of the community. Omphy memang pandai amik hati orang2 kat sini.

Mungkin kalau aku citer, uols mesti cam tak caya. Omphy adalah pengunjung setia Perpustakaan di kawasan ni. Perpustakaan adalah tempat dia landing...tidur sepanjang hari. Kadang2 tu dari pagi sampai petang tidur kat library. Dia tak pernah kacau pon apa2 aktiviti kat library tu dan pengunjung2 library pun dah paham dengan peel Omphy tu. Kat library tu kan sejuk....air-cond kuat, tu yang Omphy suka tu.

Bab makan....dia memang kuat makan. Makanan utama dia ialah ikan temenung lemak mentah. Ikan lain....soriiii Omphy tak makan. Ikan tu pulak kena digunting kecik2....kalau dibagi seekor, sampai sudah tak makan. Sekali bagi 4 ekor. Sehari kurang2 3 kali makan. Makanan sampingan....biasa laaa, Friskies. Tapi yg special pada Omphy ni....dia ada selera makan macam kita.....antaranya ialah nasi lemak, kueytiaw goreng dan juga nasi yang digaul dengan kuah kari. Omphy pantang bila bau kari....walaupun serbuk kari. Kalau bau jer...emmm tak senang duduk laaa walaupun tengah tidor boleh bangun tetiber.

Malam ni mood aku memang di tahap yg cukup hampehhhh. Aku tengok Sue pon cam tu gak. Aku ngan Sue seems not talking. Bukan aku gaduh dengan Sue tapi masing2 masih berkonflik dengan emosi. Sedehhh sangat....Omphy yang kami sayangi dah tak ada. Walaupon kat rumah ni still ada 3 ekor kucing......hanya Omphy yang aku sayang. Omphy tk pernah "buat hal" dalam rumah....kalau dia nak membuang or melepaskan apa2, mesti dia akan minta keluar rumah. Senang cakap cam ni laaa.....pada aku Omphy ni ala2 well educated gituuuu. Even kalau dia tidur dalam rumah pon, bila dah tiba masa nak membuang ker haper ker....dia akan kejutkan kami sama ada dengan cara mengeluarkan bunyi or menarik2 rambut kami.

Aku pernah buat satu entri khas pasal Omphy. Kalau sesaper nak tengok gi laaa jengok2 kat SINI.

Aku tahu, Sue lebih terasa kehilangan Omphy ni. Kalau aku kejer luar or out-station banyak hari, Sue tak kesahhh....as long Omphy ada kerana pada dia Omphy adalah peneman dan juga penguat semangat. Sue awal2 lagi dah nangis walaupon depan2 orang ramai tadi. Dulu masa Omphy hilang 14 hari pon dia dah jenuh nangis, ni kan pulak Omphy dah "pergi terus". Dulu aku ngan Sue sama2 buat Solat Hajat supaya Allah kembalikan Omphy masa dia hilang dulu. Tadi Sue ada sebut....dia tak kan lupakan hari ni pasal Omphy "pergi" sehari sebelum kami sambut wedding anniversary kami yg ke-12.

Pukul 5.30 tadi, Omphy selamat disemadikan, walaupun setiap hayunan cangkul tu beratttt jer aku rasa. Allah saja yang taw mcam mana aku punya perasaan masa tu. Nak buat kejer satu hal, nak kontrol sedeh satu hal....aduihhhh. Tak tau laaa, bila aku punya feeling ni boleh kembali normal.

saja aku kebumikan Omphy macam ni supaya aku tengok dia macam tengah tidur jer. memang laa ni salah satu posisi Omphy tidur. sebelum aku kambus, aku lapik dulu badan Omphy ngan kertas pasal aku tak sanggup tengok badan dia terus kena timbus dengan tanah.
sama tak dengan gambar yg tengah tidur ni..???

p/s : ikutkan hati tadi, aku nakkkkk jer cium Omphy....tapi apa kan daya ramai sangat yang dok perati tadi......malu aku.

23 comments:

Mr. Azman @ Kreuger said...

argh....
kali ni betoi betoi sedey...
aku pon suke gak kat kucing...
tak bleh tengok kucin mati.

aku ade kucing, tapi semua kucing
angkat... bele kat umah akak aku
kat gombak... tau jer la gombak tuh
kan kereta banyak... so banyak dah
kucing angkat aku mati... sob sek
sob sek...

*sedey we.. aku tumpang sedey
sekali nih... aku suke kucing 100%

Series tak memain.
P/S:- tak sanggup aku nak abiskan
entri ni.. takut aku plak yang
nanges.. huhu~

Kreuger®

nadz said...

tak tau nak taip ape ...

tapi org paham sangat sangat ape CM rasa ...

cybernetics mind said...

[ kreuger ]
memang laaaa, sumur idop aku tk penah lagi way entri sambil ngelap2 ingus dan air mata....aku pon heran caner aku buley jadik cam ni punya sedey....hampessss tul ngan emo aku ni :)

aku rasa camni pasal bagi aku Omphy is special utk kami....

pas ni kan...setiap kali aku makan kueytiaw goreng....setiap kali aku makan nasi lemak....setiap kali aku makan kari....sure aku akan tingat kat Omphy aku tu...

dah...dah...komen pon tk ley ni....sebak bebbb :(

cybernetics mind said...

[ nadz ]
tu yang petang tadi kaver emo....takut2 ada org tk paham naper nagis pasal kuchung...huhuhuhu :)

thanks kerana tumpang simpati....

valy said...

what a sweet cat

Myza said...

Sesungguhnya Omphy juga adalah hambaNya dan juga milikNYA.Maka, kepadaNYA juga Omphy kembali. My condolences to you and Sue.

cendawanintim said...

seyes laaaaaa, memang terasa kalu kucen meninggal...

ari tu kucen kesayangan meninggal masa saya peknen 7 bulan...abis basah baju kemeja asben saya gok nangis, balik keje adi bagitau kucen cunie dah mati sebab terlekat kat pintu...salah saya jugak, niat takmo kasik dia kuar, tapi dia gigih nak kuar jugak...huhuhuhuhu...

seb baik asben pon sama hobi, suka bela kucen...

faham sangat feeling kalu kematian kucen nih...

sabar bro.., mebi ada lagik dipertemukan yang lebih special daripada omphy...

**nanti saya masak kuey teow pehtu onkan blutot saya posto yer!jaga diri yer..

meo188 said...

Cat come and go. But only sweet memories of the greatest cat will remain.

n a d i r a said...

innalillah...seriously my tears dropped wen i read this entry...

i m a cat lover too..

;((

Luth Textile said...

bang..
kesiannya..
huhuhu......

aduhai...

zool said...

Biasalah itu terjadi kalau membela kucing...
Saya pernah terlanggar kucing sendiri masa gi keje.. Tak perasan.. Balik mak beritau..

N lagi abang saya pernah terpijak kepala anak kucing yang baru 2 bulan..

terbaru, kucing kena langgar.. sempat dia lari balik ke rumah.. berbuih mulut.. tapi itulah dia rantai kehidupan...

cybernetics mind said...

[ valy ]
thanks....he's really a nice cat :)

cybernetics mind said...

[ Myza ]
thanks Myza....tk tahu laa naper kali ni sedey teramat sangat :(

cybernetics mind said...

[ cendawanintim ]
terima kasih kerana memahami....bukan sumer org paham situasi camni.

org kata "patah tumbuh hilang berganti"....CM tk terima langsung pepatah ni....bukan mudah. ni baru soal kucing...kalau sesama manusia lagii laaaa....not that easy :(

mmg one of my auntie nk bagi cat...tapi kami tk nak...xpecially dlm keadaan masing2 yg emotionally disturbed ni....

cybernetics mind said...

[ meo188 ]
memang ler meo...banyak sangat memori ngan Omphy ni...tu yg sedey kuattt :(

cybernetics mind said...

[ nadira ]
i know nadira...a trully cat lover will cry when he/she reads this entry..

cybernetics mind said...

[ Luth Textile ]
tk tahu laa...
bilan boleh hilang sedey ni
huhuhu...

cybernetics mind said...

[ zool }
tu laaa...sib baik bukan CM yg langgar....kalo tidak, sepanjang hidup nyesalllll jer...

silap2 ari bulan boley meroyan owww..

celotehcomel said...

Salam

sy dpt merasakan sedih nye gak
wpun sy ni kureng suka sket dgn kucing..(due to my health..)
tapi sbnrnya belambak2 kucing kat umah sy ni...
nak wat cane family sume cat lover..
sy penah tgk adik sy nangis gila2 sbb kucing dia kene langgar..
kes lebih kurang sama mcm Omphy gak la...
sabar ye...

Anysz Sengalnerdz said...

alaaa apsal sedey sgtttt
emosik aku tetibe..huhuhu

xpe,kucing xde,bela la aku *larikk

Ryehana said...

alahai...
sedihnyer...
xtau nak komen ape lg...
kuatkan semangat!

pearlEJ said...

Ya Allah... sedihnyaaaaaa!! bergenang air mata ej dok baca nihh... sedihhhhhhh... nak2 lak tengok gambar omphy dok 'tidur' dalam tanah tu... tak sanggup laa nk tengok... ej paham mcm mana perasaan sue n CM, sbb ej pun pernah rasa, walaupun tak kehilangan dia terus, tapi hampir2... ishhhh... ej tak tau laa nak kata apa lagik... sedihhh.. :(

maxxcena said...

pergh...
kucing aku pn pnah kne langgar..
byk yg mati...
tpi yg paling sdih bile tgk kucing aku kne langgar dpan mate...
=(

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger