~:: Oh No, Not Again ::~

Tuesday, September 16, 2008

pics dari nels.oddform.net

Mungkin entri aku kali ni boleh dibuat pengajaran utk uols sumer atau mungkin juga ngkorang pandang serong terhadap aku....aku tk kisahh, ikut suka nkorang laaa nk judge camner. Yang menanggungnya aku...bukannya ngkorang, so sendiri mau ingat laaa. Xceli seari dua ni aku mcm takut2 skit bila terima call....xpecially unknown caller. Woiii...aku bukan ada pinjam Along laaa...cisss. Citernya camni, baru2 ni aku ada terima satu call tk dikenali dari seorang sahabat lama aku (no phone pejabat dia aku tk simpan dlm henpon). Kawan aku ni bukan calang2 atau kokak orangnya. Dia ni salah seorang pemilik sebuah kolej kemahiran (mintak maaf aku tk boleh xpose nama kolej ni....aku still ada nilai2 kemanusiaan taw....hehehe).


Tokei Kolej : Assalamualaikum....

CM : Waa'laikumsalam.....(*masih belum sure saper yg call...)

Tokei Kolej : Apa macam, apa habaq (*soklan sinonim bila lama tk jumpa or call)

CM : Alhamdulillah sihat...masih cam biasa (*dah mula dpt agak saper yg call...)

Tokei Kolej : Tak der buat apa2 business ker skrg ni..??

CM : Tk der lagi laa, tp ada intention, kejer yg ada pun tk abis2 lagi, dok bz memanjang (dlm hati...*apa plak tanya aku soklan2 tk munasabah ni)

Tokei Kolej : Tak ada apa2 peluang ker..nak involved kat sana??

CM : Sini kurang xposure laaa...(*makin malehhh aku nk jawap soklan sambil tertanya2 what da heck ngan mamat ni)

Tokei Kolej : Mintak tolong skit...

CM : Pe dia...kalau termampu InsyaAllah....(*kening makin dok berkerut mcm The Rock)

Tokei Kolej : Pinjam duit...bla bla bla (beserta xplanation yg maleh aku nk dgor termasuk projek company dia dgn KEDA - Kedah Developement Authority kowt)

CM : Baper nk pinjam ?(*aku dh tk taw nk kata apa2, tup terkeluar plak soklan ni...demm)

Tokei Kolej : RM500.00...(*dlm hati aku, what..?? seorg pemilik kolej nk pinjam aku RM500)

CM : Bila nk mai sini....?(*cilaker..apesal aku tanya soklan pulak, xceli tmpat aku ngan tmpat Tokei Kolej tuh jaraknya lebih kurang 50KM)

Tokei Kolej : Masuk akaun Maybank boleh ?(*demmm again, aku tk tau nk cakap apa dah)

CM : Nanti SMS no akaun...(*masa aku ckp ni talian dah tk berapa okay & Tokey Kolej terpaksa bercakap kuat dan berulang2.....apa lagi aku pun amik keputusan menamatkan talian dan offkan henpon aku......konon2 luar kawasan liputan pulak...heheheh)


Sejam lepas tu aku pun on kan balik henpon dan dapati ada sebanyak 15 missed call, banyak no yg sama and few unknown handphone no - aku assume mamat tu punya no jugak ler yg aku tk save dlm handphone aku (ada satu no dia aku dah save dalam henpon aku).


Isu utama sekarang ni ialah...aku susah nk bagi pinjam kat orang lain duit aku...xceli RM500 tu bukannya banyak pown...heheheh. Isu kedua, kawan yang tk berapa close bila susah baru nak call or ingat kawan2. Isu ketiga, life kita ni ada turun dan naiknya, pasang dan surutnya. Aku pun heran apa yg mamat tu xpect dari aku ni yg cuma seorang Kakitangan Kerajaan middle management jerrr....kompiusss aku. Ngkorang nk tau apa komen wife aku...heheheh dia kata muka aku ni kalau tk muka orang kaya, muka orang yang selalu bagi duit kat orang...hehehe. Memang selalu perkara ni berlaku dalam hidup aku....aku punya weakness, aku tk reti nk cakap NO dgn mulut aku sedangkan hati aku terjerit2 mengatakan NO.


Kenapa aku jadik kedekut macam ni....?? There must be reasons. So, pada sesaper yang rasa nak mintak pertolongan dari sudut kewangan, sila lupakan sahaja hasrat anda itu okeh....ahaks (see...now I already got the guts to say NO...heheheh). Xceli aku dah serik dah....bab2 duit ni aku dah terkena banyak kali bukan sekali dua jer taw. As a human, aku tk dapat elak dari terus membenci orang2 yang tak melunaskan hutang2 aku....I really can't help it.....susahhh taw. Pasal hutanglah boleh menyebabkan sesebuah persahabatan tu renggang...tu yang cuuukup aku tk suka. Pada awal2 pembabitan aku dlm dunia blog ni pun aku dah buat entri yang berkaitan dgn soal hutang ni. Kalau tk caya boleh gi tengok posting yang ke-4 aku yang bertajuk Terkezuttttt ni.


So, sampai ari ni laa aku masih phobia ngan bunyi telepon dan juga unknown number....kompemmm aku tk jawab...xpecially depannya 05808xxxx. Menci laaa aku ngan spesis2 cam ni.....


p/s : Aku pernah berdoa kat depan Kaa'bah mintak Allah jadikan aku ni kaya raya supaya aku dapat membantu insan2 yang memerlukan. So dalam kes ni boleh dikira sebagai insan2 yg memerlukan ker??? Kompiussssss. Hehehehe lagipun aku belum kaya raya lagi taw. Maksud kaya raya aku ni, bila kita boleh bagi duit atau bantu orang lain tanpa rasa kehilangan atau kekurangan apa2 pun.....kalau dah jadi camni kan bestt.

19 comments:

Mr. Azman said...

Assalamualaikum Bro.
Erm.. same laa dengan perangai aku dulu... pantang member nak pnjam duit... aku kasik, penyudahnya time nak mintak duit balik mase gaji...

Aku pulak yang jadik sengan dengan orang yang berhutang... malu seh nak mintak hutang. Aku bukannya ceti pon.

Last..last... kalau aku terus buat diam jer... langsung laa sampai sudah die tak bayar... *mencik ar.

Aku kasik pinjam duit kat nko...pas tuh aku plak segan nak mintak duit ngan nko balik kan... macam aku plak berhutang dengan die.

So sekarang ni aku take preventif action. Kalau nak pinjam boleh... tapikasik cagaran. Kalau barang tak bernilah dengan pinjaman... aku tak bagi. Sorry beb... aku dah puas ditipu manusia macam nkorang. Kalau tak... jangan sesekali nkorang nak bukak mulot kate nak pinjam...

Selamber aku taney, apa balang.. lu mau talok??? Handpone? Lolexs? Laptop? PDA?? Balang Emas? Surat pajak wa tak layan woo~

Muahahahah~
Kreuger®

nikillas said...

hurm... aku pun gitu gak.. mudah sangat nak bagi hutang kat org.. kalo x bagi kang.. member.. bukan org lain.. tapi kalau jenis yang bayar tu, mmg aku akan kasi la hutang.. tapi yg buat2 lupa macam diorang x nak byr je.. aku nak wat camne..?? aku segan nak mintak.. kalau x halalkan, diorang merana seksok.. hurm...

cendawanintim said...

manusia nih, macam2 pangai kan..

Ryehanna said...

hoho...
daku tidak pernah kena perkara begini...sebabnya,dah memang kawan2 pun tahu daku tak berduit! hehe..
tapi daku walaupon xberduit,xde la plak selalu meminjam2...alhamdulillah...orang yang selalu bagi duit ade ar...mueheheh

anyway,memang la kalo kita bg org pinjam duit,segan nk mintak balik kan? my frens ramai yg pernah alami benda ni...nsbaik la ana sendiri xpenah alami..

wat kering je xbg pinjam. habih citer. :P

shafa said...

Time nak pinjam baik laaa...dia.dah dapat angkat tpon pun tak nak. Kl aku, tiap2 hari aku mintak kl ada yang pinjam.

pearlEJ said...

tokei kolej nk pinjam 500?? ishh pelikkk....

biar org ckp kita kedekut tak per CM, jgn lak nanti kita sakit hati sbb org tak nak bayar or kita 'terjunam' sbb bnyk org berhutang tak nak bayar...

l.i.f.e said...

first time komen ni...hehe
tapi hutang memang memusnahkan persahabatan dan hubungan kekeluargaan...

miezi said...

salam bro..
ive been through the same experience which required me to muster all the guts i can. hell no, bila ssh baru carik kita, sampaikan saya dah pnt berkawan dgn manusia jenis begini. as time goes, slowly saya cam dah boleh kot cakap NO pada insan2 yang so-not-memerlukan-but-still-can afford-it. Baik sedekah anak-anak yatim, ye tak?

~dARlee zURiS~ said...

huhuu..biasalah perangai org camtu
time susah baru nak cari member
masa senang mampus ar nak ingat kite kan.
hampeh tul.

sabrinaabubakar said...

apa kata kita sekeh jer org2 macm nih kan kan kan

cybernetics mind said...

[ untuk semua comentor ]
mohon jutaan maap yer...lmbat mmblas komen, kpd yg paham dgn tugas2 CM...paham2 je laaa. kepada yg tk tahu tugas2 CM....ingin CM bagitaw kt sini bhw CM terpaksa handle dan involve dgn event besar baru2 ni...so semalam baru setel. so camner rasanya dh setel...heheheh rasa cam bisol dah meletoppp...legaaaa :)

cybernetics mind said...

[ mr. azman ]

aku heran laaa, bila kita nk tuntut hutang, kita pulak yg jadik mcm peminta sedekah sedangkan org yg pinjam duit kita tu pulak, berlagak nak mampos macm tuan tanah kedaunggg....hampehhhh

aku dah serikkkk laaa tapi aku punya problem susah nk kata NO :(


[ nikillas ]
hehehe...kl aku nk ramai kwn2 aku terseksa di "sana"....bukan susahhh, tk halalkan jer yg depa hutang ngan aku tuh...tp aku tk nak laaa buat cam tu, so aku halalkan jer....tp depa tk pernah appreciate pun tindakan aku tuh.


[ cendawanintim ]
mmg laaa manusia ni berbagai gituhhh...so pesanan CM, hati2 dgn org yg cenggini..


[ ryehanna ]
hehehehe...ada ketika best gak kan kl tak der duit...tapi tk mo laaa cam tuh sampai bila2 kan....cam Ana ler, kang nk beli mata biru ler, kang nk beli mata hijo ker...wakakaka

CM sokong dgn cara Ana tuh...walopun tkder duit kl boleh jgn ler meminjam ngan org lain....pandgn org lain terhdp peminjam duit adalah cuuuuukup negatif....mn ada org pandang positif kan..???


[ shafa ]
hehehe, bukan kata tk angkat teponnn....rumah pun sanggup pindah :)


[ pearlEJ ]
haaaa cam tk caya kann...tokey kolej nk pinjam RM500 tp itu laaa realitinya.

tu yg aku dok heran tu, sengkek sgt kaaa smpai jadi lagu tuh.... mcm mana nk bayaq duit kereta, duit gaji pensyarah/trainer. uikks pasai apa aku plak yg dok pikiaq hal dia ni...biaq pi kat dia laahhh....heheheh

p/s : dulu CM pernah berada di satu situasi di mana duit belanja nk kawin sumaaa dok kt tangan org lain...haruuu sungguh masa tu

cybernetics mind said...

[ l.i.f.e. ]
first time bagi komen yer....but I still appreciate u as one of my silent reader...*winkk*

mmg ler...bila level of trust dah terganggu, so ianya berkadar terus dgn level of friendship...tak gitu...heheheh [cam formula matematik plak...but I know u hate numbers right ;)]


[ miezi ]
waaaa CM cukup tertarik ngan statement ni - insan2 yang so-not-memerlukan-but-still-can afford-it.memang CM rasa rugi gak tolong org cam ni, kl kita tolong yg betul2 memerlukan, for sure kita dpt pahala kan, macam kita tolong anak yatim or fakir miskin.


[ darlee zuris ]
memang hampehhhh org cam ni, CM tk leh accept org2 yg bila susah baru anggap kita ni kawan.

p/s : CM tingat balik bila zaman2 bujang dulu....bila motor rosak kat mana2...dlm ramai2 kawan yg kita call utk tolong, kalau nasib baik kot2 ada pun 2-3 org jer, yg lain sorryyy....sometimes reality sucks but we still have to face it.


[ sabrinaabubakar ]
tolong CM sekeh org2 tu bolehhh??? :)

love-n-hate said...

Hmm... duit duit duit... Bila takde nak guna... Bila ada, tak hengat...

**...jgn layan CM dia tu...

farah aminuddin said...

salam Cm..

hmm.. pelikkan sestengah manusia ni.. bile time susah, baru la nak cari member2 even yg dia xrapat pun.. lepas da dapat duit tu lesap balik.. buat2 mcm xde pape berlaku.. ee..geram betul ngan org mcm ni...

MiSZuE said...

salam CM..khusyuk zue baca..memang harus jadik teladan kan..memnag banyak kes org minjam tapi xmo byr balik...

so cmner le kan kiter nk kasik pinjm klu dh selalu jadik cmnie..

klu kiter nk pinjm ade ke org kasik..hahaha..bagus CM off HP tindakan yg bijak hhehehe

eedany said...

agaknya orang tu terdesak kot?

tapi orang macam tu memang susah sikit kita nak kasih pinjam kan? time susah baru nak cari kita...

sabar jer lah CM.

cybernetics mind said...

[ love-n-hate ]
don't worry....CM akn ikut ckp love-n-hate, namo layan mamat tuh ;)


[ farrah aminuddin ]
heran ler...ramai sgt manusia yg jenis muka tk malu ni...bila susah pandaiiiii jer cari, eventhough kita tk rapat ngan dia.


[ miszue ]
heheheh tenkiu2...krn terus menyokong CM dalam hal ni...tapi yg jd msalahnya....CM tak reti nk kata NO...aduihhhhhh. dlm kes ni tk per laaa, truuu henpon...boleh laaa tipu2 out of coverage...ahaks


[ eedany ]
memang lerr....CM pun rasa cam tu gak....kalau tidak masakan pemilik kolej sanggup mntak RM500. bukan CM tk mampu nk bantu RM500 tu tapi pglaman2 lalu mmbuatkan CM serikkkk

SHN DPA9093 said...

Ha ha !

Cheeqa - pinjam saploh hinggit! Aku nak makan Yong Tau Foo kat Bandar Hilir la..

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger