Terkezuttttt

Monday, April 28, 2008

Saturday night ari tu aku telah menerima satu call dari sorang sahabat yang nun jauh di woojung Semenanjung Mesia. Dia neh member masa skolah doolu-doolu....lepas SPM terus masing2 bawak diri......so lebey kurang 19 taun dulu......woooo stop counting my age erkkkk....hehehhehe. Dalam tempoh tu cuma skali jer jumper masa wedding reception salah sorang member skolah kami.

Member aku yang call neh.....tanpa meleret2 and direct to the point terus bagitau tujuan dia call aku.

"Hang boleh tolong aku tak"
"Tolong per ? InsyaAllah aku boleh tolong....hang kan kawan aku"
"Pinjam duit...."
"Baper...?"
"40 Ribu"

* Terkejut badak aku masa tu

"Ni bagus punya peluang, dalam masa 2 ke 3 bulan aku akan bayaq punya.....ni proven punya, hang takkan tak ada duit kot, hang keja baik punya"
"Pe businessnye tu....?"
"Hang bagi jer duit tu kat aku, pas tu hang tengok camner aku buat"
"Aku ni mana ada duit banyak tu, hang pun tau aku ni makan gaji jer bukannya wat business"
"Tak pa, tak pa hang boleh wat loan ngan Bank Rakyat, 2, 3 ari boleh approve. Ni baik punya business takkan nak lepas pluang kot?"
"Tak pa laa Mat, aku pikiaq dulu takkan aku nak wat keputusan sekarang kot"
"Ok tak pa, hang pikiaq dulu nanti apa2 hal aku contact balik, jangan lepas peluang ni tau"
"Ok Bye, Assalamualaikum"

Ish, ish, ish aku tak paham betoi laa dan aku masih speechless dgn kata2 dari kawan aku tu. Siap mintak bagi duit kat dia & suruh aku tengok dia buat apa. Hahahahhaha pelik kan rasanya. Hangpa nak tau aku rasa camner masa tu.....aku rasa macam bagi duit kat orang lain, suruh dia menikah and pas tu aku gigit kuku jer, wusya dari jauh......hahahhaha. 40 ribu tu banyak beb.....kalau aku nak tambah bini, 3 orang sekaligus pun bolehhhh. Tapi aku tk bagitau laa kat Biwi No1 aku masa tu.....hehehehehe. Pas dia baca blog ni baru dia tau.....ahaks.

Kezzzzutan kedua, siap suruh aku wat personnal loan lagi ngan Bank Rakyat, pastu duit tu bagi terus kat dia.....pelik kan????? Haper dia sendiri tk leh wat loan ker??? Tapi aku ni jenis tk sampai ati nk bagitau kat dia masa tu....silap aku gak.Hellooooo......aku ni sumor idup tak nah wat personnal loan pun. Bukan aku nak kata aku neh duit melambak kat dalam akaun tapi at least aku masih boley survive ngan apa yang aku ada. Aku tengok mentaliti org yang wat loan bank ni pun kadang2 tu semacam jer.....bukannya ada apa2 keperluan. Kononnya sesajer wat, simpan dalam akaun kalau2 ada emergency, time tu baru nak pakai. Deiiii, pi rah, emergency konon. Kalau duit tu dah ada dalam akaun takkan nak biaq camtu saja....Beli h/pon baru tu emergency ker??? Aku dah masak laa hal2 ngan personnal loan ni.

So....kepada kawan aku tu (aku tau hang mungkin akan baca blog aku nehh) aku mintak mahap banyak2, bukan niat aku nak menjatuhkan maruah hang or aper, tapi kenyataan2 hang tu masih belum meyakinkan aku dan aku juga pecaya yang orang lain punya stand pun cam aku gak, tak mudah nak wat cam tu walaupun kadang2 tu adik beradik sendiri yang mintak duit. Tapi andai kata kalau ada kengkawan yang sesak sangat, nak makan pun tak dak duit or anak2 nak minum susu pun tak dak duit, InsyaAllah kat luar sana melambak insan2 yang tersentuh hati untuk membantu. Bersyukurlah ngan apa yang ada........fikirlah betoi2 sebelum hang wat apa2 keputusan....40 ribu tu bukannya skit beb.....macam aku cakap tadi nak tambah 3 bini sekaliguih pun boleh. Hang mungkin tengok aku punya statement ni macam main2 or macam tak bagi support to kawan2 tapi percayalah, InsyaAllah satu hari nanti hang akan terima gak ngan apa yang aku "main-mainkan" neh.

One more thing.....biaqlah org kata aku ni kedekut ker.....taik hidung masin ker, manis ker (aku tak tau wooo, tk penah raser lagi laaa....hehehe) pasal yang nak terkena ker haper ker bukan org lain.....aku jugakkkk. yang nak tension ker haper ker bukan org lain......aku gak.

Aku dah penah kena dah....masa aku bujang doolu2. Aku siap tanggung orang nak start business, siap boleh tanggung a/cond 2 unit untuk butique orang tu. Korang mesti hingat dia ni aweks aku....no absolutely no dan aku tk der apa2 intension pun dan tak harapkan apa2 balasan tetapi atas desakan2 yang aku terima dari orang tu aku jadi lemah. Yang tak logiknyer....husband minah tu Engineer TNB lagi....takkan broke kot. Yang sakitnya bila aku nak dapat balik duit aku tu.......kalah mintak sedekah. Tebalnya muka aku maser tu, Allah jer yang tau.

Lagi satu story....ada sorang mamat tu pinjam lebih kurang RM1300, bukannyer banyak kan.....tapi oleh kerana time tu aku dah betoi2 desprate. Mana tak despratenyer time aku nak kawin, duit2 aku hampir semuanyer ada kat tangan orang lain.....tak ker mengelupor aku dibuatnyer. Korang bayangkan laa.....duit nak kawin bukannyer skit beb....kurang2 pun 10 ribas termasuklah duit yang beli a/cond tu......heheheheh. Dalam citer RM1,300 ni pun aku jadi cam orang mintak sedekah gak.....sampai aku kena maki ngan bini mamat tu, kononnya aku menggugat kebahagian rumahtangga depa.Pelahh nasib aku kan....Oleh kerana desprate sgt masa tu , aku pun buat offer kat kawan aku tu......potong RM300, bayaq seribas jer. Pelek tak pelek aku jadi ALONG yang bagi discount.....mana nak cari dalam dunia ni wooooi. Pas tu si mamat tu pun bagi laa cheque dia kat aku.....pergh terkejut badak lagi sekali aku.....post dated giler babi punya.....bukannnya seminggu dua tapi makan bulan. Serupa gak macam tak bagi. So, terpaksa laa ku jadi mintak sedekah lagi......jenuh wooo. Patutnya aku jadi Along tapi aku dok jadi mintak sedekah pulak......

Sebenaqnya banyak lagi citer2 pasal aku pinjam duit kat member2 ni. Bukannya pasal aku ni banyak duit......cuma time tu tak baper pandai guna duit......hahahahha. Sekarang pandai dah beb.....

Cukuplah 2 citer ni jadi pengajaran utk sumer and aku harap Mat, hang paham naper aku susah nak bagi hang 40 ribas tu. Aku yakin, even mak pak kita sekali pun tak semudah tu nak bagi duit kat kita.....unless masa tu kepala kita or tangan kita dah nak kena pancong ngan geng2 ALONG......

Aku ngaku sekarang neh aku dh tak cam dulu lagi....aku dah tau nak jadi macam Haji Bakhil, tapi tk dak la macam dia yang ada kete buruk tu, cuma aku ni dikategorikan mcm Haji Bakhil bila nak ngorat Ceegu Mughniii tu......rendah skit laa tahap kebakhilan tu.

Wokay....chowwwww

1 comments:

Faisal Admar said...

Hmm bagus pengajaran nih. Kena betul di batang idung aku. Aku jarang pinjamkan orang duit. Tapi kalau family mmg aku kasik le. Hehe.

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger