~:: Lady Boss.... ::~

Tuesday, September 23, 2008

pics from fashionmagazine.com


Bila sebut jer Lady Boss, semacam jer yang kita rasa.... tak kira apa jantina sekali pun. Kita tak dapat lari daripada melemparkan prejudis terhadap Lady Boss....atau setidak2 pun kita akan membuat judgment yang negatif terhadap Lady Boss. Bukan di kalangan lelaki saja yang akan bersikap demikian tetapi pada CM, di kalangan golongan wanita ...worst still, lagi ramai yang tak boleh terima kehadiran Lady Boss.

Kenapa tetiber jer CM buat entri pasal Lady Boss ni...??? Biarlah entri kali ni menjadi tribute kepada all the Lady Bosses out there......semoga entri ini akan jadi tauladan yang boleh dikongsi bersama. CM sendiri bila memperkatakan tentang Lady Boss ni memang tak boleh lari dari berfikiran prejudis terhadap golongan ini. Bukan CM nak menafikan kebolehan Lady Boss ni, tetapi apa yang begitu CM concern bila membicarakan soal Lady Boss ini adalah sikap mereka terhadap pekerja bawahan.....dan sentiasa dok perasan yang depa laaa yg perfect. Don't get wrong ahhhh....ini adalah hanya persepsi CM sendiri dan bukannya realiti yang berlaku ke atas CM.

Xceli CM punya Boss No 1 adalah seorang lelaki yang berjawatan Gred M54 [kalau org kejer kerajaan tau laa apa yg CM maksudkan ni...heheheh] dan my immediate boss adalah seorang Lady Boss yang berjawatan Gred M48 [once again...orang gomen jer yg paham...yg lain carik sendiri yer maklumat ni...].

Kat sini aku nak cerita kat uols sumer bahawa aku mempunyai seorang Lady Boss yang cukup sempoi dan "masuk" dengan kepala otak aku. Aku rasa aku cukup selesa dan ngam ngan Lady Boss aku ni, sampai aku rasa kalaulah Lady Boss aku ni YDP Agong ataupun Sultan....dah lama aku dapat pingat Dato' dah...heheheheh [CM yg tak abis2 dgn angan2 tahap melampau...hiks]. Uols nak tahu, bila communicate ngan aku dia bahasakan diri dia apa..??? "AKU" laaa...hehhehe. Kalau ngan boss lain sure I, You, I, You, bila bahasakan diri....ni dia bahasakan diri dia AKU....dan dia bahasakan diri aku ni "You". Tu laaa yang aku kata sempoi sangat ngan Lady Boss aku ni. Ntah laaa, aku rasa kamceng sangat ngan Lady Boss aku ni. Mungkin ada yang beranggapan aku ni jenis kaki bodek or ampu.....Sori, aku bukan jenis cam tu yerrr dan aku tk akan amik advantage dgn "kesempoian" Lady Boss aku tu. Naik tocang ???....tidak sama sekali, mcm mana sempoi pun, she is still my Lady Boss okay.

Apa yang berlaku hari ni aku rasa adalah di luar dugaan, aku tak sangka sungguh2. Haaa, tu laa sifat manusia...belum apa2 dah pikiaq aku ada affair ngan Lady Boss aku tu...hehheheh, tengok aku boleh baca minda hangpa yang tak berapa clear tu....jgn marah ahhh aku melawak jer. Pagi tadi aku ada attend satu meeting.....dan Lady Boss aku ni laaa yg chair meeting tuh. So, bila dah abis meeting aku, Lady Boss ngan geng2 aku yang lain dok sembang2 pulak pasal hal2 semasa yang berkaitan dengan kerja2 kami termasuklah dengan big event yang baru jer kami hadapi baru2 ni iaitu ada satu function yang kami organize bersama iaitu function dgn DYTM Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah. Dalam2 dok sembang2 tu aku pun tk perasan tadi macam mana pulak boleh masuk bab2 family pulak.....termasuk laa dengan hal aku yang masih belum dikurniakan zuriat ni [mmg Lady Boss dan staff2 lain tahu pasal problem aku ni...]. Lady Boss aku ni mmg concern dgn problem aku ni...selalu gak dia tanya khabar wife aku pasal hal ni. Mungkin pasal dia pun pompuan so dia dapat menjiwai atau merasakan apa yang kami hadapi. Kalau tak silap aku ada satu istilah yang lebih tepat yg boleh kita gunakan iaitu "empathy". So, back to the story okay....Uols nk tau apa yg dia suruh aku buat??? Lady Boss suruh aku ngan wife aku amik anak angkat....beriya2 cam bagi arahan kat aku pulak....sib baik aku tk terus jawab...baik boss...heheheh. Bagi aku, ni bukan satu keputusan yang boleh diambil dgn begitu mudah.....manyak mau fikir woooo. Tapi, Lady Boss tak abis2 dok xplain kat aku pasal hal tu termasuklah cara2 nk jadikan seseorang baby angkat tu sebagai anak susuan dan seterusnya boleh selesaikan permasalahan muhrim. Aku pun tak boleh nk komen banyak2.....dok angguk2 kepala jer.....nak cakap banyak tak bley...she's my boss...wakakakaka. Lady Boss dok cerita lagi......"aku pun ada plan nk amik anak angkat gak...ari tu dah sembang ngan laki aku, dia senyum jer". Xceli Lady Boss aku ni dah ada 3 org anak dah [aku pun tk sure 3 kaaa 4...] tapi oleh kerana problem kesihatan, dia tk berani nk pregnant dah

Tengah dok sembang2 lagi, aku perati tetiber jer dia amik tisu dari dalam handbag dia......dalam hati aku "halamakkkk boss nangis laaa pulokkk". Aku takut dia malu...so bila dok sembang aku tk tgok laaa muka dia. Aku dapat nmpak di balik spek dia yang besar tu mata dia dok berair dan merah.....bukan salah aku ahhhhh, dia yg nangis sendiri bukan aku buat ponnn....ahaks.

Haaa....cam tu laaa citer Lady Boss aku tu....yg cukup sempoi, yg cukup respect ngan org2 bawahnya, yg cukup appreciate kejer2 org lain dan yang cukup memahami dgn masalah2 org lain. Dulu aku bukan main susah kalau nk terima org pompuan sebagai boss, tapi apa yang dah berlaku sekarang ni telah mengubah persepsi aku terhadap boss yg terdiri daripada kalangan wanita. Sebelum ni mmg susah aku nak panggil "Boss" pada ketua yg terdiri dari klgn wanita tapi dgn Lady Boss aku ni selain daripada aku panggil dia Puan Mxxxxx, aku juga panggil dia "Boss". Syabas Boss !!!!!

So, sekali lagi aku katakan bahawa entri kali ni aku dedicate kan pada sumer Lady Boss yang ada terbaca entri ni.....semoga entri ni menjadi inspirasi buat kalian sumer. Kepada yang tak berapa okay....harap2 lepas ni amiklah iktibar dari cerita ni dan cubalah jadi macam Lady Boss aku.....jgn nak hanginnnn jer tak tentu pasal.

p/s : kalaulah Lady Boss CM terbaca entri ni......harap2 buatlah appraisal atau laporan prestasi yang baik2 tau, baikkkkk punya markah [tak abis2 berangan laaa CM ni...mana laaa ada Lady Boss CM tu dok baca blog...entah2 tenet pun tak reti haper...hiks]

16 comments:

Mr. Azman said...

Assalamualaikum Bro...
amboih..amboih...amboih.... baguih punye lentok... citer tak hengat... ekekeke

xceli i know and you know me. Tapi betoi jugak cakap die bro... tak teringin ke amik anak angkat??

ambik anak angkat ni tak bleh cuba-cuba... tak bleh try-try... dah buat keputusan, terus kene decide...

ehehe...macam aku plak kawin dulu dari CM ekekeke~

So gua harap bro bersabar dengan dugaan Illahi. Die tak bagi mase nu bukan beerti dia tak ingat kat kite.... well bro, you're much better than me...

Gua sentiasa kasik moral support kat bro.. tapi tak tau macam mane nak present my moral support tuh.

Oh lupe... seperkara lagi. Ade buah tangan untuk orang baru balik out station... check my blog for your Cybernatic Logo... wasssuuupppp~

Kreuger®

shafa said...

Kl bos blh respect kita, kita terasa segan yang teramat plak. Nak ponteng pun rasa malu, Tak semua Lady Boss Xok, ada yang ok punya. kl dpt bos yang blh buat fren mmg best bangat laaaa.. Dpt SKT full mark laaaa..jwapannya ni.

zackzara said...

Salam CM..

Mmg betul LadyBoss ni selalu lebih strict dari MaleBoss ni for reasons known to many. Hmm...bila kita baik and appreciate to those under our supervision, dorang akan ingat kita and will do almost anything for us in time of need walaupun dah bukan lagi jadi boss mereka! Best!

*syukur*

13may said...

hehhe heheh

ni experience saya...dah bertahun tahun keja ngan bos pompuan...dan dan 6 kali bertukar bos pompuan...


so far, saya tadak masalah bila deal ngan bos pompuan...cuma expectation lady bos ni agak tinggi berbanding bos lelaki...semua nak hebat2, cepat2 dan kemas2...tadak cincai2 punya...

dan tak nafikan, lady bos agak cerewet....giler punya cerewet..tapi bila kita boleh ikut rentak mereka...hehhe..jadi member kamceng la kita ngan lady bos nih...hehhe hehhe

btw, di kesempatan ini saya ingin ucapkan Selamat Hari Raya buat CM sekeluarga :)

cybernetics mind said...

[ mr.azman a.k.a kreuger ]
ye laaa dik azman ooiiii, bnda2 ni bukan buleh wat trial & error....isk apa aku merepek ni :P

aku tau...di smping mmpunyai kawan di alam fizikal, aku juga mmpunyai kawan di alam maya dan metafora ni [ayat poyos ala-ala cybernetics gitu...ekekeke]...dan ngko adalah salah sorang darinya yg sentiasa bg support kat aku...tenkiu beary much :)


[ shafa ]
yg penting boss iktiraf kewujudan kita & appreciate kejer kita. CM ingat kt satu kawan tu...dia kata boss pun tk kenal dia...memang hampehhh laaa kl jadi camni, kompemmm tk boley get along ngan boss cam ni...jenis sombong tk amik taw subordinate punya hal...menci CM kalau cam ni.

cybernetics mind said...

[ zackzara ]
Salam zara....mana menyepi ni, lama tk dgr berita...blog pun lama tk hapdett errkk...bawak diri ker?? Just kidding arrr, I know u're quit bz wif ur life.

Heheheh...frm ur comment I know that u're one of the Lady Bosses out there...correct me if I'm wrong ;)

So...be a good Lady Boss okay, and they will be good to you...hehehe

cybernetics mind said...

[ 13may ]
wahhh ni kira lagi hebat ni, dah bertukar2 Lady Boss...syabas.

hahahah....kira hang ngan aku sama laaa, ngan Lady Boss boleh buat member kamceng....

okay may...aku pun nk ucapkan Selamat hari raya kat hang jugak...semoga hidup hang bertmbah2ceria...buat jamuan Raya jgn lupa kt aku erkkk :)

farah aminuddin said...

wah2 cm..
ayat last yg takthn tu..
sure ke dia taktau pape..haha

cybernetics mind said...

[ farah aminuddin ]
emmmm...ayat last tuh...part of my angan2 kowt....hehehe. Biasa laaa Farra, kalau tk exagerate citer tk best laa pulok :)

nikillas said...

aku xda pengalaman kerja.. jadik x leh nak komen la pasal boss neh.. tapi kalau ada boss yg sempoi cam tu.. best gak ape.. sonok2.. kijer pun x stress.. kita hormat dia.. dia hormat kita.. hormat menghormati.. XD

l.i.f.e said...

owhhh betuahnya CM dpt boss baik gitu

saya pun "boss kecik" yg baik tau CM :D *perasan betul!*

cendawanintim said...

owhhhhhhh, bos pompuan erk, sepanjang jadi P.A nih, dah 4 kali tuko bos, dan sumernyer bos lelaki...takder xperience lam lady boss nih...

Daripada pengalaman bro, saya rasa kita yang follow the flow...cuma kita kena letak lam pikiran yang boss alway rite...sebab kita org bawahan, bos yang latest nih selalu cakap yang 'bos always rite', mebi sebab dia tahu saya dah 'jauh' ngan dia sekang....bos macam2 cara kan..kalu kita jadi bos ntah camana la plak!!

Betul gak bro, apa kata amik anak angkat, ye laaaa, papa Muhammad nak gak mengisi ruang hidup menjadi papa lagik kan...

papepon, sama ngan kreuger, i'm always support in whatever u do...

'Selamat Hari Raya dari kami sefamili buat CM sefamili, kalu terlajak ke teganu, meh beraya ke rumah yer...

cybernetics mind said...

[ nikillas ]
nnti dah ada xperience ngan boss, kasik tau kat aku yerrr :)


[ L.I.F.E ]
meeeemaaaang my lady boss tu baik....tapi so far tk penah plak bagi duit raya lagik...hahahhaha

....and congrats psl mnjadi salah seorang "boss kecik" yg baik....keep up ur good works

p/s : pssstttt bila nk jadik "boss besar" ????

cybernetics mind said...

[ cendawanintim ]
hehehe...tk der xperience ngan lady boss lagi erkkk...sure ngeri kan kalau dgr2 dpt boss pompuan. ramai yg CM tanya akn bagi jwapan yg cam tu ;)

CM syukur sgt bila dpt boss yg selalu mintak pandangan or cadangan....rasa kejer2 kita dihargai dan appreciated....and the most important thing....boss pecaya ngan kita :)

Bila CM sndiri yg jadik boss ("boss kecik" pinjam istilah L.I.F.E) , CM terpaksa gunakan pndekatan psikologi bila kerja ngan anak2 buah...nk pastikan depa ni selesa ngan kita...so in terms of to be respected...ianya akan datang secara otomatik bial org selesa ngan kita :)

Huhuhu...mmg Papa Muhammad ni still "sunyi" tapi kn redho laa dgn ketentuan Allah...nk amik anak angkat tu bukan mudah....lagi pun hati belum terbuka laa...bistuh nk wat caner :(

MiSZuE said...

hikhik ladyboss..x terkomen plak zue.
btw..zue nk ucapkan selamat hari raya maaf zahir batin kt cm..

:)

SHN DPA 9093 said...

Hi Cheeqa,
Assalamualaikum.

Tersedak la bila kau cakap pasal tajuk nih. Sendiri mau ingat babe ! Best aper jadi Lady Boss.. especially bila masuk meeting dengan sumer Gentleman yang bermacam ragam...

It's hard to eliminate negative perseption toward lady boss. Especially those who are born skeptic, cynic.. boleh jadi psycho bila ngadap lady boss. Perhaps, we are quite fussy kut..but for me, in my dept.. kena cerewet babe. Kalau tak, bila tersilap sikit, macam2 "pelawat" nak buat inspection.

My sister is U52, ha ha....She's more serious..much-much more serious, tapi, nampak la kebossy an dia tuh cuma balik rumah, macam ilang la sebab kena report kat Boss satu lagi.

Apa pun, lady boss nih, bila sampai rumah, jadi staff jugerkk..Staff masak, staff basuh kain...staff kepada suami & anak-anak.

Cheeqa,
Anak angkat ? Its common la..bukan sesuatu yang pelik atau janggal. Love has no boundaries, one can love others without any biological relationship. Yang penting, kasih sayang yang ikhlas as parents. Kalau hang nak amik, AKU SOKONG dan SUPPORT hang.

At least, kasih sayang kepada seorang bayi yang suci would at least release the tense of waiting for own child. And InsyaAllah, with His Bless, Miracle can always happen. Hang tak mau try register kat Tg Ampuan Afzan nyer fertility centre ker ? LPPKN pun should be OK? IVF would normally give positive result.

Good luck ! And remember - A parents don't have to born the children, but they can always love and nurture them..

Selamat Hari Raya, mai la umah mak aku kat kg dengan wife hang. Alamat ? Hang dah buang ker "A Whiff of Nostalgia Night" ? Penat jer aku tulis writing tu kat buku biru tuh kalau hang dah buang.

Datang KL boleh lah kita gather dengan DPA 9093 yang lain.

Wassalam

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger