~:: Show Off Time ::~

Tuesday, September 9, 2008

Tak abis2 si Kreuger nak ngenakan CM...kena lagi satu TAG dengan dia ni lagi. Kali ni suruh amik gambaq pulak.....dan inilah arahan yang telah diberikan : This is my TAG for uols. Remember, NO FLASH, NO Photoshop, No Picasa, No ordinary tools & software. Only Digital Camera without using it's flash!!!So, dalam hal ni CM menggunakan Nikon 3200 (Compact Digital Camera), 3.2 Megapixel yang CM guna since 2005. Masa tu beli, reger dia dekat2 RM1,000.00 taw.

Rasanya untuk tugasan kali ni, kalau guna kamera DSLR (Digital Single Lens Reflex Camera) tak aci kot..pasal kalau guna kamera ni kompemm gambar cantik. Kalau nk tau pasal DSLR boleh tengok kat sini.





Xceli arahan yg diberikan ialah, mengambil gambar sebarang objek di mana backgroundnya out of focus atau kabur. So, inilah cubaan pertama amik gambar bunga yang mana objek2 di belakangnya adalah kabur.


















My second attempt...close to nature concept.
Title : Bougainvillea against clock tower
- close-up of bougainvillea, beyond blurrily clock tower












Third attempt......personal touch.


Title : Beary Cute.

So, caner penganjur TAG...??? OK tak pics CM sumer ni. Utk pengetahuan uols sumer...it's not that easy as it looks. Kalau guna DSLR tok sah cakap ler...kompemm boleh dapat gambar cun2 punya. Ni, CM hanya guna compact digicam yang not playful enough....paham2 jer laaa...hehehehe.




Utk gmbar ni, mmg tak ikut arahan penganjur, kelabu di hadapan & sharp di belakang. Setelah menyahut cabaran penganjur TAG, maka dengan ini CM pulak mintak pihak penganjur iaitu Mr. Azman A.K.A Kreuger pulak utk amik gambar yang macam ni pulak....arahan sama. Amacam....ada berani....???Kepada uols yg lain, kalau rasa nak mencuba or menyahut cabaran.....silakan, jangan malu2 untuk meneruskan TAG ni. Selamat mencuba. Memandangkan ramai yang berminat dalam bidang fotografi, InsyaAllah dalam masa yang terdekat ini CM akan masukkan link beberapa Fotopages yang selalu CM kunjungi, agar uols sama2 dapat menghargai kreativiti insan2 lain dalam bidang fotografi ini.

6 comments:

nikillas said...

wahahaha..
cabaran incik azman dah di sahut..
skarang giliran incik azman pulak untuk menyabut cabaran yg incik CM kasik lak.. ade bran..??!!

Mr. Azman said...

Bro Cybernatic Mind & Nikillas
Insyaallah... dengan kadar yang segera aku menyahut cabaran... jeng jeng jeng... tarak masalah punyeee
ga ga ga...

Kreuger®

13may said...

hehhe hehhe...

rajin CM pi tangkap gambaq ni semua naa... heheh

MiSZuE said...

wah cantik gak tue..berbakat gak cm..

rajin tol hehee

Ryehanna said...

erkk..pandainyer amik gmbo gitu..kalo ana,sure lingkup...kalo jadi pon,kebetulan je.hehhee..

miezi said...

ok lah tue..not bad :)

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger