~:: Tazkirah Ramadhan ::~

Monday, September 1, 2008

video

Video klip Ceramah Ramadhan oleh Abdul Raheem Green


Assalamualaikum,

Bila sebut jer Ramadhan apa yang cukup sinonim dan signifikan adalah berpuasa walaupun ada yang awal2 lagi dah tewas dek sahutan lumrah alam.....heheheh ini orang pompuan punya kes....guys no xcuse okeh. Xceli Ramadhan bukan sekadar berpuasa semata2 dan lebih dari itu lagi okeh. Tapi ntahlah....bila Ramadhan jer, yang difokuskan adalah puasa sedangkan amal ibadat lain seolah2 kurang diambik peduli. Even ada yang berpuasa penuh 30 hari dalam sebulan Ramadhan tapi nak dapat solat 5 waktu sehari pun belum tentu lagi. Naper erkkk??? Mungkin inilah yang dimaksudkan "manusia yang hanya berlapar dahaga tanpa mendapat apa-apa".

Satu lagi kes ialah pasal Solat Terawih...ramai yang terlalu obses dengan Solat Terawih seolah2 amalan lain terpaksa ditinggalkan. Sebagai contoh, di sesetengah Masjid, kuliah-kuliah atau kelas-kelas pengajian agama yang biasa diadakan telah dihentikan gara2 memberikan laluan untuk Solat Terawih......tak betul ni, Solat Terawih adalah sunat manakala Majlis Ilmu seperti kuliah2 pengajian agama adalah wajib. So, sempena Ramadhan yang mulia ini CM menyeru agar kita sering ingat-mengingati sesama kita...mudah-mudahan Ramadhan tahun ini adalah Ramadhan yang lebih baik dari tahun lepas dan ada yang berpendapat agar kita menganggap Ramadhan ini adalah Ramadhan yang terakhir untuk kita supaya kita lebih menghayati erti kata Ramadhan yang sebenarnya.....InsyaAllah

14 comments:

Mr. Azman said...

Assalamualaikum Bro.
Susah betoi la nak menjadi first comentor kat blog yang semakin populer zaman dan era masa kini. Maklum ler org tuh kan pemes *podah~

Thanks utk bro sebab buat perkongsian ilmu dalam bulan-bulan puasa ni. Tak banyak yang boleh diperkatakan selain mengucapkan terima kasih. Bukan ramai yang nak berkongsi bahan ilmiah berunsur keagamaan. Ada tuh memang ade.. tapi tak berapa nak ramai.

Kebanyakkan blogger era masa kini menceritakan hal peribadi utk dikongsi bersama. *termasuk la aku.

So harap apa yang dipaparkan kat sini kite dapat sampaikan kepada rakan kita yg tak dapat hadir dalam majlis ilmu di alam siber pada kali ini. *ayat ahli tabligh.

Insyaallah... sampaikan. Amin...
Kreuger®

cendawanintim said...

Salam bro,

tak berkesempatan lagi tuk berterawih di masjid, sebabnyer budak bertuah tido lam kete, pastuh bangun lak kul 11..pe punya jadual tido sekang...

harap2 dapat jugak berterawih di masjid...rindu dah kawan2 kg., selain beribadah, dapat jugak bertanya khabar kawan2 kg. yang dah lama tak jumpa...dpt lagi memperkukuhkan sillaturrahim yang sedia terjalin...

cybernetics mind said...

kreuger ker kerengger...???

Aku tersenyum bila ngko sebut pasal "ayat tabligh" tu...first time dengo 18 taun dulu...tambah lagi skit.."InsyaAllah...mari lah kita sama2 fikir tentang iman dan amal"....caner pun aku tetap salute Jemaah Tabligh ni yang hebat dari segi istikhomahnya...org lain kata apa pun depa ni menten jerr.

Xceli maksud tabligh itu sendiri adalah menyampaikan...so tak salah lah kalau kita ada apa2 knowledge atau apa2 mklumat...kita share bersama...tu jer. After all kita dok blogging ni pun tk lepas dari konsep sharing tuh...*jap, aku rasa mcm aku berceramah pulak...hiks

So, ada per2 just share, share & share...*peh ni apa2 pics jgn boh trademark kt tengah2 lagik taw...wakakaka

cybernetics mind said...

cendawanintim...

takper...nawaitu nk wat solat Terawih tu pun dah dapat pahala. nk wat caner kan, bdk betuah nu nk kena jaga gak...

tetiber tingat ms kt Mekah...budak2kecik yg ikut parents kt masjid tkder ler pulok duk wat kacau sgt...yg nangis skit2 tu ada ler...huhuhuhu windu laaaa kat sana

Ryehanna said...

hehe..
selamat menjalani ibadah di bulan ramadhan ni CM...

MiSZuE said...

hehe..pempuan eks..selamat berpuasa cm..semoga puasa bln ni cukup hehe

nikillas said...

hurm.. tazkirah.. insap sekejap aku..
tapi kan org sekarang ni memandang terawih tu macam ibadah wajib pulak.. kalau x pergi solat terawih dah menjadi satu kesalahan pulak.. solat sunat terawih ni ibadah sunat.. nama lagi sunat terawih.. niat pun baca sunat terawih.. bukan aku x menggalakkan org pergi sunat terawih.. konsep sunat tu org kena paham.. tapi mmg rugi la kepada sesiapa yang x mengejar pahala sunat terawih ni.. sebab bukan selalu ada.. setahun hanya sebulan sahaja.. hurm.. ter-emo plak komen aku neh.. kalau ada salah silap.. silalah tegur ye.. wink2..

farah aminuddin said...

salam tuan blog~
thanks untuk entri ini.. same2 mengingatkan antara satu sama lain =)
btw i've linked ur blog.. thanks.

Anysz said...

insaf aku...dahla banyak dose*nanges

thanks wo..harap2 uncle krueger pn leh amek iktibar daripade posting ni*larikk

cybernetics mind said...

[]ryehanna[]...

uiksss...mn dpt modem, sian jrg dpt online skrg ni erkk. salam Ramadhan to u too my dear sis :)


[]misszue[]...
insyaAllah cukup poser CM, org lain tu yg belum tentu cukup---->lariksss

cybernetics mind said...

[]nikkilas[]...

timakasih atas kunjungan & timakasih krn berkongsi pandangan


[]farah aminudin[]...

thanks cikgu kerana sudi berkunjung dan sudi link...semoga kita sama2 dapat manafaat dari ingatan (tazkirah) itu :)


[]anysz[]...

bnyk doser ker...tkper, jgn tmbah2 lagik...hehehehe.sama2 ler ngko insaf ngan pak sedare kreuger..hiks

SlumbeRaja said...

setuju.. semayang terawih pegi, semayang 5 waktu x buat..

Memilih Rakan: Kualiti atau Kuantiti?
Anda Meraba atau Diraba?
Antara Mamak dan McD, Yang Mana Pilihan di Hati?
Pesta Membeli Belah Raya Bermula!

Aleeya said...

salammm, selamat berpuasa ehh, samat berbuka, selamat bertarawih n selamat bersahur..

love-n-hate said...

Salam CM...

Selamat berpuasa...

"manusia yang hanya berlapar dahaga tanpa mendapat apa-apa"

puasa yang kurus... buat penat je... :) winkwink

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger