~:: Labuhnya tirai 2008 ::~

Wednesday, December 31, 2008

www.flickr.com

Jap lagi kita akan sambut tahun 2009....so bye bye 2008. Sebenarnya aku tak heran pon dengan tahun2 baru ni, after all bukan ker kita dah sambut Tahun Baru Hijrah 1430 ari tu kan. Tu laa, masyarakat kita ni, bila sebut jer tahun baru Hijrah mula laaa tercangak bangak tapi bila sebut jer tahun baru Masehi, berbulan2 dah buat persiapan untuk sambutan. Bila laaa nak sedar.....ish3. Macam baru2 ni, ada seorang mamat ni bila sembang ngan aku nampak mcm concern sangat dengan sambutan Maal Hijrah 1430 ni. Nak tahu apa dia tanya kat aku sehari sebelum Maal Hijrah tu...???

"Esok tak pergi berarak ker..?"

Heheheh...aku tk jawap pon soklan dia tu, pasal kalau aku jawap....kompemmmm mamat tu malu. Haaa tengok, sampai Sambutan Maal Hijrah dengan Maulidurrosul pun dah tak boleh bezakan.....

Bak kata Nabil, "Lu pikir laa sendiri"

So, dalam tahun ni banyak suka duka yang telah aku lalui termasuklah macam cerita yg tertera dlm entri aku yg sebelum ni. Stended laa kan...kalau hidup ni sukaaaaaa jer memanjang tak syok la pulak kan...macam kari tak cukup santan...hehehe. Suka dan duka tu laa yg merupakan rencah kehidupan kita.

Bagi aku, antara yg manis telah berlaku tahun ni ialah terbinanya blog aku ni. Setelah bertahun, harapan cuma tinggal harapan, angan-angan tetap jadi angan-angan.....tapi tahun ni berjaya jugak aku merealisasikan kewujudan blog aku ni. Dalam masa yg singkat ni, macam2 yg aku pelajari dalam alam blog ni. Biasa laaa org2 yg belajar sosiologi macam aku ni macam2 yg aku boleh "nampak" dalam dunia blog ni....especially dari perspektif proses sosialisasi itu sendiri. Pada aku blog merupakan satu komuniti yg cukup unik....bukan macam geng2 YM tu, banyak yg "plastiknya"....banyak yang "artificialnya". Tapi....antara kalangan blogger ni keadaannya lebih jujur, lebih telus, lebih ikhlas...tk der kaver2 nya...hehehehe. Ada kalanya dah rasa macam sedara mara sendiri pun ada. Lebih menyokong idea aku ni ialah bila blogger yg aku jumpa, memang ada ciri2 cam ni. So far aku dah berjumpa face to face dengan 2 org blogger.....Eleea dan juga Kreuger. [nice to meet uol....]

Untuk tahun 2009 ni, harap2 blog kita masing ni akan lebih memberikan manafaat buat kita semua. Mana laa tau kan, melalui blog kita boleh generate side income pulak.

12 comments:

Ryehanna said...

Setuju sangat yang blogosphere ni komuniti yg unik. dan melalui blog ni leh kenal perangai org cmner. yang lbh penting, blog buat kita kenal ngan orang baru yang tak mungkin kita kenal kalo xde blog. hehe. for that, i'm glad i'm a blogger! haha..

anyway, thanx for ur comment on 'It Hurts..'... It still hurts tho. :(

But I'm learning to accept it.
k, that's all... Daa...

Myza said...

Lepas ni ada rezeki, boleh la kita jumpa pulak ye! By the way, CM ni kat Perak, area mana?

cybernetics mind said...

[ Ryehanna ]
...hehehe, kalo tkder blog kompemmm tk dapat key chain panda...ahaks :)

owhh, psl komen tu...don't thanks me....thanks to Kreuger...dgn komen dia yg cukup sincere & ori tu...wakakakaka

cybernetics mind said...

[ Myza ]
no problemo Cikgu.....

neway....CM can be anywhere...
Ipoh pon boleh, Manjung pon boleh & Taiping pon boleh.....:)

Mr. Azman @ Kreuger said...

uhuk uhuk uhuk... patut ler
tersedak semenjak 2 3 hari ni..
upenye ade orang dok sebut sebut
name aku kat blog ni.

fuh.. lame betoi nak tunggu entri
tahun baru... entri maal hijrah...
nak tau gak per kes lame tak
bertenet.

Cakap pasal perarakan tahun haru
2009 aku kureng skit la... dah le
maal hijrah aku tengok orang tak
ramai pon p ke surau ke masjid..
yang sedihnya... time nak sambut
tahun baru... semua pakat serbu
KLCC, Mid Valley, Mines, Sunway..
ape kene tah orang kite skang ni.

Even sambutan maal hijrah dibuat
percuma kat surau-masjid.. even
ade makan makan lagi, still tak
ramai orang datang..

tapi terbalik plak kalau sambutan
tahun baru kat tempat-temat yg aku
cakap kat ataih... giler... org
kite sanggup bersesak-sesak...
jalan jem... jalan dari 3 lorong
jadi 1 lorong... semua jalan jadi
one way... still nak datang gak.

tah pah perrrr... kan membazir.
sambutan maulud nabi tadek plak
nkorang nak berimpit-rimpit
macam tuh kan... ish ish ish..

tak tau la dari segi kesedaran
macam mana. ni la gayanya kalau
terlampau menggunakan keterbukaan
pemikiran masyarakat kite. dah
over terbuka... tak kire laki
pompuan.. buka ikut suka... itu
blom kire yang buat parti masa
tahun baru... wahh.. tak sanggup
nak citer... bukan dari kaum lain..
orang kite sendiri plak tuh...

better kalau depa sponser makan
untuk masjid masa hari penutup
hijrah n pembukaan tahun pon
lagi bagus... dapat gak pahala.
dah laa ke mesjid pon jarang..
kat umah pon tonggang langgang...

orang kite kan... advance dari
segala-galanya~ tak tau mane punca
silap hujung pangkal... tau tau
dah jadi macam ni.. nak betoikan
memang boleh... tapi makan mase...
so yang nak memperbetoikan, sure
kene tahan telinga.. kuatkan
semangat, tabahkan hati... terutama
orang-orang yang tibalkan menjadi
pemimpin untuk rakyat dan bangsa.

dalam konteks ni.. sape makan cabai
takkan nak rase manis kot???

Ah suke hati lu orang la~

*harap 1 hari nanti.. berubah le
bangsa aku kepada bangsa lebih
"bertamadun".

Kreuger®

Hidayah said...

thanks la for the comment on my cooking tuh..heheh..sehari tu je masak pun..pas tu, dah makan luor ler balik..hehe..

FADZLAN RIZAN JOHANI said...

salam,
marilah kita sama-sama membantah peperangan...copy the URL poster in your blog
http://farm4.static.flickr.com/3108/3162321299_8c048f54e4_m.jpg

PAKLAN
http://papan9.blogspot.com/
http://jalakmas.blogspot.com/

cybernetics mind said...

[ kreuger ]
perghhhhh....ngko punya komen....
ini kira lepas geram punya komen le ni yer....

aku appreaciate sgt2 ngko punya komen tu.....yg menandakan ngko prihatin terhadap persekitaran....
prihatin terhadap masyarakat.....

thks again....

cybernetics mind said...

[ Hidayah ]
u're most welkemmmm

lepas ni boleh laaa plak buat blog khas on cooking plak erkkk.... :)

cybernetics mind said...
This comment has been removed by the author.
cybernetics mind said...
This comment has been removed by the author.
cybernetics mind said...

[ Fadzlan Rizan Johani ]
Ok Pak Lan....thanks for ur visit...
susah2 jer dtg jauh dari UK.....hehehe

mmg laaa, seari dua ni CM pun tk tenang jer bila dok pikir pasal saudara2 kita di Palestin tu....

nnti CM akan letak poster Pak Lan tu kat blog CM sebagai protes kita terhadap keganasan zionis....laknatullah yahudi israel

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger