~:: Suara halus yang didengari ::~

Tuesday, December 16, 2008


Entri ni tk der kena mengena dengan mana2 dunia halus or mistik, okeh....he3. Tadi dkt pukul 8 mlm baru sampai rumah. Biasa laa, pas meeting petang tadi, xtibiti gebang bergebang tetap berlangsung cam biasa...pastu berenti jap, tringat tk semayang Asar lagi. Pastu sambung balik....hehehe. Last2 baru sedar dah dkt pukul 7.00. Nak balik rumah, aku kn travel lebih kurang 45 km...bukan jauh pon tapi pasal hujan + lori trailer banyak, perjalanan aku jadi mcm jauh plak.

Xceli tadi aku attend satu meeting pasal "FIESTA LUMUT" yang akan diadakan dari 20 Disember 2008 hingga 4 Januari 2009. Kira macam adik skit daripada JOMHEBOH laaa. So, mcm2 laa yg dibincangkan. Aku rasa hepi dan syukur sangat ada few usul2 penting berkaitan keagamaan yg aku bawak dlm meeting telah diambil perhatian dan seterusnya akan diambil tindakan oleh pihak organiser & juga event consultant.

  1. Aku mohon agar pihak penganjur amik kira waktu2 solat...meaning, apa jua program sebelah malam haruslah bermula selepas waktu Solat Isyak....sebelum waktu Solat Isyak, no any event are allowed.
  2. Aku mohon supaya tiada acara hiburan diadakan pada any malam Jumaat.....kalau ada program jugak, fokus kepada yg bercorak keagamaan.
  3. Aku mohon supaya setiap kali masuk waktu solat, penganjur kena buat pengumuman masuknya waktu solat. Dalam hal ni penganjur bukan sahaja bersetuju utk buat pengumuman, tetapi juga bersetuju utk menyiarkan rakaman azan utk dikumandangkan.

I'm not saying that I'm good...but at least I try to be good to the comunity. Tetiber terpikir plak aku, "suara halus" aku ni pun orang boleh terima, apatah lagi suara2 Bapak2 Menteri, Bapak2 Ahli-Ahli Parlimen or Bapak2 Ahli-Ahli Undangan Negeri. Tapi....ada ker suara2 mereka bila masuk bab2 camni...????? Yang sering diberi alasan ialah....kita hidup dalam masyarakat yang berbilang kaum dan agama. Podahhhhhhhhhh. Aku amik contoh, yang dok serbu konsert JomHeboh tu majoritinya ialah Melayu-Islam, non-Malay or non-Muslim berapa percent jer....1% pon tk sampai. Bila Mufti bersuara....macam2 alasan yg depa bagi. Satu lagi bila ada perlawanan bola sepak di stadium2.....punya laaa ramai yang datang seawal pukul 6.00 petang lagi, game start pukul 8.30 mlm, tapi pihak pengurusan stadium tk ada inisiatif pon nk umumkan masuknya waktu solat Maghrib...walhal kat stadium2 ni, PA System tok sah cakap laaa.....mesti 1st class punya. Pelik tapi benar.....heheheh.

6 comments:

meo188 said...

em, mufti perak dh sound dah dulu jom heboh ni sekian2... tp usaha perlu diteruskan. di blog2 macam nilah, pendapat2 bernas mcm nie diketengahkan

.farah. said...

hm sy sokong la ..mane2 pesta tah hape jadah lagi semuanya banyak yg melalaikan..tak semua prasan benda ni.orang yang 'dipilih' je yg tak ditelan dek arus kelalaian.

cybernetics mind said...

[ meo188 ]
thanks 4 ur support meo....amal maaruf nahi mungkar

cybernetics mind said...

[ .farah. ]
thanks farah....semoga kita trus bijak menilai baikburuk sesuatu itew :)

cendawanintim said...

sohkong bro...

ayat hape jadah cam ku kenal ajer..huhuhuhu...

l.i.f.e said...

alhamdulillah. amin

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger