Sunday, December 14, 2008

~:: Bebas VS Rimas ::~

Sebenornya banyak entri yg sepatutnya aku release tapi kontrol punya pasal...aku pon dah terlupa apa yg sepatutnya aku citer. Xceli dlm masa seminggu terakhir aku di USM, aku cuba stay away utk online....pasal aku tau, bab2 blogging ni aku dah kira nk masuk kategori tegar dah walopun aku tk buat entri daily. Meaning...kalau aku online gak, maka tak jadi kerja laaa apa yg sepatut aku buat kat USM tu......assignment tk setel2, exams tk prepare. So, aku biar jer blog aku tu bersawang jap. YM tok sah cakap laaa, aku tengok jer sapa2 yg appear dlm list aku tu....pastu aku sendiri....buat jadi invisible. Malas laa aku nk turut serta....takut ralit nnti. Cuma time tu aku guna YM tu utk communicate ngan kawan2 kat USM ni jer....tu pon more on hal2 study.

Life sbg student ni aku rasa bebas...meaning aku tk perlu terikat dengan public norms di tempat aku bertugas, tak yah nak jaga2 protokol, tk yah nak kontrol2, tak yah kaver2 and the most important thing....kat sini aku bukan public figure. Contoh...cam pix kat atas tu....aku rasa bebas nak usung beg galas tu ke sana sini tapi bila aku balik bertugas, demi menjaga personaliti, aku tk boleh laa stay cam kat atas tu tambah2 plak ngan seluar jeans cam tu...heheheh. Everything aku kena ubah ikut personaliti aku. Kengkadang aku rasa rimas laaaa. Tapi nk wat camner dah life aku macam tu. Tu yang selalu aku cakap kat kawan2 aku...di USM ni kita sumer wujud sebagai satu komuniti yg digelar "Classless Society" - Masyarakat Tanpa Kelas. Everyone was equal and carried out the same work....sumer sama jer. Pangkat2 sumer tinggal kat luar pagar...heheheh. Datuk ker, Tuan ker, Boss ker...sumer hilang. Kalau uols nk tau lebih lagi pasal "Classless Society" ni...boleh search kat internet...melambak. Ini merupakan pandangan atau idea yg dikemukakan oleh Karl Marx. Jangan laaa pulak bila aku dok bawa fahaman Marx ni hangpa cap aku ni komunis plak....aku ni cerita balik apa yg telah diajar oleh pensyarah2 aku. Biasa laaa kalau study sosiologi ni...tk lepas dari membicarakan teori2 Marx tu.

8 comments:

Yaya said...

ni aku teringat zaman study aku dulu2...best woo, tak stress lansung..klo pressure pong tak sama ngan pressure keje kan..

Sutera Rayon said...

sori r, aku dlm 2 3 hari ni xsempat nk update blog aku. balik rumah aje letih n tido awal. xlah mcm kak cendawan tu, mmg setegar-tegarnye seorang blogger. anyway, itulh identiti seorang student. so, aku hrap engkau suksess dlm studi n tcapai gak cita-cita yg diimpikn...insyaALLAH

Anonymous said...

sbb bebas jadi rimas...:)

Cybernetics Mind said...

[ Aleeya ]
memang laaa....kalo smpai bila jadi student pon best gak kan.....he3

Cybernetics Mind said...

[ Hantufail ]
hehehe....kn amik kursus intensif ngan Cendawanintim bab2 blogging ni....xpecially bab tahan mata & tahan dari tidoq awal :)

pasni jom kita amik Masters sama2 nak..??

Cybernetics Mind said...

[ skid ]
per2 je laaa skid...boley ajer
neway...thanks sudi jgok blog aku ni.

*tetiber tingat plak kumpulan rock Skid Row plak.....
lagu top "I Remember You" :)

Terung Jambu said...

tetiba entry ini membuatkan aku terasa ingin kembali ke zaman persekolahan. sob sob..

日月神教-任我行 said...
This comment has been removed by a blog administrator.

~:: Kad Raya Aidilfitri 20.09.2009 ::~

Assalamualaikum..... Diam tk diam dah tinggal berapa hari lagi jer nak Raya....siyes, rasa mcm tk pecaya jer. Aku ingat lagi masa awal2 po...