~:: Rindu Bertandang Lagi.... ::~

Wednesday, October 29, 2008

Entah naper....seari dua ni walaupun agak bz ngan segala macam agenda, hati ni agak terusik skit. Seolah2 ada sesuatu menggamit2 diri ini. Ini gamaknya yg dikatakan rindu bertandang lagi tu kowt. Oppss....jgn salah sangka erkkk. It's not as what uols think....

Kalo tk silap, esok (30 Oktober 2008) ada penerbangan pertama yg akan membawa jemaah Haji ke Mekah......shahduu owhhh. Aku terus jenguk2 balik entri yg ini dan entri yg ini....sebagai satu remedi atau pengubat nk melepaskan kerinduan. Semalam plak mak sedara & pak sedara aku ada datang ke rumah parents aku....saja nak jumpa sebelum berangkat ke Tanah Suci ari Sabtu ni. So aku pun share ler sedikit sebanyak xperience yg aku dapat masa aku gi buat Umrah ari tu dgn aunty & uncle aku tu.....bukan apa just sekadar penguat semangat jer. Untung laa aunty & uncle aku ni...belum pencen lagi dah ada kesempatan nak tunaikan ibadat Haji.

Aku xceli tk paham laaa fenomena org Melayu Malaysia ni....asal nk gi Mekah jer, mesti nk tunggu pencen...mcm konfiden jer hidup lama sampai boleh makan duit pencen. Ni pahaman salah ni, dibuatnya hidup tk sampai time pencen amacam....jawabbbbbbb. Pada sesiapa yg tk berkemampuan tu aku paham laaa dengan situasi tu. Ni yang aku maksudkan ni adalah orang yang mampu tapi masih nak tunggu pencen jugakkkk. Satu lagi alasan yang biasa kita dengar ialah sibuk ngan kerja...tanggungjawab banyak. Trust me....kalu kaki dah jejak ke sana, InsyaAllah kepala otak kita ni tk terfikir benda lain dahhh, cuma dok pikir nak beribadat jer.

Okeh...sedikit info yg aku nk share berkaitan dengan pendaftaran untuk menunaikan Ibadat Haji. Ramai org yg salah sangka bahawa kita hanya boleh daftar setelah cukup duit untuk ke Mekah [meaning duit dah mencecah lebih kurang RM10,000.00]. Ini ajaran sesat ni....hehehe. Xceli ada RM1,300.00 pun dah layak untuk mendaftar. Kalau nk tunggu RM10,000.00 kira makan tahun laaa. Satu lagi ngkorang jgn pikir nk pi Haji tahun depan, tahun ni baru nk daftar. Walaupun duit melambak2 dalam Tabung Haji tetapi giliran belum sampaiiiii, jangan harap laaaa. Semuanya makan masa....aku suggest ngkorang daftar laaa awal2. Contoh yg paling relevan ialah aku sendiri....bulan Ogos sudah [kalau tk silap] aku dh pi daftar untuk tunaikan Ibadat Haji. Uols nk taw bila nama aku "naik" utk tunaikan Ibadat Haji tu..???? Tahun 2023.... Aku serius ni bukan main2. Tapi bila jer aku tunjuk muka frust aku pada Pengurus Tabung Haji yg aku pi tu...dia terus jawab "ni on-paper jer....InsyaAllah dlm 6 or 7 tahun dapat pegi...doa2 laaa". Fuhhhh....lega rasanya. Caner pulak kalau dh sampai satu masa kita ditawarkan utk pegi tapi duit tk cukup lagi...??? No hal laaaa....kalau tk der duit lagi cakap jer tk der duit....Tabung Haji offer jer kat kita bukan paksa kita pergi. Aku suggest ngkorang jenguk2 la sini untuk dapat sedikit sebanyak info tentang pendaftaran Haji.

Haaaa....satu lagi salah paham yg org kita hadapi ialah.....duit berpuluh2 ribu dalam akaun tapi tk ditawarkan utk tunaikan Ibadat Haji. Caner buleh jadi camtuh..??? Kadang2 org kita ni pon jenis bodoh sombong gak....simpan banyak2 duit dalam Tabung Haji, siap citer kat orang duit melambak2.....tapi hakikatnya tk daftar pon untuk tunaikan Ibadat Haji. Simpan jer....daftar tak...., mana ada jalan. Apa dia ingat otomatik ker bila duit dah banyak boleh dapat offer terus...???

So, kesempatan ini aku nk ucapkan "Selamat Menunaikan Ibadat Haji" kepada rakan2 blogger yang bakal menjadi Tetamu Allah pada tahun ini....semoga kalian mendapat Haji Mabrur. Begitu juga kepada yg terlibat secara tidak langsung....meaning parents ngkorang or saper2 yg related ngan ngkorang yg nak tunaikan Ibadat Haji, aku pun wish jugak "Selamat Menunaikan Ibadat Haji"....."Semoga Mendapat Haji Mabrur".

9 comments:

Mr. Azman @ Kreuger said...

Bro... gua nak pegi... bro tak mo sponser ke? Mane laa tau kan.. kot kot... birthday present untuk gua tahun depan.. .bro nak sponser pg haji ke... paling cikai pon, pg umrah ke... kot kot rezeki... kekekekek~

*nanti ganti balik wang pos kat gua sebab hantar hadiah berat-berat utk besdau bro~ tak kire.. aku nak claim balik... muahahahahha

Kreuger®

meo188 said...

cayok... jgn lupa doakan kengkawan blogger...

13may said...

:)

cybernetics mind said...

[ mr.azman @ kreuger ]
perghhh....nk suruh aku sponsor..??? doa2 laaa aku jadik org yg kaya raya, boley sponsor org lain sesuka ati aku....*aku siyes ni...heheh

wahhhh....aku sudah termimpi2 dihempap hadiah berat2 tu.....:)



[ meo188 ]
don wori....dah doa dahhhhh...;)



[ 13may ]
*senyum balikkkkk

ELeEa said...
This comment has been removed by the author.
ELeEa said...

salam bro...Selamat Hari Jadik...maaf la lmbat wish...eleea gi krsus r...gi K.B maa...hehehe...2 r mtk no tepown tamo kasik...ngiahaha...pape pun Bro...smoga pnjg umo...murah rzeki, dpelihara Allah selalu...& bahagia dsmping fam....eheehehehe...

lg 1...smoga cpt kaya...leh sponsor eleea dgn kengkawan blog len...kita gi rombongan wt hj ke umrah ke sesama... =) AMINNNNN...

cikkai said...

my parents takyah tunggu pencen pon. Alhamdulillah.. sebenarnya tiada soal sampai seru ke tak.. yang penting kita daftar je dulu dgn lembaga tabung haji. Duit boleh dicari.. sekian dimaklum kan.

shafa said...

ermmm....trs rs cam nk gi daftar jer esok...
nk jgk jd tetamu Allah nih...
bile lg kan...
takpelah esok nk gi daftar lah...

anap_ilmi said...

sy dah g hj 2thn lepas..hmm,btul,xpyh tgu dah pencen.de rezki jew on! [g haji muda2 lg bgs..bdn masih kuat.keje haji ni perlukan kekuatan mental dan fizikal]

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger