~:: Cuti-Cuti Malaysia...part 2 :: ~

Tuesday, June 2, 2009


Assalamualaikum....

Bila terkenangkan yg sekarang ni cikgu cikgi & murid2 sekolah dok tengah cuti [walopun still ada cikgu cikgi yg kena datang sekolah gak...] , baru laa aku teringat balik yg aku still ada unfinished business...cerita pasal cuti2 Malaysia ari tu yg tk abis lagi.

Kepada yg sedang bercuti sekarang ni....aku ucapkan selamat bercuti sakan sampai lupa diri. Amik laa peluang ni utk spend quality moment ngan family masing2...jgn dok tidoq memanjang sampai tk der masa nak bersama anak2.

Kalau ikut cerita ari tu...baru sampai 12 Mei 2009....so, kena sambung 13 Mei 2009 laa. Kalau dah lupa mcm mana nk sambung citer ni kena refer PART 1 balik.

Seperti yg dijanjikan pagi2 morning lagi aku & family dah bersiap pasal ada appointment ngan Izuddin lagi. Dia ngan mak dia nak bawak kami ke satu tempat utk jumpa seseorang....yg dia & mak dia pon tak kenal (meaning - tak pernah jumpa pon). Aku pon dah tak ingat dah apa nama tempat tu tapi yg aku perasan, jalan tu menghala ke Pengkalan Chepa. Selepas jenuh dok mencari, akhirnya jumpa laa kami dgn rumah org tu. Xceli Izuddin ngan mak dia tu nak pertemukan kami dengan seseorang yg mungkin boleh membantu kami....pendek cerita untuk berubat. Maka...berjumpa laa kami dgn org yg dimaksudkan tu seorang wanita pertengahan umur. Ini laa yg aku maksudkan dari entri yg sebelum ni bahawa hebat sungguh perencanaan dari ALLAH tu...walhal kami tak ada niat langsung datang ke Kelantan utk tujuan ni. Banyak juga perkara yg diketahui oleh insan yg menggelarkan dirinya sebagai "Mok" (Emak dalam bahasa stended...) tentang diri aku dan Sue termasuk hal anak kami yg telah meninggal dunia dan juga tentang kami yg pernah menunaikan umrah...walaupun kami tak menceritakan pada dia. Apa yg kami bualkan semalam (di rumah Izuddin selepas dinner) adalah sama dengan apa yg dikomenkan oleh "Mok"....walhal dia tk ada di rumah Izuddin semalam. Ini semua adalah anugerah dari ALLAH melalui insan-insan yg terpilih macam mereka ni. Mudah2an Allah tetap bersama kami. Aku bersyukur sangat, dalam tempoh kami sekeluarga bermusafir ini...kami sering ditemukan dengan insan2 yg cukup baik, cukup istimewa....seolah2 dah macam keluarga sendiri....sampaikan "Mok" boleh menerima kami sebagai tetamu istimewa dan pelawa kami utk bermalam di rumahnya....tapi kami menolak dgn baik dgn alasan beg2 pakaian masih di hotel. Sebenarnya alasan yg paling kukuh ialah - kaum ibu tak habis shopping lagi....hehehehe. Mudah2an pertemuan ini diberkati Allah dan membuahkan sesuatu yg positif dalam hidup aku...InsyaAllah.

Selepas segalanya selesai di situ...kami mohon utk mengundur diri walaupun jenuh dipujuk oleh "Mok" utk makan tengahari di rumahnya (siap suruh masak2 buat macam rumah sendiri lagi...). Semoga Allah jua yg dapat membalas budi baik insan2 yg bersifat baik ke atas kami sekeluarga.

Tengahari tu tak ada apa yg special.....melainkan aktiviti makan2 bersama keluarga aku. Memang aku enjoy sgt pasal bab2 makan ni......tambah2 pulak aku ni jenis yg suka mencuba jenis2 masakan. When it comes tu lunch.....yg special kat sini ialah nasik kukus.....nasiknya berbiji2 (seroi) tapi lembut...and my paberet is masakan kampung. Punya laa enjoy makan sampai terlupa langsung nak snap gambar.....Sori yer...hehehe. Habis makan, balik ke hotel rest kejap...sebab petang nanti kaum ibu akan kembali bershopping.


So, petang tu Sue & Mama plan nak gi Pasar Besar Siti Khadijah. Abah nak rest kat hotel jer. Aku malas nak ikut sama....lepas hantar Sue & Mama gi situ, aku pun drive sorang2 ke PCB - Pantai Cahaya Bulan sambil2 perati Mek2 Kelate nak tengok suasana kat pantai pulak. Rupa2nya pantai utk public dah tak cantik...pantai2 dah terhakis, siap kena bubuh bongkah2 batu kat tepi2 pantai tu utk elakkan daripada terhakis dgn lebih teruk lagi. Pantai kat area private resort still ok lagi. Puas menikmati suasana kampung sepanjang perjalanan tu, aku pun bergegas utk amik Sue & Mama yg mungkin dah puas bershopping sakan tu.

Owhh....rupanya acara shopping tak complete lagi...pasal banyak kedai yg dah tutup. Jawabnya....esok kena sambung lagi, wat last minute shopping...wakakakaka. Aku tak amik port bab2 shopping...yg aku tau...."Jalan-Jalan Cari Makan" [how I wish I can replace Maria Tunku Sabri...ahaks]. Next destination - Jalan Hospital....makan time, Nasi Kukus lagi..........perghhhh siap kena Q panjang lagi. Mama & Sue makan Mee Celup [sapa gi Kelantan kena try ni.....besttttt] , aku beli bungkus nasik 2 - satu utk aku...satu utk Abah yg lepak kat hotel. Yang special tu...dia punya ayam goreng tu saiz XL....and still panas sebab goreng kat situ gak.

Malam tu plan nak jenjalan lagi...walaupun keluar dari bilik hotel tapi nampaknya pergerakan agak terbatas - hujan daaaaa.

14 Mei 2009

Lepas breakfast...kami semua proceed dgn last minute shopping kat Pasar Besar Siti Khadijah lagi - kuih-muih, keropok, keropok lekor, serunding....bla bla bla.

Lepas lunch tengahari dan selesai solat zohor....kami bertolak balik ke Perak. On the way balik aku tertarik untuk amik gambar rumah2 yg cantik di area kampung2 di negeri Kelantan....sambil terpikir tentang kemewahan masyarakat Melayu di Kelantan....atas sifat mereka yang rajin berusaha melalui perniagaan. Kan dalam Islam dah cakap yg sebahagian besar rezeki itu datangnya dari perniagaan...even Rasulullah SAW pun salah seorang ahli perniagaan yg berjaya.
Tetiber...aku jadi kompius kejap....kenapa all this while TV3 melalui slot "Bersamamu" asyik2 dok tayang kemiskinan di Kelantan jer...seolah2 Kelantan tu sebuah negeri yg mundur dan penuh dengan rakyat yang miskin. Emmm...macam ada agenda yg tersembunyi jer kan. Macam yg aku cakap selalu laa....media arus perdana ni, susah nak percaya...banyak muslihatnya...hehehehe. Ikut media...Kelantan laa negeri yang paling mundur....sampai dulu ada statement yang mengatakan rakyat Kelantan terpaksa keluar negeri Kelantan untuk mencari rezeki atau peluang2 pekerjaan. Pada aku, semua ni statement double standard yg tak guna otak....macam laa rakyat negeri lain tak berhijrah keluar. Kalau nak highlight rakyat miskin......kat negeri lain pun ada, tak payah laa nak highlight kat Kelantan jer. Pada aku kemiskinan kat Kelantan tu issolated cases jer...bukannya isu utama. Majoriti rakyat Kelantan tak miskin pon.
Bila dah tengok gambar2 macam ni....sendiri mau pikir laaa...mau percaya TV kaaa...mau percaya aku.

Macam tu laa sedikit sebanyak tentang trip ke Kelantan. Jauh perjalanan....jauh pandangan....jauh pemikiran......jauh perspektif. Sebenarnya dalam perancangan banyak lagi perkara yg aku nk buat....tapi nak buat macam mana, ruang waktu cukup terhad. Bukan tak teringat nak jumpa rakan2 bloggers.....program padat. Dalam kepala aku...org no 1 yg aku nak jumpa ialah Tok Guru Nik Aziz.....ambik berkat jumpa orang alim ni. Aku tau, bukan senang, aktiviti harian dia cukup padat. Kalau ada rezeki, lain kali aku akan cuba gak jumpa dia.

Antara insan lain yg aku terlintas nak jumpa ialah Bro. Love dan beberapa org bloggers lagi...tapi tak ada rezeki lagi buat kali ni. Tu belum kira kalau aku terlajak ke Terengganu lagi.....dah tentu aku terjumpa ngan dia ni - Cendawanintim . Tu laa...pekdahnya ada kawan kat merata ceruk ni...heheheh.

8 comments:

Ryehanna said...

Haaa... ada pun sambungan...

Myza Pesona said...

Bestnya gi Kelantan! Tak tau bila lagi nak sampai ke sana! Tapi Kelantan memang best! The food, the people, the price of things, EVERYTHING! Nak juga pegi dengan family, bawak anak-anak!

Cybernetics Mind said...

-to Ryehanna-
dah janji....kn buat la jugak =)

-to Myza Pesona-
pegi jgn tk pegi...and off course kn bawak husband ngan ank2...show them ur previous school...where everything started then =)

*tmpat jatuh lagi dikenang ;)

meo188 said...

foto yg amik... cun2 belake yer.

best

cendawanintim said...

ni tunggu time terlajak ke teganu ajer lah...bila ada peluang bro?atau mebi tunggu kami terlajak ke perak plak!

Cybernetics Mind said...

-to meo188-
aihhh....biasa2 jer gambo tu,
guna compact digicam jer...
DSLR ari tu dah kena curik...huhuhu


-to cendawanintim-
bukan tak teringat ari tu...cuma agenda yg tk der dlm jadual tak selari ngan jumlah cuti ari tu...hehehe

kalo tidakkkk....ganu kiteeee laaa

emmm....kalo t'lajak ke Perak...bagitau yerrrrr

piz said...

besnye negeriku ni cm... hehe...

ambo dh 3bln x kelik klate, ni br kelik, rase lain sungguh la suasana tu...

haa bab nasi kukus tu ambo pon suka, ambo sampai2 je klate, trus g cr nasi kukus kt pkln chepa tu, bes a...

len kali mai lg le klate cm ;)

Cybernetics Mind said...

-to piz-
Kelantan memang best.....
tu pasal rasa connected...

bab makan2...tk yah ckp laa
mmg aku enjoy laaa...heheheh

Insyaallah ada rezeki....umur panjang, sampai laa lagi ke Kelantan tu....

mu bawok kawe jupa Tok Guru boley....heheheh

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger