~:: Lulus Bahasa Inggeris Baru Lulus SPM ? ::~

Tuesday, June 9, 2009

katun diambil dari SINI


Hari ni agak kecoh pasal isu pihak Kerajaan Malaysia sedang mengkaji untuk meletakkan syarat lulus Bahasa Inggeris sebagai syarat wajib lulus SPM. Cerita selanjutnya boleh rujuk kat SINI.

Sebenarnya Kementerian Pelajaran yg diketuai oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin yg juga TPM Malaysia telah meminta orang ramai memberikan pandangan mengenai isu ini. Sapa2 nak bagi komen pasal isu ni boleh klik kat sini -----> Portal Rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia.

Komen CM :

Walaupun pada asasnya cadangan ni tak memberi sebarang makna pada diri aku pasal aku agak terer dalam Bahasa Inggeris dah lama aku meninggalkan alam persekolahan....tapi dilihat dari keresahan rakyat marhaein kebanyakan....aku totally tak setuju, tambah2 pulak bila dilihat dari perspektif masalah yg bakal menimpa anak2 Melayu. Kita tolak tepi soal anak2 Melayu di bandar...mungkin dari segi penggunaan Bahasa Inggeris agak advance dan mungkin turut digunapakai dalam perbualan harian di sekolah mahupun bersama keluarga. Dalam soal ini yg perlu kita renungkan bersama ialah anak2 Melayu di kawasan luar bandar yg mana ada kalanya Guru Bahasa Inggeris terpaksa mengajar di dalam Bahasa Melayu sebagai pengantar....bertujuan untuk memberikan kefahaman dalam cara yg lebih mudah kepada pelajar dalam usaha untuk memahami Bahasa Inggeris.

Pada aku.....standard atau piawai pencapaian anak2 Melayu dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris masih jauh terkebelakang kalau ingin diimplimentasikan cadangan ini dan sekiranya cadangan ini diterima pakai oleh Kerajaan Malaysia, maka ianya seolah2 dilihat sebagai satu tindakan yg zalim ke atas anak2 Melayu itu sendiri. Sudah lah isu PPSMI masih belum diselesaikan...isu ini pula bakal menimpa anak2 Melayu. Marilah kita sama2 fikirkan demi survival akademik anak2 Melayu....terutama di kawasan luar bandar.

Peningkatan pencapaian dalam Bahasa Inggeris itu amat perlu....tapi bukan dengan cara ini. Antara langkah yg boleh diambil oleh pihak Kementerian ialah menambahkan jumlah waktu bagi pembelajaran Bahasa Inggeris. Di samping itu juga banyak program yg boleh dijalankan sama ada di pihak Kementerian mahupun di pihak sekolah itu sendiri. Antaranya seperti wajibkan penggunaan Bahasa Inggeris di sekolah sehari dalam seminggu, kempen2 galakan.......dan banyak lagi .

Cikgu-cikgu............jom komen.

14 comments:

Honeydy Love said...
This comment has been removed by the author.
Honeydy Love said...

saya tidak setuju dengan bahasa inggeris mesti lulus baru lulus SPM.

Berdasarkan pengalaman saya jadi tenaga pengajar dahulu, mereka yang lulus dengan cemerlang dalam bahasa inggeris tidak semestinya bagus dalam akedemiknya yang lain.

Mungkin perlu ditukarkan sedikit peraturan tersebut. Kalau semua berbahasa inggeris, siapa yang akan berbahasa melayu. Bukan kah kita perlu mengagungkan bahasa sendiri seperti di Perancis yang tidak mahu berbahasa inggeris. Malah buat2 tak faham jika kita berbahasa inggeris dgn mereka.

Ini cuma pandangan.. Maaf jika tersilap kata..

Wassalam..

Honeya

Http://honeydylove.blogspot.com

cikkai said...

maybe lepas ni kena cakap kat tourist "u cant speak in Bahasa?" instead of omputih tanya kita "u cant speak in english?".

Bahasa melambangkan Bangsa. Tak salah berbahasa inggeris demi kesenangan kita jugak. Macam saya keja dekat company besau, meeting in english, presentation in english etc. Same goes to university life. Seme rujukan in english. Isu bahasa inggeris mesti lulus tu kena pertimbangkan dahulu. Kalo camtu, baik luluskan pendidikan Agama Islam ada pekdahnya. Sekian pendapat saya.

Myza Pesona said...

Rasanya tak perlulah sampai nak jadikan kulus BI sebagai syarat wajib SPM. Sekarang ni pun, untuk mengajar BI pun satu masalah bagi guru-guru BI, tak semestinya di luar bandar, tapi di bandar juga especially untuk pelajar-pelajar aliran sastera di sekolah biasa dan aliran vokasional di SM Teknik. Begitu juga dgn PPSMI, mcmana nak berjaya jika masih ada guru Sains dan Mathematics yang mengajar dalam BM? Bila tak mencapai tahap yang diharapkan, guru-guru BI yang kena tempiasnya di sekolah! Panitia BI buat mcm2 program untuk PPSMI tapi tak dapat sambutan drp guru2 berkenaan dan murid2. So, salah guru-guru BI jugak ke? Semuanya bermula dr dalam diri masing-masing. Nak seribu daya, tak nak seribu dalih! Fikirlah sendiri!

Marzalina said...

ish..intan pun tak setuju! kalau mcm tu..nampaknya lebih ramai anak melayu yg akan mundur dan gagal spm ..sebenarnya banyak lagi cara yg lebih baik untuk mendidik anak bangsa untuk maju..cara mcm tu mcm nak melingkupkan aja!

piz said...

Stp kali bertukar menteri pendidikan/pelajaran, pastinya terdapat idea terbaru yg kononnya utk kebaikan semua, ttp hakikatnya siapa yg terpaksa menanggung semua ni? Murid-murid dan guru-guru juga. Tak boleh ke, kita laksanakan, perbaiki dahulu ke apa yg ada dlm kbsr dan kbsm seblm ni? dgn 3M pun belum mencapai kejayaan yg maksimum ni nak ditambah lagi dengn idea2 terbaru yg agak membebankan murid2.

PPSMI pun masih lagi dlm proses kajian demi kajian x habis2, lpstu pengurangan pengambilan jumlah subjek dlm SPM kpd 10 subjek shj, ni nak buat syarat wajib lulus BI pulak. Adoi la... Dihrp Kementerian Peljaran cuba perhalusi dulu idea ni sblm dilaksanakn... kasihanilah murid-murid d kwsn pedalaman 1, 2, 3 terutamanya ni, tak pun murid-murid org asli ni. Kwsn luar bndr dan bndr pun bkn semua murid dpt menguasai subjek BI ini dgn begitu baik.

Alangkah bestnya jika menteri baru ni mengumumkan utk kembali mewajibkn pelajaran jawi sbg subjek teras di semua sekolah...

dakchomey said...

fara ikutkan jew..hehhe... xkisah mane2...janji sume subjek fara kena lulus..

Cybernetics Mind said...

-to Heneydey Love-

1stly....thks sudi dtg dan bagi komen di blog CM ni...

rasanya CM pon sependpt ngan Heneydey [betul ker org panggey camni..] gak.....mebi isu ni tk der kena mengena ngan kita tapi mcm mana ngan anak2 Melayu di rural area kan...so kita kn pikir psl org lain gak.


-to Cikkai-

yeppp...u're right, semuanya kn timbang2 dulu...mn boley buat kptusan tnpa menerima pandangan umum dari rakyat cam kita ni kan...heheheh


-to Myza Pesona-

sebagai seorg pendidik, sewajarnya Myza lebih memahami dlm persoalan ini...tambah2 pulak seorg guru Bahasa Inggeris mcm Myza ni kan...u should know more on the Malay students achievements in English.

tp kan...ari ni CM mcm sedey skit laa...pagi tadi ada seorg Guru Besar Melayu dari sebuah sekolah datang ke pejabat CM....so CM pon cuba laa dptkan pandangan dia tentang isu ni.nak tahu apa komen dia..."saya laaa antara org yg bersetuju sekiranya isu syaratlulus Bahasa Inggeris ini diimplimentasikan....baru budak2 Melayu tau" dlm hati CM baraaaa jer....ni laa namanya org yg hanya pentingkan diri sendiri....mungkin anak2 dia semua dah habis sekolah atau pun anak2 dia semua hebat2 dalam bahasa Inggeris....dgn bongkaknya dia seolah2 nak penalised anak2 Melayu....apa punya Melayu laaa macam ni.


-to Intan Marzalina-

haaaa...tau tak paa, sapa yg rugi dalam hal ni? yg buat cadangan pelik2 ni orang Melayu jugak....tu yg heran tu...apa punya turrrrrr

Cybernetics Mind said...

-to Piz-

heheheh...bukan tiap kali tukar Menteri Pelajaran jer...tiap kali tukar PM pon cam tu gak....hahahaha

FYI....sekarang ni bersepah2 buku pasal Islam Hadhari...dah tk laku...kat library di seluruh negara seolah2 pulak yg jadi tempat lambakan buku2 pasal Islam Hadhari ni.

Tok Najib...harammmm nak sebut pasal Islam Hadhari....asyik ngan 1Malaysia jer.....;)

Cam tu laa dgn hal2 yg bersabit ngan Pendidikan/Pelajaran .....banyak sgt unfinished business....sampaikan rakyat terkeliru...kejap nak guna istilah Pendidikan kejap nak guna istilah Pelajaran...aiseymen kompiusssss aku.tapi aku prefer penggunaan PENDIDIKAN sebab skopnya lebih luas....sebab pd aku guru2 sebenarnya bukan setakat mengajar jer tetapi lebih kpd mendidik seseorg itu menjadi manusia.


-to Dakchomey-

semoga berjaya...best of luck....tapi fara kena ingat gak kawan2 fara yg lemah dlm Bahasa Inggeris tu....tk kan kerana gagal Bahas Inggeris tu akn menyebabkan mereka gagal dlm SPM...dan krn tu tersekatlah peluang mereka utk pergi lebih jauh....kan kan kan :)

meo188 said...

mungkin cara ini akan memaksa budak supaya rajin belajar... takkan takleh lulus langsung kan?

mesti boleh. anak mudi la nie lebih biijak dari dulu

A.I.Z.A.T said...

tu la pasal ek,ssh gak isu ni..
mmg ar bagus kalo berkemahiran dlm bhs inggeris..tp x smua yg bole catch-up kan bro?ksian ar utk student luar bandar..

xle ar nk pikir sesetengah pihak jek.
bagusnye bile mahir bahsa inggeris ni, so bnyk bende baru dari luar negara bole dipelajari..

tp dlm masa yg sama, kita mcm mengangkat bahasa asing lak..
negara kita ni mmg bnyk yg suke tunjuk pandai kot..

mcamana nk daulatkan bahasa bangsa kalo asik sibuk nk agungkan bahasa org luar?

negara jepun, perancis, gune bahasa ibunda gak, lagi terer. abih sume signboard dia tulih bahasa sendiri..tp dlm masa yg sama, dorg pun maju dlm bnyk bidang.

siap lagi maju dari negara membangun yg lain, jadi xdela alasan kn?

kesimpulannya, saya TIDAK sokong dengan bahasa inggeris mesti lulus baru lulus SPM..

baik pupuk supaya pelajar, cintakan bahasa malaysia..
lagi elok kot

nikillas said...

bm pun terkial2 nak pas.. ni plak bi..? hoh.. negatifnya aku kali ini..

loq said...

aku tak kesah pon
janji SPM tahun depan dapat score
:D

zaty :) said...

hmm..m on my researh fer my essay tentang pandangan syarat wajib lulus english in spm ni. sekali terview blog ni.. sgt blank untuk memberi pendapat disini. well.i tink english is like really3 important but sumhow to make it compulsory to pass.. hmmm.. perlu ke?? mungkin juge perlu.hmmm. come on la,give chances to ourself to actually explore new language. bukan nak mengagungkan bahasa inggeris tapi malaysia sekarg kan in a process menjadi salah satu negara maju. so y not we support?? by learning english, we can actually compete with global ppl. kan??

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger