~:: Friendship Award ::~

Wednesday, April 29, 2009

Semalam aku dapat satu award dari Allisyacute. Nama owner blog tu bukan Allisya tapi Hidayah...Allisya tu nama anak dia. Aku rasa laaa kan owner dia malu...tapi kalo boleh dia pon nak boh nama jadi Hidayahcute...heheheh. Ya amponnnn, Hidayah jgn marah aku.

Bab2 memberi award ni kan...nak tak nak kita kena laa rasa bangga...pasalnya dalam banyak2 list tu naper si pemberi tu pilih kita ....so, sendiri mau ingat laaa. Ingatan tu amat2 perlu kita hargai. Tima kasihhhh la Hidayah oiiii....terharu aku...huhuhu. Nanti aku banjer makan....cepat Hidayah on blutut...aku nak hantar pizza ni...hehehe.

So, Hidayah...CM doakan hidup Hidayah sefamily akan sentiasa dirahmati oleh Allah......amin.

Cam biasa laa kan....adat menerima award ni kena laa pulak kita panjang2kan penganugerahan ni pada rakan2 yang lain, yg kita rasakan istimewa dan juga telah memberikan kita inspirasi selama ini....bak dialog dalam citer "Seniman Bujang Lapok" - "........tetapi lubang hidungmu tetapp menjadi pujaan hatiku"...hehehe.

Kalau ikut rule yg telah ditetapkan, penerima kena anugerahkan pulak Friendship Award ni kepada 10 orang sahabatnya. So, untuk kali ini nama2 yg telah terpilih ialah.....jeng jeng jeng.....
  • AzmanIshak [kalo tak bagi...silap2 mintak balik Zippo yg dia bagi tu...heheheh]
  • Meo188 [ni pun kena bagi....pasal dia baru bagi hadiah kat aku....tenkiu Meo]
  • Ryehanna [...tk bagi takut nanti kena campak masuk laut =P]
  • PwincessAJA [org yg pertama kasik komen kat blog ni]
  • Papa-Itam [tk bagi kang repot kat Kreuger plak...heheheh]
  • MyTownKajang [untung2 Pak Sheikh belanja satay...yahoooooo]
  • Eleea [bagi pasal jadi one of blogger friend & juga one of my junior USM]
  • IntanMGM [....kena bagi kang sabotaj plak aku punya result...hehehe]
  • Nadzunixx [....emmm pasal nama blog dia unik...hahaha]
  • Cendawanintim [...pasal dia baru YM ngan aku petang tadi]
Haa...apa lagi...amik.....tempek jgn tk tempek. Untuk Kreuger...ngko tempek laa badge Friendship Award tu kat baju untuk gi kejer esok noooo...hehehehe.

Pada nama yg tak tersenarai kat sini....jgn laa pulak kecik ati...ngkorang yg lain2 pun still pada aku special dengan cara masing2 . Kalau rasa Friendship Award ni menarik dan memberikan erti...amik laaa tempek kat blog ngkorang....jgn malu2.

~:: Owhhh...dah setahun rupanya ::~

Monday, April 27, 2009


Tadi baru aku perasan, semalam 26 April merupakan birthday http://akupunyalife.blogspot.com ...ulangtahun yang pertama beb. Blog aku ni dah setahun rupanya survived dalam alam maya ni erkk. Bukan senang nak survived....sebab aku tengok banyak blog yg awal2 lagi dah bungkuih. Ye laa...pasal blog ni kan kalau tk der support dari org lain, aku rasa susah gak nak idup. Per2 pon aku nak amik kesempatan ni utk ucapkan timakasih pada semua yg telah bersama2 aku dalam arena berblog ni. Aku nk sebut nama sorang2 pon takut plak ada nama2 yg tertinggal...so aku kira borong timbang semua laaa. Tanpa ngkorang semua sapa laaa aku kan...cheeewaahh.


Ni laa newspaper cutting yg keluar citer pasal http://akupunyalife.blogspot punya launching...hehehe

So..aku rasa laa, bila dah setahun ni kan...aku harap akan jadi pemangkin kepada aku untuk terus memeriahkan lagi dunia blog aku ni.... InsyaAllah. Memang aku rasa beza sangat life aku ni setelah mula kenali dunia blog ni.....macam2 species manusia yg aku dah kenal....pada aku uols mmg besttttt.

kalau laa http://akupunyalife.blogspot ni macam baby umo setahun.....camner le rupa dia errkk

Jangan tak tahu yerr... http://akupunyalife.blogspot ni ada kembar tak seiras...heheheh. Kalau tk caya boleh gi jenguk kat sini dan sini .


* emmmm...tkder sapa nk bagi bufday present kat http://akupunyalife.blogspot.com ker..????

~:: Heyyy...I'm back laaa ::~

Thursday, April 23, 2009

Elehhhh...yeyeoww jer kan, macam laa nak kasik rock the world. Cadang2 gitu laaa lepas dah abis exam ni tapi kan start jer kejer ari Selasa lepas macam2 plak kerja yg menunggu. Dari sehari ke sehari konon2 nak laaa online kasik hapdet ker, blog-walking ker, YM ker....emmmm hampehhhhhhhhh. Sampai malam pun macam2 hal....siap ada Majlis Dialog dgn Ketua Polis Daerah laaa, itu laa, ini laaa...bistu camner. Aku tau laaa ada dua tiga org yg hangin ngan aku....kononnya aku ni dah sombong & malas nk hapdet blog....hehehehe. Bak kata Dato' Siti Nurhaliza...Percayalaahhhhhhhhh....

Aku still macam biasa, no sombong2 punya.

Bukan blog jer yg bersawang, aku punya yahoo mailbox pon dah melimpah2. Aku pon heran laaa, bila aku dah lama tk bukak aku punya e-mail tu mula laaa kena e-mail spam (bukan sikit, ratus woooo). Macam2 ada, kebanyakannya dari luar negara....award itu laaa, national lottery laa, jobs offer laa, lucky winner laa, invitation utk jadi CSI laaa...aduihhh.

Satu lagi bab2 social networking site...melambak2 invitation yg aku terima termasuk dari rakan2 blogger. Antaranya Flixster, Tagged, Facebook, Friendster, Zorpia, Grouply, Jhoos, Friendplay, MySpace, GroupALoop, hi5 dan macam2 laaaa. So, aku mintak mahappppp banyak2 pasal bab2 ni aku tak layan daaa. Ntah...aku rasa benda2 ni tk leh "masuk" ngan jiwa aku. Bab blogging ok...no prob. Dulu2 aku pun pernah ada Friendster & MySpace....last2 terkubur gitu jer. Tapi aku rasa laaa kan...dalam banyak2 tu yg mungkin aku teringin nak register ialah Facebook laa kot pasal aku dapat maklumat kawan2 lama aku ramai kat dalam tu.

Tengah aku dok buat e-mail clearence tu tetiba aku ternampak satu e-mail "Sesuatu untuk anda".......rupa2nya dari Brother Love (Razzi Rahman). Alamak...baru aku teringat dah lama aku tak menyebok kat blog dia. Dalam hati aku...."ingat lagi Bro Love kat aku erkkkk"....terharu...isk..isk. Bila aku bukak jer e-mail tu rupanya dia ada bagi link lagu baru RAZZI.MUZ.IK dari YouTube. Kalau nak tahu selanjutnya boleh klik kat sini -> RAZZI.MUZ.IK . So...utk tatapan semua aku dah masukkan videoclip lagu Voices in You (Voices of Gaza) dari RAZZI.MUZ.IK...tuuuuuu kat atas sebelah kanan tuuuuu.

p/s: seari dua ni....sehingga lah ke saat ini talian internet di Malaysia ni benar2 menguji kesabaran aku....grrrrrrrrrrrrr. (salah satu alasan kukuh kenapa tk hapdet blog walaupun kesibukan dah makin berkurangan........Kreuger ! sila diammmm.......hehehehehe)

~:: Inbox henpon burst ::~

Wednesday, April 8, 2009

gambar cilok dari - http://fairideation.files.wordpress.com/2008/07/spam.jpg

Semalam dan hari2 sebelumnya melambak2 SMS yg masuk...semuanya pasal exam yg aku sedang hadapi. Good luck laaa, bincang pasal study laaa, tanya baca apa laa dan paling klimaks dan soklan faveret.....esok topik apa yg keluar. Kalau boleh amik pekerja part-time...kompem aku amik, buat kejer tolong jawab SMS.

Semalam merupakan 1st paper aku. Exam dijalankan di Sekolah Menengah Yuk Choy. Ipoh. So, exam2 yg aku hadapi tahun ni......
  1. Race & Etnicity (07/4/2009)
  2. Industrialisation & Social Change (11/4/2009)
  3. Deviance, Conflict & Social Control (14/4/2009)
  4. Indigenous Etnography Of Malaysia (17/4/2009)
Bukan banyak pun....tapi malasnya nak study.........Allah saja yg tahu. Aku mohon sangat agar Allah lempar jauh sifat malas aku tu untuk kebaikan aku dunia dan akhirat.

So, utk paper yg pertama semalam....pada aku soklan2 yg disediakan oleh lecturer aku tu memang ok....yg tk ok nyer aku jer laa kot. Jenis soklan direct...tk yah pening2 nk menjawab. Haaa...bila lama tk menulis panjang, problem utama aku ialah...sakit tangan. Nak jawab 3 essay dalam masa 3 jam...aduihhhhh Allah saja yg tahu. Kalau laa boleh suruh org lain tolong tulis kat kita kan senang. Lecturer aku utk paper semalam tu ialah seorang lecturer yg agak glamer sejak kebelakangan ni...almost setiap ari kuar tv. Alaaa yg jadi Penganalisis Politik tu...Dr. Sivamurugan Pandian tu. Tu laaa Tok Guru aku utk paper yg aku amik semalam tu. Berdasarkan pemerhatian aku, boleh kata semua pihak yg senang dengan cara dia berhujah...dia cukup rasional dan tk menyebelahi mana2 pihak. Kalau sapa2 nak tahu detail secara akademik tentang 13 Mei, boleh jumpa dia...dia memang pakar. Setahu aku thesis dia dulu [aku tk sure thesis Masters or PhD] dia buat tajuk on 13 Mei.

Semalam pulak...ada agenda penting utk negara iaitu 3 Pilihanraya Kecil iaitu di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai. Tapi pada aku yg paling mencuri tumpuan hampir keseluruhan rakyat Malaysia ialah kerusi Parlimen Bukit Gantang. Dengan aku2 sekali yg kena tempias bahangnya. Aku mendapat pelbagai SMS dari seluruh negara sama ada bertanyakan ttg keadaan di Bukit Gantang atau memberikan maklumat terkini kepada aku tentang apa yg sedang berlaku di Bukit Gantang.

So, apa lagi...dah laaa inbox aku penuh time2 exam ni dgn hal2 yg berkaitan dgn exam...ditambah pulak dgn hal Bukit Gantang...mana tk burst atau crash aku punya inbox tu. Macam2 SMS yg aku terima sampai keputusan pilihanraya Bukit Bendera aku dapat sekali...aduihhhh ini ND cousin aku punya kerja. Ni kes boring tahap gaban ler ni...hehehehe. Sampai tengah malam beb...tk tahan aku jenuh dok mendelete mesej2 lama.

Kepada yang menang tahniah aku ucapkan dan selamat bertugas kepada rakyat, kepada yg kalah cubalah di lain kali punya pilihanraya pulak dan cuba kaji betul2 punca kekalahan tanpa menuding jari kepada pihak lawan. [Jangan laaa kalau dah tk dapat score goal...kita nak salahkan tiang gol tu perlu dicat baru....fikir2 kan]

Yang bermasam2 muka, ceria2kan lah hidup anda kembali. Yang bersengketa, kembalilah bernaung di bawah nur ISLAM. Yang berhutang dengan petugas2 pilihanraya........sila jelaskan hutang2 anda....hahahhahaha. Aku sebut bab elaun petugas ni pasal tiba2 aku teringat cerita semalam. Semalam kat satu kedai tomyam aku terdengar perbincangan budak2 muda UMNO. Jangan tanya macam mana aku tau depa UMNO walaupun aku tk tengok kad keahlian UMNO depa. Depa dok bincang pasal duit. Dialognya lebih kurang cam ni "Kita dok susah payah bagi nama kita dan dok sebok kerja....depa yg tak bagi nama pulak yg dapat". Rata2nya perbualan kumpulan budak2 UMNO ni semua berkisar ttg DUIT...tk dak pon yg sentuh soal post-mortem akibat kekalahan atau perubahan yg seharusnya dilakukan. Inilah realiti yg seharusnya diberikan perhatian khusus oleh PM kita yg baru. Cuba buat perubahan dengan tidak mengaitkan perjuangan dengan DUIT.

~:: Get well soon Abah ::~

Saturday, April 4, 2009


Abah admitted to Taiping Medical Centre (TMC) pukul 5 petang Khamis lepas....kes denggi. Dari mana dia dapat ntah...aku pon tak tau. So, sebagai seorang anak yg soleh (mudah2an....) petang semalam aku pon rush laa ke Taiping utk visit Abah. Sampai2 jer kat bilik Abah, aku tengok sikit punya baikkkk jer Abah tgh lentok....tapi tak lena pon...sleep sleep chicken jer....hahaha. Bila Abah perasan aku ngan wife datang, terus dia bangun. Aku tgok kat tangan dia ada bekas extension utk saluran drip line....alaaaa yg masuk air tuuuu. Menurut Abah, doktor kata dah tk yah masuk air dah...emmm kira ok laaa tu, tapi Abah kata doktor bagi syarat...kena minum air banyak. Kalo tk silap Abah, dah 5 0r 6 botol air yg dah masuk dalam badan melalui drip line tu.

Xceli Abah dah demam dah dekat seminggu dan dah banyak hari (maybe since Monday) dia dapat result blood test yg mengatakan dia kena demam denggi....tapi kan....biasa laaa nak cover line dari Mama punya pasal dia diammmmmm jer. Penyudahnya...tk tahan punya pasal laa kot...baru ari Khamis tu masuk spital...hehehehe.

So, masa aku boring2 kat TMC semalam, aku gi laaa ngorat2 dan dapatkan info dari nurse pasal status Abah.

"So...how's my father...? Is he doing well..??"
"Yes...he's absolutely doing well..only a slight fever"
"What about his platlete count..??? Is it normal or droping...?"
"It seems normal and stable.....and maybe tomorrow the doctor will release him "
"So...you're saying that he don't need a platlete transfusion...?"
"Yuppp.....Emmmm..............., are you a doctor..?"
"Hahahahaaaa.....(gelak kuat akuuu...), No lahhh...I'm not a doctor"

Lepas tu, aku pon blah gi semayang kat surau. Baru tau sikit2 pasal medic, dahhhh ada org ingat aku ni doktor plak...hehehehe. Bukan apa, pasal denggi ni aku ada laaa skit xperience pasal dulu adik ipar aku dah penah kena. Seorang manusia yg normal biasanya mempunyai platlete count melebihi 150. Kalau kena demam denggi yg serius platlete count boleh turun sampai bawah 30...itu jam kalu mesti kena platlete transfusion. Platlete ni sebenarnya adalah sejenis sel darah, tapi bukan warna merah.....warnanya kekuningan macam air kencing....stok kat hospital kadang2 susah nk dapat. So...dalam kes Abah ni...dia punya platlete count masih ok dan tk perlukan platlete tranfusion. Alhamdulillah...........

Kalau sapa2 tk pernah tengok platlete...ni laa , macam ayaq kencin pon ada.

Pagi tadi, aku pun balik kerana ada beberapa urusan yg perlu disetelkan....lagi pun preparation utk exam pun tak abis lagi kan. Aku harap2 ari ni Abah dah boleh balik. Pukul 2.30 petang tadi Mama call.....Abah dah check out dari TMC. Alhamdulillah....hanya 2 malam jer abah tidoq kat katil TMC tu. Syukur kepada Allah....di atas keizinanNYA menyembuhkan Abah.

Dah balik rumah ni Abah kena rest dan minum ayaq banyak. Biasanya denggi ni tk ada ubat tau. Kira dalam kes ni, Abah masih bernasib baik. Aku ada bagi petua kat Abah macam mana nak recover dari denggi ni iaitu makan Sup Ketam. Tapi kan....contradict laa pulak dengan penyakit Gout Abah tu yg tk berapa boleh makan sea food.....hehehehe. Rugi laaa cam tu, benda sedap tk boleh makan. Bukan kata org sakit, orang yg tak sakit pon kalau bagi sup ketam tu....emmmm setellllllllllll. So, another petua yg aku bagi ialah pucuk betik (pahit tok sah cakap laaaa....) diblend dan diminum airnya 2 kali sehari. Rupa2nya bila aku cek dalam internet ramai yang dah guna petua ni....dan ada satu tu...siap campur pucuk betik ni dengan air kelapa muda, tapi bukan kelapa muda yg warna hijau tapi kelapa muda yg warna kuning tu. So...sapa2 yg memerlukan...sila laaa gunakan petua ni.

Satu lagi....sebelum terlupa, kalau ada sapa2 yg kena demam denggi....minum laaa banyak2 100Plus. Tapi kena laaa buang dulu dia punya gas....kang tak pasal2 plak kena gastrik. Satu lagi, utk org yg ada kencing manis...jgn cari pasal, minuman jenis ni memangggg tk boleh.

~:: Akhirnya..... ::~

Thursday, April 2, 2009


Kot macam mana pun aku nk kena mintak maap...pasal dok tenggelam timbul...kejap ada, kejap tk ada. Setelah berhempas pulas [ye ker...hehehe], akhirnya siaplah sudah Project Paper aku tu. Aku syukur sangat pada Allah kerana telah menggerakkan aku yang ditimpa penyakit "M" ni [M for malas laaa....hehehehe] untuk menyiapkan Project Paper aku tu. Aku tau aku ni bukan terer, aku tau aku ni berpenyakit "M", aku tau aku bukannya pandai....tapi dengan izin Allah, last minute aku berjaya juga menyetelkannya walaupun terlebih dari due datenya (15/3/2009)....kira dah lebih hampir dua minggu dari tarikh yang sepatutnya.

Agaknya aku ni jenis enjin lambat panas kot...hehehehe. Ye laaa....bila dah gabra tu....nak tak nak kepala otak pon kena ligat laaa. Bab penulisan ni bukan boleh buat main2...bila idea tak mari....sehari suntuk satu ayat pon tak boleh buat....tapi Alhamdulillah.....dalam keadaan tertekan ni idea boleh mari laa pulak. So, nasihat aku pada sesiapa saja...jgn wat cam aku ni, kejer last minute. Aku terpikir plak...kalau laaa dalam masa2 kecederaan ni aku dihantar kursus jangka panjang ker, aku sakit demam ker....tak ker haru dibuatnya. Alhamdulillah....dalam masa2 kecederaan ni tk ada laa pulak apa2 halangan. Syukurrrrrrrrrrrrr......Moralnya....jangan laaa buat cam aku ni.

Xceli aku betul2 pulun dok buat kejer aku ni pada pertengahan bulan Februari. Ada kaa buat Project Paper dalam masa yg singkat ni...? Memang dah kira macam kejer gila ni....hehehehe. Memang laaa, aku agak bz ngan tugas, tapi sepatutnya kejer ni aku dah mula buat beransur2 dari dulu lagi. Tu laaa, bila dah siap jer kejer ni aku rasa syukurrrr sangat pasal kalau ikut logiknya memang susah nak setel. Pada aku ni semua kerja Allah, yg banyak membantu aku.

So....setelah jenuh bertungkus lumus, maka pada ari Khamis 26/3/2009 siaplah aku printkan 93 mukasurat Project Paper aku tu. Malam tu jugak aku hantar kedai untuk buat binding hard cover. Cina kedai tu kata hari Ahad aku boleh amik. Kira OK apa.....ada kedai yg kena tunggu seminggu baru siap. Lecturer aku mintak 2 copy, so RM56 gak laaa duit aku terbang utk binding hard cover tu. Kalau aku buat hot stamping (kira hard cover jugak tapi tulisan emas tu tenggelam) satu saja RM85....tak kan nak buang duit cam tu saja kan...hehehe. Kira OK laaa ni, janji hard cover.

Ari Jumaat plak aku ke KL...hantaq ibu mertuaku untuk wat Umrah. Flight ari Sabtu tengahari kat KLIA. On da way ke KL.....Kreuger ada SMS " Salam Bro. Amboi lama betoi menyepi. Bz lagi kaaa ? Hahahaha, OK arr. Take Care "
Aku tau laa Kreuger hang rindu kat aku kan...hehehe. Memang intention aku nk jumpa Kreuger masa aku di KL.....tapi paham2 laaa, bila ngan kaum kerabat ni, banyak la pulak program2 sampingan. So...tak tercapai laa cita2 aku nk sama2 mensumbangkan lagu dengan Kreuger macam mana yg kami dok pakat selalu...hehehe. Next time Bro.

Ari Ahad plak...on the way nk balik ke Perak, aku singgah ke UiTM Shah Alam, saja2 jumpa adik ipaq, ajak depa keluar makan2. Pusing punya pusing, last2 terjumpa laa satu medan selera....nk cerita kat mana pon aku tk tau tapi aku rasa tu gerai2 MBSA. Masa aku nk parking keter dkt ngan gerai2 MBSA tu aku ternampak kelibat seseorang yg memandu keluar MyVi dari salah satu petak parking tu. Macam kenal jer orang tu......hehehe. Lepas jer aku selamat memarkingkan keter...dengan penuh konfidennya aku pun terus call orang yang aku nampak dalam keter MyVi tadi. Siapakah orangnya tu..???? Jengx3....orgnya ialah.... Ryehanna.
Aku pun dah tak ingat apa ker soklan pertama yg aku tanya.....tapi jawapannya aku ingat lagi. "Ana ada kat bilik laaa" . Haaa....tu laaaa konfidennnnnnn jer, rupa2nya silap orang laa tadi, sib baik aku tak lambai2 tangan dgn minah yg bawak MyVi tadi ...wakakaka. Masa aku call Ana tu, dah agak lewat gak laa...so aku tk mo laa kaco dia......mana laa tau tgh dok study ker :P Lagi pun aku nk travel jauh lagi. So...lain kali laaa kalo Ana nk belanja CM erkkk...hehehehe. Akibat terlalu letih.....sampai 3 lokasi aku berenti tidur....akhirnya hampir2 pukul 4 pagi baru aku sampai rumah.

Esoknya...petang Isnin aku ke Ipoh lagi untuk amik Project Paper aku yg dah siap binding tu. Ni satu hal lagi.....nak kena hantar ke USM Penang plak. Berapa puluh hengget pulak kena kalo hantar courier. Dalam pada tu aku dengar ada gak member2 kat Ipoh yg tak hantar lagi....so aku pon gi laa rumah member yg sorang tu.....si Din, passing benda kat dia pasal dia kata Rabu nak ke USM. Alhamdulillah....ada sorang lagi hamba Allah yg nk tolong aku.Aku pon bagi laaa RM30 kat dia saja2 sedekah wat duit minyak ker...bayar tol PLUS ker...buat bayar tol Jambatan Pulau Pinang ker...ikut suka laaa. Semalam (1/4/2009) Din ada SMS...." Project Paper sudah sampai ke USM "
Harap2 Din tak April Fool aku...hahahaha.


Alhamdulillah, cam tu laaa kronologi citer pasal Project Paper aku tu. Walau cam ner pon, aku masih bz....walopun dah setel Project Paper ni, pasal aku terpaksa berhadapan ngan final exam aku next week.


 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger