~:: Get well soon Abah ::~

Saturday, April 4, 2009


Abah admitted to Taiping Medical Centre (TMC) pukul 5 petang Khamis lepas....kes denggi. Dari mana dia dapat ntah...aku pon tak tau. So, sebagai seorang anak yg soleh (mudah2an....) petang semalam aku pon rush laa ke Taiping utk visit Abah. Sampai2 jer kat bilik Abah, aku tengok sikit punya baikkkk jer Abah tgh lentok....tapi tak lena pon...sleep sleep chicken jer....hahaha. Bila Abah perasan aku ngan wife datang, terus dia bangun. Aku tgok kat tangan dia ada bekas extension utk saluran drip line....alaaaa yg masuk air tuuuu. Menurut Abah, doktor kata dah tk yah masuk air dah...emmm kira ok laaa tu, tapi Abah kata doktor bagi syarat...kena minum air banyak. Kalo tk silap Abah, dah 5 0r 6 botol air yg dah masuk dalam badan melalui drip line tu.

Xceli Abah dah demam dah dekat seminggu dan dah banyak hari (maybe since Monday) dia dapat result blood test yg mengatakan dia kena demam denggi....tapi kan....biasa laaa nak cover line dari Mama punya pasal dia diammmmmm jer. Penyudahnya...tk tahan punya pasal laa kot...baru ari Khamis tu masuk spital...hehehehe.

So, masa aku boring2 kat TMC semalam, aku gi laaa ngorat2 dan dapatkan info dari nurse pasal status Abah.

"So...how's my father...? Is he doing well..??"
"Yes...he's absolutely doing well..only a slight fever"
"What about his platlete count..??? Is it normal or droping...?"
"It seems normal and stable.....and maybe tomorrow the doctor will release him "
"So...you're saying that he don't need a platlete transfusion...?"
"Yuppp.....Emmmm..............., are you a doctor..?"
"Hahahahaaaa.....(gelak kuat akuuu...), No lahhh...I'm not a doctor"

Lepas tu, aku pon blah gi semayang kat surau. Baru tau sikit2 pasal medic, dahhhh ada org ingat aku ni doktor plak...hehehehe. Bukan apa, pasal denggi ni aku ada laaa skit xperience pasal dulu adik ipar aku dah penah kena. Seorang manusia yg normal biasanya mempunyai platlete count melebihi 150. Kalau kena demam denggi yg serius platlete count boleh turun sampai bawah 30...itu jam kalu mesti kena platlete transfusion. Platlete ni sebenarnya adalah sejenis sel darah, tapi bukan warna merah.....warnanya kekuningan macam air kencing....stok kat hospital kadang2 susah nk dapat. So...dalam kes Abah ni...dia punya platlete count masih ok dan tk perlukan platlete tranfusion. Alhamdulillah...........

Kalau sapa2 tk pernah tengok platlete...ni laa , macam ayaq kencin pon ada.

Pagi tadi, aku pun balik kerana ada beberapa urusan yg perlu disetelkan....lagi pun preparation utk exam pun tak abis lagi kan. Aku harap2 ari ni Abah dah boleh balik. Pukul 2.30 petang tadi Mama call.....Abah dah check out dari TMC. Alhamdulillah....hanya 2 malam jer abah tidoq kat katil TMC tu. Syukur kepada Allah....di atas keizinanNYA menyembuhkan Abah.

Dah balik rumah ni Abah kena rest dan minum ayaq banyak. Biasanya denggi ni tk ada ubat tau. Kira dalam kes ni, Abah masih bernasib baik. Aku ada bagi petua kat Abah macam mana nak recover dari denggi ni iaitu makan Sup Ketam. Tapi kan....contradict laa pulak dengan penyakit Gout Abah tu yg tk berapa boleh makan sea food.....hehehehe. Rugi laaa cam tu, benda sedap tk boleh makan. Bukan kata org sakit, orang yg tak sakit pon kalau bagi sup ketam tu....emmmm setellllllllllll. So, another petua yg aku bagi ialah pucuk betik (pahit tok sah cakap laaaa....) diblend dan diminum airnya 2 kali sehari. Rupa2nya bila aku cek dalam internet ramai yang dah guna petua ni....dan ada satu tu...siap campur pucuk betik ni dengan air kelapa muda, tapi bukan kelapa muda yg warna hijau tapi kelapa muda yg warna kuning tu. So...sapa2 yg memerlukan...sila laaa gunakan petua ni.

Satu lagi....sebelum terlupa, kalau ada sapa2 yg kena demam denggi....minum laaa banyak2 100Plus. Tapi kena laaa buang dulu dia punya gas....kang tak pasal2 plak kena gastrik. Satu lagi, utk org yg ada kencing manis...jgn cari pasal, minuman jenis ni memangggg tk boleh.

23 comments:

Myza Pesona said...

Alhamdulillah.... syukur.

Mr. Azman @ Kreuger said...

wuiiyyyooooo.... denggi. bahaya wo... aku pon skang ni rase seram sejuk gak ni. tak tau ape sal. maybe pasal kene ujan mase balik umah semalam. hahaha pestime naik motor kat kl la katekan.. cuak jugak.. bertambah cuak bile balik dalam keadaan ujan lebat. tapi bile dah nak dekat sampai umah... clear.. tadek pon ujan. hahaha orang usha aku lain macam plak~

skang ni dah mule rase lain semacam jer.. uih.. mau kene carik 100+ nih. bukan ape.. safety precaution. aku semenjak member kasik tau yang panadol tuh tak bagus.. aku memang terus tak makan.. walau demam macam mane pon. aku still jugak carik 100+ minuman isotonic yang baugusss~

so kirenye daddy bro dah balik ke rumah dan rest kat sana la... aku harap die cepat sembuh la.. bile nengok citer bro ni.. tetibe teringatkan plak kat daddy aku tuh. aih.. rindunye.. lame tak jenguk die. cume bertelepon jer..

pelik la, mase kecik aku tadek la manje pon dengan daddy aku.. tapi bile dah besar ni baru nak bermanje manje dengan daddy plak.. rase rugi kalau tak bermanje dengan die sekarang ni. kalau tak sekarang, bile lagi kan? tah besok tah luse... kuasa tuhan tak sapa dapat menghalang kehendak die. mungkin aku atau mungkin sesapa jer.. bile dah sampai mase... terima jer la.. memang time tuh kite tak mampu nak buat ape dah~

sayang betoi kat daddy aku. rindu giler... rase macam nak balik naik motor je. masalahnye cuti cume hari ahad. kalau cuti sabu ahad... kompom aku terjah balik kg hari jumaat jer.. wahh... tapi kalau naik motor.. aku tak pernah nak try lagi. sure demam baru nak sampai kampung nih. adoi ai~

note:- minum 100+ hahah toksah kate kene denggi... aku kalau demam biase pon aku tibai air ni. bagus dari makan panadol yang memutus kan segala urat saraf dan deria rasa. bile dah tua tuh sebab la jadi kencing dalam seluar pon boleh tak rase... side effect dari panadol... tapi doktor kate.. itu maslah orang tua... padahal doktor kaver side effect dari penggunaan paracethamol.

jadi. boikot panadol~
muahahah...

lame tak komen panjang lebar kat sni. xceli aku ni merapu jer lebih. gian seh lame sangat blog ni berkapok.. hahaha.. sekali sekala kene serang macam ni.. ok gak.. kasik bro lenguh membace satu satu perenggan komen aku. lepas tuh gatai plak buat perenggan banyak banyak... kasik nampak lagi syahdu.. miahaha

woraite.. ok.. ni kali betoi betoi stop... aku doakan abahmu dalam keadaan sihat walafiat.. macam tuh jugak dengan famaly mu serta kaum kerabat mu sekalian... amin~

meo188 said...

adeh, kat taiping byk kes denggi kah?

Ryehana said...

amboi amboi...

panjang giler kreuger komen.. lepas gian la tuh! lol

anyway, semoga Abah cepat baik. sekarang mmg musim penyakit dr nyamuk la.. adik bongsu ana baru je recover dari Chikugunya. sian dier..tupon kawan2 kat sekolah bising2 kenapa mata dia merah and badan naik ruam. Time skolah gak dia gi klinik. Kalau harap mak, sampai sudah tak pergi klinik (mak ana jenis xsuka kepoh2 gi klinik. sejak kecik lg, kalo demam, biar baik sendiri je. huhu)

Anyway, ana xsuka dan xpenah suka air 100+ tu. geli nk minum! Yurk! :P

cybernetics mind said...

[ Myza Pesona ]
Emmm....thanks to Allah..dan juga berkat doa dari rakan2 :)

cybernetics mind said...

[ Mr. Azman ]
Ye laaa Man...sekang ni Denggi ni cam biasa jer...kat merata2 pulak, tk kira tempat dah.

Ngko pon jaga laaa kesihatan...jgn main ujan selalu...dengar lagu Hujan tk per...ngiahahaha. Kang kalo sakit2 selalu caner nk cari duit lebeyyyy...awok tu kan dah nak kap alif win...wakakakaka

So...ngko tingat kat Daddy ngko ker bila baca entri aku ni..??? Haaa...kalo ada masa tu..balik laaa jguk2. Aku respect gak laa cara ngko...berdasarkan pemerhatian aku...ngko kira close gak laaa ngan Daddy ngko tu. Anak Bapaaaaaaaakkkkkkk ;)

Aku tau...ngko gian sangat nak bermerapu meraban ngan aku cam dulu2 tu....nanti2 laaa bila aku dah free nnti. Nanti kita berkomperen ngan geng lain...worait

Thks again...krn menjadi sahabat yg selalu dok tolong "cuci" blog aku yg mudah bersawang ni...wakakakaka

cybernetics mind said...

[ Meo188 ]
Salam Meo....
Bukan kat Taiping jer....dah merata2 kes denggi ni...tapi tk silap aku kan...yg paling banyak kes kat KL...betul ker..???

Chikungunya pon sama Meo...kat merata2 pon ada....aku tgok sapa2 yg kena Chikungunya ni siap merangkak bebbbb....nak jalan pon tk leh, sendi2 out...sakit gila

cybernetics mind said...

[ Ryehana ]
Thanks Ana...for ur wish utk Abah. FYI...Abah dah beransur pulih...dah balik umah dah. Same goes to u...jaga2, sekang ni banyak kes penyakit bawaan nyamuk cam tu....tk terkecuali kat UiTM Shah Alam tu....ekekekeke.

Owhhhh...geli yer nk minum 100Plus tu erkkk....tapi kalau dah terpaksa, kena laaa minum wat ubat. Kalo tk leh minum gak...CM cdgkan campur jer ngan Air Epel Tropicana Twister tu...amacam ada brann..???

Myza Pesona said...

Sori, nak tambah komen lagi! Jeles tengok Krueger tu punya komen! Macam karangan BM la pulak, hehehe! jangan marah Krueger! Kat area taman Myza ni pun byk kes. Baru2 ni jiran belakang kena denggi, anak dgn bapak. Bila visit dorang kat Hospital Kjg, satu wad tu penuh, semuanya denggi. Taman Myza ni dah kuar dlm paper, antara hotspot denggi! bukan hotspot wi-fi! Minggu lps 2x org kesihatan dtg sembur, dlm rumah dan kt luar rumah. Siap masuk check tmpt air bertakung then bagi abate. 100+ tu mmg bagus! Bukan takat utk demam je, diarrhea(cirit-birit), angin dlm perut, food poisoning pun ok bila minum 100+ ni!

dakchomey said...

hhuhuhu..fara blaja bio pown x penah tgk platelet..

Marzalina said...

semoga abah cm cepat baik yer...dulu ada anak pensyarah kat sini meninggal dunia kerana denggi..ngeri pulak intan dengar kes kes ni..apapun semoga kita semua dijauhi dr penyakit2 sebegitu.

tongkangbocor said...

dulu masa sy kene chikungunya platlet drop 120 smthing...mujur after sehari back to normal...hehe.. moga abag cm cpt sembuh

cendawanintim said...

get well soon abah..eceh!

iman pon doc. saspek HFMD, tapi mak cakap cam kena campak, sampai ke kaki dah kuar bintik merah tuh, doc. bagi mc tak yah pi tadika seminggu, hepi la pulun ps2 tuh!!!

treen said...

alhamdulillah dah baik.

ELeEa said...

Uncle...get well soon
Err...ke da baik?
eheee...
2 bro CM
Wishin u all da best
Wat exam leklok
eleea doa dr jauh je
sob...sob...
sedey ni...

p/s : surat confirm tngguh USM da kuarkan...
hwaaaaa....

cybernetics mind said...

[Myza Pesona]
Uikksss...komen lagi. Bagus3[gaya UpinIpin] Ni kira jeles ngan Kreuger ler ni erkk...hehehe

Denggi ni ememng kat merata2 tmpat...so hati2 semua.

Kalau org dah datang sembur tu...kompemmm ada kes denggi kat situ, sebabnya...kalo ikut prosidur...bila seseorang admited to any hospital[gomen or pvte]...pihak hospital wajib maklumkan pd pihak Jabatan Kesihatan....so Jbtn Kesihatan akan pi sembor pada housing area rumah org yg admited tu.

Pasal 100+ tu mmg laaa cam Kreuger bgtau...ubat serbaguna...hehehe tapi Ryehana tk leh minum...geli katanya

cybernetics mind said...

[ Dakchomey ]
Haaa....tengok laaa gambor platlete yg CM boh tu puas2. Kalo x puas gak....save dlm pc or laptop fara tu...pastu buat wallpaper or screen saver...wakakakaka

cybernetics mind said...

[ Intan Marzalina ]
Tidoq jgn lupa pasang ubt nyamokk...oppsss silap..racun nyamok...hehehehehe

Jgn ingt kat Penang tu nyamok tk leh cross pulau....feri ada....jambatan pon ada....hahahaha

cybernetics mind said...

[ Tongkangbocor ]
Thks atas ingatan....take care spya tk kn denggi lagi....Abah CM dah ok...ada kt umah dah

cybernetics mind said...

[ Cendawanintim ]
Hehehehe...abah pon abah laaaa

Pasal Iman tu cepat cari daun mambu....biasanya umah org India ada...amik daun tu, boh dlm baldi...pastu boh air...pastu bagi Iman mandi ngan air+dedaunan mambu tu...Insyaallah sehatttttttttt

cybernetics mind said...

[ Treen ]
Alhamdulillah...Abah dah pulih.
Terima kasih atas segala ingatan

cybernetics mind said...

[ Eleea ]
Abah dah baik daaa....no more dengue, cuma batuk ngan flu tk baik tul lagi.

Thks for ur gud luck wish & doa tu...

Tkper2....next year ur turn plak utk exam...hehehe.Itu jam pulun betoi2.

Look at the bright sight....Kursus Intensif taun ni ur still freshie kan...hehehe. Lagipon notes boley mntak dari kkwn2...Ita pun ada kannn

日月神教-任我行 said...

uAV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger