~:: Yang Bebal Dan Yang Sengal ::~

Monday, January 12, 2009

Yang Bebal :

Gambar lori kat atas [AEV 7078] aku amik tengahari tadi, lebih kurang pukul 2.30 ptg. Ntah laaa, memang sejak dari awal2 aku dapat lesen memandu lagi aku cukup anti dengan lori2 yg macam ni - yg overloaded dan bawak batu-batan. Dah laa batu dok terpelanting jer kat cermin keter aku tu....ishhhh silap2 bersepai cermin keter aku tu, sapa nak ganti. Retak or serpih tok sah cakap laa, memang dah ada pon kat cermin aku tu. Memang aku hangin sungguh dengan orang2 yg berkait rapat dengan lori2 yg aku maksudkan tu sama ada drebarnya ker, kelindannya ker or even tokeynya pon, sumer aku benci sangat. Ye laaa, spesis2 ni sumer jenis pentingkan diri sendiri, tak pikir hal orang lain. Asal boleh bawak muatan...ngkorang sumbattttt jer semacam, nk jimat trip laa konon. Cer bayangkan kalau body kayu lori tu pecah masa aku dok tengah over take lori tu. Bab kereta tok sah cakap laa kompem jahanam....silap2 aku ni, tertimbus bawah timbunan batu2 hitam tu kalu macam mana..???

Aku cukup heran laaa bila perlanggaran undang2 ni berleluasa seolah2 negara kita ni tak dak undang2. Ni benda besar beb....lori, bukannya boleh sorok2 dalam poket, semua orang nampak termasuk laa bapak2 Polisi dan juga bapak2 Penguatkuasa JPJ. Kalau aku ni ada kuasa macam depa ni, kompemmmm lepas aku potong lori2 macam ni aku kasik saman & gantung lesen. Setel masalah dan drebar2 lain dan juga tokei masing2 tak berani nk buat dah. Pengguna2 jalan raya pon tak susah hati lagi bila berhadapan ngan lori2 yg macam ni. Aku bukan tuduh, tapi aku punya gerak hati mengatakan bahawa bapak2 Polisi dan bapak2 Penguatkuasa JPJ ni dah "dibutakan" mata dan "dipekakkan" telinga mereka dengan sesuatu. Alaaa direct to the point aku katakan, ada di kalangan ngkorang yang terlibat dengan RASUAH. Kalau ngkorang tk nak masyarakat macam aku ni buat andaian yg bukan2.....ngkorang kejer laa betul2. Ambik laa tindakan betul2.....sebab kat luar sana tu ramaiiiiii sangat orang yang macam aku ni. Takkan nak tunggu Karam Singh Walia tahan lori2 ni baru ngkorang terhegeh2 nak bagi statement..???? Hijrah laaaa......baru masyarakat tak berpersepsi serong terhadap ngkorang semua. Sorry to say...aku pon tak tau bila laaa imej Polis nak pulih. Ngkorang jangan ingat bila semua dah pakat pakai button badge "Saya Anti Rasuah" tu imej polis telah pulih. Kenapa perlu bagitau dengan masyarakat bahawa kita anti rasuah....kalau tk pakai badge tu kita bukan anti rasuah ker...heheheh.


Yang Sengal :

Tengah dok potong lori tu, tetiber henpon aku plak dok sebok bunyi...ada SMS masuk. So, aku suruh la Sue tolong tengok2kan. Sue tolong bukak tu pon dengan concern aku....saja2 dia tk kan bukak pon. [aku & isteri mengamalkan Dasar Keterbukaan....tk der isi kandungan SMS yg dikaverkan atau dipadamkan utk aspek keselamatan - telus & berakauntabiliti...wakakakaka]

Bila bukak jer...satu nombor baru yg aku tk kenali terpapar di skrin henpon aku tu. Saper plak ni....tk tau laa nombor ni...uknown or silap hantar aku pon tak pasti lagi. Ni laa message yg aku terima tu :


-((();
Ni labi-labi...
.
.
.
[jenuh aku scroll ni]
.
.
.
-@==@'>
Ni tgiling
.
.
.
.
-((();
Ni labi-labi balik...
.
.
.
.
-@==@'>
Ha ni tgiling yg td
2...
.
.
.
.
Labi2 ngn tgling....Tu
je nk bgtau


Hehehehe...memang sengal betul laaa SMS yg aku dapat tu. Walopun kami dua2 dok kompius lagi tp at least hangin aku pada lori dan manusia2 yg bebal tadik dah hilang bila baca SMS yg sengal tu. Tu laa......sengal bukan sebarang sengal, ni jenis sengal tahap tenggiling punya.....hehehehe.

Tapi...akhirnya aku taw gak sapa punya angkara SMS tu. Agak2 anak sapaaaa tu errkkkkk.

22 comments:

meo188 said...

gilelah... kena skrin kete abis pecah. nak kena potong cepat2... bleh asah bakat jd drifter terkemuka.

kampung lambor kanan drift...

razifembi said...

wakakaka dapat msg pelik2 time overtake ....

lawak plak tuh msg tuh...

aku pun rasa udak2 punya kerja la tuh...

cendawanintim said...

seb baik bukan lori arang kan...pehtu seb baik tak naik beskal bmx, dah naik kete dah..buleh potong!hiks!

cybernetics mind said...

[ meo188 ]
tu laa....bab cermin pecah ni mmg aku fobia

cybernetics mind said...

[ razifembi ]
mmg lawak laaa mesej tu.....heheheh
penghantar mesej tgh boring giler ler tu :)

cybernetics mind said...

[ cendawanintim ]
tu laaa, tadi ingat nk masuk sekali citer BMX tu....[masih segar dalam ingatan] tapi takut plak kena badi jaduh gedebuk mcm ari tu...hehehehe

Nazz said...

Grrr... geram siot.. aku pun penah kena camni.. pastu bawak besi buruk plak tuh...

nikillas said...

hoh.. lori yg menakotkan..!! tapi bab tenggilan ngan babi itu sungguh kelakar..!!!

Ryehana Comel said...

Kahkahkah...

sms ni pon leh jadik entry ek..
malulah!!

yer, sesungguhnye penghantar sms tu sangat kebosanan nk mampos...tu yg htr msg ntah ape2... [tgh tgg lecturer sebenonye...sejam tunggu!]

jwpn kepada persoalan di atas:
Anak Cikgu Mahinar.

kehkehkeh

p/s: Bawak kereta hati2... jgn dok layan msg sengal... :P

cybernetics mind said...

[ nazz ]
heheheh..tau tk per
mmg ngeri kalo ikut lori2 yg cam tu

cybernetics mind said...

[ nikillas ]
uikss...bnyaknya error
bukan tengilan ler...
tenggiling....
cer tengok kamus kalo tk tau :p

satu lagi....
bukan babi laa
labi-labi....ekekekek

cybernetics mind said...

[ryehana comel ]
heheheh...bila plak dpt title comel ni :p

baru kini ku mengerti..
erti kebosanan nk mampos tu...
umpama tenggiling & labi-labi
wakakakakakaka

Luth Textile said...

aku rasa member ang kot bro..
saja nak bg cool..

13may said...

lori tu semua tonto jaga :D

ELeEa said...

Heheheh..cool down Bro...sib bek Penguatkuasa JPJ...kalo tak...huh...tjejas gak la jwbnya...
=p...

Hmmm..2la...kete kita santik2 ranap cam2 je kalo pape hal blaku...ada sape2 nk tlg ganti....kete 1 hal..nyawa 2 camner?

Agknya xtkena kat dorg sndiri lg kot Bro...kalo da kena baru nk tngadah...xde guna dah...

Tul kot ckp Encik 13Mei...lori 2 tonto jg...kalo hal ni blaku...polis la yg kena take over lak...kes jenayah da tu...JPJ ats jln je...tahla...xpaham lak eleea..

Mr. Azman @ Kreuger said...

same laa dengan gua pon...
kalau ade lori... sanggup bagi keter
lain potong aku... nkorang duduk
laa belakang lori tuh.

bukan ape... kalau lori batu lagi
bahaye... silap aribulan... batu
terpelanting kat cermin kerte..
So kalau linne clear... gua terus
ar tekan minyak... kasik potong
jer lori tuh satu napas.

*kes sms kompom tak paham...
blur blur... miahahahaha~

AzmanIshak.Com

farradanisha said...

Ish..ish..mmg teruk la bro..penuh sangat muatan tu...kalau bata tu jatuh kat jalan tak kena orang takpa..teringat hari tu ada satu lori bawak kertas A4 Double A terbalik kat highway bertam... habis melayang kertas..ada orang berhenti ambik kertas tu pun dok ada..hahaha..

Message tu..orang tgh tension tahap gaban la tu....

cybernetics mind said...

[ luth Textile ]
hehehe...memang member pon :)
member2 kt sini jugakkkk

cybernetics mind said...

[ 13may ]
emmmm....tu la pasalll
sumer samseng jaga....

cybernetics mind said...

[ Eleea ]
hehehe...tk per, Penguatkuasa lain
tk masuk list... :)

mmg ngeri bila berhadapan ngan situasi yg cam ni...pasal dh bnyk kes yg berlaku....

kdg2 rasa cam M'sia ni tk der undang2 plak :(

cybernetics mind said...

[ Mr. Azman A.K.A Kreuger
hehehe....sama laa kita, aku pon nebes gak bila time nk potong lori2 batu ni :)

tapi kan...ada satu lagi lori yg kompemmmmmm aku cukup hangin bila nk potong.

taw ker lori apa...????
lori bawak babi yg BABI...hahahah

Owhhh...psl SMS tu...mmg laaa kompius tp kalo ngko dpt menyelami jiwa2 org yg tengah keboringan tahap tenggiling....ngko akan paham, nak2 pulak kalo ngko dpt taw dari mans dtg SMS tu...wakakakaka

cybernetics mind said...

[ farradanisha ]
haaaaa....taw tk pa. org yg ari2 dok travel cam farra ni lagi paham kan bila dok cerita pasal hal2 lori ni kannn :)

...ari tu questionaire yg wat tu guna kertas A4 yg amik kat Highway Bertam tu ker...hahahahah :p

pesanan ikhlas dari seorang sahabat :

1. hari2 dok travel, jgn pedeghaihhh sgt bwk kereta nooo, jgn dok hentam 140kmj jer... :)

2. kalo jumpa lagi lori terbalik bwk kertas A4, jgn lupa bak mai sekotak untuk CM erkkk...hahaha

3. timakasih pasal mnjadi salah seorang pengunjung setia.....yg masih tk ada blog sendiri :p
[ harap2 lepas April ni boleh launch blog sendiri kowt...CM boleh bg tutorial :) ]

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger