Borang Nyata Cukai Pendapatan 2007

Wednesday, April 30, 2008

Ari ni last wooo untuk pengembalian Borang Nyata Cukai Pendapatan 2007. Aku dengaq ada opish Income Tax yg beroperasi sampai tengah malam ari ni. So....hangpa sumer camner dah settle ker...??? Ntah ler....aku bab2 ni aku tk amik siyes laa pulak. Actually dh 4 taun aku tk dengaq apa2 pasal income tax ni....depa dah sombong tk mau contact aku lagi.....heheheheh. Apa penyata pun aku tak dapat2...dah tu pulak aku ni peshen yg tk mo amik tau plak....baguih laa tu.

Dulu2...masa aku keja kt company dulu, tiap2 taun sure sampai dia punya penyata tu. Bukan susah nak isi pun senang jer....apa yg ada dalam EA Form tu kita salin balik ler lebey kurang dalam Borang B tu kannnn. See....aku dok ingat lagi pasal bab isi-mengisi borang yang aku cukup meluat nak buat. Borang apa pun camtu....bila sampai bab borang, aku rasa hampehh sangat. Laa ni depa kata lagi senang boleh buat melalui internet....yg depa panggil e-Filling. Aku pun tk amik tau sebab dan akibatnya kalau aku gagal nk buat penyerahan tu.....tapi dalam kepala otak aku ni memang dah ada jawapannya kalau depa tanya naper tak hantaq. Biasak laaa, aku akan jawab balik "camner nak hantaq....dah tak ada apa nak hantaq". Okay tak....hehehehe, bunyi cam orang tak bertanggungjawab jer kan......

Actually aku pun ada sejarah gak ngan Income Tax ni....satu ketika dulu, tak semena-mena depa pindahkan fail aku from LHDN Ipoh to LHDN Taiping. Suka2 jer depa buat cam tu. Lepas fail tu dipindahkan.....baru laa depa acknowledge kat aku melalui surat. Dalam surat tu kata.....reason depa pindah fail adalah berdasarkan alamat dalam IC aku tu.....aku ni born & grown in Taiping. Hellooooo brader........kalau aku keja kat Ipoh, logically takkan depa pindah just because I was born in Taiping kot..???? Kalau fail aku tu kat Ipoh kan senang depa nak check dgn company yg aku attached tu....neh, in case kalau pegawai depa bukak fail aku di Taiping....so they have to travel to Ipoh kalau2 nk check apa2 ngan majikan aku tu.....So, to me it sounds a lil bit of ridiculous. Tu laaa yang aku kata yg aku ada sejarah ngan LHDN ni. Neway......nanti kalau aku dah free dan boleh berfikir dengan rasional aku pegi laa. Korang sumer kena ingat dgn konsep blog ni.......Less Emotions Will Clear A Confused Mind......hahahahahah promo beb, jgn tk promo.

Takut gak aku....nanti tk pasal2 aku merengkok kat penjara plak semata2 tk amik pedulik hal2 income tax nehh....Ishhh tak mo aku......dalam penjara tak internet kan...????? Camner aku nk blogging ngan korang sumer.......mintak simpanggggg.

4 comments:

pearlEJ said...

aku tak kerja, so tak pyh laa nk declare mengdeclare nehh.. hihi...

cybernetics mind said...

hidup EJ....so esok, ngko tak layak cuti ler erkkkk 1 Mei...heheh
pasal memang dah cuti sokmooo. Thanks 4 da visit EJ....yg dah ke baper ntah.....suker aku.

Putri iLya Natasha@PIN said...

Salam bro;) pasal income tax, me sangat alert dengan benda2 macamni..Memang ramai yg cuba lari dr bayar income tax, tapi diingatkan kepada yang terlibat, anda semua pelu PEKA dengan isu ini.

Faisal Admar said...

Hehe ya kami kena kerja sampai lewat malam : http://faisaladmar.blogspot.com/2008/05/end-of-bppc-and-happy-labour-day.html

Penat wo... :O)

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger