~:: Kad Raya Aidilfitri 20.09.2009 ::~

Monday, September 14, 2009


Assalamualaikum.....

Diam tk diam dah tinggal berapa hari lagi jer nak Raya....siyes, rasa mcm tk pecaya jer. Aku ingat lagi masa awal2 posa ari tu, bukan main cita2 tinggi....nak siapkan kad raya awal2 nk bagi kat kenalan2 semua tk kira di mana jua berada....member blog ker tk blog ker semua aku ingat nk bagi kad raya awal2. Tapi.....semua tu dah jadi cam angan2 Mat Jenin aku laaa.....sampai saat ini, satu kad raya pun aku tk hantar melalui pos lagi. Aku yg boleh jadi xcited pada awal posa tu bukan apa....tapi pasal ada DJ dari Perak FM yg contact aku kat opis...soh buat ucapan selamat hari raya....walhal masa tu belum mula posa lagi....rakaman utk program menjelang hari raya katanya. Tapi sorry to say...aku sendiri pon tk dengar Perak FM...hahahah. Jangankan nk suruh org lain layan Perak FM...aku sendiri pon tk layan pasal dok layan Sinar FM jer dgn Kak Engku & Salleh Yakob tu. Kesimpulannya....ucapan selamat hari raya aku yg panjang berjela tu tk tau laa sapa kaum kerabat aku yg dengar....even parents aku pon dok layan Sinar FM gak...bistu mcm mana RTM ????

Ok...berbalik kepada cerita kad raya....kalo sebut hantar melalui internet atau e-card...tok sah cakap laaa....aku cekap dalam bab2 ni....hahaha. Petang tadi pun ramai yg aku dah hantar ikut list Yahoo aku...bukan susah pon sekali klik jer.....satu dunia dah dapat kad raya virtual aku tu. Ini macam kalu....Posmen pon tk leh cari makan....silap2 Post Office pun boleh bankrupt. Dulu2 aku ingat lagi...bila nk Raya ramai laa part time job yg Pejabat Pos offer kat orang ramai....sorting kad raya....heheheh. Tapi aku rasa sekarang ni dah tk ada kot job tu...pasal kada raya dah kurang sesangat....tk macam jaman doolu-doolu.

Saja nk share skit....bila sebut jer Selamat Hari Raya Aidilfitri...cuma org Malaysia jer yg guna...Indon biasa sebut Selamat Hari Lebaran. Peringkat International.....org dok sebut Eid Mubarrak yg lebih bermaksud "May You Enjoy A Blessed Festival".

Bila bercakap pasal Kad Raya Virtual / E-Card....dari segi kemeriahan kad raya virtual...pada aku kurang skit laa dibandingkan dari tahun sudah. Nak tengok koleksi tahun lepas klik kat SINI. Tahun ni satu pun kad raya virtual / e-card aku tk dpt lagi. Kad Raya konventional (kad raya yg dipos oleh Mr Postman) ada laa dalam 10 keping aku dah dapat...tapi semua tu lebih kepada official punya laa, dari Dato' tu laa, dari Pengarah tu laa, dari Pengurus Bank tu laa, dari Pengurus TNB laa, dari Pegawai tu laa, dari YDP Majlis Perbandaran laa, dari Ketua Puteri UMNO laa, dari ADUN DAP laa.....yang dari sahabat cuma ada satu jer.

Dalam kes aku ni...aku bukan laa yg jenis kreatif sangat dalam hal2 grafik ni...cuma keinginan tu jer yg ada...tu yg try jugak2 buat kad raya virtual ni....seswai laa kan utk masa2 kecederaan ni. Nak pos dah tk sempat.....jimat pon kira jimat gak kan.Kalo rasa2 nk tempek kat mana2 bukan susah pon...print jer kad aku tu...tk pon print kat kedai...setel...jimat duit aku...hahaha.

So, kalau sapa2 yg tk termasuk dalam list Yahoo yg aku hantar petang tadi....aku dedicatekan kad raya virtual yg tk seberapa ni khas utk uols....jgn malu2 yer nk amik...lagipon bukannya aku tau pon korang amik ke tidak. Terpulang laa lepas tu nk tempek kat mana...kat dinding rumah ker, kat peti sejuk ker, kat blog masing2 ker, kat FaceBook ker, kat Frendster ker...ikut suka korang laa.

Oppss....sebelum aku terlupa....sesiapa yg rasa yg dia adalah silent reader utk http://akupunyalife.blogspot.com...jangan malu2, jgn segan2...uols pun berhak utk terima kad raya aku ni....aku tau korang shy shy cat nak enterprem, bagi komen atau tinggal jejak kat sini...hehehe.

~:: Mood swing....???? ::~

Saturday, September 12, 2009


I realise that I haven’t been keeping this blog updated as frequent as I used to. I don’t exactly know the reason to this. I remember putting the blame on my job....time constraints...bla bla bla. Perhaps it's true...or maybe not...but sincerely the momentum and passionate of blogging seem fading away. Recently I've been feeling down...whether at work or my daily life itself...but of course I don't show it to others....and maybe it's a lil bit of change that no one realise. Is this a symptom of mood swing...???? Hahaha...ni kira mood swing gak ni....tetiber jer buat entri bahasa omputeh. Jangan risau laa, dlm tempoh mood swing ni aku tk penah laaa marah2 orang lagi....everything I keep it to myself....kira aku emo sorang2 laa, tk libatkan org lain. Xceli aku pun tk selesa dalam situasi mcm ni...rasa boringggg yg amat sangat...tapi apa benda yg aku boring tu...aku pon tk tau. So...aku pun bila rasa tk puas hati, aku cuba laa google kat answers.com...nk cari jawapan. So...aku jumpa laa statement yg mcm ni bila aku search for mood swing. Xceli bnyk lagi...tapi yg ni aku rasa interesting utk kita semua buat masa ni.

" It is common knowledge that what you eat can affect how you feel and, conversely, that how you feel can affect what you eat. Many people feel depressed, agitated, and tense before eating carbohydrate-rich foods, but happy and relaxed afterwards. High protein, low carbohydrate diets are sometimes associated with feelings of depression and an intense craving for foods such as chocolate. "

Wahh....adakah ini pasal kita puasa dan ada kaitan dgn diet kita.....???? After all kira aku ni ok laa...still normal....hehehehe.

But still....bila sebut pasal Hari Raya Aidilfitri yg akan menjelma tk lama lagi ni kan....aku rasa macam makin terhakis xcitednya tu...naper erkk??? Even baju raya pon aku tk amik kesah.....huhuhu. Ye laa, kalo org yg dok jauh2 sebagai perantau...dia punya xcited tu...climaxnya masa nk balik kampung. Aku penah merasa masa study dulu...itu jam dok kat Melaka....aku penah organize balik kampung beramai2...cari bas....geng2 utara - Perak, Penang, Kedah balik sama2. Ada satu time tu kan...bas yg aku chattered ada problem....nyaris2 tk beraya ramai2 kat kampus...hahaha. Nasib baik masa tu ada lagi bas xpress yg available....aku borong tiket satu bas laa....itu jam memang xcited nk balik kampung. Tapi sekarang kan....aku pon kejer dlm Perak, parents pon dok kat Perak & even keluarga in-law pon kat Perak gak....xcited nk balik kampung dah hilang...huhuhu.

Bila sebut pasal mood raya pon mcm terhakis jer ni...aku pon bagitau laa kat lifetime partner aku [bini aku laa] situasi yg aku hadapi tu...pasal aku tau dia lebih memahami aku berbanding org2 lain. Sampaikan aku ada keluar satu statement nk ajak dia pi cari kerja kat negara lain supaya aku dpt balik xcitement nak raya tu....[tapi, pagi tadi setelah aku baca blog beberapa orang perantau....kenselll tk jadi...sedey wooooo]. Ok...smbung citer....Lepas aku citer sedikit sebanyak tntang mood swing aku ni pada Sue...dia bagi satu conclusion yg ringkas, simple tapi cukup mengharukan aku. Lebih kurang mcm ni la....dia kata kat aku memang laa apabila meningkat usia seseorang tu....xcitement akan berkurangan dan xcitement tu berubah kepada soal2 lain...for example...kesibukan membuat persiapan untuk baju raya anak2...bla bla bla. Mungkin aku setuju dgn opinion dia tu...sebab dalam soal ni me & her memang tk penah lagi berhadapan dgn xperience mcm ni...I mean hal2 sibuk dgn persiapan raya anak2. Orang lain walaupun mood untuk diri sendiri tu dah makin pudar...tapi terpaksa dihidupkan semula demi anak2. I guess I really understand what she's trying to tell me.....dia kesian & bersimpati dgn aku dalam soal ni....terima kasih Sue.

Semalam plak selepas solat Maghrib di Teluk Batik Resort masa aku attend satu majlis berbuka posa....ada seorang budak lelaki berjubah putih dan berserban putih datang bersalam dan cium tangan aku....sejuk hati aku masa tu & dalam hati aku "I wish this boy is my son"....sebab...kalau Muhammad umur panjang....memang sebaya budak tu la. Rupa2nya di resort yg aku buka posa tu ada ramai anak2 tahfiz Al-Quran yg buka posa sama2 kat situ....mungkin ada orang2 perseorangan yg sponsor kot. Rasa seronok dan naik bulu roma bila tengok ramai anak2 yg berjubah dan berserban macam ni....rasa macam kat Mekah jer. Bila aku kaji2 balik pasal mood swing aku tu...mungkin ada kaitan dengan rasa rindu aku pada Muhammad...nak2 plak dekat2 nak Raya ni kan. Kalo panjang umur Muhammad....he's 12 this year...tgh amik UPSR. AlFatihah utk Muhammad.

Kepada perantau2....selamat pulang berhari raya di kampung halaman masing2 tk kira di mana anda berada....Utara, Selatan, Timur atau Beruas Barat.....kalau memandu tu....hati2 di jalan raya...jgn nak pederaihhhh ja.



* harap2 mood swing aku ni hilang dan aku ceria2 selalu macam biasa....amin.


~:: Entri tunjuk sebab...... ::~

Saturday, September 5, 2009


Ya ampooonnnnn....it's been quite sometimes I've been off from blogging. Stended arrr...reason kena ada laaa. Almost seminggu laaa ada problem sipotmyyx streamyx kat area sini. Ntah apa benda yg kat tepi jalan tu yg ada masalahnya. Aku panggil sub-station jer...ntah yer ker tidak wallahua'lam. Kira jenuh gak laa aku mengorat contact help desk/customer service TM....macam2 depa ajar aku.....buat tu laa, buat ni laa....ping tu laa...ping ni laaa...last2 aku jugak yg pening tenet still tkdak connection.

Dalam seminggu ni kalo ikut hati mcm2 cerita yg aku nk blog out kat sini tapi tk yah laa kot...aku rasa cam basiiii jer citer tu nanti. Apa yg dah lepas tu biar laaa. Banyak lagi citer yg aku boleh story mori kat sini nanti....insyaallah.

Sepanjang aku tk ada tu, macam2 spekulasi juga yg timbul....berkaitan dgn entri aku yg sebelum ni...cerita pasal eksiden on 1st Ramadhan tu. Banyak gak SMS, call & email yg aku terima pasal insiden tu. Aku ok laaa. Aku terima segalanya sebagai ujian dari ALLAH. Kepada yg kirim email & sms tu...timakasih laaa banyak2 ats perhatian korang tu....sampaikan yg sebelum ni tk tau pun kewujudan http://akupunyalife.blogspot.com pun dah tau. So...raya nanti Sentra aku tu kena beraya kat bengkel laaa.

Xceli life aku semakin sibuk kebelakangan ni :
  • kejer banyak
  • partner kejer aku dah mula cuti 2 bulan....sebelum bersara Oktober ni (so...Oktober ni aku kejer kira 2 in 1 laaa...huhuhu)
  • program berbuka posa melambak2
  • meeting sana sini....sampai ada hari yg aku tk masuk ofis pon
Aku harap2 boleh handle kejer2 aku ...dan aku mohon Allah permudahkan segala kejer2 aku tu.

Antara program2 yg aku dpt jemputan baru2 ni :
  • Majlis Berbuka Puasa Bersama DYTM Raja Muda Perak Darul Ridzuan.
  • Majlis Berbuka Puasa Bersama YB ADUN Kawasan
  • Majlis Berbuka Puasa Dan Makan Malam Muhibbah Sempena Bulan Kemerdekaan Ke-52 Peringkat Negeri Perak
  • Majlis Berbuka Puasa Majlis Perbandaran Manjung
  • Majlis Berbuka Puasa Pejabat Daerah & Tanah Manjung
  • Majlis Berbuka Puasa Pertubuhan Peladang Kawasan
  • Majlis Berbuka Puasa REMCO Engineering & Construction Sdn Bhd
  • Majlis Berbuka Puasa Dan Majlis Sambutan Kemerdekaan Ke-52 Kemerdekaan Peringkat Daerah Manjung
  • Majlis Berbuka Puasa Teknik Janakuasa Sdn Bhd / Lumut Power Plant
* tu belum kira yg kecik2 punya, belum kira meeting & program2 yg bukan majlis berbuka puasa.....adusssss. Ramadhan ada lagi lebih kurang 2 minggu lagi......so, ada lagi jemputan majlis berbuka puasa yg akan menyusul...huhuhu.....per2 pon life must go on. Lepas Raya tengok laaa nanti...aku buat list Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri pulak.....kompemmmm melambak gak.

Sebelum ending entri ni aku nk tunjuk buah kurma yg aku dapat dari Pengurus Stesyen Lumut Power Plant baru2 ni....bapak punya besar, aku pi Mekah & Madinah taun sudah pon tk jumpa kurma sebesar ni....dah macam buah kelapa sawit....hehehehe.

cuba compare kurma tu dengan kurma yusuf taiyoob.....


- Selamat Berbuka Puasa Untuk Semua....kepada yg tk posa, Selamat Qado Puasa...hehehehe -


"Do Remember Allah Alwizzzzzzzzzzzzz"

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger