~:: Setiap insan itu sentiasa diuji ::~

Wednesday, February 4, 2009

Ari Isnin baru2 ni aku telah menghadiri satu program – Perhimpunan Bulanan Kakitangan Awam Negeri Perak & Executive Talk. Executive Talk tersebut telah disampaikan oleh Yang Berbahagia Dato’ Dr. Harun Din Al-Hafiz. Aku masih teringat lagi antara yg disampaikan oleh beliau ialah bahawa setiap insan di dunia pasti diuji, cuma yg membezakan antara satu ujian dengan ujian yg lain ialah darjah2 atau tahap2nya.

Semalam merupakan cuti umum bagi Negeri Perak setelah YAB MB telah mengistiharkannya pada hari Jumaat lepas. Ianya adalah bersempena sambutan Jubli Perak (25 tahun) pemerintahan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbudin Shah Ibni Almarhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ghafarullahu-Lah, Sultan Perak Darul Ridzuan.

Memandangkan aku ni sukar mencari ruang masa, so semalam aku amik keputusan nak jumpa ngan salah seorang sahabat aku, Azlina….berkenaan project paper yg terpaksa aku setelkan dalam bulan April ni. Kawan aku ni macam aku gak…sibukkkkk memanjang tapi aku rasa dia lagi sibuk dari aku kot pasal kejer dia tk terbatas hanya di dalam Perak jer tapi satu Malaya dia pusing…hehehe. Okey…seperti yg dijadualkan, pukul 2.30 ptg aku janji nk jumpa dia di Restoran Mee Rebus Ramlee…. Jalan Tasik (haa…kedai ni kira terkenal gak le di kalangan org2 kat Perak, xpecially Ipoh). So, lebey kurang pukul 2.45 aku pon jumpa laa ngan kawan aku ni. Xceli, walopun mee rebus kat situ sedap tapi kami bertiga hanya minum sahaja pasal masing2 dah kenyang.

Aku kat situ tk lama pon, lebih kurang 30 minit kami pon amik keputusan nak belah pasal aku ngan Sue banyak lagi rancangan cuti2 M’sia nyer…ahaks. Bila jer aku nak masuk keter, alangkah terkezutnya aku….cermin tingkap belakang sebelah kanan telah dipecahkan.

Ya Allah….baru aku perasan yg aku telah kecurian. So…apa yg hilang..????

Aduihhhh sedey beb…satu beg kamera yg mengandungi 2 buah kamera, external flash dan juga peralatan2 yg berkaitan telah hilang. DSLR Canon EOS 1000D tu baru sebulan aku beli, RM2,100…tak abis godek lagi pon. Gambar2 yg aku amik pon aku tk sempat nk taruh dalam blog ni lagi. Digicam Nikon 5.5 m/pixel jenis compact plak Sue punya, aku boh sekali dalam beg tu dan yg paling sadis external flash / speed light CyberTik DF MZ45 tu aku baru beli ari Isnin, baru guna tak sampai 24 jam. Walaupun third party punya flash (meaning tk sama brand ngan aku punya DSLR) tapi pada aku memang best dia punya function...antaranya, automatic motor zoom control, wireless slave function, bounced and swiveled flash dan banyak lagi. Lagipon aku tk sanggup laa nak beli Canon punya flash pasal mahal sangat….RM1000 lebih, yg aku beli semalam tu cuma RM530. Tapi duit tetap duit beb…hancusss aku. Aku beli flash tu ari Isnin dengan Hazman…seorang kawan aku yg lebih awal menjinakkan diri ke alam DSLR & dia pun tumpang simpati di atas insiden yg menimpa aku semalam. Dia laaa yg suruh aku tulis citer ni dalam blog. Nah amik...hang baca laa puas2.

Jenuh gak laa aku dok kat Balai Polis Kampung Tawas tadi.....buat repot laa, jumpa Pegawai Penyiasat laa...pehtu plak kena tunggu photographer amik gambor keter aku yg pecah cermin tu plak.

Sapa laa yg tak terkilan...barang hilang...keter hancusss, tapi aku tetiber tingat balik apa yg dimaklumkan oleh Yang Berbahagia Dato’ Dr. Harun Din Al-Hafiz dalam Executive Talk ari Isnin ari tu...bahawa sebagai insan kita tidak akan terlepas dari ujian Allah...sama ada ujian tu kecik atau besar. So...as a remedy, aku tetiber rasa legaaaaa sangat bila aku rasakan bahawa apa yg aku hadapi semalam cuma dalam kategori kecikkkkk jer jika dibandingkan dengan apa yg telah berlaku ke atas saudara2 aku di Palestin tu. Sabor bebanyak Yop, ada hikmah yg Allah nak bagi tu...cuma kita jer yg tak perasan kot. Memang dah nak jadi cerita....biasanya memang aku tak pernah tinggal pun beg kamera aku tu dalam kereta walaupun sekejap...ari ni aku boleh lupa plak tinggal beg tu kat bawah tempat letak kaki sebelah belakang tu. Memang salah aku.....siapa pun aku tk boleh salahkan.....yg malaun pencuri tu tok sah cakap laa, memang dah jadi kejer dia.

Tinggal kotak jer.... :(

Yang masih ada....penutup lens, blower (cleaner), battery charger,bekas UV filter, bekas SD Card 4 GB

Pasal cermin keter tu...semalam tk leh nak setel lagi, kedai banyak tutup, so ari ni laa baru boleh nak pasang cermin baru. Duit lagi tu...ada saper2 nak sponsor...?

p/s: blog ni diupdate tepi padang.....di salah sebuah kawasan perumahan di Ipoh... sapa punya WIFI aku tumpang ntah.

20 comments:

Minister Of Mind said...

adus...sayangnye..
camera tue...

Myza Pesona said...

Sabar banyak2 ye! Ini la yang dinamakan ujian! Dugaan untuk hambaNYA!

farradanisha said...

Salam Bro...pity you..mmg dugaan..
yesterday pun member i punya keter pun kena pecah jugak, hilang laptop..member ppjj la...dah la ada assgmt dalam laptop tu yang kena submit...terpaksa la dia buat lain....sekarang ni, ada pencuri yang guna scanner untuk kesan laptop or anything dalam keter..so, we have to beware. Anyway, i bersimpati dengan u bro. Sabar banyak2 ye...Allah akan sentiasa bersama orang yang bersabar

aqeelmuhaimien said...

patutnya Msia ni dh bwt hukum hudud jer..potong tgn org yg mncuri ni, ingat sng ke nk cari duit bnyk tu, tp bila kita smbg psal ni rmai org mlyu marah plak,ni la mentaliti org mlyu, pd hal ini adalah undang2 Allah yg bwt, Dia dh tau klemahan mnusia ni..

mcm mnusia bwt kereta la, dh tau brp klajuan yg boleh speed & limit dia,ckup msa kna tukar myk enjin, oil filter,plag dll,cuba tk tukar apa jd, biarkan jer tp masalahnya kita kna tukar gak..

klau ada hukum hudud, Demi Allah,aku sanggup potong tgn malaun ni, biar merecik drh kna kt bju aku pn tk per, pahala pn aku dpt krn aku antara org yg melaksanakan hukum Allah..

pa pn, hg kna bnyk bsabar, zaman para sahabat dulu, klau tk ada antra mereka yg diuji Allah,
sahabat2 akan menangis seolah2 mrk merasakan Allah tidak mempedulikan mrk,smpai bgt skali..Ilmu Allah trlalu luas,umpama kita mencelup tgn di laut terbentang luas, titisan di tgn itu adalah ilmu mnusia tp laut yg terbentang adalah ilmu2 Allah..

so, kita tk tau apa hikmahnya, Allah lbih tau, yg pasti hg dpt pahala ats kesabaran & kifarah yg Allah berikan..

bnyk bsbar & muhasabah diri,Allah cuma mengizinkan malaun tu curi kamera sj tp dia tk izinkan kereta & kamera hilang srentak,kreta msih ada lg kan..

Dia Amat Mengetahui kemampuan hang..

Sama2lah kita fikirkan...

Sami'qna..Wa atoq'na..
Kami dengar dan kami taat..

cendawanintim said...

Ya Allah...takder rezeki Bro, tumpang sedih...saya doakan Allah Taala gantikan dengan yang laaaaaaaaagi best nanti...amin.

Ryehanna said...

Ahhh!! Sayangnye...hilang kamera mahal!!

Sabor jela... nak buat cmne...
alahai... kamera...huhu T__T (sedih lebih2 plak)

adela hikmahnya tu..

ape2 pun, stay cool..;)

Mr. Azman @ Kreuger said...

aduih la... memula macam nak tergelak
bace intro kat atas tuh... tapi
tak jadi lepas bace sampai abes.

ades... orang tengah sedey.. tak mo
komen panjang panjang... bile tengok
casing n pelbagai xcessori tuh,
teringat plak macam citer aku yang
kene pecah bilik mase kat hostel.

pintu bilik kene kopak, ilang
wallet hilang nset nokia N-Gage
1st edition waa.... sadis giler.
yang tinggal cume kotak n cable
accessori yang n-gage yang ade
dalam kotak... huhuhuh~

dah la tuh ic plak bleh hilang
sekali dengan wallet... waduuss~

tak bleh blah. entri sadis ni :p

AzmanIshak.Com

cybernetics mind said...

[ Minister Of Mind ]
memang laaaa...
sampai sekarang tidoq tk leh lenaa

cybernetics mind said...

[ Myza Pesona ]
ye laaa...
Cm kena banyak saborrr
walopun rasa2 cam tk boley terima kenyataan...tapi kn ingat balik bhw apa yg berlaku adalah kehendakNYA dan ia juga merupakan ujian ke atas umat yg dikasihiNYA

cybernetics mind said...

[ faradanisha ]
tu laaa...
ari tu jer baru cerita
pasal kamera tu kan...
tak ramai kwn2 blog yg tahu
pasal kamera tu pasal CM takut
kalau dok cerita sgt...dah jadi cam riak pulak :(

mmg biasanya tk pernah tinggal kamera or laptop dlm keter...
tapi dah nak jadi cerita tu,
ari tu terlupa...tk ingat langsung

mmg laa...kalau letak laptop dlm kereta, ada satu gadget yg boleh detect...tu laa yg menyebabkan kereta selalu kn pecah pasal pencuri dari luar lagi tanpa menjenguk2 dlm kereta dah dapat detect ada laptop dlm kereta

yg lagi terharunya tu...
rasanya ada lebih 1000 gambar
dlm kedua2 SD card yg kn curi tu,
mine 4GB...Sue punya 1GB...cer imagine berapa banyak gambar yg tk sempat print-out lagi tu...

CM masih sedey tapi cuba kawal kesedihan tu...tipu laa kalo kata tk sedeh kan.org kata patah tumbuh hilang berganti...tapi CM tk boleh accept laa...walopun boleh beli balik kamera baru, model yg sama untuk ganti yg hilang tu...tp rasanya bukan dlm masa2 terdekat ni kot....huhuhu

cybernetics mind said...

[ aqeelmuhaimien ]
salam bro kamarul...ni apsal yg boh nama anak ni...heheheh, lebih kurang cam farra jer yg wat kombinasi nama tu.per2 hal thks atas concern hang ke atas aku ni.

haaaa...cakap pasal Hudud tu, aku pon setuju gak...xceli Hudud is one kind of prevention law dan bukan hanya satu bentuk hukuman semata2.kita kn paham pasal hukum Allah ni...bukan atas dasar ianya sering diwar2kan oleh PAS tetapi ianya satu undang2 dasar bagi setiap manusia terutamanya yg beragama Islam yg telah ditetapkan oleh PENCIPTA ke atas hambaNYA.

memang laaa kamarul, aku sentiasa berusaha untuk bersabar tetapi antara sifat kelemahan manusia adalah kesukaran utk bersabar...aku kn work hard on this...heheheh

penyudahnya aku baca ayat ni untuk mengubat hati aku :

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "

Surah Al-Baqarah ayat 286

pastu aku relate balik ngan statement hang bnyk bsbar & muhasabah diri,Allah cuma mengizinkan malaun tu curi kamera sj tp dia tk izinkan kereta & kamera hilang srentak,kreta msih ada lg kan..

thks again kamarul...aku appreciate sgt tazkirah yg hang bagi tu...as a friend aku cukup terharu

cybernetics mind said...

[ cendawanintim ]
tu laa...
baru ingat nk amik tution
kelas DSLR ngan asben Yuni
isk3....sedeyyyy sgt
ari tu kan baru sembang kt YM
pasal kamera ni...

dlm satu entri Yuni ada citer
betapa gembiranya asben Yuni bila dpt DSLR baru ari tuh....CM pon cam tu laa...so bila dah ilang, imagine laa caner kan

cer citer kat asben..per komen dia sebagai seorg pengguna DSLR tegar...hehehe

cybernetics mind said...

[ ryhehana ]
ye laa Ana..
CM yg ilang kamera tu..
org lain pun tumpang sedey
huhuhu....tk smpat nayang kat Ana kan :(

bukan kata nk nayang kamera...gambar2 yg CM dh amik, yg cantik2 & mabelesss tu pon tk smpat nk nayang...isk3

cybernetics mind said...

[ Azman a.k.a kreuger ]
cisss....sampai hati ngko nk gelak kat aku erkkk...tu laa dah baca abis baru tau...heheheh

tu la bro...
aku mmg sedey...tp kehadiran org2 cam ngko ni laa yg menyinari balik hidup aku...hehehe ayat poyoss

ye laa...ni bukan kamera Cap Ayam yg mamat bangla dok jual kat tepi2 jalan tu...ni DSLR bebbb, maunya ku tk sedey...tidur tk lena tp berdengkur,makan tak lalu tapi kenyang...wakakakaka

tapi siyess beb....bila aku tengok charger yg masih tinggal tu..nak meraung aku dibuatnya :(

antara yg aku rasa sadis sgt...punah laa cita2 aku nk jadi jurugambar tk bertauliah kat Gurun, Kedah nnti...huhuhuhuhu

Nancy Edison said...

HMM....TAK TAU NAK KATA APA, CUMA BERSABARLAH. ITU JER YG MAMPU DIUCAPKAN. NAK KOMEN PANJANG2, YG LAIN DH BG KOMEN PUN.

cybernetics mind said...

[ Nancy Edison ]
a'ah...memang laa
bila Cm citer kt saper pon
sumer cam speechless jer
semua tumpang rasa ralat..

thks krn tumpang simpati...
cam tu laa kawan kan,
susah ker, senang ker..
tetap bersama :)

Mr. Azman @ Kreuger said...

ehem... ayat nancy nampak...
wah ni tak bleh jadik ni...
potong line miahahaha

*larik... sebelum kene pulas telinge

xillix axillixa said...

ermm.mintak izin nih... saya nak link topik nih kat blog saya ye...

kalau saya dah link kan halal ye

FADZLAN RIZAN JOHANI said...

Semoga akan datang rezeki yang lebih baik...

Berhati-hatilah zaman gawat nie, makin ramai yg buat part-time mencuri...

Bila hidup terdesak, manusia hilang pertimbangan.

FADZLAN
http://www.jalakmas.blogspot.com/
http://papan9.blogspot.com/

ELeEa said...

maaf la Bro...
da lama xjengah sini
mcm2 jadik rupanya
so...takiahla atas kecelakaan yg mnimpa
pasti akan terserlah ssuatu yg baik...
stay cool...
=)

 
Less Emotions Will Clear A Confused Mind - by Templates para novo blogger